fredag 20 november 2015

Inshallah

Om Allah vill, möts vi 2016 till ett nytt kyrkomöte, sa komministern Anna Ekström, Fisk i sitt anförande när löftesbrottsfrågan kom upp i förrgår. Inshallah. Man kan höra det i hennes inlägg. Det är första gången Allah åberopats i Svenska kyrkans kyrkomöte. Någonsin. Det är Allah som avgör om vi ska mötas i Svenska kyrkans kyrkomöte 2016. Glöm inte det. Ner i modden med er krav med bön att det ska bli så.
Det är samma Ekström som menade, att eftersom Svenska kyrkan tidigare brutit givna löften, går det bra att göra det en gång till.

Det finns folk av det där slaget att "de är så högkyrkliga att de utövar celibatet offentligt", som nu uttrycker sitt gillande. De manar att det är bra att det finns en sådan som Anna Ekström. Hon klargör hur det egentligen är. Kanske har de rätt.

Här dyker mitt lilla problem angående högkyrklig mentalitet upp.
Högkyrkligheten är dyster. Det finns det på sitt sätt goda skäl till och det är de begåvades börda att genomskåda sammanhang och slagordsförståelse. Högkyrkligheten är en intellektuell rörelse och drabbas därvid hårdare än andra kyrkliga rörelser, mer benägna att blunda eller att sjunga pigga evangelikala lovsånger, om man nu inte gör bådadera samtidigt. Men varför vara dyster?

Nu ser vi ju hur de mest pessimistiska prognoser som högkyrkligheten låtit undslippa sig inte bara går i uppfyllelse utan i uppfyllelse med råge. Det är de många som gjort sig fina karriärer i Svenska kyrkan, som har skäl att gå och gömma sig nu. För vad de än ville, detta ville de inte och de trodde inte att det var sant att man fick ro Fan i land om man tog honom i båten. Nu vet de.

Skicka inga blommor till de högkyrkliga. Skicka franska viner som en solidaritetshandling  med Hollande, Paris och nationen och som un regret, ett beklagande. I nödfall går det bra med presentkort på Systembolaget också. Det finns säkert några sådana högkyrkliga präster i er närhet, beredda också till denna handfasta solidaritet med Frankrike om de får några presentkort. Säg till de högkyrkliga:   "Se glada ut. Det var ni som fick rätt. Era analyser höll." Då blir de glädjefulla.

Jag kan förstärka genom att be er kolla bilderna från kyrkomötets avslutningsgudstjänst (Svenska kyrkans hemsida och Kyrkans Tidning).
Ämbetsreformen 1958 sades syfta till jämställdhet. På bilderna syns inte detta. Där står de kvinnliga biskoparna och de kvinnliga prästerna och diakonerna fram.
Vad var det vi sa? Häng inte med huvudet. Vi fick rätt.
Jag läste en sociologs analys och tror att han har rätt. En sådan feminiserad kyrka lockar inte till sig männen. Kan det vara så att Gud på något underligt sätt gav oss ett manligt präst- och biskopsämbete för att Kyrkan i alla tider skulle samla mänskligheten, när nu synden är en realitet och folk blir dumma mot varandra. Är det manliga biskops- och prästämbetet en väl avvägd kompromiss? Man funderar efter några kyrkomötesdagar, som ni förstår.

Och så Flodström-fallet.
Det är inte första gången vänstern markerar. Vänsterpartiet uteslöt komministern i Piteå och kyrkomötesledamoten Nils-Arne Rehnström ur partiet år 2002, eftersom han hävdade ståndpunkter, som nog måste uppfattas vara väl förenliga med kristen tro. Men sålunda inte med Vänsterpartiet.
Vänsterpartiets ledning var okunnig om att laestadianer kunde vara vänster.
2004 uppstod i stället Vänstern i Svenska kyrkan.

Om denna vänster kan jag fundera, för jag vet en del präster i London av socialistiskt slag som samtidigt var genuint högkyrkliga eller vice versa. Kan man inte vara för en anständig samhällsordning utan att anamma en liberal teologi, som gör upp med trons grundläggande genom att idogt tro på sin tro?
Fallet Rehnström var lite extra utmanande eftersom det var han som dragit ihop en mängd röster till partiet, inte Schyman, om man så säger. Vi hade problem med Schyman redan i FIB-avdelningen på Kungsholmen och där var Nisse Renström alls inte till bekymmer. Bara så ni vet.
Jag gjorde en notering om saken inför kyrkovalet.
http://bloggardag.blogspot.se/2013/07/dra-sig-undan.html

Jag undrar lite över varför placeringen av folk i den franska deputerandekammaren också används som markör i teologiska sammanhang. Det är något led som blir konstigt. Men främst undrar jag egentligen vad Vänstern i Svenska kyrkan är för en skvader.

Vänstern i Svenska kyrkan ger sig empiriskt sett inte in i kyrkomötets djupa teologiska samtal och knappast ens i de ideologiska.
Dess ledamöter kan inte självklart redogöra för en del av de klassiska bolsjevikkunskaperna. Jag har frågat på mitt lite försynta sätt.
Gruppen tycks inte helt hemma i den svenska arbetarrörelsens historia och har, tycks det mig, inte heller läst kamrat Stalins tal vid partikongresserna. Ni vet de där talen som trycktes och såldes och där Stalins tal ständigt avbröts av ovationsartade jubel. Ibland går jag till dokumenten för att hämta uppbyggelse.
Vad säger i övrigt VISK om massdöden i Kina? Jag har inte frågat, men hur eller hur får väl ansvaret läggas på Ordföranden, den store rorsmannen?
Har VISK gjort en pilgrimsfärd till Marx lägenhet på Dean Street (som vi gjorde med alla kyrkorådsordförande som var med i arbetet med bekännelsearbetet)? Har de lagt något på hans grav på begravningsplatsen Highgate? Har de ens varit där? Eller är "vänster" mer ett stämningsläge av mer obestämt slag än politisk teori och praktik? Har Flodström och hans tidigare partivänner läst Karl Marx - och vad tyckte de då bäst om? Delar de Engels syn på familjen? Har någon ens MEGA i sitt bibliotek? MEGA? Marx-Engels Gesamtausgabe.
Så kan man fortsätta. Jag tror man kan fortsätta på detta sätt länge, men det bjuder mig emot att göra så, för det är sannolikt att satsa på en monolog.

Nu ska jag inte vara försmädlig mot vänstern.
Hur många högermän har läst Burke? Och hur många socialdemokrater har läst alla Erlanders dagböcker och hållit sitt arv levande? Eller Wigforss samlade verk? Eller fyra band av Engberg?

Jag frågar inte vad liberalerna har läst.
Det räcker för mig att höra Anna Ekström argumentera. Då fattar jag.  Ändå har jag gått tillsammans med folkpartiledaren Sven Wedén i samspråk. Det slöt med att han flydde och arbetarkommunen bjöd på läsk.Valrörelsen 1968. Aftonbladet skrev att det var då det blev fart på valrörelsen. Jag väntar på min Brantingmedalj.
Till kategorin förtjusande liberaler räknar jag Olle Wästberg. Han sitter inte i kyrkomötet. Jag skulle inte tro att han åberopat sig på Allah om han suttit där. Det hade varit mer fantastiskt än att en komminister i Lunds stift gör det. Vad säger biskopen i Lund nu och varför slog inte ordföranden klubban i bordet och påpekade religionsskiftet och den auktoritetskris vi nu befinner oss i?

Flodström har inviterats till POSK.
Han hör nog rätteligen mer hemma bland de lågkyrkliga i Frimodig kyrka. Det finns sådana där. Och så en liten tapper skara svenskkyrkliga av högkyrklig fason. Är inte EFS svenskkyrkligt? Inte riktigt självklart. Jag vet. Jag har varit präst i Kalmar. Jag går inte ens riktigt på att svenskkyrklighet kommer med prästvigning. Men låt oss inte gräla om det. Flodström skulle i FK omedelbart känna igen trossyskon. Han skulle kanske rentav få lära sig att analysera det han varit med om under åren som ledamot av Kyrkomötet. Jag säger ett: Han skulle känna sig välkommen. Och kanske skulle han förnimma en fläkt av intellektuell vänster bland ärrade barrikadkämpar i Frimodig kyrka?

31 kommentarer:

 1. Det postkristna samfundet är tydligen på väg att "konvertera", men inte tillbaka till sin moder i Rom utan till den förrädiske frestaren i Mecka!
  Antony

  SvaraRadera
 2. Anna Ekström är förmodligen inspirerad av den islamiska teologi som menar att Gud kan gå emot sitt Ord (se Ratzingers föreläsning i Regensburg). Det hon representerar borde därför rätteligen heta Fusk (folkpartister ur svenska kyrkan (

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, den var rolig!
   Arg kyrkomedlem

   Radera
 3. Renström och Flodström torde dock skilja sig åt på den punkten att den förra uteslöts av partiet.
  Kyrkoordningen ger väl ingen anvisning att Flodström i nästa möte ska grupperas som något annat än ViSK som nominerat honom?

  Apropå folk som inte läst något de borde, så har väl flertalet av de senaste årens biskopskandidater inte läst Svenska Kyrkans Bekännelseskrifter SKB?
  Det säger väl mer om tillståndet i SvK än vilka skrifter Anna Ekström inspirerats av?

  Får vi se ISK som nomineringsgrupp i nästa kyrkoval? Islamister i Svenska Kyrkan. Det finns inget i KO som hindrar.

  SvaraRadera
 4. Anna Ekström är folkpartist. De vill numera heta Liberalerna för att markera sitt ursprung. Detta vårdar de genom att tvinga på människor fördelningen av föräldraförsäkringen i god liberal anda! Anna Ekström var också den (nu ska jag skvallra!) som gick i täten och fick en partikamrat utesluten ur Folkpartiet för att hon hade vågat skriva en insändare om att invandringen kostade. Några år tidigare hade samma person vågat säga i radion att hon, som kommunalpolitiker, kunde tänka sig att samarbeta med sverigedemokraterna i frågor som gagnade kommunen. Då kallades det till extra distriktsmöte, och hon ströks från de listor som distriktet stod bakom och listorna, som redan var tryckta till valet, fick tryckas om till stor kostnad! Detta, mina vänner, är den nya svenska modellen av Liberalismen, vars tid dock nog är förbi, vilket väljarstödet visar på. Eller, vad säger folkpartisterna här?
  Är inte Anna Ekströms motioner till Kyrkomötet samma andas barn?

  SvaraRadera
 5. Kan man få veta mer om sociologens analys? Och vad heter sociologen?

  SvaraRadera
 6. Om "Allah" får styra mötet blir det i varje fall inget av med samkönta vigslar.

  SvaraRadera
 7. Allah är arabiska och betyder Gud. Det används av både kristna och muslimska araber. / Markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men i svensk och svenskkyrklig kontext är syftningen klar.

   Radera
  2. Du menar att kristna neråt Sä... Främre Orienten gillar samkönta vigslar, precis som vi?
   / SD

   Radera
  3. "Inshallah" är även för många svenskar ett vanligt uttryck. Precis som det arabiska "jalla". Att kritisera uttrycket är onödigt och förtar tyvärr bara bliggarens i övrigt berättigade kritik. / Markus

   Radera
 8. BloggarDag,

  -Låt mig först också förundrat notera att Anna Ekström, som förutom att vara folkpartist - ordförande i dess Blekingedistrikt - också är präst i Svenska kyrkan uttrycker sig som redovisats. Jag till och med konfronterade en partivän till henne i dag som fann uttalandet märkligt - om hon inte avsåg att raljera och ej mena allvar med orden.
  Vet möjligen bloggaren hur det förhåller sig därvidlag?

  Sedan måste den sistnämnde korrigeras på ett par punkter. Högkyrkligheten har inte fått rätt beträffande kyrkans utveckling; jag har tidigare erinrat om dess ställningstagande för kyrka-statskilsmässan, som blev karastrofal för kyrkan: tillhöriga lämnade den på löpande band, och ekonomin håller på att långsamt urholkas.

  -Kyrkan lockar inte till sig männen, åberopar han vidare med instämmande av en sociolog, därför att den är "feminiserad".
  Förvisso finns det bland vissa ett feministiskt överdrivet tonfall i kyrkan.
  Men, snälla nån, vad hade hänt om kyrkan INTE låtit kvinnor prästvigas utan än i dag låtit dem på sin höjd sköta köksarbetet i församlingsexpeditioner eller vara gudstjänstvärdar?
  Var hade kyrkan stått då? I antal tillhöriga och i förtroende bland allmänheten.?
  Högkyrkligheten är en "intellektuell" rörelse, hävdar bloggaren också. Men präster måste också kunna tala med bönder på bönders språk och ej blott latin med de lärde (vilket för övrigt beklagligtvis allt färre kan i det avlatiniserade Sverige).
  Präster bör alltså vara förankrade i folket, vara viktiga delar av folket, eller hur?
  Då är minsann folkkyrkan bra att ha, denna av högkyrkligheten så förkättrade med bland "vanligt folk" älskade kyrka.
  Är det inte sedan fantastiskt att de högkyrkliga inte älskar folkkyrkan men folkkyrkan älskar de högkyrkliga?!

  Summa summarum alltså detta: högkyrkligheten har haft fel, varit alltför fundamentalistisk och odiplomatisk, uppträtt föga ödmjukt och lyssnande men ständigt med näsan i vädret, läxande upp folkkyrkosverige.
  Trist och tråkigt, därför att högkyrkligheten rymmer så många goda krafter, som kan göra så mycket för kyrkan, om den bara böjer nacken en smula och inser att det sannerligen inte är ens fel att två träter.

  BENGT OLOF DIKE

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock gick det att utträda också före 2000. Är något katastrofalt med skilsmässan är det att en någorlunda rättssäker statsapparat ersattes av en nomineringsgruppsstyrd apparat, inte av ett system baserat på församlingsengagemang i hela den bredd det kan innebära oberoende av politiska färger.
   Kh på landet

   Radera
  2. På frågan om vad som hade hänt om kvinnor inte hade fått prästvigas, finns ett enda svar: Det har ingen av oss den blekaste aning om! Kontrafaktisk historieskrivning är ju ingen exakt vetenskap.

   Radera
  3. BOD har rätt på en punkt: den s k skilsmässan utlämnade kyrkan åt vargarna. Den överhet som "icke bär svärdet förgäves" ersattes av godtycke och rättslöshet, vilket Dag vältaligt och mångfaldigt avslöjar. Felet var emellertid inte nödvändigtvis avskaffandet av statskyrkosystemet utan sättet det skedde på, vilket möjliggjorde för sekulära makthavare att ta över eller behålla kontrollen utan att själva vara kontrollerade av sådana lagar och regler som förut garanterat en någorlunda oväldig myndighetsutövning. Som så ofta misstar BOD politiskt övertag för att vara Rätt och Sanning.

   Radera
  4. Det är väl för väl att det bara är högkyrkligheten som haft fel, varit alltför fundamentalistisk, odiplomatisk, uppträtt föga ödmjukt och med näsan i vädret.

   Det är ju skönt att folkkyrkoföreträdare som Bengt Olof Dike, Anna Ekström och en eller annan biskop inte visar några som helst sådana tendenser.

   Vem var det nu man säger har skrivit historien?

   Radera
 9. "Om Gu vell." sa min farmor på klingande Västerbottensdialekt när hon levde torpargummors Evangelisk-Luthersk praktisk feministteologi i vadmal - med Roseniansk inslag..
  Hade hon varit arabisktalande hade hon sagt uttryckt samma Jesustillit - på det språket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket då skulle tydliggöra skillnaden mellan Ins'Allah och Ins'Issa.
   Det har inte riktigt samma betydelse i allas öron.

   Radera
 10. Anonym och +Göran,

  -Upplysningsvis meddelas att respektive nomineringsgrupper fanns också långt innan skilsmässan trädde i kraft - grupper som då arbetade på samma sätt som i dag och förberedde sig för KM-debatterna.

  +Göran är väl ändå inte så naiv att han tror att kyrkan hade stått starkare med fler tillhöriga i dag, ifall kvinnor hade varit utestängda från prästämbetet.

  Det behöver nog ingen Einsteinintelligens eller kyrklig docentkompetens för att förstå den totala kyrkomarginalisering, som då varit fallet.
  Snälla Göran, blunda inte för sanningen och verkligheten, dvs för folkets syn på frågan nu!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. För fortsatt samtal finns det tydligt behov av att definiera vad 'starkare' betyder.

   Radera
  2. Jag antar att BOD menar likt den totala kyrkomarginalisering som är fallet för de Ortodoxa kyrkorna i t.ex. Ryssland och Grekland eller som är fallet för Katolska kyrkan i Polen, i Bayern eller i USA?!
   Antony

   Radera
 11. Partipolitiseringen resulterade i grupper år 1983. När de som var personvalda fattade, att tid för gruppöverläggningar avsatts, insåg de att de också fick gå och sätta sig någonstans. Där satt de, en disparat grupp. Efterhand kom PPO till. Resten är historia.

  SvaraRadera
 12. Bod: Svenska kyrkan signalerar tydligt att den i förstahand är till för kvinnor.

  SvaraRadera
 13. Lustigt att se den här debatten, när vi samtidigt vet att Sverige faller ned, djupt och snabbt.
  25% av barnen har, eh, tagits bort. Sedan 1975. För riket. I tex Kramfors numera: 40%.
  Ungdomarna i min katolska församling är mycket trevliga. Fast svennar? Nix. Inga där.
  (Bland de kanske 300 som syns någorlunda regelbundet: En man (50+). Och jag. Som har svenska far- och morföräldrar.)
  Media rapporterar med beundran att vi får hundratusentals nya vänner. Utan pass, utan ID. 24-25 år. "Barn", som de kallas. Utan "cit". >80% muslimer. Vänner till ISIS, rätt många...
  ... Åsikterna i SvK blir väl tydligast hos biskop Brunne.
  Hon och hennes hustru fick ett barn!! Ni trodde inte på jungfrufödelsen??
  ... Och i katolska kyrkan har vi påve F. Som inte längre vill ogilla omgifte och sådant. Han lär inte kunna knäcka synoden; men ändå... [Matt 5:32. Mark 10:11. Luk 16:18]
  Känner ni till Malakias profetia? I tryck sedan 1500-talet. Lite problem mot slutet. Att papa F skulle vara en 'Petrus Romanus'... Njae. Men i princip...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Prophecy_of_the_Popes
  / SD

  SvaraRadera
 14. BOD
  Som vanligt tycks Du vara oförmögen att förstå vad Du läser och se vad som sker runt omkring Dig och i den ”folkkyrka” du så livfullt försvarar men utan några hållbara argument . (Vi skall inte tala om ditt sätt att läsa statistik, du skulle fått underkänt i vilken so helst läroanstalt om du försökte hävda ditt sätt att läsa statistik- den är erbarmlig . Enda trösten möjligens för oss andra vore att om du verkligen trodde på dina amsagor så skulle du tolka statistiken likartat när det t ex gällde sambandet ökade kvinnopräster-minskning av gudstjänstbesökare, stängning av kyrkor, utträden ur Svek osv,osv. Det gör Du inte och är väl klokt av Dig för ditt ändamål men visar på inkonsekvens i galenskapen som tydligen är symptomatiskt för den förstockade som är oförmögen att se vad som sker i stort och det han sedan inte kan undgå att se, inte ens som politiker med skygglapp, alltid söka de mest osannolika förklaringar till fenomenet istället för de mest sannolika, de mest närliggande.
  Det är typiskt för just politruken som gärna vill bestämma och sola sig i glansen av att vara ”någon” men som aldrig kan medge att det som bestämts varit fel.
  Nå, som Göran så riktigt påpekar . Vi kan aldrig veta hur det skulle blivit om något inte hade hänt men återigen kommer Du dock dragande med slutsatser om hur det skulle varit. Nu är det tyvärr så att visserligen kan vi inte veta, ingen kan veta men vi kan tala om sannolikheter och ditt scenario är verkligen inte det mest sannolika.
  Utan ämbetsreformen 1958 hade vi antagligen sluppit nuvarande ”diskussioner” om välsignelse av homosexuellt leverne, vi hade sluppit debatten om könsneutrala vigslar, om samkönade sådana. Sluppit excesser som som framställande av Jesus som homofil osv,osv.
  Vi kan diskutera om det enbart beror på kvinnans tillträde till ämbetet , detta till döddagar, vad det visar är vad som sker när man lämnar den apostoliska läran. Direkt kan vi visa det genom att se vad som sker när kyrkan styrs av politruker som inte ens behöver vara kristna –behöver enbart –än så länge vara medlemmar . Styrs av många ggr helt okunniga politiker utan en aning om vad som menas med en helig ,allmännelig och apostolisk kyrka. En grupp av politiker som sedan utser biskopar varav det främsta och viktigaste kriteriet är lyhördhet för vad som är PK . En grupp som utesluter varje kandidat som kan misstänkas vilja agera som apologet.
  Så allas vår BOD, fundera du gärna på hur SvK kunde bli ett SVeK med ständiga löftesbrott för att kunna genomföra sina PK-ideér istället för att fundera på vad lär / lärde Jesus och hans apostlar.
  Du kan också fundera över hur sanningsenligt ditt påstående är att Ni enbart sysslar med praktiska detaljer. (Dvs om man nu inte räknar inblandning i tro och lära som praktisk detalj)
  Det räcker sannerligen inte att med hög röst deklamera trosbekännelsen för att sedan i tal , skrift och gärning förneka stort sett allt i densamma eller för att citera . Trosbekännelsen är inte föremål för tro?
  /HH

  SvaraRadera
 15. HH,

  -Amsagor, oförmögen, svekfull kyrka, maktfullkomliga politiker som tillsätter biskopar, kyrkliga löftesbrott, etc, etc, etc, etc med alla till buds stående semantiska attribut i upprepade anklagelsekaskader om min uselhet kontra Din självupphöjda position.

  Du debatterar inte HH, Du presenterar aldrig fakta som styrker vad Du påstår eller dementerar mina sakskäl. För Dig är katten svart, även om ett helt fotbollslag kan vittna om att den var vit när den sprang över planen.

  För Dig är Svenska kyrkan lika usel som undertecknad är i Dina ögon - eller om möjligt än värre. Och förblir förstås usel. Om dess biskopar och förtroendevalda så klädde sig i säck och aska, står Du lika upphöjt och dömande. Det är detta som kallas hybris.

  Jag har tidigare efterlyst personen bakom signaturen. Men Du vågar inte träda fram öppet, HH, och stå för det som Du har satt på pränt!
  Men gömma sig går bra.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att fantisera om hur Sv kyrkan skulle sett ut sina kvinnliga präster och biskopar förutan är rent önsketänkande som begåvade människor borde försöka klara sig utan!! Inte minst journalister, för det är väl som sådan du verkat??!
   Varken du eller jag har en aning om hur det skulle/borde ha sett ut. Därför är det ett lågvattensmärke när du kommer dragandes med detta som argument, med det enda ändamålet att svartmåla de som inte har förstånd att se det gudomliga i statskyrkosystemet. Statskyrkosystemet och dess hantlangare har med rätta aldrig tagits på allvar. Kristi kyrka bär inga bojor och behöver inga jordiska herrars och damers hjälp för att fullgöra sitt uppdrag. Det är de förstnämnda som ska göra bot i säck och aska inför Lammets tron.
   Arg kyrkomedlem

   Radera
 16. Arg kyrkomedlem,

  -Märkligt att statskyrkosystemet och dess "hantlangare", som Du så finkänsligt karakteriserar dess stora och stabila och hårt ideellt arbetande ryggrad inte har tagits på allvar, när det funnits i ej blott decennier och sekel och mobiliserat i dess starkaste tid, långt över 90 procent av svenska folket (i dag är kyrkans tillhörighetsantal halverat).

  Om Du inte förstår hur allmänheten skulle ha reagerat, om kvinnor ej fått bli präster, är Du totalt väsensfrämmande för opinionsläget och verkligheten.

  -Svartmålning, kallar Du mina sakliga invändningar och beskrivningar.
  Nej, Du får vara hur arg som helst och ösa galla över vår heltäckande demokratiska, öppna, välkomnande kyrka utan höga trösklar och därigenom presentera Din dömande uppfattning.

  Men även här talar verkligheten sitt språk. Den omfattar vid pass 95 eller 97 procent av den kyrkliga opinionen, vilken jag är glad att tillhöra.
  Hur många kan Du mobilisera bakom Din åsikt om kyrkan?


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrkomötet öppnades för de "frivilliga" lekmännen i början av 1980-talet.
   Decennier, jovars.
   Sekel, knappast!

   Radera
 17. Hej Dag. Anna Ekström här. Allah är arabiska för Gud. Jag hoppas sannerligen att Allah ska åberopas och har åberopats tidigare på kyrkomötet. Allah är således inte en religions Gud utan ett språks. Att likna med att God är Gud på engelska. Elementära kunskaper min gode Dag. Hälsningar Anna

  SvaraRadera