lördag 14 november 2015

Paris igen

Det är den bistra logiken som är omskakande. Attentaten i Paris sker efter plan. Högre syften legitimerar. Och jag vet inte mer än någon annan om händelserna i Paris i går kväll utan är beroende av att andra berättar. Är det "a Clash of Civilsations" vi bevittnar? Om rapporterna stämmer så här långt är det ett dåd av islamister. De behöver inte vara så välorganiserade för att ställa till med död och förintelse i vilken europeisk stad som helst.

Jag hamnar i beråd.
Är det islamister som drivs av ideologiska motiv, tanken att kalifatet ska upprättas i ett Europa som saknar motståndskraft mot islam? Så tänker en del. De ser ett ogudaktigt Europa som nu ska läggas under den lydnad som behagar Allah. Och jag vet att det var i de svagaste områdena på Balkan som islam kunde bryta in. Jag har funderat över Nordafrika och nuvarande Turkiet också, gamla kristna kärnområden som sveptes bort. Jag vill egentligen inte tänka religionskrig. Men hur få behövs det för att vi ska få just detta?

Fanons bok Jordens fördömda läste jag väl för mer än 40 år sedan. Är det nu de reser sig och tar hämnd för det som åstadkommits av Västerlandet? Det förvånar mig på ett sätt inte. Afghanistan och Irak, nu Syrien där världen låter tragedierna fortsätta. Jag tog mig med möda igenom Samar Yazbek, Resa in i tomheten. (Ordfront 2015) Det meningslösa och besinningslösa dödandet var plågsamt att följa. Jag brukar kunna läsa böcker i rask takt. Så inte med denna. Det blev för mycket ibland och detta utan att författaren frossar i obehagligheter. Men hur tar den hämnd som förlorat sin familj i de gångna årtiondenas krig? Är detta vad vi bevittna i Paris? En variant av 11 september?

Nu ska det bli nyhetslördag med upphetsad journalistik. I det upphetsade kommer det att frossas i andras nöd och några förståsigpåare ska utlägga hur det egentligen är. Det märkliga skrået av "terroristexperter" ska denna dag säga alla sina vanliga plattityder. De vet inte mer än vi och har aldrig, säger aldrig, sagt något som en normalbegåvad inte på egen hand kunnat räkna ut. De fromsinta ska fram. Har Frankrike stängt sina gränser måste det väl dröja några dagar innan pastor Helle Klein kan åka ner och ha en gudstjänst i Paris. Nu har ju en svensk dödats, så det är än mer motiverat än förra gången.

Just nu innan jag gått till dagens nyhetskonsumtion, besked om saken fick jag via sociala medier av en vän som var på besök i staden, är det väl läge att samla sig och be för denna arma värld. Må nåden komma! Men något nytt har hänt - eller något mycket gammalt.
Och jag kan inte bestämma mig.
Vad vill jag helst?
Att det ska vara ideologisk islamism eller att det ska vara jordens fördömda som slår tillbaka? Vore det inte bättre för oss om det handlar om ren hämnd och inte om den Clash of Civilasations som Huntington skrev om? Hur står vi då för evangeliet i en tid av konvulsioner? Det har vi inte riktigt övat på.
Men det är mycket nu i de stängda gränsernas Europa.
Till det kommer klimatet.
Paris igen.
Brinner Paris? frågade Führern.

19 kommentarer:

 1. Bara lugn!

  Lugnet och ordningen kommer. I Paris och i Sverige.

  Världen består av 'dar-al harb' respektive 'dar-al islam', alltså krigszonen och fredszonen. När väl islam, d v s frid, fred och underkastelse under den goda ordningen råder, försvinner ondskan, och människorna lever slutgiltigt i harmoni och brödraskap.

  Den som en gång sett islams ljus, frestas inte att vända åter till krigszonen. Skulle någon ändå göra det, är denne en galning, som bör behandlas därefter.

  Freden, friden och underkastelsen under den goda ordningen ('islam') kommer inom ett par generationer i Europa.

  Var så säker!


  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det J beskriver påminner om bokstavsvänsterns världsbild under 70-talet. Har vi att göra med besläktade fenomen? Är det därför vänstern tycks känna affinitet för islamism, trots ytlig olikhet?

   Argus

   Radera
  2. Precis så Argus, vi skulle även kunna inkludera fler "bokstavsbarn" med böjelse för det totalitära. Islamism, feminism och hbtqism är sammanbunda i svansarna tillsamman som rävarna vi läser om i Domarboken (denna härliga postmoderna skrift) och som Luther hänvisar till när han talar om påven och turken. Det gemensamma är att de hänsynslöst gör allt de finner vara gott för egen del.

   Radera
  3. Om islamism och feminism läs också Thomas Idergard SJ på signum.se
   Kh på landet

   Radera
 2. Jag förstår varför frustrerade myndigheter gör så, men jag menar att de spelar terroristerna i händerna, när de utlyser undantagstillstånd etc. Det är ju ett mål med attackerna att skapa kaos. Med undantagstillståndet blir det än mer så.

  Om det inträffar en bilolycka i Stockholm, stänger man ju inte av all trafik. Jag menar att vi bistert får konstatera att terroristattacker kommer att tillhöra vår vardag för lång tid framåt. Vi får lära oss leva med det (vi kör ju bil fastän det sker bilolyckor). Alternativet är ett polis- och övervakningssamhälle som vi knappast önskar, och som kommer att belasta offentliga finanser på bekostnad av annat.

  Jag bodde i Beirut 1982. Inbördeskriget pågick ännu, även om det var en förhållandevis lugn period. Man höll sig informerad, var vaksam, tog inga onödiga risker, men livet fortsatte ändå. Man hoppades, och bad naturligtvis om, att man inte skulle vara på fel ställe vid fel tidpunkt.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skall vi då säga om Bush d y -administrationens respons på 9/11? Sällan har väl större ondska släppts lös över världen i modern tid än genom invasionerna av Irak och Afghanistan med kring- och följdhändelser?

   Tala om att spela Al Qaida i händerna!


   GG

   Radera
 3. Kanske borde vi på nytt läsa Benedict XVI föreläsning i Regensburg från 2006 och inte försöka ägna oss åt fortsatta liberala bortförklaringar och omtolkningar av Islam a la Hans Kung

  SvaraRadera
 4. Vi har sett det förut: Någon/några ska genom våld och absolut inget annat skramla med den makt han egentligen inte har.
  Vad med Jesu uppståndelse då?

  LG

  SvaraRadera
 5. Ska vi veta sanningen? Att normalfuntade människor begriper att krigen som Washington DC har spridit i Afghanistan, Libyen, Irak, Yemen(proxy war), Syrien och andra länder skapa en grogrund av ursinnig hat mot Europa och USA? Att Washington DC, pga sin iver att få världsherravälde över dvs politisk, ekonomisk, militärt, resurser o dyl...För att säkra bara sitt eget välstånd och "De 333 Benådade Dynastier" dvs Rockefeller, Rothschild, Ford och...? Hur länge fortsätter det hela? Att Washington DC arbetar med den genomkorrupta al-Saud oljeklanen för att ödelägga Syrien vet några men massmedierna tiger denna fakta. Ja, må Gud vara oss nådig på de Yttersta dagen.

  Pax vobiscum,

  Magdalena Jonsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sanning!? Det är ett mycket underligt sätt att beskriva hur USA på flertalet av dessa ställen försökt stödja dem som velat ha frihet och rimliga förhållanden för sina folk. Det har ofta misslyckats, men förtjänar lyftas fram: USA är en av de få länder som faktiskt brukar lägga moraliska aspekter på sin politik, och de är inte mera egoister än andra länder: de har bara mera soldater-och, vad det verkar- för dålig underrättelsetjänst. Sverige understöder också mycket konstigt i världen.

   Radera
  2. Augusti 1990 anföll Saddam Kuwait.
   FN:s säkerhetsråd (USA + Sovjet!) satte en deadline för Iraks tillbakadragande. Om ej, skulle FN ingripa med våld. USA + Egypten + Syrien mfl samlade trupper vid Saudi's gräns mot Kuwait/Irak.
   Under tiden plundrade saddamiterna Kuwait; man tog t.ex. bort marmor från palatsen för att skicka upp till Saddams egna palats.
   Så med stöd av säkerhetsrådet började de allierade flyganfall mot Iraq fr.o.m. 16 januari 1991.
   I februari gick man in med landtrupper i Kuwait, befriade dem, och fortsatte in i sydligaste Irak.
   --- Se'n, som en följd av allt detta, kom 9/11 -- anfallet mot WTC och Pentagon, 11 sep 2001.
   Och Bush slog tillbaka.
   Om han inte gjort det -- vad alla progressiva skulle ha föraktat honom! "Det visar hur svagt och maktlöst USA är numera! Tacka vet jag Sov... jag menar, Kina."
   Nu föraktar de progressiva Bush för att han var så svag, som började krig. "Hade inte han börjat, hade muslimerna idag varit precis lika snälla som vi! Så det så."
   Eller hur?
   / SD

   Radera
  3. Om man får fortsätta om Bush och muslimerna: Påve Johannes Paulus II var helt emot kriget 2001. Bush's anfall mot Afghanistan, och särskilt Irak. Saddams Irak.
   Jag tyckte då att Bush's skäl för anfall var starka nog.
   Men påven kan ha förstått att detta betydde - inte bara ett krig mot en potentat i Baghdad utan - ett krig som muslimerna uppfattade som vänt mot dem.
   Och där hade han ju rätt.
   / SD

   Radera
 6. Beträffande de historiska kristna kärnområden som svepts bort, så är det idag 90-årsdagen för ett sådant bortsvepande. Innan Första världskriget fanns det nämligen ganska gott om kristna i nuvarande Turkiet -och ännu mer före Seyfo- massmorden på kristna 1915 och framåt. Att centrala Turkiet nu ät nästan (men bara nästan) är tömt på kristna beror i hög grad på vad kristna stater med nationalistisk agenda ställt till med.
  Det finns dock kristna kvar. hustrun och jag hade ett mycket intressant möte med patriarken Bartholomeos för några år sedan, där han gladdes över att han skulle resa till Kappadokien (klassisk fornkyrklig mark) och fira gudstjänst med de kristna som fortfarnde fanns kvar där. Trots islam, trots Seyfo, trots nationalism, trots allt...http://blog.svd.se/mellanostern/2013/05/01/90-ar-efter-en-patvingad-folkomflyttning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Assyriska/syrianska_folkmordet

   J

   Radera
  2. Men man måste medge att de kristna ofta sitter trångt. Hustrun och jag besökte för några år sedan Konya (antikens Ikonium, som Paulus besökte på 1:a och 2:a resan). Vi fann, bland alla minnesmärken för de dansande dervischerna, en liten kyrka och ringde på. Två italienska systrar öppnade och visade oss kyrkan, byggd av fransmän på slutet av 1800-talet. De sade: Vi vet inte hur länge vi får vara kvar. Rätt vad det är kan myndigheterna komma och säga: Nu är ni kristna så få att ni inte behöver någon kyrka.

   Radera
 7. Paris igen. Vedervärdigt. Ja, nog är det ett exempel på "clash of civilizations". Inte har den oljeslukande västvärlden alltid agerat föredömligt i Mellanöstern, i vissa avseenden t.o.m. bäddat för al-Quaida och IS - så långt kan man ge Magdalena Jonsson rätt - men vad skulle motivera denna urskillningslösa slakt på fredagsfirande ungdomar? Utan något annat mål, såvitt man kan bedöma, än att sprida skräck och kaos. Gud sej förbarme.

  Hörde häromkvällen - apropå samvetsfrihet och sånt - att man i Paris får hjälp att avliva sitt väntade barn nästan ända fram till födelsen om det har Downs syndrom och andra sådana "gräsligheter". En liten injektion, och vips så "råkar" barnet vara dödfött. Ja, nog är även det ett exempel på clash of civilizations: den hedniska "civilisationen" (om den nu kan kallas så) och den kristna.

  SvaraRadera
 8. Bloggens satiriker tycks vara "herrarna?" J och P. Sedan har vi alla andra , daeribland innehaallande utopister, motvallare och skygglappsfoersedda person(er)

  Trevligt naer kommentatorerna beskriver verkligheten inte utopin.
  Daa har vi andra naagot att ta staellning till.

  ??HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Även om jag inte känner mig särskilt satiriskt lagd. Jag tycker mig i stället beskriva en islam(ist)isk verklighetsuppfattning ganska väl i all korthet.

   J

   Radera
 9. Den gamla kristna tron säger att Gud har en fiende, i denna världen: Djävulen, Satan. Det tror ju ingen på idag (mer än jag och några andra lantisar).
  Men antag, som tanke-experiment, att det finns en Diabolos som stryker omkring och vill ställa till med elände. [Diábolos, från verbet diabállo = förtala, anklaga, ärekränka]
  Borde inte han (för att nu fortsätta tanke-experimentet) ha ganska lätt att få grepp om sådana som inte tror på Gud? Eller sådana som säger sig tro på någon sorts Gud – men som avskyr kristna. Avskyr alla som inte tror på guden Allah. Muslimen Allah. En Allah vars fromma gärna skär av halsen på vantrogna (och lägger ut tjusiga videos om det).
  Borde det inte vara ännu intressantare att – i Paris, kultur-huvudstaden – göra det här i större format.
  Eh? Borde inte han Diabolos vara rätt stolt nu?
  / SD

  SvaraRadera