torsdag 12 november 2015

Vi och dom

Det finns ett "vi" och ett "dom". Inte vi och flyktingar utan vi och "dom där uppe", dom i beslutsfattarposition. Jag har föga respekt för de politiska ledningarna, det är ett faktum, Sorgligt men ett faktum.

I går läste jag som vanligt tidningar.
I Barometern/OT nåddes jag av det hugnesamma beskedet "Sverige klarar utmaningen". Det var det vänsterpartistiska kommunalrådet med support av den politiska sekretareraren i Kalmar som lugnade mig. Tillsammans med de flyktingar som får asyl kan vi tillsammans utveckla vår gemensamma välfärd. Nu övertygades jag inte av argumenteringen, historiska exempel på hur "vi" tidigare tagit emot flyktingar.  Grundkursen i marxismens ekonomi kanske inte kommunalrådet och sekreteraren tillgodogjort sig. Kravet att stoppa vinster på flyktingmottagandet är förstås sympatiskt - men fungerar inte. Jag tycker rent allmänt att bolsjeviker ska vara bättre pålästa än vad jag såg redovisas i Barometern/OT och argumentera övertygande.

Alltså gick jag över till socialdemokratiska Östra Småland.
Där var rubriken en annan. Chefen för Migrationsverket i Högsby, dit huvudkontoret i länet förlagts: "Vi klarar inte av situationen längre".
Han menade att vi måste börja tala om fakta. Verksledning och operativ verksamhet tycks vara skilda ting, om jag läser reportaget rätt innantill. Och det tror jag att jag gör även om regeringen idag fattar beslut om gränskontroll.
Agneta Adeen har skrivit. reportaget, Henne gillar jag. Hon har den journalistiska muckraker-driven. Hon ger också en ögonblicksbild och befinner sig på plats i Högsby en morgon för att skriva reportaget. Vad händer 06.50 till  09.17? Vi får inblickar. Svaret är att personalen hinner med ungefär hälften av dem som köar. Kl 15 stänger kontoret och de som inte hunnit fram, får komma en annan dag. Aynale Aden Hassan från Somalia har sovit på stationen och inte i Nybro för skulle han åkt tillbaka, hade han inte kommit fram nu heller. Han har inte fått frukost, förstås, och huttrar i en jacka han fått låna.

Flyktingarna får åka buss på fritt busskort. Innan var det tjafsigt och de kvinnliga busschaufförerna "fick ta emot mycket skit. Tyvärr är många av dem sjukskrivna idag", säger en busschaufför. Vad gällde saken? Många påstod att de var barn och skulle få åka till lägre pris. Men sjukskrivna? Hur kunde det bli så? Vad säger dom som alltid står upp för jämställdhet nu?

07.48 kommer tåget från Hultsfred. En timma innan kontoret öppnar står hundra personer i kö.
08.30 är de 150 och väktaren från Securitas upptäcker en man som trängt sig före. Han skickas tillbaka i kön, längst bak. Kontoret öppnar inte om han inte flyttar sig, sägs det.
08.45 får en kvinna en smäll på käften. En vilt gestikulerande man förs bort av landsmän. Polis tillkallas. Kvinnan skakar och får sitta ned på kontoret för att vila sig. Varför blev det bråk? Vittnen säger att mannen skallade henne eftersom han tyckte att hon trängde sig före i kön.

Retorik från två vänsterpartister  i Barometern/OT och så en mer kaotisk verklighet, som redovisas i Östra Småland. Ingen ställer väl kravet på att den sortens politiker, som orerar fritt från verkligheten,  ska lämna sina platser. De flesta nöjer sig med att konstatera att det finns ett vi och ett dom. Och så finns flyktingarna. De är som vi och precis som vi, när vi blir frustrerade.

Så, med Lenins lånade ord: Vad bör göras?
Vi kanske mycket mindre ska tala om flyktingarna som ett problem för att i stället beskriva vår överhet på det viset.
Jag är inte förvånad. Inte över Migrationsverkets ledning heller. Kanske inte ens över alla tjänstemän. Ibland har jag ju under årens lopp stött på några av dem utan att bli imponerad. Byråkrater är till ringa nytta när det blir kris, kaos och katastrof. Då står de hjälplösa i väntan på att reglementet ska tolkas och andra myndigheter konsulteras och de rutiner som inte längre fungerar på något sätt ska bringas i funktion. Det klarar de inte. Inte i tid i alla fall.  Först när det är oreda talas som ett mantra om "ordning och reda". Det skulle varit ordning och reda från början, förstås. Eller för ett par veckor sedan.

Det ser dystert ut för vår svenska nation och det är inte flyktingarnas fel. Inte bara i alla fall. De skulle självfallet haft vett att stanna där de var och bli misshandlade eller dödade där och detta att de söker en bättre framtid för sig (och sina barn) bör förstås läggas dem till last. Med en liten fundering: Dom är som vi. De gör vad vi skulle jort i det läget.

Jag utmanades att granska de islamkritiska på Bloggardag. Det kanske jag gör, men det jag skrev om var en journalistik jag inte finner möta mig som läsare med respekt. Agneta Adeen spelar i en annan divison. Hon respekterar sina läsare och tar sitt ansvar att hålla oss informerade på allvar. Och då undrar jag denna morgon vem som ger oss insikter om vad som alldeles konkret föregått beslutet om gränskontroller. Vinner SD på varje punkt?

Nu tog jag politiskt ansvar och nödgas spara Modéus I som är Martin III till i morgon.
16 kommentarer:

 1. Oj, oj, här krävs snabb utryckning. Tur att jag såg detta i tid.

  "Men sjukskrivna? Hur kunde det bli så? Vad säger dom som alltid står upp för jämställdhet nu?"

  På grund av en anonym busschaufför påstår att "många" (Hur många är det på en liten ort? Tre?) är "sjukskrivna nu" och han tror sig veta anledningen till detta bör de som "alltid står upp för jämställdhet" säga något. Varför då?

  Men jag vill lägga till att jag också har sett rapporterna om kvinnliga läkares ohälsa och relativt höga självmordsfrekvens. (Man kan ju dessutom misstänka att denna psykiska ohälsa hos de kvinnliga läkarna påverkar barnens uppväxt så att de blir lite koko.) Jag drar därmed slutsatsen att kvinnor inte ska bli läkare. För det måste ju vara kvinnorna som det är "lite fel" på om de inte pallar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt är det synnerligen intressant att läsa att de asylsökande både får busskort gratis i Högsby men ändå vill åka på barnbiljett! Är det inte höjden av fräckhet? Kunde inte den tydligen utmärkta Agneta Adeen respektera sina läsare så mycket att hon redde ut detta? Och kanske kunde hon rentav kolla upp chaufförens påstående om de kvinnliga sjukskrivningarna och vad de berodde på?
   Det hade imponerat mer på mig.

   Radera
  2. Gällde innan fribiljetterna

   Radera
  3. Skarpsynta Anna blir bara bättre och bättre!

   J

   Radera
  4. Rätt där, det står att det gällde innan, missade det. Citatet är dock fortfarande märkligt. Om det fria busskortet infördes när det meddelades i pressen så är det nästan ett halvår sedan! Vad var det som var så väldigt hemskt då att "många kvinnor är sjukskrivna i dag"? Om de alltså är det p g a detta, det är ju bara ett påstående från bussföraren Tommy "som egentligen heter något annat". Vad är han så rädd för? Vilken agenda har han när han påstår detta om de kvinnliga bussförarna?

   Radera
 2. Min högst personliga uppfattning är att jag normalt tycker illa om svenskarna och det svenska. Kanske lider jag av svekofobi? ( Kommer Expo-folket nu farande?)

  Alltså är det tur att dessa svenskar nu kollektivt och med sin närmast enhälliga politiska och religiösa ledning i spetsen tar steget ut över klippbranten. Så slipper världen sådana högst obehagliga typer. Svenskarna alltså. Om hundra år är allt förbi. Endast muséer berättar då om det som varit. Få lär intressera sig för denna urbefolkning. Bäst så. Men kanske skriver en sentida Tuchman en ny Dårskapens Vägar om försvinnandet?

  GG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu GG tycker illa om svenskar och det svenska, skall han väl vara glad åt den nuvarande utvecklingen, och se fram mot boken Klokskapens vägar i stället.

   Radera
  2. Givetvis gläds jag åt utvecklingen +Göran!

   Men att gå därifrån till att anse att vår politiska och kyrkliga elit varit klok och framsynt, är att gå väl långt. Men nog är skeendet utomordentligt underhållande? Om boken Klokskapens Vägar skrivs, kommer den knappast att bli en kioskvältare. Hälsan tiger still.

   GG

   Radera
 3. Näst sista kapitlet i texten är en av dom bästa populäranalyser av nu-läget som jag har läst om det nuvarande kris och kaos.

  Verkligen,dom är som vi.Dom gör det vi skulle ha gjort i samma läge om vi/dom vill överleva.

  Det är samtidigt bra att komma ihåg, att eftersom dom är som vi, då har deras beteende ingenting med islam att göra. Även kristna blir förbannad när dom är hungriga och någon försöker gå före i kön.

  SvaraRadera
 4. När "våra" politiker inte lever i verkligheten längre, och när murvlarna ["mina"? nej!] inte varit där på länge...
  ... då menar jag att det enda verkligt positiva [och effektiva] vi kan göra är att -- Antonius! Antonius! -- be.
  - Jag insåg en gång att Einstein hade rätt, när han sade att det finns en intelligens bakom universum,
  och mitt liv har förändrats totalt, sedan jag blev kristen och började be...
  - Billy Graham 1967: "Nu får vi vänta några år. Om judarna då fortfarande har Jerusalem, då vet vi att vi är inne i den yttersta tiden."
  / SD [Namn, inte partibeteckning]

  SvaraRadera
 5. Apropå tidningar. KT hann före enmanstidningen BloggarDag med att skriva om nästa stiftskanslibråk, nu i Lund. Allra först var visserligen Sydsvenskan men KT blir bara rappare och rappare för var vecka som går. Heja, heja, friskt humör och glada positiva tongångar!

  /Informationschefen vid Kristi kyrka på Sysslomannagatan

  SvaraRadera
 6. Det förvånar mig att ingen tycks göra sig besvär att kommentera vad artikeln vill säga –och tror jag –även vad DS ville framföra. Istället hänger man upp sig på detaljer, anlägger en feministisk motvallskärings attityd och ifrågasätter budbärarens vandel och avsikt. Varför? Är det för att man inte tål att höra hårdfakta?
  Varför inte försöka reda upp tankegångarna lite och inte automatiskt ” bua” ut budbäraren?
  Är det sant eller inte att situationen är kaotiskt vad gäller flyktingmottagandet?
  Ja, om inte journalisten direkt ljuger så måste rimligtvis situationen kunna betraktas som kaotisk eller kan någon rimligtvis hävda något annat? Väl den som gör det borde i så fall kunna exemplifiera vad han / hon ställer för krav för att kunna medge att en situation är kaotisk.
  Ljuger bussföraren ? Varför ifrågasätta hans vandel och tala om anonymitet som om det vore kriminellt? Artikeln säger inget om att de kvinnliga bussförarna skulle sjukskrivit sig just för bråket med ”barnbiljetter” utan anger det som ett exempel på den kaotiska situationen som rådde och fortfarande råder även om just för tillfället de slipper tjafsa om barnbiljetter för vuxna är det tydligt att de uppfattar hela situationen som ohållbar.
  Rent faktamässigt går det f.ö säkert bra att direkt fråga företaget hur det står till med sjukskrivningarna bland de berörda busschaufförerna. Kommentaren – ”skulle imponerat mera på mig”, ja det är inget argument och en helt ovidkommande anmärkning . Det intressanta är- sant eller inte.
  När det sedan rent generellt gäller flyktingpolitiken så är det klart att det är många infödda som lever på denna. Både lagligt och olagligt. (som olagligt tänker jag på människosmuggling men också utnyttjande av papperslösas situation för egen vinning. Sedan finns det många som rent lagligt lever på invandrarnas situation. Inget att skämmas för rent generellt även om några förvisso utnyttjar situationen mer än moraliskt lovligt om än legalt. Jag tänker på alla dessa advokater som lever på att överklaga alla utvisningsbeslut, hyresvärldar som nu erbjuder bostäder till ockerhyror osv,osv men sedan alla gräsrötter , tjänstemän, socialarbetare ,Sfi-lärare m.m m.m . Alla de som skulle tvingas söka andra tjänster om situationen vore en annan.
  Vi som vill kalla oss kristna har en plikt, en skyldighet att hjälpa och att inte behandla främlingen illa . Lika klart är att detta åtminstone en tid –när det är som mest kaotiskt- kostar . Man måste vara både blind och döv för realiteter om man inte inser detta liksom att det kanske först och främst drabbar andra svaga i samhället och att det därför i slutänden alltid handlar om avvägningar mellan att vilja och att kunna.
  I Stockholm ,om jag är rätt underrättad så lär nu 25% av allmännyttans bostadskö vara reserverad för invandrare. Det är klart att det drabbar den ”vanlige svensken ” som nu får räkna med ytterligare många år till i bostadskön samtidigt håller jag där helt med den ansvarige politikern när han påpekar att skillnaden just är att invandraren ingen bostad alls har medan ”svensson” i gemen normalt söker en bättre bostad.
  Alltså –rent krasst. Vi måste våga se situationen som den är och inte skönmåla och inte ”skjuta” budbäraren bara för att han kommer med ”dåliga” nyheter. Det hjälper ingen-spär bara på politikerföraktet och öppnar upp för oseriösa handläggningar . Svensken klarar nog att göra uppoffringar om han / hon ser någon mening med det och kanske också rent egoistiskt ser att de får något igen för dessa uppoffringar. Detta istället för ständigt nya krav på anpassningar till andras önskemål och krav och som lök på laxen tvingas se uppkomsten av ”no go areas” och en allmän ökning av kriminaliteten.
  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inget nytt att seriösa blogginlägg hamnar på tramsnivå och börjar handla om annat än blogginnehavaren skriver om här. Det är ju snarare regel än undantag, och blogginnehavaren verkar förtjust slicka i sig smicker och dumheter!
   Det är faktiskt inte så att alla redan bor någonstans. Situationen för studenter exempelvis är katastrofal och på många håll tvingas studenter lämna studieplatser för att det inte finns bostad, om de ska studera på annan ort än hemorten.Och hur länge är det rimligt att unga människor bor kvar hos föräldrarna? Men då är det inte tal om att bygga upp modulhus. Och bostadskön i Stockholm ska vi inte ens nämna! Det är helt enkelt ojust att lämna över 25% till nyinflyttade. Och hur uppfyller de de hårda kraven för hyresgäster? Gäller det för dem att de inte alls behöver uppfylla det som andra tvingas göra i form av inkomster, fast jobb och inga betalningsanmärkningar. De som kommer in måste naturligtvis beredas plats där det finns plats och inte där det är långa köer! Detta bäddar för främlingsfientlighet. Det gör det också när vård dras in och det sker bantningar för gamla och handikappade. Detta sker redan. På flera håll! Är vi verkligen villiga att betala det här priset för att vi har en totalt inkompetent regering vars statsminister mest svassar runt ute i världen och pratar skit? Jag är inte det! Jag ser gärna att regeringen och främst det totalt samhällsfarliga MP får dra långt, långt bort!

   Radera
  2. Nu hjälper det inte om vår hjälpsamme Löfvén och Mp drar långt, långt bort, ntl.

   Våra nysvenskar måste ses som en tillgång och inte som ett problem!

   Bostäder ordnas. Inte bara åt nyanlända, utan också till deras anhöriga som kommer efter. Hittills har varje flykting genererat 2,6 anhöriginvandringar. Inget tyder på att detta kommer att förändras. Eftersom 80% av de nya är män, kommer behovet av kvinnoimport att vara mycket stort. Och därmed behovet av bostäder passande för barnfamiljer. De oledsagade barnen (f n 30.000/år, tendensen starkt ökande) har efter PUT enligt lag företräde till bostad och genererar de första tre åren i genomsnitt 2,9 anhöriginvandringar. För flyktingar och oledsagade barn gäller inte kravet på försörjningsplikt vid anhöriginvandring.

   I stället för att ställa grupp mot grupp kan vi nu under lång tid glädjas åt stora arbetskraftsbehov inom bygg-, vård-, social- och skolsektorerna. BNI kommer att växa så det knakar! Och vi blir en stormakt på kuppen. Moraliskt och numerärt.

   P

   Radera
  3. Säkert! Drömmar och fantasier! Välkommen till förorternas verkligheter! Och ta gärna hand om socialsekreterare, anställda på Migrationsverket, poliser och andra som går på knäna nu!

   Radera
  4. -Wir schaffen das! sa Merkel.

   Redan nu registrerar flyktingar de nya flyktingarna. Flyktingar kan med fördel rekryteras som socialarbetare, poliser, handläggare, terapeuter, byggnadsarbetare och lärare. De har egen erfarenhet och språkkunskaper. Pessimism skapar bara problem där i stället stora möjligheter finns.

   P

   Radera