måndag 28 mars 2016

Bloggspecial

Kan Ekot ha en special om Kyrkan och pengarna, kan Bloggardag ha en special också.

Jag lyssnade på de dryga 9 minuter som programmet tog. Vad fick jag veta?
I mitten på 2040-talet lämnar den sista medlemmen om det fortsätter som nu.
Det är en syn på statistik som sociologer brukar använda när de ska göra spex eller firmafest, tror jag.

Vad är det medlemmen, de sista, lämnar?
År 2028 avläggs det sista gudstjänstbesöket, fick vi också veta.
Riktigt vad Svenska kyrkan ska ägna sig åt efter 2028 framstår som gåtfullt om nu gudstjänsten är själva grundidén. Och det är det väl.

På 15 år har Svenska kyrkan tappat en miljon medlemmar. Rätt många har dött.
Samtidigt, och det berättade Erica Brundin, finn det en ökad efterfrågan från myndigheter och regeringskansli men också från enskilda, ty fler ber om ekonomiskt stöd och socialsekreterare skickar dem till Svenska kyrkan.
Ökad efterfrågan?

Nu fick vi ett dyster radioinslag om Svenska kyrkans ekonomi.
Jag övertygades inte.
Men det var bra att saken inte bara handlade om pengar utan beskrev gudstjänstlivets totala kollaps om tolv (12) år.
Det finns kanske mer att tala om även om jag är svag i matematiken.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/698015?programid=4540

16 kommentarer:

 1. BloggarDag,

  -Nej, det ser sannerligen inte bra ut för kyrkan, precis som jag sagt och skrivet vid oräkneliga tillfällen.

  Utan medlemmar - inga gudstjänster!

  Betänk detta, bäste bloggare och andra som inte lät sig övertygas om i vilken riktning färden bär.
  Så är det tyvärr. Som man bäddar får man ligga. Sanningen hinner ikapp oss alla en dag, även de ännu obotfärdiga, de som trodde att de gjorde en god sak.
  Oh, älskade kyrka, var finns Du om femtio år?
  Varför lät de Dig gå den vägen?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha nu bygger SvK så höga trösklar att man måste vara medlem för att gå på gudstjänst?
   Tur att Jesus inte satte några sådana begränsningar när han predikade på berget.

   Radera
 2. Nu vände du på siffrorna. Gudstjänstfirandet tar slut 12 år innan medlemmarna. Där är också beskedet varför det går som det går i en kyrkostruktur som gjort sig av med mycken hängivenhet och kunnat öppna stormarknad för tappade sugar. Men då kommer detta dig nära för här är en konsekvens av att pigga och friska varit gudsnjutare framför tv:n i stället för att bygga Kyrka där Jesus kommer för att handfast möta oss. Det nämnde nog din konfirmationslärare om du tänker efter. Nej, det är inga gåtor det som sker. Det är logiskt och tragiskt. Och detta har intet med ändrade relationer till staten att göra. Det är mycket värre och mycket mer personligt än så, alltså.

  SvaraRadera
 3. Kan vi göra en "analogi" av resan över medelhavet (apg 27) när den nuvarande "officiella kyrkoledningen " läs politiska strukturen, litar mer på de nutida ideologierna och maktgrupperingarna än på vad Paulus säger. Svenska kyrkans resa på tidens hav har varit och kommer att bli än mer strapatsrik. Att totalt ignorera aposteln Paulus och samtidigt vilja ha med honom i båten som fånge är väl något som vi även gör i svenska kyrkan?
  Kanske förlorar vi allt hopp om räddning (apg 27:20), men kanske lyssnar vi på apostelns ord, som är omslutet och buret av Herrens förbön, när han säger: Inga liv skall gå förlorade bara skeppet (svenska kyrkans organisation)? Vi skall inte heller låta oss frestas att överge skeppet som vissa sjömän försökte (apg 27:30) utan vara kvar i lydnad och fortsätta fira mässa (apg 27:35). Våra tankar bör vara i överensstämmelse med Eukaristin vilken i sin tur bekräftar vårt sätt att tänka. Dock finns det en babylonisk struktur eller Babelkyrka som måste överges (Upp 18).

  SvaraRadera
 4. Återigen BloggarDag,

  -Jesus kommer för att handfast möta oss i dagens kyrkor och församlingar; att förmena dem som sitter hemma TV-gudstjänsten är knappast en rekommendabel attityd. De tar ju del av Kristi ord där. Att det inte är en gåta som sker, har jag påpekat länge. därför att det - precis tvärtemot Ditt påstående - har med skilsmässan att göra. I varje fall minskningen av antalet medlemmar. Jag har tidigare visat det. Kyrkokansliets statistik styrker påståendet.

  Men jag håller med om att allt är fruktansvärt tragiskt. Och det är faktiskt bara Svenska kyrkan själv som kan stoppa tragiken.

  Endast den med ännu existerande resurser kan genom en missionsoffensiv starta nyväckelsen. Andra kyrkliga alternativ med tillnärmelsevis samma förutsättningar finns inte för uppdraget. Den som har en annan uppfattning har också bevisbördan.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan SvK självsvåldigt göra något när staten så sent som för några veckor sedan förnekade SvK att själva definiera vilka som får vara medlemmar i en församling?
   Statskyrkosystemet ger kyrkan mer frihet än tidigare, men avskaffat är det inte.

   Radera
 5. Ja, Thomas, bl.a. prosten Brogren har ju gjort den analogin: http://www.brogren.nu/Skeppet.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att jag gjorde en "freudiansk felskrivning" jag menade allegori men skrev analogi. Som "lutheran" har jag fått lära mig att det är fult med allegorier trots att aposteln Paulus själv gör det och skriver om det i Gal. Nu undrar varför herrar som K G Hammar och Hans Ulfvebrand hellre intresserar sig för Marcus Borg än hans dialogpartner Nicholas Thomas Wright? Det finns många gåtor i denna världen.

   Radera
  2. Därför att Tom Wright fast förankrar vår tro i det som - mot alla sannolikheter - faktiskt hänt. Jfr http://www.svd.se/kristendomen-uppstod-ur-den-tomma-graven/om/kultur:under-strecket
   Kh på landet

   Radera
 6. På påskdagen firade jag högmässa med ett stort antal evangelisk-lutherska bekännare i en kyrka med bokstavligen tämligen lågt i tak, men det gjorde inget för lovsången lyfte det. Predikan handlade om goda argument för evangeliet sanningsanspråk, att Kristus uppstod kroppsligen och i mässan använde de två manliga prästerna ett starkt vin och veteoblater. Antalet duklag var så många att jag som gick fram någonstans i mitten inte lyckades hålla räkningen på varken duklagen före eller efter. Barnen hade söndagsskola under predikan. Men först sjöng de i kör. Till psalmer och sånger spelade frivilliga på orgel, piano, fioler, trombon, trumpeter och en blandad vuxenkör sjöng. Efter drygt två timmar blev man förvånad över att det hunnit gå så lång tid. När vi nu firar uppståndelsen bör vi vara uppmärksamma på att det nakna vetekornet som faller i jorden och dör faktiskt uppstår på nytt. Dödens portar ska inte vara Kyrkan övermäktiga. Somligt måste dö oåterkalleligt men det som är i Kristus och av Kristus återuppstår i ny gestalt. Så också det av verkligt värde i Svenska kyrkan. Det är kanske naivt att tro, men jag har faktiskt sett det med egna ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack gunvor vennberg, ett stort tack.

   Det var med glädje Din kommentar
   träffade mig. Finns det en större
   glädje än detta. Kombinationer av
   det enkla tillgängliga ger något
   mycket stort.

   Karl-Alfred
   .

   Radera
  2. F D Alphadeltagaren29 mars 2016 kl. 11:40

   Låter fantastiskt! Det verkar på sina ställen vara liv i vinstocken. Värt att kämpa ett tag till då.

   Radera
  3. Gunvor: Det låter som en fin påskdagsgudstjänst. Men jag undrar, fick de små barnen i söndagsskolan lära sig samma sak som du "predikar", att flickorna ska underordna sig pojkarna och hur kommer dessa små flickor och pojkar då att må i framtiden?

   Radera
 7. Eftersom jag, till skillnad mot f. Dag enligt egen uppgift, inte är svag i matematik kan jag upplysa att uppgifterna om sista medlemmen osv tyder på amatörmässigt hanterande av statistiken. Det är inga räta linjer som gäller. Fallet går fortare men kommer också plana ut någonstans.

  Jag vidhåller att 50% som anslutningsnivå passeras strax efter 2020, men garderar med att det kan plana ut strax innan.

  Allvarligt är läget i alla händelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avklingning av populationer sker vanligtvis enligt något som liknas en harmonisk serie eller negativ exponent.
   Räta linjer är extremt sällsynta vid minskningar av populationer eller medlemsantal.

   Radera
  2. Precis.

   Dessutom kan utvecklingen sedan 1972, som är det tidigaste året i SvKs statistik approximeras väldigt väl med ett tredje- eller fjärdegradspolynom. En exponentialfunktion vore naturligtvis ännu mycket bättre men polynomen ger en tillräckligt bra kurvanpassning för att kunna göra vissa förutsägelser.

   Radera