fredag 11 mars 2016

Kardinalfel!

Magdalena Ribbing satt hos Skavlan. Det orkade jag inte. Jag hängav mig åt en bok och så lite twitter. Vilken bok? Bernard Cornwell, Den tomma tronen, Bazar (nyutkommen). Den som läst Cornwell fortsätter. Men twitter?

Biskoparna har varit i Karlstad och Värmlands Folkblad hade bild.
Här ses biskoparna med sina olikfärgade kulörta skjortor. Åke har låtit sy upp en uppsättning snofsiga. Andra har köpt hos Verbum eller i England. Gissa var Johan Dalman handlat - och han har ändå varit anställda på Verbum! Några har handlat i Rom, kan man anta. Och så finns det tre biskopar i röda kardinalskjortor. Antje, Eva B och Modéus I.

Har de utnämnts till kardinaler utan att vi fått veta det?
Annars har vi ett lysande exempel på - kardinalfel!

Ska vi trots allt kalla in Magdalena Ribbing för att gå igenom färgerna på skjortor för diakoner, präster och biskopar?

http://www.vf.se/nyheter/karlstad/biskoparna-samlade-i-karlstad


15 kommentarer:

 1. Modeus har väl fått Nordungs skjorta. Rött är dammodellen.

  SvaraRadera
 2. Den mest sofistikerade prästskjortan/kaftanen var svart, med violett foder som ibland skymtade, som en förhoppning om bärarens snara upphöjelse.Vi - rätt vanvördiga ministranter - kallade det "knapphålsinflammation".../Paul

  SvaraRadera
 3. Jo, fast troligen ett medvetet kardinalfel eller hur? Antingen ett form av statement eller så försöker man att i smyg göra en kvinnoanpassad form av biskopsskjortan. Det är ju trots allt en rödviolett nyans och inte helt röd som de bär. Och svenska kyrkan har inte kardinaler så de kan inte misstänkas för det.

  Hittade en hel del intressant när jag googlade detta men det slipper ni läsa om för jag ska gå och lägga mig nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar tillbaka det jag skrev i går - den mer rödaktiga färgen har ju funnits sedan länge, som här på bilden under Wejryds tid:

   http://www.rikareliv.info/Biskopar%20mot%20vapenhandel.htm

   Så varför gör du en sak av detta nu? Kanske för att två av de tre är kvinnor?

   Håller dock med om att Brunnes skjorta är mer klarröd än cerise. Jag tycker det är lämpligt att även biskopar har möjlighet att välja nyans på sina vardagskläder. Och om kvinnorna hellre väljer den cerise för att den känns mer feminin så ska de får göra det. Ingen har väl föreskrivit exakt vilken lila nyans som biskopar måste bära?

   Radera
  2. Nu kollar vi biskopsskjortekulören på den anbefallda bilden och ser att biskop Johansson har en annan kulör än ärkebiskop Wejryd men de riktigt avvikande rödingarna är Modéus I och Esbjörn Hagberg. Där ståtar två smygkardinaler, eller?
   Här har vi ett problem att hantera, inte minst som Frasse kommer med en uppsättning kardinaler i följet. Hur ska vi då veta vem som är vem? Och han veta!

   Radera
  3. Denna bild kom upp när jag googlade prästkläder:

   https://wermlandsheraldik.files.wordpress.com/2010/11/dagblogg_blog1.jpg?w=450

   Kardialswannabe? Även om frimärket fattas så har du uppenbarligen klätt dig för att förvirra Frasse! Så går det till när man vill få bo gratis i Italien.

   Radera
  4. Dressman. Och i mitt fall förvirras inte Frasse. Vi vet nog var vi har varandra.

   Radera
 4. Så vitt jag vet är svart färgen för alla tre ämbetsgradernas skjortor, åtminstone i Rom och CofE. Ibland kan biskopar av olika rang ha därtill varierande färger på cassock, talar o d. Dock finns rätt många romerska klerker som gör revolt med diverse skumma skjortor i grått, blått, jeanstyg osv så det är, om än inte grönare, ibland väl så färggrannt på andra sidan.
  /Sub versus/

  SvaraRadera
  Svar
  1. I CofE går somliga biskopar i rödlila skjorta, somliga i svart fast med lila cassock - se t ex ärkebiskoparna av York resp Canterbury. Varför får gärna någon som vet berätta.
   Kh på labdet

   Radera
 5. I en armé råder enhetlig klädsel, uniform. Gärna oklanderligt putsad. Lätt identifierbara grad- och förbandsbeteckningar anger formellt ledarskap. Markerar enheten i armén och ordervägar.

  I en friskara råder fri klädsel. Ledarskapet är mera informellt.

  Är kyrkorna på väg att bli disparata friskaror? Intressant!


  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. De protestantiska (och numera många gånger postkristna) samfunden har väl alltid varit disperata friskaror?!
   Antony

   Radera
 6. Åtminstone förr var det så att militärkaplaner i C.of E. hade röd talár.

  SvaraRadera
 7. Att "Ärkebiskopen" tycker att stiftchefsmötets höjdpunkt var besöket på Lerinmuséet, säger det mesta om tillståndet i Svky!
  Antony

  SvaraRadera
 8. Somliga kardinaler väljer att bära en enkel, svart prästskjorta till vardags. Så kan gemenskapen i ämbetet också markeras. Det skulle kunna vara ett alternativ även inom SvK. Ett biskopskors kan komplettera. Varför dessa färgmystifikationer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Färgmystifikationerna" är en romersk specialitet, som också spillt över på bl.a. ryssar och serber - och på ett antal senreformatoriska samfund (inkl. SvK). Jag minns när svartkappan var tecknet på luthersk renlärighet..:-)/Paul

   Radera