tisdag 25 april 2017

Kommunikation

"Nu säljs ännu ett församlingshem" löd rubriken i både Barometern och Östra Småland (22/4). Så förmedlas bilden av en avvecklande kyrka, en som hanterar sina reträtter. Vi talar om församlingshemmet i Köpingsvik.

Borgholms kommun får första tjing. Är det verkligen en kommun som kan tänkas betala bra för ett församlingshem och mark centralt på en turistort? Jag övertygades inte. Församlingshemmet då? En längre tid har det funnits problem med mögel och en renovering skulle bli för dyr för Svenska kyrkan. Då fick vi veta. Men den alternativa sanningen torgförs också. "Huset som är i tre våningar har blivit för omodernt och för stort för vår verksamhet. Vi behöver något mer modernt, säger kyrkoherde Anna Lundin Leander." Samtidigt deklarerar kyrkoherden att det är med lite sorg i hjärtat som planeringen att göra sig av med kåken görs. "Men byggnaden (den med mögel problem, ni minns att ni läste det för några sekunder sedan, DS) "är väldigt fin".

Jag gillar när kyrkoherdar får till det. Byggnaden, som är lika stor som den varit i mannaminne, har blivit för stor, det är inte verksamheten som blivit mindre. Trump-administrationen har en filial för alternativa fakta i Nordölands pastorat. Men jag gillar inte det jag tror blir vardag i Svenska kyrkan, en oförmåga till affärsmässiga lösningar. Kyrklig egendom kommer att slumpas bort. Och besluten som fattas, fattas utan långsiktiga planer. Få bestämmer sig för vad som bör göras och förverkligar offensiva planer. Det är inte på den sortens kreativa meriter de rekryterats. Som mest kan många i kyrkosystemet förvalta nedmonteringen, inte förnya. Det inte bara är ett problem. Det skapar problem. Ser ni en framtidsbild? De ekonomiskt framgångsrika fifflarna som gnuggar händer, för de har lyckats stjäla godis från småbarn, som ingenting fattat av penningar och värden.

Nu kan man förstås sälja församlingshem eller riva dem och bygga nytt och fint. Men då hade kommunikationen handlat om en församling som satsar framåt och bygger ett pastoralt centrum för både bruk under vinterhalvåret och den turistintensiva tiden.

Verkar jag engagerad? En gång hörde också Köpingsvik till mitt pastorala ansvarsområde för jag var arbetsledande. Sedan delades området. Det skäl jag fick höra var att komministern i Föra skulle få pröva på arbetsledarskap när hon nu gått utbildningen. Inte orimligt.

Det egentliga skälet, det som kyrkoherden uttalat i högkvarteret i Borgholm var ett annat. Jag hade börjat få för mycket att säga till om som arbetsledare för ett stort område. Jag behöver inte ha några synpunkter på det kyrkliga ljugandet, men jag tror att jag är emot det. Och i Svenska kyrkan har vi gott om svaga kyrkoherdar som är rädda för kompetenta komministrar. Vi kanske skulle börja tala högt om den problematiken också. Eller är denna min hållning utslag av gammaldags scoutmoral, något som hör en förgången tid till, en tid när det inte hette management?

Lite dyster var jag när jag fortsatt läst Journalisten, nr 5. Antje intervjuades. Huvudfrågorna hade hon fått i förväg genom pressavdelningen (kommunikatörerna!). Det var för att hon skulle hinna fundera v idare. "Under intervjun sneglar hon återkommande ned i sin surfplatta och levererar förberedda svar." Någon har svarvat ihop dem åt henne. Förra året gjorde hon 230 intervjuer, heter det. Sedan kommer intervjun in på sociala medier och då lägger hon surfplattan. "Det finns en risk med sociala medier, eftersom extrempositionerna hörs så mycket starkare. Marginalerna marginaliserar den breda mittfåran, där de flesta befinner sig." Så tänker Antje. En alternativ sanning skulle kunna vara att de sociala medierna ger tillgång till den debatt som alltid förts men inte i medierna så mycket som i samtalen - på studentrum, i aktivistgrupper, vänner emellan, och i gathörnen när folk oförmodat träffats. Sedan är det alltid lite löjligt när marginaler ska definieras. Det sker utifrån den egendefinierade positionen att själv stå i det som kallas "den breda mittfåran". En ärkebiskop står nog inte i en mittfåra. Och kommunikationsmässigt ter sig hållningen förbryllande. Var inte Antjes styrka att hon var så aktiv på sociala medier?

Lennart Lundbergs konstaterande att det blivit "mycket besvärligare" att få ut handlingar från central nivå, vilket betyder Kyrkans Hus, noterar jag. Betalar vi med vår kyrkoavgift anställda som ska se till att svar läggs till rätta och handlingar hålls inne så att vi som betalar inte ska få veta? I vart fall inte få veta något annat än dom vill att vi ska få veta?

Igår for jag hem genom ett snövitt landskap. "Fall julsnö", sjöng jag. Jag var nämligen uppiggad efter ett teologiskt arbetspass om Confessio Augustana. Då kommunicerades insikt, vett, lärdom. Det kan vara så också när vi samlas i det kyrkliga. Jag var i mittfåran, den från kyrkomötet i Nicea.
22 kommentarer:

 1. Jag antar att även Missionsprovinsen befinner sig i mittfåran av det som uttryckt i Confesso Augustana.
  Men jag är inte lika övertygad om att SvK med ÄB i spetsen ligger precis i mittspåret. Då hade de väl haft mycket bättre relationer med Mpr och Yesus Mekane i Etiopien.
  Dock betvivlar jag att kopter och ortodoxa skulle kalla CA en mittfåra i arvet från Nicea, oaktat om man tänker 325 eller 787.
  De romerska katolikerna lämnade allt vad mittfåra heter 1054 och ligger närmare det andra diket.

  SvaraRadera
 2. Sådana är konsekvenserna!

  -Försäljningen av församlingshemmet är en logisk och för många av oss väntad följd av den kraftiga försämringen av kyrkans ekonomi efter skilsmässan.
  Så är det med den saken.

  Visst finns det sedan komministrar som är duktigare än kyrkoherdar. Och förtroendevalda som skulle vara bättre arbetsledare än många av de senare.
  Så är det med den saken.

  Slutligen noterar jag att konstaterandet av KT:s erfarne grävare, Lennart Lundberg, är korrekt. DS är också arg över hemlighållandet av handlingar.

  Bra att DS kommit till denna insikt. Annat var det, när jag en gång under stark motvind från ansvariga grävde för att få fram sanningarna om Ansgarsliden, ni vet Svenska kyrkans genom tiderna största ekonomiska skandal.

  En betydande del av motvinden har namninitialerna DS.
  Så var det med den saken.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dike lamslog kansliarbetet genom ständiga begärelser efter dokument utifrån fördomen att det var skurkstreck begångna. Det ledde till att Ansgarsliden avvecklades. Jag var emot den avvecklingen. Med en kursgård och ständiga möten hade avståndet från kansli och verklighet inte varit så stort. Dike försvarade också idogt en felrekrytering, som drabbade den kyrkliga organisationen i Sigtuna, vill jag minnas. Hur mycket avvecklingen, inte utvecklingen, kostade, vet ingen.

   Radera
  2. Bengt Olofs teologi fram går allt tydligare för varje inlägg. Han har den övertygelsen att i Svenska kyrkan är det med förtroendevalda som med påven i den Romersk-katolska: de är ofelbara.

   Radera
  3. Dike borde känna till vad avvecklingen i Sigtuna kostade. Han är ju så intresserad av det monetära. /John

   Radera
  4. Bloggarens version är sannerligen inte svår att tro på. "Ständiga begärelser [...] utifrån fördomen att det var skurkstreck begångna." Den sidan av hr Dike har vi sett en hel del av i bloggkommentarer här. Och aldrig låter han sig övertygas om att han kan ha fel heller.

   den Lea

   Radera
  5. Säkert hade det varit mer (och fler?) läsvärda kommentarer om DS hade följt sin egen regel om 1) att kommentarerna ska knyta an till dagens bloggtext och 2) att var och en av oss ska få in högst tre kommentarer per bloggtext. I går var det - igen! - en äldre farbror som hade så mycket viktigt att delge oss andra att han behövde fem (!) kommentarer och tillfällen under dagen. Och all hans text känner vi igen från hans tidigare inlägg.
   Han har gott sällskap av två som påstår sig representera Katolska Kyrkan och tycks ha som syfte att kränka oss andra och det vi tror på. Tack och lov, jag har bland svenska katoliker vänner som inte agerar så.

   Jag i Halland

   Radera
  6. BloggarDag,

   -Nej, det fick vi aldrig veta, trots uttryckligt löfte att för KM redovisa avvecklingskostnaderna och alla andra mörkade kostnader.

   Skandalen växte så att säga under resans gång.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  7. +Göran vet väl bättre än att "påven är ofelbar" eller är han ännu en i raden av protestanter som tror att detta är Katolska kyrkans lära?!
   Antony

   Radera
  8. Antony!

   1. Eftersom du så tydligt ser allt ur ett specifikt perspektiv, uppfattade du inte poängen med det jag skrev.

   2. Jag vet vad som beslutades vid 1:a Vatikankonciliet.

   Radera
 3. Nordölänningen i mig :
  -Svenska Kyrkan H A R råd att behålla församlingshemmet i Köpingsvik.
  - Det blir inte dyrare att avmöglifiera för Svenska Kyrkan än för ev köpare.
  - Att fylla de tre våningarna med sprudlande kyrklig aktivitet är Nordöland församlings förbannade plikt. Lösenord :PRIORITERING!
  Ytterst och i de yttersta dagar :inte ens nordölänningarna kan tjäna två herrar.
  Ulf H Berggren, förvisso Hällebergare, men med viss nordöländsk förankring...
  Ps Hur var det nu i Högby kyrka? Hur ofta delade kyrkoherden ut det bröd och vin som förvandlats till Kristi kropp och blod...?! Ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrkoherden brukade oftast vara ledig söndagar och Högby skulle jag sköta eftersom komministertjänsten där under några år var min.

   Radera
  2. Jag hade tänkt skriva det här också ;det får bli ett Ps:
   Nu när biskoparna är på retreat, om än icke på reträtt, kunde vi fotfolk inta stiften och kasta ut informatörer,spinndoktorerna och övriga lättingar;Svenska Kyrkan bär på för tunga bördor...
   Ulf H -för dagen oepiskopal...

   Radera
  3. Se där, stiftcheferna är på retreat (klimatmeditation, hbtq-yoga och universalistiska mångkulturshymner?), men det gör nog ingen skillnad på stiftbyråkratin och vem vet, de har kanske alla inspirerats av Modéus II och tillsatt 14-åriga vikarier?!
   Antony

   Radera
  4. När jag sovit på saken kan jag se det sinnrika med att Super -Stor -och Mellanherdar helgar vilodagen och samsas med oss fotfolk;i det prästerliga Ä R det kommministrarna som bär upp Kyrkan i allmänhet och om söndagen i synnerhet.
   -LÄR AV NORDÖLAND!
   Ulf H B

   Radera
 4. Jo jo Jossefin -som vi sa'i Orrefors...
  -u-

  SvaraRadera
 5. Om man betänker hur kyrkans fastigheter, prästgårdar, arrendeboställen och församlingshem under årtionden slumpats bort, finns ingen anledning att tro att framtiden har annat att bjuda. Särskilt inte då ett beprövat knep hos presumtiva köpare varit att gå till pressen och meddela att "dom i kyrkan" hugger för sig. Räddhågat har "dom i kyrkan" då oftast slumpat bort kyrkans tillgångar.

  Okunnigheten och rädslan i ekonomiska angelägenheter har varit stor och kommer fortsatt att vara det.

  PP

  SvaraRadera
 6. Mittfåran?
  Var det inte den smala vägen vi skulle ta.
  Och där är det väl inte så mycket att välja på?

  LG

  SvaraRadera
 7. Ja det var intressant, Bloggardag. Hur kommunicerar S K sin godhet, moral och sin avveckling? Vänder inte SK snart och backar och visar någon anständighet och vad den är till för så marscherar SK ut ur historien och lämnar fältet fritt för andra religioner om det blir Mammon eller andra gudar som skall fylla det tomma anderummet får vi rösta om i valet i år.

  I FN:s Kvinnokommission valdes Saudiarabien in : Blir det likadant med Kyrkan? Att dess förgörare väljs att styra den? Det blir värre än när gubben och gumman bytte plats.

  http://avpixlat.info/2017/04/25/oppet-brev-till-svenska-kyrkan/#more-202232

  Inlägg av Göran Persson om Svenska Kyrkans agerande.

  Mvh Svea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, här dök det upp en allt annat än van svenskkyrklig debattör.
   Nåja, det finns gott om debattutrymme i det här kommentarsfältet.

   Radera
  2. "En kristen läser inte s k alternativ media på nätet! Röstar inte på invandringsfientliga partier!" varnades här i predikan för ett tag sen.

   Ja det är många minor man kan råka trampa på i "det kristna", men är författaren till artikeln i det onämnbara mediet ovan så fel ute?

   Lars-Gunnar

   Radera
 8. Du upprörs över "kommunikatörerna"?
  Vem gör inte det, "kommunikatör" = leg sanningstänjare..

  SvaraRadera