söndag 9 april 2017

Människor

I fredags eftermiddag satte sig den vänlige diakonen Hans Nyman med mig för att stötta mig kyrkovalsvåndan. Det skulle läggas in listor. Jag har drömt mardrömmar om den sysslan. Tänk om det blir fel? Allt var inte enkelt när det mobila XX sa att det var stängt för gott. Jag ringde Handelsbanken och for dit med diakonen Nyman, som i allt var stöttande. Det var de på Handelsbanken i Alvesta också. Av påsarna på golvet förstod vi att det vankades fest, men inte efter 3 på banken utan "hemma hos" i Vislanda. Vi försökte antyda, att det kunde vara fint att bli bjuden, men vinken var nog för finkänslig, för det blev vi inte. Men Handelsbanken i Alvesta har en plats i vårt hjärta. Diakonen Nyman funderar på att byta bank.

Så kom processerna igång. Frimodig kyrka i Växjö stift har många kandidater och dugliga. Spridning i åldrarna och med stolthet en del präster och diakoner, kompetent folk. Det är lite uppbyggligt att skriva in dem, en efter en på kandidatlistorna. Här finns människor som är beredda att ta ansvar och de gör det därför att de vet vad firman tillverkar. Det är roligt med människor.

Den yngsta dottern hörde av sig att hon inte var skadad. Hon befann sig på annan plats. Förvirring. Hade det varit attentat i Jerusalem eller Ramallah? Det var i Stockholm. Och där var hon. När jag talade med henne begrep jag att jag faktiskt talade med en som utbildats för att förstå terrordåd. Lite stolt. Så har hon varit med i Kabul och Bryssel när det begett sig. Men det ändrar inte faktum, att några gick hemifrån för att uträtta sina ärenden och kommer inte hem till fredagsmyset. Sveriges religiösa råd trädde upp liksom Antje. Jag blev inte övertygad av allt. Löfven vandrande med blommor till Drottninggatan och det var väl fint, men vad sa Jesus om goda gärningar inför pressfotografer? Sekularisering betyder att somliga repliker tystnat.

Det för mig till Kyrkostyrelsen och där finns också människor att tycka om och fascineras av. Antje ville, ärendenummer B 11 vid Kyrkostyrelsens sammanträde, vid Uppsala domkyrka ha ett konstverk i form av ett bord som ett reformationsminne . 4 miljoner. Medlen ska samlas in. 500 000 har lovats hittills, men kyrkostyrelsen garanterar beloppet. Jag var kreativ men hade inte fattat att förslaget var Antjes. Nå, jag log och föreslog sejdlar på bordet eftersom fru Luther satte fram dem när hon tyckte att Martin druckit tillräckligt mycket vin. Och så ett kritstreck över bordet för att markera mot de reformerta, som vid religionssamtalen i Marburg. Det var då och där dr Luther sa till Zwingli och hans anhängare: "Ni är av en annan ande än vi." Jag tror inte Antje till fullo insåg min kreativitets kvaliteter. Men bordet verkar förlösande oh et är väl meningen just.
Konstverket invigs i maj 2018 men presenteras vid reformationsveckan i höst.

En barnkonsekvensanalys i anledning av konstverket har upprättats av Peter Ekman och Lisa-Gun Bernerstedt. Den är på tre (3) sidor. Författarna funderar över hur barnet rör sig vid detta konstverk och meddelar att i snitt 15500 barn varje år skadas på svenska lekplatser. 
För att det där med skador ska minimeras kan det bli nödvändigt, menar författarna, att komplettera med fallgrus och fallskyddsmattor och så ska konstverket helst göras tillgängligt också för barn med funktionsvariationer.

Nu är det ur ett barnperspektiv viktigt att barn kan komma nära och önskvärt är att konstverket har ambitionen att fånga och uttrycka barnets erfarenheter, med beaktande att barnen har olika etniska och religiösa bakgrunder. Alltså vore det ”olyckligt om konstverket i första hand talar till etniska svenskar och/eller bara barn som förstår sig själva som kristna eller förutsätter svenska som modersmål.” Konstverket skulle ha en ambition att "hjälpa (alla) barn att bearbeta frågor kring t.ex. inkludering/exkludering och barnets rättigheter.”

Man kan undra vad Luther själv sagt, nämligen om det inte för honom skulle vara viktigt att konsten talar till de barn som förstår sig som kristna just. Han kanske undrat varför det annars skulle betalas för konst vid en kyrkobyggnad, självaste Domkyrkan i Uppsala.

Men, som docenten O skulle säga - "det är som det är". Den repliken är alltid begåvad och sätter en anständig punkt. Inte för mig, dock. Till Göteryd! Mässa kl 10 och sedan ska jag ta mig till andra trakter, de i närheten av 6:e spärrbataljonens vänteläge. Medge att jag lever ett rätt intressant liv. För övrigt hade vi klarat ett terrorattentat mycket bättre i Moheda än i Stockholm.

23 kommentarer:

 1. FK:s kandidatlista blir intressant.

  Bloggarens nomineringsgrupp, Frimodig Kyrka, har många dugliga kandidater, får vi veta, "med stolthet en del präster och diakoner, kompetent folk", summerar en också tydligen stolt bloggare. Han förväntar sig tydligen starkt stöd i valet och vinner säkerligen också den på förhand uppgjorda kampen om antalet personröster. Doakörens medlemmar vet vem som skall få personkryssen på listorna. Duktiga sångare håller alltid tonen och lyder givetvis dirigentens minsta vink med taktpinnen!

  Men det slår en anhängare av kandidaters representativitet för väljarna, att bloggaren särskilt nämner präster och diakoner. Bönder, lärare, sjuksköterskor, journalister, snickare, rörmokare, chaufförer, renhållningsarbetare, receptionister, sekulära politiker, exempelvis med S-anknytning (bloggaren har ju själv efterlyst S-folk till FK), name it, finns de också bland kandidaterna?

  Och, förstås, kvinnor? Blir det en s k varvad lista för FK i stiftet, när det gäller KM?

  Med all respekt för att det aviserade men i namn onämnda prästerskapet och diakonerna på FK-stråt i kandidatförteckningen, blir det alltså spännande att se hur många ANDRA än just dessa yrkeskategorier som fått plats på listorna. Liksom hur många kvinnor som finns med och om de står på s k valbar plats.

  Den som lever får se. Och den som ser lever bevisligen.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren9 april 2017 kl. 16:10

   BOD
   Sluta med dina ogrundade antaganden! Jag vet kvinnor som tillfrågats, varav en är marknadskommunikatör på ett helt vanligt exportföretag. Du vet ingenting. Dessutom så är vi väl mer än kön på ben?!

   Vad har ni för listor i POSK förresten? Varvar ni med varannan kristen? Var tredje?

   Det där med "på förhand uppgjorda kampen om personröster" var riktigt, riktigt elakt.

   Radera
  2. Om Dike går försiktigt och håller sig till övergångsställena kan han kanske få läsa FK:s listor för Växjö stift, vad han nu har med dem att göra för rösträtt i stiftet har han inte. Då ser han folk från de olika vapenslagen även om representationen från Flygvapnet blev lite svagare än jag hoppats på. En bonde kan jag se, lärare förstås, sjuksköterskor, ambulanssjukvårdare, brandman, snickare har vi också, journalister, affärsinnehavare, antikvarie, musiker, studerande, ekonomer och administratörer, enhetschef (sjukvård), socialarbetare, företagsledare är kategorier jag omedelbart kommer på. Fler frågor besvaras inte av utredningstekniska skäl, som det heter. Jag har all anledning hoppas på att Dike blir besviken när hans fördomar/förhoppningar kommer på skam. Blir han inte besviken blir jag också nöjd. Jag är en generös typ, nämligen.

   Radera
  3. "Doakörens medlemmar" noterar att nu har papegojan gått i gång igen.

   Sedan funderar jag över om man kanske bör betrakta ett försök att ta reda på hur ett främmande parti planerar sin verksamhet, som fientlig underrättelseverksamhet? Demokratiskt rumsrent är det väl i varje fall inte.


   Radera
  4. Är du, Dike, medveten om att du med ditt inlägg anslutit dig till (den sjuka) identitetspolitiken?

   Radera
  5. Alphadeltagaren9 april 2017 kl. 17:13

   Jag inser att jag låtit mig provoceras, stilla veckan till trots. Dag Sandahl har kommit längre med sitt kristliga sinnelag.

   Radera
  6. Jag vet åtminstone 2 listor i Sthlms stift, KM + fullmäktige, som kommer att toppas av kvinnor. Ingen av dem vare sig präst eller diakon.
   Ledsen om jag därmed gör dig besviken BOD,
   Eva H

   Radera
  7. +Göran har en poäng i det demokratiskt tvivelaktiga i Dikes underrättelseverksamhet. Nixon åkte dit för sådant ofog. Och för identitetspolitik bevare oss milde Herre Gud!

   PP

   Radera
  8. Ser man på - det tycks gå framåt!

   Jodå, bloggaren är full av tillförsikt i sin uppräkning av FK-kandidater, och en varm anhängare av folkkyrkan gläder sig förstås över bredden på dem - om man alltså skall tro på uppgifterna. Och det måste vi ju.
   +Görans irriterande slutsats om spioneri för att få veta hur FK organiserar sina styrkor har jag lite svårare att förstå.
   Glömde den annars så lugne biskopen i den lilla, icke medlemsredovisande Missionsprovinsen, att kyrkan skall vara öppen och icke sluten eller hemlig. Inget är ju hemligt för Gud. Och har han plötsligt åsidosatt sitt lyssnande på DS, som ju säger sig vara en generös typ, vilket jag heller inte har anledning att betvivla.

   -Tänk, bäste biskop, på psalmen "Blott i det öppna har du en chans".

   Det vet jag sedan länge, men så är jag alltså just en varm folkkyrkoanhängare.
   Välkommen till öppenheten, kära vänner! Där krävs ingen underrättelseverksamhet.
   Den överlåter vi till överste Salander!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  9. Jag förvånar mig än en gång över att vanliga demokratiska regler, än mindre anständighet, gäller för Bengt Olof.

   Kandidater får man vänta med att kritisera tills de har blivit offentligt registerade.

   Radera
  10. "Inget är hemligt för Gud."
   Håller med där givetvis BOD men däremot inte om hur det kan tas som intäkt för att DU ska ha rätt få svar på allt. Läser gärna förklaring hur du tänker det går ihop.
   För övrigt undrar jag vilken psalmbok som den "chansen" återfinns i... "Möjlighet" talar min psalmbok om i Sv.ps 90:1. Psalmcitat ska man vara ytterst noga med lärde jag i yrket.
   Eva H

   Radera
  11. Är man så dum så man tycker att sekulära kyrkopolitiker har i kyrkliga beslutsorgan att göra, då är det bara att beklaga!!
   Arg kyrkomedlem

   Radera
 2. Dag, det är väl inte första april i dag? Prästänka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte detsamma, Prästänka.

   Radera
  2. Elisabeth,

   -Att tänka är stort, men att handla är större!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Med "handla" menar Bengt Olof att deltaga i gudstjänst.
   Eller hur?

   Radera
 3. Alphadeltagaren9 april 2017 kl. 11:21

  Görs det aldrig sökarkonsekvensanalyser? Hur uppfattar en sökare som fått för sig att leta efter Jesus detta konstverk? Hur uppfattas kyrkan?

  SvaraRadera
 4. Det där med linjen över bordet gillar jag. Men sen hör det till Värdegrunden att inte dra några linjer. Någon kan hamna på fel sida. Och idag markerar vi bara mot dem som drar linjer. Sådana slemma typer får vi se upp med! Luther t ex. Och ölen skulle uppfattas som karikerat uttryck för kyrklig representationskultur.

  Men bordet som uttryck för det värdegrundskorrekta tabula rasa/blank slate? Var och en, oavsett ursprung och grundförutsättningar, kan ju bli vad som helst. Av nyanlända blir med några års behandling i det svenska, utbildningsindustriella komplexet gymnasielärare i matematik eller engelska. Av stökiga tonåringar blir med lite social ingenjörskonst programmerare, ingenjörer, sjuksköterskor och poliser.

  Så tänkt är Antjes Bord ett bra, talande och inkluderande uttryck och tidsdokument för vår vänsterliberala tid, ett värdigt monument för Antje att lämna efter sig som den sjuttionde innehavaren av St Eriks Stol.

  Fast vi får nog räkna med att exkluderade högkyrkliga under nattens timmar kommer att smyga fram och dra det famösa kritstrecket som protest? Kanske rentav ställa en sejdel på bordet då och då? /smun

  SvaraRadera
 5. Jag fattar inte, varför skulle ni till banken? Vad har den med detta att göra?/Sven-Åke Nilsson

  SvaraRadera
 6. Eftersom Ärkebiskop Jackelen inte är döpt, konfirmerad och fostrad i en luthersk kyrka utan i en unierad (dvs i en union där det kalvinistiska alltid tenderar till att ta överhanden i allt utom predestinationsläran) så är det inte förvånande att hon inte vill påminnas om samtalen i Marburg. Detta minnesår har det varit förvånansvärt tyst om vår ärkebiskops kyrkliga bakgrund. Att hennes företrädare Wejryd hade sin bakgrund i det kalvinistiska Missionsförbundet gör inte problemet mindre. / Markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus bekräftar hur Svky sedan länge styrts av suspekta individer, vilket på inget sätt tar ifrån Martin Luther domen som "Ärkeheretiker"!
   Antony

   Radera
  2. Den domen får Antony - med den iver som får mig att anta att han är konvertit och inte uppväxt i den romersk-katolska kyrkan - stå för. De mera framträdande och officiella företrädarna för hans kyrka har i stället en betydligt mer positiv bild av Martin Luther vilket visar sig i flertal olika ekumeniska dokument som samma kyrka under tecknat de senaste decennierna. / Markus

   Radera
 7. Herr (ännu så länge) "förtroendvalde" Dike blir mer och mer frustrerad och "inläggen" därefter. Skälet är att han snart inte länge har något parti att kandidera för. M stängde dörren för länge sedan och snart även POSK. I kretsen Mörrum-Elleholm heter det enligt en kritisk källa att "Dike har använt POSK som en egen tribun, han varken följer programmet eller är församlingsaktiv ... det viktiga för oss är att få in lite fler unga".

  /John

  SvaraRadera