onsdag 1 november 2017

Rebecca

TV4 hade regionala redaktioner och den i Växjö skulle ha morgonsoffa, ett program där folk sitter och tycker dittan och dattan. Det är väl nu ungefär 15 år sedan jag satt där och tyckte just så. Det var då jag träffade Rebecca Launy, kul, "på", engagerad - kom på en massa egna omdömen av positivt slag. Hon jobbade på det kommunala bostadsbolaget Växjöhem som fastighetsskötare men hade plockats upp i morgonsoffan. Jag kunde bara uppfatta att hon var en person som brydde sig och var välorienterad och välformulerad. Det var kul att föra morgonsoffesamtal med henne.

När hon på jobbet tog upp rättvisefrågor, dvs frågan varför hon tjänade mindre än männen i sin grupp, blev det utgångspunkt för trakasserier. Hon blev "Feministfittan". Jag tror ni förstår. Ful kallades hon. Och lesbisk. Man och barn har hon om det är av intresse i sammanhanget. Det pågick riktigt snygga, närmast exemplariska, sexuella trakasserier mot henne på arbetsplatsen. Ni som är känsliga får hoppa över nästa stycke. Jag citerar från Smålandspostens stora genomgång. Lennart Ernstsson skrev reportaget. Han är en välinformerad journalist som jag håller högt.

- I förrådet var väggarna täckta av uppklistrade porrbilder. De kunde stå och kasta pil i muttorna på tjejerna och säga: Där satt satsen! Det är väl så du vill ha det, Rebecca? Bakifrån, va? Det var sånt hela tiden. Jävligt tröttsamt.
Sedan slöjdade manliga arbetskamrater på samma tema.
- Vi hade silicontuber som stått och torkat. De stod och täljde löskukar av dem.
- Jag skulle bort. Det kulminerade i att jag fick en dildo på lunchbordet inför alla skrattande kollegor. Det enda jag behövde var ett straffknull så skulle jag bli tyst och nöjd. Alla kränkningar riktades mot mig som kvinna...

HÄR KAN NI FORTSÄTTA!
Rebecca var uppenbarligen fritt byte och de hon pekade ut som skyldiga till trakasserierna var släkt med en chef på företaget. Det är så det fungerar i det kommunala tydligen. Jag har bott i Växjökommun. Hade jag fortfarande gjort det, hade jag personligen jagat kommunalråd nu. På plats i kommunhuset och rasande. För kommuninvånarna håller en sådan kultur uppe med sina surt försnillade pengar. Bilden är entydig. Och jag är förstås alldeles extra rasande för att de som i ämbetsfrågan tänker rätt men fel ska förknippas med sånt här. Det är en avledningsmanöver som alla borde kunna enas om att ta avstånd från. Jag tar avstånd från behandlingen av min vän Rebecca, förstås. Och nu ska hon sägas upp. Det var ju hon som utgjorde problemet.

Rebecca blev sjuk, fysiskt och psykiskt. Hon fick tunga lyft, så tunga att kroppen inte hanterade detta. Hon skulle ju bort! Och arbetsvägran är skäl för uppsägning. Facket? Facket tycker inte att hon ska anmäla saken till diskrimineringsombudsmannen. Kommunen ville köpa ut Rebecca för 24 månadslöner. Hon tyckte det kändes fel att kommunen skulle köpa hennes tystnad. Försäkringskassan bedömer hennes stressreaktioner som arbetsskada. Nu finns det en inspelning från ett möte 2014 där chefen, som beslutade om uppsägning säger att "kritiken mot företaget" handlar om de anmälningar Rebecca gjort till DO, polis och arbetsmiljöverk om könsdiskriminering och arbetsmiljöbrott. Det är väl ett rätt uppenbart brott mot det anställningsskydd som förbjuder repressalier mot anställda som anmäler. Förbundsjuristen Annett Olofsson, LO-TCO Rättsskydd har aldrig varit med om ett så långt förlopp där arbetsgivaren begår den ena felaktigheten efter den andra och undviker att ta i problemen med trakasserierna.

Nu har vi i korthet hört ena sidan. Vad säger Växjöbostäders nuvarande och tidigare vd. Dessa damer kommenterar inte. Nuvarande vd "med respekt för alla iblandade". Den tidigare vd:n är nu kommunchef i Lessebo.

Jag har inte sett några kyrkliga kommentarer till fallet. Stiftschefen dväljs i Växjö och betalar till denna kommun. Har han någon synpunkt? Eller domprosten som bor i närheten av Rebecca? Eller någon annan av de fina i Växjö? Det finns sannolikt anständiga fastighetsskötare på Växjöhem. De andra finns uppenbarligen också. Är det inte tid att rensa upp bland illgäningsmännen? Och de som suttit/sitter i ledningen, ska de gå fria. De har inget att säga till de kommuninvånare som betalar kalaset!!!

Verkar jag rasande? Det är jag.
I Kalmar fanns för många år sedan en enklare variant, lättklädda damer på bilder i personalutrymmena vid Södra Kyrkogården. Dit gick inte präster och diakoner vanligtvis, men när en diakon hade ett ärende dit och såg, slog hon larm. Kyrkoherden var förvirrad och visste inte riktigt hur han skulle göra. Men det blev gjort. Städat och uppröjt. De som såg till att det blev gjort, var samtliga dissidenter i ämbetsfrågan. Det var inte kyrkoherden. Detta sista skrev jag bara för att de kyrkliga skulle få en kyrklig anknytning som om det inte skulle räcka med att någon som heter Rebecca blir illa behandlad.

Nu väntar jag bara till morgondagen och Torsdagsdepressionen.

Smålandsposten har till sin heder haft minst två reportage om saken.
http://www.smp.se/vaxjo/alla-som-tors-framfora-kritik-rakar-illa-ut/
http://www.smp.se/inblick/sparkad-slass-for-upprattelse-mot-kommunalt-bolag/

22 kommentarer:

 1. Grogrunden för trakasserier mot sexuellt annorlunda människor som är inte sällan kyrklig eller frikyrklig. Här dväljs de som har den stora Unkenmoralen som främsta eller enda trosartikel. Då blir det som för Rebecka. Berit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänkte du nu?

   Jag i Halland

   Radera
 2. Nu undrar en häpen allmänhet hur detta på grundval av uppgifterna i bloggposten kunnat bli slutsatsen?

  SvaraRadera
 3. En annan representant för häpen allmänhet undrar i vilket avseende Rebecca (hon skriver uppenbarligen sitt namn så) skulle vara ’sexuellt annorlunda’?

  SvaraRadera
 4. Man kan inte plocka poänger på de heliga. an

  SvaraRadera
 5. Från min skånska utsiktspunkt kan jag bara bekräfta den unkna synen på sexualitet. Inte då i kyrkliga sammanhang, utan rent allmänt, bland verklighetens folk. Exempel förtjänar inte att föras vidare, men det finns en närmast roande grabbighet av grov vulgo-karaktär på golvet, och mera skamlöst nyttjande bl a av prostituerades tjänster högre upp bland de mera karriärinriktade.

  För att förflytta det geografiska perspektivet: En gång i tiden glunkades det, att Malmskillnadsgatan låg rakt nedanför det dåvarande Riksdagshotellet, och trafiken lär, enligt en välinformerad skånsk riksdagsman, ha varit tät. Avslöjanden om eliternas attityder förvånar knappast. Då hjälper det föga att ikläda sig rollen av klädsam social justice warrior och feminist. Kvar står en icke föraktlig andel Kapten Klänning, som kravlar sig uppåt, och tar med sig sina grabbiga värderingar och beteenden.

  Boende på Limhamn

  SvaraRadera
 6. Stackars Rebecca!
  Bra att Du tar upp henne här.
  Hoppas det når längre än bloggen.

  LG

  SvaraRadera
 7. Föreslår att hela bloggposten tas bort. an

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av vilken anledning?

   Jag i Halland

   Radera
  2. Därför att ingen undkommer risken att med ens tänkt goda exempel i själva verket sätta sig på en annan. Alla helgons dag är det inte värt att ta den risken.
   OM inte syftet var att just denna dag visa på ofullkomligheten an

   Radera
 8. Var en av dem bloggaren himself?

  -Jag gissar att av dem, som röjde upp i Kalmar, var bloggaren själv. Han kallar sig ju själv dissident, men man bör då tillägga att det handlar om en frivillig dissidens, vars benämning bör ändras till oppositionell.
  Uppröjarna i Kalmar var alltså kyrkligt oppositionella.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är då när dessa blev oppositionella?
   1957?
   1958?
   1994?
   2000?

   Man kan mycket väl vara oppositionell mot en lärosats, men kan man vara oppositionell mot en ordningsfråga?
   Anser Bengt Olof Dike att det är en läro- eller orsningsfråga vi pratar om gällande Dags oppostionalism?

   Radera
  2. Löjeväckande slutsats i vanlig ordning.
   Berit

   Radera
  3. Berit,

   -Löjeväckande kommentar i alltför vanlig ordning!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. BOD skröt häromdagen om sin svarsförmåga.
   Så vad är då svaret på frågan; Är ämbetsfrågan en lärofråga eller ordningsfråga?

   Radera
 9. Jag blev glad (förutom fruktansvärt arg för Rebeccas räkning) att läsa detta. Det finns även män som kan bli rasande - då slipper vi kvinnor och får vila en stund.

  Jag tvivlar inte ett ögonblick på att kvinnoprästmotståndarna stod på "kvinnornas" sida i denna fråga. Faktiskt. Så har jag heller inte efter att ha kommenterat här fått ta emot samma typ av kommentarer som jag fått efter att t ex lagt mig i jämställdhetsdebatten hos "mansrörelsen". För många av dem under dessa bloggar var det väldigt svårt att formulera sig utan att nämna ord som "f-tta" och "fått för lite k-k".

  Bara en person i BloggarDags kommentarsfält har ägnat sig åt något liknande, dvs sexmobbande kommentarer. Men han är som sagt inte kvinnoprästmotståndare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också svårt att fatta när jag fått för lite käk och är hungergrinig.
   Så då har vi något gemensamt du och jag Anna. ;)

   Radera
  2. Vad är det jag inte har fattat, Peter T? Jag vill dessutom minnas att jag inte var hungrig i går kväll.

   Radera
  3. Jag försökte bara läsa in de saknade vokalerna och applicera på mig själv. f-tta = fatta och k-k = käk.
   Nu åt jag ju visserligen en braklunch, men det kanske är något jag inte f-ttar ändå?
   Men då beror det i detta fall inte på att jag fått för lite k-k. Fortfarande mätt faktiskt.

   Radera
  4. Peter T: Jaså, du menar zåå? Dann verstår ich!

   Radera
  5. Pigg, käck och munter var det :)

   Radera
  6. Peter T: Jag själv är varken pigg eller munter, möjligtvis tjeck, men det skulle förvåna mig. Men jag tyckte du var intelligent vitsig i din kommentar som jag först inte förstod!

   Radera