söndag 26 november 2017

Skräck från alla sidor

Kvinnor berättar. Berättelsen om prosten som bakifrån la en kraftfull hand om vulvan på en kvinna, som stigit upp på en stege i arkivet, kan man fundera över. Prosten trodde det var skönt att ha hans hand där.  Hon slog undan handen. Det halp föga. Prosten kom bärande på en mistel och menade att det var Guds vilja att de skulle vänslas lite. Händelsen på stegen hade alltså inte avslutats tillräckligt resolut. Prosten tillhörde de fromma som tror, att det måste vara lite motstånd men bara som decorum. Kvinnan bär skammen, märkligt men förklarligt nog. Jag har läst på, som ni förstår.

Jag har tänkt ut några alternativa lösningar. Utgångpunkten är att kvinnan står på den där stegen och ska ta ner någon handling, prosten placerar sin hand och uttrycker sin mening att detta är skönt. För kvinnan, alltså!

Alternativ 1.
Kvinnan säger. "Jag ska flytta ut fötterna lite och dra up kjolen." Prosten håller kvar handen och kvinnan pissar rakt i prostens näve. Det är rätt mycket efter kaffedrickande, en populär syssla i det kyrkliga. Prosten blir blöt i handen, på kavajärmen, på skjortan och på byxorna. Kvinnan kliver ner, går upp på expeditionen, där två högkyrkliga komministrar och lite expeditionspersonal finns, berättar vad som hänt och går för att duscha (det finns dusch på jobbet fast den sällan används) och har, som väl är, en kasse med strumpbyxor och trosor för det är Black Friday och hon har shoppat på lunchrasten.

De två högkyrkliga prästerna går ner i arkivet, där prosten står nerpissad och uppenbart förvirrad. Den närstridsutbildade utdelar instruktioner till kollegan och därefter greppar de två prosten, en i kavajkragen och den andra i livremmen. De bär upp honom så, som en slaktad julgris, genom expeditionslokalen. Ute på gatan dumpar de prosten. Prosten var i arkivet för det var prostvisitation, men den avbryts för kontraktsprosten har plötsligt blivit sjukskriven och snart nog är det nytt val till prostsysslan.

Alternativ 2.
Kvinnan ler mot prosten och säger: Det är skönt, men vi måste gifta oss först. Vill du det? Det vill inte prosten...

Alternativ 3.
Kvinnan ler mot prosten och säger: "Inte ännu. Gift dig med mig, så får du!" Och prosten ser ut som en kär hankatt, faller på knä vid stegen och friar. Därefter går de till juveleraren och skaffar ringar, förlovar sig, gifter sig, får fyra barn (fast prosten är lite äldre så har kvinnan ändå tio år av fertilitet kvar) och de lever lyckliga alla sina dagar. "Det var då välsignat att jag fick för mig att göra ett närmande", brukar prosten säga till sina barn. När de gifte sig gratulerade biskopen, som fick döpa alla fyra barnen, pojkar allihop. Prostinnan brukar då mönstra sina barn och säga: "Jag hoppas ni kan uppträda som bättre gentlemän än er far, för det går inte så väl alla gånger för karlar som inte kan hålla fingrar och andra kroppssdelar i styr."

Antje har uttalat sig. Det intressanta är att den kampanj hon stöttar faktiskt säger exakt det som alla andra i #metoo säger. Här finns ingenting av insikter som synden, som fördärvar alla och allt. Skamkulturen praktiseras, inte den kyrkliga skuldkulturen. Hur kommer sig det? Jag antra att en förklaring är att Antje inte varit församlingspräst i skarpt läge med folk som ger förtroenden och går till bikt och formar själasörjare på så vis. Hon säger att det ska bli slut på synden. Så enkelt fungerar det inte. Allt i tillvaron är korrumperat och det vi bevittnar handlar mindre om sex, som ni vet, och mer om maktutövning. Makt utövas mot alla som uppfattas befinna sig i underläge. Så utövar också biskopar makt. Ty också biskopar korrumperas av synden. Det sa hon inte.

Nu har det, så söndag det är, blivit skräck från alla sidor. Koppla av med denna video som lyckliggör alla klerikala som är inne på facebook. Folk tror att detta är en fars. Ånej. Min vän Carl-Axel Petri var statsråd. Han anförtrodde, när vi var i New York en gång, erfarenheter från statsrådstiden: "Det är precis så här det går till." Och min fru, som ogärna förekommer på bloggposter, säger att det i varje skämt finns ett uns av sanning.
https://www.facebook.com/BritishComedy/videos/1967023973514898/

Jag saknar Thommy Hägg. Han hade fascinerats av det vi nu ser, moralpaniken, den kristliggt undangömda, som nu ser sin chans när det står klart att sjätte budet inte var helt utan poänger. Men om folk inte får pilla lite, hur ska det å bli en ny genration kyrkokristna? Detta sagt så häpnar jag över interiörerna från det högre ståndet, akademien och kleresiet lika. Men tala om makt mer än om sex, tror jag. Så söndag det är.

38 kommentarer:

 1. Skriv gärna om makt men utan fejkade prosthistorier som den relaterade!

  -Vad har den långa och dagens text inledande s k prost- Eller sexuella trakasserihistorien, som skämtas bort, att göra?

  Tillika berättad med delvis ett språk, som är ovärdigt såväl författaren som den söndag - ni vet väl vad det är för en söndag? - som den presenteras.

  Den får mig genast att undra över, om de vanligtvis alltid gentemot bloggaren lojala och instämmande kommentatorerna tycker den är lämplig.
  Passar den eller inte?
  Ja eller nej!

  Blir svaret nej, är jag och andra läsare nöjda. Blir det ja, förstår jag att den smått devota lojaliteten får styra svaret.

  Och blir det tystnad, dominerar också lojaliteten men då under feghetens mantel.
  Men den fejkade historien är opassande - minst sagt!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är fejk? Har det som berättas aldrig hänt och är alternativen helt opassande? På vilket sätt? Exakt vad skämtas bort?
   Nästa problemområde är förstås detta att någon får för sig att läsare här ska redovisa sina uppfattningar eller annars kallas fega. Det verkar orättvist. Det kan ju vara så att Bloggardag modererar bort alla kritiska röster.

   Radera
  2. Otroligt, första gången jag håller med Dike.
   Märklig dag.

   Radera
 2. Den där humorserien är det bästa som gjorts om politik.
  Men jag kanske ska omvärdera det där med att CoE borde vara ett föredöme för SvK :o

  SvaraRadera
 3. Carl Axel Petri, ja. En fantastisk man. Jag har haft förmånen att få arbeta tillsammans med honom i olika sammanhang. Han var en utmärkt bra chef. Han hade förmågan att få en att MED GLÄDJE arbeta ihjäl sig för honom. Han lyckades verkligen ta fram det allra bästa hos sin personal.

  SvaraRadera
 4. Det finns mycket att ta på allvar gällande maktmissbruk, sexuella övergrepp och de kräk som finns i samhällets högre skikt. #Metookampanjen är dock nära att spåra ut till en lynchmob, vilket nog passar MTD-ritualisterna som länge mobbat och förföljt den lilla minoriteten kristna i Svky!

  SvaraRadera
 5. Såväl metoo som vardeljus-kampanjerna har stora inslag av exhibitionistiska löjeväckerier i sig –fantasifullt sammanställda av medietrumpetande borgarklasskvinnor med fri tillgång till allsköns plattformar. Man inser hur mycket falskhet som finns i kampanjen när ärkekommandoran och hennes för tillfället passande gråtmilda prästinnor slår fast att de framförda uppgifterna inte ens får ifrågasättas (!) Lögner ges därmed högre värde än sanningar. Kvinnor är definitivt inga offer per se på grund av kön - snarare av egna beteenden. /John

  SvaraRadera
 6. John, om det ändå bara vore fantasier. Om det ändå vore så enkelt.
  För övrigt så trodde jag inte att jag skulle hålla med BOD om något men idag tycker jag också att bloggaren kunde ha besparat oss det där tramset.

  SvaraRadera
 7. Finns det inte sådant om vilket det är skamligt till och med att tala?

  SvaraRadera
 8. Fejk är dagens prosthistoria!

  -Skulle en prost bete sig så som bloggaren beskriver vederbörandes sexuella trakasserier idag?
  Då är val prosten inte högkyrklig, gissar jag.

  Möjligen hade August Strindberg på sin tid beskrivit denne kyrkans man så - som han gjorde i Hemsöborna - där pastorn både blev full och hade uppkastningar i det främmande hemmet. Men om bloggaren menar att man inte skall ta de pågående och allt flera avslöjandena av trakasserande och stillösa män på allvar, tar han grundligt miste.

  Då blir det som i det teologiska häradet: att folket står mot dem, som gör narr av trakasserier, precis som folket i enad front säger nej tack till den högkyrklighet, som säger nej tack till kvinnliga präster!
  Härmed varnas alltså bloggaren för fortsatta prostberättelser av redovisat slag!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är fejk? At jag angav tre alternativa utgångar är naturligtvis mit sätt att ge händelsen en god utgång i tre olika versioner. Mne var det som berättades från början, utlagt på #vardeljus, fejk? Har inte detta alls inträffat och kvinnan som berättar, drar hon en skröna? Jag vill verkligen veta om jag blivit lurad.

   Radera
  2. Hanif Bali, moderat riksdagsman och uppåtstigande stjärna, raljerade häromdagen över Svenska Kyrkan. Hans "svans" triggades igång. Moderata libertarianer rimligen. Här kan BOD läsa vad hans partigängare anser om Gud, Jesus, Anden och Kyrkan. Känsliga själar varnas!

   Någon älskad folkkyrka existerar sedan länge inte. Svenskarna står glatt i den hånande hopen runt korset:

   https://www.facebook.com/hanif.bali/posts/10155142387795686

   Lars-Gunnar

   Radera
  3. Jag frågar ånyo Bengt Olof Dike: vad är fejk i vittnesbördet från arkivhändelsen? Ljuger kvinnan i #vardeljus-kampanjen, menar du?

   Radera
  4. BloggarDag,

   -Du har låtit fantasin flöda alldeles för mycket i syfte att - genom ett opassande språk - dramatisera och lustiggöra en händelse, som varken du eller jag närmare känner till.

   Jag har aldrig påstått att någon ljuger, men som bloggtexten lyder är det logiskt att drabbas av dubier.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Jaha. Säg det till kvinnorna bakom #vardeljus!

   Radera
 9. Har kyrkan något att tillföra av helande och läkedom, upprättelse?
  https://youtu.be/2mzihbBvAG0

  SvaraRadera
 10. "...precis som folket i enad front säger nej tack till den högkyrklighet, som säger nej tack till kvinnliga präster!"

  Och vet du vad folkets nej beror på? Jo, på att de har noll koll på kristen tro och dessutom struntar fullkomligt i densamma. De tillhör Svenska kyrkan för att t.ex. få gifta sig där, för att stödja konsertverksamheten och liknande.

  "Härmed varnas alltså bloggaren för fortsatta prostberättelser av redovisat slag!"

  Du tror verkligen att du bestämmer över den här bloggen. Sanslöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elisabeth,

   Tänk om Du i stället hade skrivit något om dagens bloggtext i stället för att tycka att min kritik är sanslös!

   Då hade Ditt inlägg varit intressantare. Vänligen vill jag meddela Dig, att det är bloggaren och ingen annan som svarar för bloggen. Det visste jag faktiskt innan jag läste Dina rader.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. "Vänligen vill jag meddela Dig, att det är bloggaren och ingen annan som svarar för bloggen. Det visste jag faktiskt innan jag läste Dina rader."

   Och ändå försöker du hela tiden styra och ställa över såväl Dag som kommentatorerna. Du varnar Dag för att skriva prostberättelser och tjatar ideligen om att han ska sluta framföra kritik mot företeelser i Svenska kyrkan. Och vi kommentatorer ska i största allmänhet dansa efter din pipa. Ja, det är sanslöst.

   Radera
  3. Elisabeth,

   -Du återkommer igen utan att själv redovisa någon uppfattning om det aktuella blogginlägget - som Du kallar "prostberättelser" - som jag och några andra faktiskt ansåg vara icke riktigt rumsrent.

   Tror Du sedan verkligen att min ringa person förmår styra och ställa över bloggaren? Då känner Du varken mig eller honom.

   Jag förmår ju inte ens att styra och ställa över Dig och Dina kommentarer . . .

   Alltså, kära Elisabeth, stilla Dig, som August Strindberg skrev. Det är ju ingen ko på isen varken i Moheda eller i Blekinge.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. Bengt Olof, jag har ingen som helst skyldighet att redovisa någon uppfattning om Dags blogginlägg. Och nej, jag tror inte att du förmår styra och ställa över Dag (eller oss andra) - men du FÖRSÖKER, och det är trist.

   Ordet prostberättelser är ditt eget. Jag citerade nämligen din kommentar.

   Radera
  5. Elisabeth,

   -Jaså, Du vill, eller vågar, inte redovisa någon uppfattning om inlägget!

   Men när det gäller åsikter om mina texter, ligger Du inte på datortangenternas latsida.
   Också ett observandum, som avslöjar inkonsekvensens tydliga essens!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  6. Är hr Dike verkligen rätt person att tala om inkonsekvens här? Med tanke på att vi tydligen å ena sidan ska ta trakasserierna på allvar och å andra sidan inte tro på dem som inkluderar en prost.

   den Lea

   Radera
 11. Du kloke herde. Vi vill gärna veta vilka som valdes till kyrkostyrelsen?
  Daniel m.fl.

  SvaraRadera
 12. Mycket bra av Bloggaren att lyfta frågan och påpeka att det handlar mer om makt än om sex. (Ungefär det tror jag mig ha sagt ett par gånger, men ingen lyssnar ju på mig.)

  Den första alternativhistorien får full poäng. De båda andra för tankarna till alla de män som nu påstår att de inte ens vågar hälsa på kvinnor längre. Där undrar man verkligen vilken uppfostran de fått. Nog borde en prost kunna uppvakta på ett bättre sätt.

  Kvinnohataren John dömer ånyo ut kvinnor som lögnare och män som stackars oskyldiga offer. Det är kvinnors egna beteenden som är orsaken påstår han. Vilka beteenden då? Att vi existerar? Det tycks räcka ganska ofta.
  Betänk att Gud skapade människan till sin avbild, till man _och_ kvinna.

  Hr Dike är virrigare än någonsin, å ena sidan ska vi ta trakasserierna på allvar, å andra sidan ska vi tydligen inte tro på dem där förövaren är prost. I övrigt noteras att hr Dikes självgodhet är konstant.

  Vad så beträffar dem som tycker att sådant här bör man inte tala om: Menar ni att sexuella övergrepp ska fortsätta att tigas ihjäl, att man ska fortsätta lägga skam och skuld på kvinnor, medan männen obekymrat går vidare genom livet? Tror ni DET är Guds vilja?

  den Lea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Lea, om Du menar mig vill jag inte att sexuella övergrepp skall tigas ihjäl, ty det gör bara ont värre, skapar bitterhet hos kvinnorna och förhärdelse hos männen. Den helige aposteln, som skrev brevet till Romarna, lämnade inte det intrycket efter sig att man skall lägga skuld och skam på kvinnor som är utan skuld och inte heller att män som uppträder på detta sätt obekymrade skall gå vidare genom livet. Jag skulle önska att dessa män gjorde sinnesändring, gjorde bot inför Gud och som en följd av detta gottgjorde vad som kan gottgöras. Däremot menar jag att bloggarens sätt att skriva om prosten, damen på stegen och de högkyrkliga prästerna i det sammanhanget var tarvligt och därmed skamligt.

   Radera
  2. Jag menade alla som är mer upptagna av att förfasa sig över Bloggarens text än över de otaliga sexuella övergrepp som de facto kvinnor ideligen utsätts för.

   den Lea

   Radera
 13. Nja, vid jämförelsen brittisk politisk satir och småländsk buskis blir utfallet 1-0.

  SvaraRadera
 14. Kanske inte en bloggpost man sätter i händerna på konfirmander. Annars är konfirmander rätt härdade, de går ju i svensk skola.

  Att man i vuxen ålder skulle ta illa vid sig av Bloggarens frispråkighet, blir mest roande, om än inte oväntat. MTD-religionen är ju ytligt moralistisk. Visst kan kanske prosthistorien hänföras till kakolali, men har det någon betydelse? Redovisat beteende är olämpligt, de redovisade alternativen följdriktiga i sin genre. Att sopa händelser som denna under mattan som onämnbara, blir bara ett alltför vanligt beteende i MTD-kyrkan.

  Själv funderar jag på att köra något lika oförskämt och demonstrativt dräpande som kvinnan på stegen i arkivet, nästa gång jag blir utsatt för välsignelse i Livgiverskans namn!

  Fast sådant vågar jag väl inte rapportera om i mera sippa MTD-sammanhang, dit kanske kommentarsfältet på denna blogg bör räknas?

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 15. Om det är slutförfasat, kanske den brittiska komedisnutten kan lovordas? Det är nästan rörande att inse, att Svenska Kyrkan inte är ensam om att ha hamnat i rövarehänder.

  PP

  SvaraRadera
 16. Jag undrar om man inte i vissa fall silar mygg och sväljer kameler i den här kampanjen. För nog tror jag att det översitteri, maktfullkomligheten och machostilen som många, många av oss kvinnor har utsatts för i arbetslivet och i det politiska livet är mycket skadligare på sikt än mindre allvarliga sexuella trakasserier som skildras i Metoo-kampanjen. Machostilen får oss att krympa och tappa egenvärdet.Varför inte en Metoo- kampanj mot sådant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltihop är ju en del av samma sak. Nedvärdering av kvinnor och osunda maktkulturer (i dessa maktkulturer förekommer förvisso också kvinnor som agerar på vidrigt sätt, inklusive sexuella övergrepp). Det är bara dumt att ställa de olika delarna av problemematiken mot varandra.

   den Lea

   Radera
  2. Jag vill elogera bloggaren. För att ha "förstånd nog att inse skillnaden" mellan maktutövning och sexuell attraktion.

   Även rara ärtor kan ibland ha en hjärna, som man väl brukar säga?

   När det gäller kisshistorien tänker jag mig att det inte är så lätt kissa sekundsnabbt, så där rakt av mot en helt oväntad prosthand när man klättrar. Det bästa hade varit om hon varit inkontinent, som kvinnor har en benägenhet att bli efter att de fött barn. Då hade hennes "säga ifrån" kommit helt naturligt och utan åthävor. Det finns ju rätt många som kräver att kvinnor ska ha sinnesnärvaro nog att säga ifrån genast och på stört när till exempel prosthänder nalkas vid stegklättrande. Men jag tror att endast inkontinenta kvinnor kan leva upp till detta ideal.

   Radera
  3. -Sekundsnabbt är inget problem säger Bill, min kommunikatör.

   -Millisekundsnabbt går lika bra! förtydligar Bull, min teologiske sekreterare.

   Maja ser så där sött fundersam ut som bara hon kan göra.

   Elaka Katten Måns

   Radera
 17. Jag rekommenderar avsittet (en halvtimme) av Yes, Prime Minister om biskopsutnämningen, i sin helhet. https://www.youtube.com/watch?v=UH13geKWSHQ

  SvaraRadera
 18. Jag tycker mig ana inte så lite av sosse-pamp fasoner hos debattören Dike. Typiskt att alltid utgå ifrån att man har majoritet och därmed kan klappa alla på huvudet och bara köra över. Typiskt för dessa avdankade fackbasar är att de ej förmår att inse när de är i minoritet och ej heller har makten.
  Att varna bloggaren, på dennes egen blogg, är endast en patetisk sosse-fackpamp-fason... Kanske borde tillhörigheten hos vederbörande skrivas PO(S)K för att klargöra för väljarkåren över vederbörandes förväntade sätt att agera vid eventuell polemik...
  Med bästa hälsningar: pastor Larsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillhörigheten är till en tänkt fantasivärld. /smun

   Radera
 19. Bra Dag! Jag förstår inte varför folk fasar över ditt inlägg. Men det kan kanske vara för att jag säkerligen sänker medelåldern över läsare på din blogg markant. Humor är det enda sättet att belysa hemska företeelser utan att drabbas av depressioner.

  SvaraRadera