fredag 19 januari 2018

Rätt men ohyggligt fel

Ska man vara opinionschef har man antagligen en väl tilltagen lön för att leverera opinioner varje vecka. En bloggare har det inte så förspänt. Å andra sidan har bloggaren inte sådana krav på sig att han eller hon alltid måste vara havlig, dvs skriva sådant som inte stöter för mycket men likväl kan uppfattas vara framåtsyftande relevant. Blir det för mycket av åsikter, riskerar prenumerationer att sägs upp i protest. Det är inte alla som späker sig med en torsdagsdepression varje vecka, en som hävs av högmässan på söndagen när det är som bäst.
.
Opinionschefen Eek menar att det behövs en handlingsplan för kyrkans rekrytering. Rätt på sitt sätt, men ohyggligt fel. Vem tar på sitt ansvar att rekrytera besättningsmän till Titanic och hur känns det att veta sig ha gett goda råd till den som mönstrat på det osänkbara skeppet när livbåtarna och flottarna fiskas upp och de försvunna räknas?

Eek menar nationell handlingsplan, ni vet en sådan där som snickras ihop i Antjeborg och sedan förväntas få lokalt nedslag. En förutsättning för detta är den förutsättning som var, men knappast längre är. Den som var bestod av t ex arbetsvilliga och hängivna präster som tog prästkallet på allvar och därför smittade av sig. Några rekryterade medvetet, Rune Klingert t ex. Han var ute efter fullt normala killar som kunde bli präster. Det fanns präster som rekryterade andra ungdomar. Men de stift som ordnade kurser för blivande präster, dvs tonåringar på gymnasierna, kunde mönstra ett kompetent gäng. Som i Växjö stift på 1960-talet. Det var dessa unga som kom att följas åt ett antal universitetsår och sedan kom ut i tjänst och fortsatte fortbilda varandra och oförtröttligt tala pastoralteologi. Ingen av dem skulle under sin prästtid vara prästrekryterare, tror jag.

Om någon i församlingen när dessa blivit präster åkte på en prästkallelse, noterades saken som gällde det en dyster omständighet som tarvade förbön. Dessa präster lät närmast som aposteln Paulus, som rannsakade om han döpot någon och inte hade. De konstaterade att de inte prästrekryterat. Hur skulle de kunna det? De kyrkopolitiska beksdet upprepades ju: Ni är egentligen inte önskvärda, ni är ömkansvärda. Av sådant blir ingen entusiastisk kallelseiver. Inte för egen del, inte för andras.

Denna inslagna väg gav oss en idiotförklaring som skulle undertecknas för att alls få komma till. Den är en produkt av socialdemokratisk kyrkopolitik, den som gick ut på att få slut på kv*nn*pr'stm*tst*nd*t, ett slagord i kyrkovalet 2005, tror jag. Egentligen uppfattade jag denna kampanj som kyrkligt suicidaldemokratisk. Det fanns visitkortstora små blad med denna målsättning toppad av maningen: "Älska varandra". Makabert så det förslår och definitivt inget som en anständig människa vill lura in någon allvarligt syftande kyrkokristen i.

När jag var mycket ung präst i kapellet i källaren tror jag att s Kertsin och jag talade om att man kunde bli präst, kantor, diakonissa (det hette så) eller ha någon annan betald kyrklig syssla. Några präster kom ur den gudstjänstfirande församlingen och några därför att de hört oss hålla diverse föredrag, men i grund och botten känner jag mig oskyldig.  Jag ville inte ha in mina döttrar och jag vill inte ha in mina barnbarn. De är för kloka för detta, tänker jag. Jag har ju hört prästfrun säga: "Det är bara idioter som blir präster" och jag antar att hon visste vad hon talade om.

Mitt problem är tudelat. Det är nog empiriskt konstaterat att det var präst jag skulle bli, alltså autentisk prästkalellse. Samtidigt ser jag ju hur kyrkosystemet närmast konsekvent uppträtt bedrägligt genom att använda lögnen som vapen och sveket som verktyg mot de kallade och vigda. Ska vi ha det så, ska väl ändå ingen tro att anständiga människor skulle rby sig om en nationell  handlingsplan för  rekrytering? När jag rört mig i andra miljöer, som trots allt ägt mitt hjärta mindre, har jag mött större uppskattning för mina insatser. Det är faktiskt underligt och med så underliga erfarenheter talar jag hellre för en karriär som yrkesofficer, till och med i en situation där ÖB kämpar för att rusta en enda brigad. På min tid var det som sämst 13. Hur många det var som bäst, vågar jag inte ha en mening om.

Lycka till med den nationella handlingsplanen för kallelse. Vi andra får väl mer idogt be om Svenska kyrkans förnyelse, dvs "kyrklig förnyelse". Under tiden ska tydligen biskopsmötet enligt opinionschefen ta ledartröjan. Så? Jag har en känsla av att biskoparna inte ens vet var den ledartröjan tagit vägen. Begär inte det omöjliga av de stackarna. Förnyelsen, den nödvändiga, kommer nerifrån, men den kommer bara till ett kyrkosystem som omvänt sig och gjort upp med förödande felbeslut, de beslut som förtog kallelseglädjen. Ett av felbesluten handlar förresten om proletariseringen av komministrar, ett förhållande som kommer att ge många explosiva konflikter just denna vinter och vår. Nog sagt.

40 kommentarer:

 1. En prästkandidat som mötte antagningskommittén och där fick beskedet att han antogs, fick som en av tre motiveringar till beslutet att han var "kyrkligt förankrad". När jag hörde det blev jag mycket konfunderad. Antar kommittéerna kandidater som inte är kyrkligt förankrade? Antar de kandidater med villkoret att de ska bli mer kyrkligt förankrade?

  SvaraRadera
 2. Lysande, Dag! Precis samma ämne tog Johan Westerholm upp på Ledarsidorna idag. Det är ingen nyhet detta har man vetat länge. Vilka styr politiker eller tjänstemän. Demokratin sidsteppas systematiskt och det gäller både kyrka och stat. Jag har personligen studerat just detta vid universitet.

  En av kommentarerna som kan läsas på Ledarsidorna som jag tar mig friheten att citera:
  "I Monismanien, där ärkebiskopens valspråk är Islams stridsrop och där alla människor har lika värde måste man väl ha viss förståelse för att Gud blir något konfunderad över sakernas tillstånd. Och för den som har ögon att se med och öron till att höra framstår det allt klarare att Han är i färd med eller att Han redan har övergivit eller i vart fall tagit sin hand ifrån detta mångkulturella kaos. Han skulle kunna fråga:" Vem fan har ställt till denna oreda " ? En svetsare i fjärran skulle kunna svara:" ja,, jag vet ingenting jag kom med mjölkbilen och satt på flaket bland de andra krukorna".

  https://ledarsidorna.se/2018/01/den-politiske-radgivarens-inflytande/

  Demokratia

  SvaraRadera
 3. Nej, ingen rekommenderar väl idag sina barn att arbeta i Svenska Kyrkan? Så illa vill man väl dem inte?

  Kvinnor i andrakarriär kan däremot med fördel söka sig till den ännu relativt bra betalande kyrkan. Det går alltid att hitta någon liten nisch, medan åren går och pensionspoängen samlas.

  Sen har vi ju knäppskallarna som känner sig kallade. Ett svårt arbetsmiljöproblem tydligen, vare sig deras fingrar spretar eller inte.

  PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är jag också knäpp? Se kommentaren "Anonym 23 november 2017 12:19, 17:04 och 27 november 12:42" (http://www.bloggardag.blogspot.se/2017/11/heresier.html) och "Anonym 8 januari 2018 15:57, 19:36 samt 9 januari 17:47" (http://www.bloggardag.blogspot.se/2018/01/hjartinfarktstimulantia.html).

   Tro inte att jag tog illa upp av din kommentar, men jag vill belysa att Herrens Helige Ande, Herren och livgivaren, KANSKE fortfarande kallar "rätt" personer till sin kyrka. (Med det inte sagt att jag är "rätt"!) Eller menar du att det är oss övermäktigt att vända Svenska kyrkan rätt igen? Med Herrens hjälp måste det vara möjligt; vad vore vi annars för kristna om vi inte trodde evangelium och att vår kyrkas lära stämmer?

   Radera
  2. Ironi är alltid ett risktagande.

   Sista satsens "knäppskallarna som känner sig kallade", förmodades desarmeras av den illa dolda hänvisningen till Bloggarens (allt mera roande) kontrovers med Kyrkans Hus-byråkratin, där både arbetsmiljöproblem och spretande fingrar hamnat i det byråkratiska tapetklistret.

   Tydligen förmodade jag fel. No pun intended.

   PP

   Radera
  3. Som sagt, det är ingen fara; jag tog inte illa upp. Men jag uppskattar ditt klargörande.

   Radera
 4. Har kyrkosystemet lurat Dig, Dag?

  -Mycket får man höra och läsa dagligen; nu läser jag dagens blogg och konstaterar, att bloggaren ej blott känner sig utan tydligen - enligt honom - också ÄR lurad av det bedrägliga kyrkosystemet!

  Är alltså Svenska kyrkan, Dags egen folkkyrka, en slipad, ful och förfärlig bedragare, som har satt bedrägeriet i system?

  Nja, det får naturligtvis stå för honom! Jag varken känner eller är bedragen av denna kyrka, som gett mig och alla andra så mycket genom åren.

  Om nu bloggaren känner sig bedragen, vilket han alltså dokumenterat gör, kan detta kanske bero på att kyrkan inte alltid har följt hans teologiska linje, inte alltid har fattat beslut, som han gillat eller i övrigt har tydliggjort åsikter, som bloggaren har funnit klandervärda.

  Men summan av detta är enkel: detta är inte bedrägeri, det är åsiktsskillnader, något som ständigt finns och kommer att finnas överallt i samhället.
  Som exempelvis mellan bloggaren om undertecknad. Tänk om han skulle dela mina åsikter! Då skulle doakören börja sjunga gällt, högt och falskt.

  Men visst skulle jag bli glad och nöjd. Nu får jag finna åsiktsglädjen på andra håll. Exempelvis hos vid pass 5,8 eller 5,9 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan.
  Inte så tokigt det heller!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tänk om han skulle dela mina åsikter! Då skulle doakören börja sjunga gällt, högt och falskt."

   Då skulle kören konstatera att Dag gått i barndom.

   Radera
  2. Din kyrka, BOD, är en tummelplats för åsikter, men kristen tro handlar faktiskt om insikter!
   Stig W

   Radera
  3. Vad är det som intresserar dig BOD i svenska "kyrkan"?? Du går ju aldrig nånsin dit! Berit

   Radera
  4. Så rätt, så, Elisabeth!

   Jag i Halland

   Radera
  5. Ovan får ni bekräftelsen!

   -Vad har jag skrivit flera gånger?

   Jo, precis det vi ser ovan: en röst yttrar sig, varpå den andre nickar instämmande och kläcker ur sig något elakt om kyrkan, följda av den tredje, som belåtet nickar att den första (Elisabeth) har helt rätt, alltså inte halvt rätt!

   När den ena ropar, nickar de andra i samma takt. Här skådas ingen passgångare, alla går i perfekt marsch!

   Bra alltså för Elisabeth, att Dag inte har gått i barndom!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 5. Bedrägeriet består i löftesbrotten. Dike är för dem. Inte jag. Jag prästrekryterar inte. Gör Dike?

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Vi vet vad som avses!

   -Lögn och svek, lyder bloggarens dom över kyrkan.
   Hur många gånger måste jag erinra om att det är samma kyrka som han själv varit i topposition för som avses.

   Varför bytte han inte samfund på ett tidigare stadium utan fortsatte att arbeta för lögnens och svekets kyrka. Detta förefaller mig inkonsekvent och märkligt. Vad tycker ni andra?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. Jag hör till dem som bekämpar detta lögnväsende. Varför skulle jag lämna? Och om kättardomen mot en präst i Blekinge inte ett ord från Dike! Jag ska brodera på det temat i morgon, tror jag.   Radera
  3. För min del, BOD, har jag stor respekt för att Dag förblir sitt dops kyrka trogen och kämpar för att bevara dess arv. Min avlidne far var präst och deltog i samma strävan. Jag klarade inte detta utan konverterade till en annan kyrka. Tar jag fel, BOD, om jag tror att Du har större respekt för min far än för mig?/Paul

   Radera
  4. Tror bloggaren att jag försvarar kätteri?

   -Vad skulle jag kommentera utöver det som skrivits om kättardomen mot Blekingeprästen?
   Jo, möjligen påpekat att Svenska kyrkans system för granskning av dem, som sprider villoläror eller på annat sätt missbrukar sin ställning som präst, fungerar.
   Då är väl allt i sin ordning, eller hur?

   Annars påstås ju frekvent på dessa spalter, att systemet inte är objektivt utan inriktat på att frysa ut och förfölja "oliktänkande"
   Tji fick de nu, dessa som ständigt ser sig som offer!

   Kyrkans rättssystem, fungerar alltså.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. "Jo, möjligen påpekat att Svenska kyrkans system för granskning av dem, som sprider villoläror eller på annat sätt missbrukar sin ställning som präst, fungerar."

   Jaså. Har villolärarna i Västerås (för att nämna några) blivit förklarade obehöriga?

   Radera
  6. Det kanske de blir!

   -Är Västeråshändelsen anmäld? Om inte, så gör det då, Elisabeth, så kanske anmälan resulterar i det som Du önskar!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 6. BOD prästrekryterar nog knappast till dödsboet som biskop Ytterberg kallar kära folkkyrkan. Ska inte BOD ta honom i örat också, för så får man väl inte säga, särskilt inte som biskop??! Det stör väl den statskyrkliga politikeridyllen som man behöver partibok för att njuta av. Sedan är det ju klädsamt om man lever som man lär och att det man lovar står fast även när mandatperioden går ut, i synnerhet i Kyrkan där Sanningen och inte skönljugeriet ska göra oss fria!
  En del av oss finner vår glädje i Ordet och Sakramenten och att gå i kyrkan på söndagarna. Det kan rekomenderas! Till skillnad från rikskyrkan är det inte fossilfritt, ALLA är välkomna, även BOD, att möta Kyrkans sanne Herre och höra honom tala, upprätta och förlåta och fira himmelens bröllopsmåltid. Jag skulle unna fler av miljonerna döpta medlemmar den glädjen och friden.
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr, BOD kommer inte. Han går aldrig i kyrkan. Berit

   Radera
 7. Nja, inte bär väl endast (s) ansvaret för utvecklingen? Även (c) och (fp) och åtminstone delar av (m) var väl med (andra att förtiga)?/Paul

  SvaraRadera
 8. BOD,

  Varför bytte han inte samfund på ett tidigare stadium utan fortsatte att arbeta för lögnens och svekets kyrka. Detta förefaller mig inkonsekvent och märkligt. Vad tycker ni andra?

  Tja, varför drog sig inte Martin Luther ur RKK?

  Att Du inte drar dig ur SVeK trots att Du sällan eller aldrig deltar i en mässa beror väl på att Du ser dig som en dr Eck? (Tyvärr(?) helt utan hans kunskaper dock.)

  Vi andra har bara två alternativ- stanna kvar och försöka vrida SVeK rätt igen från att vara en folkkyrka med därtill hörande folkreligion istället för kristendom. Detta trots att vi inser att vi därmed samtidigt om än aldrig så motvilligt bidrar till den fortsatta avkristningen sekulariseringen av SVeK.

  Alternativet att lämna , tja det lämnar samtidigt de öar av rättrogna som ännu finns utan stöd och ger SVeK ytterligare argument att fortsätta vägen mot synkretism och svärmari. En väg som sedan ofelbart hamnar i ren ateism eller än värre satanism.

  För Dig är sådana frågor väl irrelevanta. Huvudsaken är tydligen medlemsavgifter och fortsatt arvoderade sammanträdesrum där du kan förfasa dig över alla oss som vägrar acceptera lögn och svek som medel inom "något" som kallar sig "kyrka".

  Själv har jag hela tiden frågat mig. Kan jag stanna kvar och därmed med mitt medlemsskap vara delaktig i alla SVeK´s försyndelser när jag samtidigt inser att jag inte på något sätt tycks kunna påverka? Det känns som att diskutera med en vägg och att luta sig mot ett draperi när man avkräver klara besked om vad som gäller.

  Tror dock att sådana som DS och till skillnad mot Dig åtminstone lyckats bromsa det värsta och kanske, kanske börjat få det att jäsa i de undre lagren. Kanhända kommer reformen underifrån. Från modiga KR och enskilda prelater.

  Från er politruker kan vi dock inget förvänta oss av nödiga reformer.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker HH vrida kyrkan rätt igen?

   -Man häpnar över HH:s slutsats:

   "Vi andra har bara två alternativ - stanna kvar och försöka vrida kyrkan rätt igen" eller att lämna Svenska kyrkan.

   HH som läkare mot hans egen diagnos om den raserade och döende folkkyrkan? Han snubblar ju direkt på sina egna ord och sin dödförklaring av kyrkan.

   Eller anser han sig besitta magiska krafter, som plötsligt kan friskförklara en döende patient?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 9. Rekrytering är viktig. Även vilka som blir partiledare. De får också inflytande över Svenska kyrkan.

  Tvivlande
  https://ledarsidorna.se/2018/01/namn-och-nytt-alice-bah-kuhnke-kandiderar-till-sprakror/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den extroverta snabbklättraren och fd kyrkomötesdelegaten ABK kan rentav bli vice statsminister i en Moderatregering med MP senare i år. Värt att notera är hennes enastående kontaktnät i den svenska islamismen, liksom hennes SMF-bakgrund. En gladlynt, socialt slipad Equmenia-lägerräv, rekryterad av sin gamle vän Gustav Fridolin med liknande bakgrund och nätverk.

   Anas rentav en grön fana med halvmåne i bakgrunden?

   Lars-Gunnar

   Radera
  2. Låt oss hoppas att GW Persson blir sannspådd och miljöpartiet åker ut ur riksdagen. Han brukar ha rätt så omöjligt är det inte. Det finns väl för övrigt inget parti som gjort större skada.

   Radera
 10. Nej, han har ofta fel!

  -GW Persson är ingalunda det orakel, som Elisabeth tycks tro; han har ofta fel, senast om SD-riksdagsmannen som friades från ansvar i det som hände i krogkön. GW trodde bestämt att han skulle fällas.

  Ett annat, mer uppmärksammat, fall är styckmordet på Catrine da Costa, där GW vid ett flertal tillfällen har deklarerat att de båda aktuella läkarna är oskyldiga, trots att de är dömda för styckningen.

  Det börjar minst sagt bli tjatigt över Expressens dagliga artiklar med GW Persson. Som om han vet och kan allt och aldrig har fel!

  Sedan är det en annan sak, om Miljöpartiet åker ur riksdagen. Där är jag så ense med Elisabeth, som hon aldrig någonsin har varit ense med mig!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar bloggar-Dag att denna helt ovidkommande Dike-drapa berikar innehållet på bloggen? Berit

   Radera
  2. Nej du, läkarna är inte dömda för styckningen. De var inte ens åtalade för den. De friades på samtliga åtalspunkter.

   Radera
 11. Men de hade utfört styckningen!

  -Elisabeths rättelse av min uppgift är korrekt: de är inte dömda för styckningen, vilket berodde på att preskriptionstiden för griftefrid hade trätt i kraft. Men två domstolar, tingsrätten och kammarrätten ansåg att det var ställt utom alla tvivel, att läkarna utfört styckningen.
  Jag ber om ursäkt för mitt påstående, att de var dömda för styckningen.

  Har de alltså styckat en människa, som mördats av en tredje person? Det anser ju GW Persson men inte flera andra, som ordentligt har satt sig in i fallet da Costa.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de utfört styckningen vet varken du eller någon annan, som inte var närvarande. Enligt uppgift var vittnet en tvåårig tös, som, enligt mamman, berättat detta för henne; en mamma som låg i vårdnadstvist med pappan/läkaren. Trovärdigt?

   Mammans påståenden om sexuella övergrepp mot dottern ogillades också, men det ökar väl trovärdigheten i din värld.

   Läkarna dömdes för övrigt inte för något brott mot griftefriden eftersom de inte var åtalade för det. De hade därmed inte heller haft någon möjlighet att bemöta en sådan anklagelse varför det som stod i domskälen måste betraktas som en nullitet (och katten vet om det inte borde anses som tjänstefel att skriva sådana domskäl).

   Du är faktiskt inte lite fräck när du bär falskt vittnesbörd mot din nästa, bara för att vara kaxig.

   Radera
  2. Läkarlegitimationerna rök dock utan annan hänvisning än till domen.
   Sådana där yrkeslegitimationer känns inte överdrivet rättssäkra. Vare sig lärare, läkare eller präst.

   Radera
  3. Det har jag inte alls gjort, Elisabeth!

   -Varför påstår Du att jag burit falskt vittnesbörd mot min nästa, bara för att jag inte delar GW Perssons slutsats?

   Läs min fråga i näst sista meningen; dessutom råkar jag ha vissa andra uppgifter, som också styrker mig i åsikten att oraklet GW Perssons tvärsäkerhet måste ifrågasättas.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 12. Jag om trodde att SvK i första hand behövde rekrytera gudstjänstfirare?
  Utan den komponenten behövs väl knappast vare sig präster eller medlemmar?

  SvaraRadera
 13. Peter T,

  Ändå har Svenska kyrkan omkring sex (6) miljoner medlemmar!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ändå"?
   Anser Bengt Olof Dike att SvK skulle ha något existensberttignade utan gudstjänstbesök om den fortfarande hade 6 miljoner medlemmar?
   Dessa medlemmar lyckas med 4 miljoner gudstjänstbesök på huvudgudstjänst, alltså 0,67 per medlem och år.
   Utan gudstjänstfirare faller huvudpunkten i lagen om SvK och existensberättigandet är förbrukat.
   Det är därför jag anser att ingenting är viktigare för SvK än att öka gudstjänstdeltagandet i absoluta tal. Inte ens ämbetsteologin åt ena eller andra hållet.

   Radera
 14. BOD,

  6 miljoner "medlemmar"(?), det är snarare knappt dessa sex men intressantare är väl hur många gudstjänstbesökare? Framförallt om vi talar om något så när regelbundet besökande annat än sammanträdesrum, bröllop, dop och begravningar?

  //HH

  SvaraRadera
 15. Nej, HH, antalet medlemmar och folkförankringen karakteriserar en kyrka och dess storlek!

  -Och här, måste jag verkligen upprepa denna sanning igen, igen och igen på denna spalt? - ingen annan kyrka i vårt land göra Svenska kyrkan rangen stridig. Den finns överallt i landet, med där levande församlingar med engagerade förtroendevalda, präster, diakoner och annan personal, med öppna och välkomnande portar, med söndagliga gudstjänster, med resurser i (förhållande till andra samfund)och fast förankrad i historien, traditionen samt - inte minst! - i folkmyllan.

  Det är en gåta, en oförnuftets dystra seger över verklighetens kyrka och dess möjligheter, att denna kyrka ständigt förtalas och försöker osynliggöras också av kommenterande krafter på BloggarDag - krafter som under decennier har tjänat denna kyrka, inneslutits i dess fast cementerade kristna famn, fått så mycket av den och därför i ödmjukhet borde böja både rygg och nacke i djup tacksamhet mot Svenska kyrkan!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 16. BOD.

  Så enkelt är det inte och tom Du med dina begränsade fattningsförmågor borde kunna inse det. Vore antalet på något sätt bestämmande så varför övergår du inte liksom många andra till RKK?

  Kan det vara för att de inte arvoderar politruker utan ägnar sig åt att studera skriften om än med tveksamt resultat?

  Varför ägnar Du dig f.ö alltid åt argument ala´dr Eck och aldrig ala+ dr Martin Luther som åtminstone på papperet är en av SVeK´s grundvalar.

  Ännu påstår sig ju SVeK vara Luthersk, evangelisk och apostolisk men om man studerar vad som sägs och predikas från predikstolar, sånt du skulle hört om du lite oftare besökt och deltagit i en mässa skulle noterat. Noterat att de varken är apostoliska,lutherska eller ens evangeliska. Budskapet är politrukiskt.

  Kan nämna vilket jag gjort tidigare att det funnits och finns, präster inom SVeK tom före 2000 öppet och i sig redoboget förklarat att de inte vill "tjafsa" om sådant som "lutherskt" eller "påskundret" en död kropp kan inte uppstå?

  Vl Paulus var medveten om invändningen och påpekade just detta -om döda inte kan uppstå... med "slutklämmen" att det hade skett och bevittnats av otaliga människor.

  Han påpekade inte men det kan vara värt att påpeka att såväl GT som NT omtalar sådant. FRamförallt Kristus själv som också påpekar att han är uppståndelsen och livet.

  Vidare men det inser varken du eller dina av dig och kolleger valda biskopar att hela kristendomen handlar om just sanning! Dvs att apostlarna inte levde och senare dog under fasansfulla martyrier pga en saga. De vittnade om vad de själva sett, hört och berört.

  Alltså inget politruktjafs eller vetenskalig dagsfilosofi om vad som är möjligt. De rapporterade och dog för det de med visshet visste vara sanning.

  Majoritetsbeslut har inget med sanning att göra. Det kan överenstämma. Visst, om majoriteten är överens om sanningen och beredd att böja sig under den.

  Tyvärr är det sista, ja framförallt det sista, något som människan har svårt för. Allra svårast har tydligen sk politruker.

  Notera att jag skriver politruker-väl vetande om vad ursprunglig betydelse var och som jag menar än idag egentligen är den giltiga.

  Sverige som land behöver kanske politiker men vi får politruker som infiltrerar allt och nu liksom Du övertagit bestämmandet över SVeK. Du talat iofs vackert om SVeK men motverkar i praktiken all sådan eftersom det bl.a innebär att slaäppa fram apologeterna.

  //HHH

  SvaraRadera