söndag 24 juni 2012

Hedniskt och kristet

På begäran!

Vi firar midsommar och det var roligare förr när Midsommardagen var Johannes Döparens dag - som dagen fortfarande är i Danmark och Norge, t ex. Då skulle mitt i grönskan och festandet den stränge omvändelse- och ökenprofeten ta plats. Denna omöjliga ekvation löstes till sist så att Johannes fick maka på sig en dag och på detta vis blev (nästan) alla nöjda.

Oss emellan: Midsommar är bara nödtorftigt kristnad hednisk - eller om man så vill "mänsklig" -högtid, en tid för alkohol och sex sedan urminnes tider. Det har man kläm på i Köpingsvik på Öland t ex, där högtiden firas just så.

Nu kommer den brutala sanningen:

Midsommarstången är en lövad penis som stolt reses mot skyn. Vad de där ringarna på stången är, kan man lätt räkna ut. Jag tror att de egentligen ska vara på själva stången - korsformen kom till i efterhand. Å andra sidan. Detta är en myt som blir ett protoevangelium. Midsommarstången är det djupa mänskliga minnet av Livsträdet, ett Eden som försvunnit. Detta livsträd är nu Korset, förstås. Medeltida krucifix kan vara prydda med löv och blad - så i Högby, Källa och Persnäs för att framhålla den egna församlingens kyrkor.

Kring denna erigerade penis vandrar så svenska folket och sjunger om så grodor mm. Moralisterna har inte fattat - för då skulle minderåriga barn inte uppmanas att dansa runt den där stången, förstås.

Vill man veta mer är det väl Youtube som gäller. Midsommar för Dummies - eller heter den Midsummer for Dummies? Leta själva. Vill man läsa lite får man gå till sockenbiblioteket och fråga efter boken Sann myt, som jag skrev för rätt länge sedan. Nordstedts förlag i alla fall.

Medge att det trots allt är rätt sublimt av Kyrkan att kristna sommartidens kultiska men hedniska penisbruk! Djupt i oss finns en längtan efter Livsträdet. Så tänker jag när jag ser midsommarstången och människor kring den. Så är jag from också. Eller?

4 kommentarer:

 1. Tack, tusen gånger!

  SvaraRadera
 2. Det finns ingen kulturhistorisk koppling mellan fallos och midsommarstången hörde jag på radion. Men forskaren sa att Freuds lärjungar ser penisar i allt som människor reser upp, men det får stå för dem. De har i alla fall inget historiskt stöd.

  SvaraRadera
 3. Några kvinnliga präster och biskopar skrev i DN om midsommar. Det mesta handlade om mänskliga rättigheter relaterade till problem angående omskärelse osv. Det enda som var relaterat till kristen tro var denna utsaga: Den kristna synen är att alla människor är skapade till Guds avbild. De nöjer sig med denna knappa mångtydiga utsaga som pekar med alla fingrar åt alla håll. Bilden från sjuttiotalet på samma sida kan sägas vara ett humoristiskt inslag som dessa damer inte tänkt sig, men den pekar i alla fall åt ett håll även om den saknar pastoral vägledning precis som damerna. Fr Dag saknar inte humor tillsammans med pastoral vägledning.
  Thomas Andersson

  SvaraRadera
 4. Visst är midsommarstången ett Livsträd och kanske till och med en Världsaxel. En sådan där axel som binder samman himmel och jord och låter dem likt väldiga kvarnstenar mala fram lycka och olycka för människorna. Om det är Hamlets eller Grottes väldiga kvarn eller rent av Väinamöinens mystistka sampo är mindre viktigt. Som kristna vet vi alla fall att sätta namn på den kvarnaxeln som själva livet roterar kring.

  Nej, de där ringlekarna kring stången är nog ändå inte så hedniska som den obildade nutiden vill tro.

  SvaraRadera