söndag 24 juni 2012

Varför fungerar inte larmet?

Brita Häll begår sig i Kyrkans Tidning och det handklar om miljön och modiga initiativ. Vilken dumhet som helst kan försvaras med begreppet "modig". Historien lär oss. De vi nu ska ta avstånd från är de avngelikala kristna som inte faller helt i farstun inför talet om klimathot. Det kan inte hjälpas att jag ändå har en del sympati för den som kallt konstaterar att jorden slits ut som en klädnad. Det är en replik som också måste höras, saklig och korrekt. Vi behöver också höra något om Guds försyn, Gud förser oss emd vad vi behöver. Men det fattar alla, vi måste också höra en hel del om hoten mot vår överlevnad. Det måste vara en poäng med att det förs komplicerade och komplicerande samtal i de kristna gemenskaperna - och utanför dem.

Nu handlar det om konsumtionen av animalier. Hälls förslag är enkelt: "Om både stiftsgårdar och församlingar fattar beslut att all mat som serveras ska vara vegetarisk, gör man skillnad i praktiken och visar samtidigt omvärlden att kyrkan menar allvar i kampen för jordens överlevnad. Om detta steg är för radiklalt till att6 börja med, gå i alla fall över till en köttfri dag i veckan."

Estrad- och demonstrationskristendomen förnekar sig inte. Vi ska visa dom vår förträfflighet. Och själva lurendrejeriet finns emd också. Till att börja med en köttfri dag i veckan - men sen blir det vegetariskt. Inga tomater när det inte är odlingssäsong i Sverige - och då ska det vara närodlade tomater. Annars blir det morötter.

Jaja. På Kyrkans Tidning vet ledarredaktionen att satsa på åtgärder för en levande, folklig Kyrka, tros det. Det är, som det heter "modigt". Men varför ringer inte larmet i en evangelisk kyrka? Här predikas lag och det ska predikas lag. Kyrkan kan gå längre i kampen för miljön genom att bli lagisk och låta Kristus bli vår laggivare, en ny Mose. Avlatshandeln har införts också. Naturen blidkas när Svenska kyrkan betalar utsläppsrätter till något välgörande eftersom vi flyger till sammanträden och konferenser. Det finns ingen direkt koppling. En fåkunnig dumbom som jag trodde ett slag att vi betalade för utsläppen till någon gemensam fond för teknikutveckling. Ack vad jag bedrog mig. Vi får gott samvete ändå.

Nu ska jag gå till kyrkan i Högby. Där bärs skapelsen fram i eukaristin och folket som är där, är alla utan undantag försitkiga med miljön - för det är vi svenskar. Men vi är inte dumma i huvudet. Vi tar miljö och klimat på allvar men jst därför börjar det bli tid att ta tillbaka miljön och klimatet från nördarna. Krig är en för allvarlig syssla att anförtro generaler och miljön en alltför allvarlig utmaning för att anförtros miljömuppar - och lagiska ledarskribenter på Kyrkans Tidning.

Och till detta: jorden slits ut som en klädnad. Det vi nu ser är bara början. Trots allt. Man ska inte utgå från att de evangelikala har fel i allt ..... Bäst att lägga till :-)

8 kommentarer:

 1. Snälla Dag. Du kan väl skriva lite om varför vi firar midsommar. Jag blandar ihop allt.
  Hedniskt och kristet. Vill vara anonym i detta.
  Ursäkta att det inte hör till ovanstående utmärkta inlägg.

  SvaraRadera
 2. Jo jo, vegomyten biter sig fast. Man undrar vart förtröstan på Herrens omsorg om oss tagit vägen.

  Vidare ska vi tydligen tvingas att förstöra våra kroppar genom att äta icke artegen föda. Vi är skapta för att äta animalier, inte spannmål. (Det upptäckte jag, inte minst, under tio år som vegetarian när min hälsa raskt försämrades.) Och dessutom är det inte alls så att vegetarisk föda är den mest miljövänliga. Därtill kan vi leka med tanken på hur vi i Sverige skulle överleva en vinter på enbart närodlade vegetabilier. Brita Häll et cons kan ju testa på sig själva och därmed utgöra de goda exempel de kräver att vi andra ska vara.

  Den som önskar lite argument mot vegotramset rekommenderas boken ”Vegomyten: maten, rättvisan och en hållbar framtid” av Lierre Keith. Finns på Bokus. http://www.bokus.com/bok/9789172411876/vegomyten-maten-rattvisan-och-en-hallbar-framtid/

  SvaraRadera
 3. En köttfri dag i veckan är en utmärkt idé. Det är en gammal god kristen tradition att avstå Guds ära.

  Problemen uppstår när detta dras ner över folks huvuden och blir ett krav, som det inte går att neka. Då blir det överförmynderi, och tar det bort det sköna i att försöka ett njutningsmedel till Herrens ära, även om det är något så litet som kött på fredagar.

  SvaraRadera
 4. Ursäkta mej. Detta hör inte till ovanstående utmärkta inlägg.
  Skulle så gärna vilja att du pratar lite om varför vi firar midsommar.
  Jag är kristen men fattar inte riktigt vad som hör till vad i firandet.
  Vill vara anonym och hoppas att du inte misstycker.

  SvaraRadera
 5. Anders Stenström24 juni 2012 kl. 22:32

  Som Tubbo är inne på är den gamla kristna ordningen att ha två köttfria dagar i veckan (därav fläsket på torsdagar). Om en stiftsgård serverar kött på onsdag eller fredag höjer jag ett kritiskt ögonbryn. Att minska till en köttfri dag i veckan vore väl dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spontan funderingar.
   Hur många köttbullar går det på en Tailandsresa, räknat i CO2 utsläpp? Eller hur förhåller sig den miljövårdande, betande kossans fjärtar till vad som händer på torsdagar (soppan utan fläsk) eller till den bensindrivna röjsågen räknat i CO2-utsläpp.
   Apropå att jorden slits ut som en klädnad, vi kan odla vete mm för att köra bilen med etanol! Förbruka massor energi för att producera etanolen.
   Vid senaste jordbävningen i Chile förflyttades jordaxeln 6 cm och dygnets längd förkortades med någon millisekund. Vad betyder det för vårt klimat?
   Gud ler nog i sin himmel över all vår egoism och dumhet.

   Radera
 6. Utsläppsrätter för flygstolar kan på tyskspråkiga flygplatser inhandlas under namnet Ablass (avlat).

  En sann lättnad för själakvalen? Kanske dags för en reformation?

  Per S

  SvaraRadera
 7. Mу partner аnd i bгokе
  down and hаd to have а light uρ despite ωearing а ρatch, after smοking
  much lеsѕ that 10 сigaretteѕ, I wаs aԁmitted to the
  hoѕріtal togethеr wіth acute pneumonia аnԁ аlso begіnning
  ρhase еmрhysema at аge Fоrty-one (!
  ). I becamе much mοre ѕeriοus about sectіоns and deciԁeԁ to add electronic cigarettеѕ.
  I get a mild niсotine rеρaіr ωith the e-сigѕ, hoωeѵеr, there is no tаг rеsiԁuе to make mе choκe,
  cοughing, аnd haνe dіffiсulty bгeathing.
  My Cоmmencing emphyѕemа fеels like it's gone and also the doc generally seems to think it's goіng to only return if I stагt
  to smoke actual cigaгеttes аgаin.
  I'm inhaling much better, that i'm bеing uρbеаt
  thаt I саught in tіme tο
  enѕure that ten yеагs cοming frοm noω
  I've an invisible elephant sitting on my own chest. E-cigs work best alternative to cigarette smoking besides totally quitting. I am sold!

  Stop by my homepage: green Smoke Promo Code

  SvaraRadera