måndag 3 oktober 2011

Centerpartiet

Riktigt hur det kommer sig att centern aktivt vill införa en kommandostruktur i Svenska kyrkan i anledning av beslutet om enkönade vigslar, fattar jag kanske inte. Partiets kyrkliga bas vill inte riktigt detta. "Vart är vår kyrka på väg?", frågade en av kyrkvärdarna. Han har väl röstat på centerpartiet sedan Hedlunds tid, kanske redan när partiet hette Bondeförbundet. Jag hade inte hjärta att brutalt meddela att det parti han röstat på, vill denna utveckling.

Gäller saken helt enkelt välviljans triumf? "Klart att alla präster ska ha vigselbehörighet, det har de alltid haft, och då kan Svenska kyrkan stå lika stark i folket som vi vill" - är det så man tänker? Det vill säga, man tänker inte alls. Eller handlar det om ett klassiskt prästhat - "svartrockarna ska göra som de blir tillsagda" - ? Det kan jag tro på ett övergripande plan men inte riktigt när vi kommer till centern. Att ämbetsfrågan bortom alla argument kunde få fart på Centerns kvinnoförbund, vet vi. Men där hade partiet arvet från Märta Leijon att försvara, hon som nu blivit ikon i Kyrkans Hus. Och den katolska faran gick att varsna från centerns horisont då. Men nu?

Gäller saken egentligen statskyrkligheten? S och C är i grunden statskyrkotänkare och det ger lust för kommandostrukturer. Majoriteter överordnas i det tänkandet alltid minoriteter eftersom demokrati i verkligheten utövas som majoritetsdiktatur. Det är ingen fara med det eftersom partierna per definition vill väl.

Vi får väl fortsätta vända på resonemang för att förstå men kanske måste vi konstatera att hur man än tänker i centern så triumferar välviljan. Det är då det brukar bli farligt. Den värsta ondskan är den som kommer i änglakläder.

9 kommentarer:

 1. AVLYSSNAT

  i Riksdagshuset från snärtig C-jänta i maktposition, som snart gjorde hyfsad vidare karriär:
  -Det är bara en massa d---a kossor! (CKF-damerna). Skulle man låta dem rösta som de ville, skulle de snart stå vid spisen och föda barn.Fy f-n! Nej, vi tar hand om protokollskrivandet, och så får vi in vad VI vill i papperen och så får kossorna gå där och råma.

  Kanske representativt för representativ demokrati i stort??
  Min intresserade fråga blir till vilket parti stackars kossor, som verkligen vill stå vid spisen och föda barn, skall vända sig till?

  Djävulen tycks aldrig bli så mäktig, som då han är välvillig...

  Per S

  SvaraRadera
 2. Förmodligen torde ett studium av "Youcat" vara nyttigt för kyrkomötets ledamöter och då särskilt fråga 441. "Historien lär oss att inte ens demokratin kan erbjuda något absolut skydd mot kränkningar av människans värdighet och mänskliga rättigheter. Den löper alltid risken att bli en majoritetens tyranni över minoriteten. Demokratin bygger på förutsättningar som den inte kan garantera i och av sig själv. Därför måste i synnerhet de kristna se till att de värden som är oumbärliga för en demokrati inte urholkas.
  Thomas Andersson

  SvaraRadera
 3. Läs och begrunda vad CUF-ordförande Hanna Wagenius skriver om kyrka och religion! Betänk sedan att hon är med och bestämmer vilka frågor som Centerpartiet ska driva i kyrkomöte, stiftsfullmäktigen och församlingarnas kyrkoråd.

  http://missbesserwisser.blogspot.com/search/label/religion

  SvaraRadera
 4. KRISTENDOMSHAT AV CENTERSNITT

  Den intellektuella decentraliseringen inom Centern torde så här en generation senare vara fullt utvecklad och ha burit riklig frukt. Av CUF-ledaren Hanna Wagenius att döma, i alla fall. Visst kallades centerungdomarna en gång allmänt för "De Gröna Khmererna" eller "ÅsaNisse-marxister"?

  Centerpartistiska kyrkopolitiker uppmanas följa Anonym:s länk ovan och begrunda sin partitillhörighet.

  Per S

  SvaraRadera
 5. Hej och hopp, jag har inget alls att göra med C:s kyrkopolitik eftersom den bestäms av de som är engagerade i kyrkan och jag inte ens är medlem. Skulle i ärlighetens namn hellre skilja stat och kyrka åt helt och låta kyrkan själv bestämma vilka som ska välsignas i vilka sammanhang samtidigt som det juridiska ligger hos staten.

  Peace out!

  SvaraRadera
 6. CUF-führerns lilla avbön ovan tyder på viss oro för den framtida karriären. En rimlig förmodan är att Hanna Wagenius i fortsättningen ligger lågt i religiösa frågor. Om detta räcker och minnet är guldfisk-kort hos valboskapen är dock mera tveksamt...

  SvaraRadera
 7. http://missbesserwisser.blogspot.com/search/label/religion
  förtjänar verkligen att bli mera allmänt läst.

  Hanna Wagenius inleder sin fredstrevare (Ja, vad gör man inte för att rädda rösterna från starka traditionella väljargrupper, när man nu inte har så många andra att hoppas på??) ovan med "Hej...hopp". Då må det vara förlåtet att påpeka att den lilla (19 år) CUF-ordföranden, säkert av en och annan mullig mansgris kunde avfärdas som oförarglig sockertopp. Säkert är att hon liksom i visan är ute och dansar i det gröna beträffande åtminstone religion...
  Hennes okunnighet, arrogans och intolerans är tyvärr inte ett fenomen begränsat till Centerns Ungdomsförbund. Det är den miljö kristna framöver rimligen måste leva i. Därför är inte Hanna Wagenius varken oskyldig eller ofarlig. Hon är en megafon för tankar som riskerar att utgjuta martyrernas blod när de blivit mera allmänna.
  Just nu vill hon av lättförståeliga skäl vända bort sökarljuset från sin bitvis Der Stürmer-liknande produktion angående kristendom. Desto större anledning att hålla ögonen öppna framöver och hoppas att CUF-ordförandeposten blev en definitiv slutpost i hennes politiska karriär.

  SvaraRadera
 8. Vad menar Per S? Som landsbygdsbo vet jag att Centerns företrädare i kyrkans församlingar är duktiga och engagerade. De är en del av kyrkans ryggrad. Ironisera inte över dem och deras partitillhörighet. Kyrkan behöver Centern!
  R.D.

  SvaraRadera
 9. R D
  Har rätt i sitt påstående om Centerns roll ute i bygderna. Just därför bör R D läsa länken ovan och förskräckas över vissa högt uppsatta, chika och snärtiga företrädare för sitt parti.
  Markera - högerklicka - Kopiera - Klistra in(i adressfältet) och si! CUF-ordförandens Hanna Wagenius religiösa tankevärld framträder i all sin krematorieglans!

  Per S

  SvaraRadera