lördag 15 oktober 2011

Juholts resor till Canossa

Nu ska Håkan Juholt runt och markera botfärdighet. Men han säger att han trott sig gjort rätt - och poängen för Håkan är ju att han skickat in hyresavin. De som hanterar riksdagens regler och utbetalningar skulle alltså ha kunnat se att lägenheten delades. Ingen sa något. Till det kommer två felaktigt utbetalda reseersättningar. Det är komplicerat när man har hyrbil och när man kör egen - för i aslmanackan står var man varit och kanske hur långt man kört - men när reseräkningen ska sättas samman en tid efteråt finns det chans att det blir fel. Nu återstår dock en fråga. Om Håkan inte haft ordning på ett par resor av kanske 1000 - har det inte blivit fel på andra hållet några gånger också, dvs att han inte fått med kvitton för parkering eller utlägg han haft. Jag förmodar det. Håkans vänner kan knappast ta på sig arbetet att försöka kolla hur mycket pengar han inte fått ut. Men stalltipset är att det finns ersättningar han skulle ha fått ut. Varför blir det så här? Först ska en politiker ägna timmar åt komplicerade och stora frågor, sedan hem och sova några timmar, sedan ägna sig åt stora frågor och någonstans, någon gång få ihop reseräkningar, andra räkningar som ska betalas och en mängd möten och sammanträffanden, brev, mejl och telefonsamtal som ska hanteras. Det är närmast självklart att den som tar sitt ansvar i det politiska hantverket kommer att göra fel i detaljerna. De som aldrig gör fel i detaljerna har, enligt mitt förmenande, knappast tagit sitt ansvar för det de egentligen valts till. Så själasörjarrådet är ett - kryp inte, skäms inte. Förklara!

Till förklaringen hör också partiets problem med fraktionsstrider. SAP drabbas av det SSU hade, ovänner i de egna leden, krypskytte och kampanjer. Vi behöver en bättre socialdemokrati än den som avslöjas bakom de turbulenta händelserna. Vad hade Erlander sagt?

17 kommentarer:

 1. Tänk vad denna historia kan lära en, och så dum man har varit! Där satt jag i början av 1990-talet med hyror på mer än 12000 kronor för dubbelt boende när jag vikarierade som rektor på en av Arbetarrörelsens skolor.(ja, skatteavdragen var inte í paritet med gratis hyra!) Varför tänkte jag inte på att försöka få tag på en riksdagsman som hade kunnat få hyran i stockholmslägenheten på 6700 kronor betald!Det hade säkert funnits någon som man kunde bli kär i! En del har förälskelser - för det är det väl- som drabbar lyckligt! Andra är inte smarta nog!
  Nej, det här är en dubiös moral, tycker jag!Den tyder på girighet. Är inte girigheten en dödssynd?

  SvaraRadera
 2. Det är närmast reflexmässigt att med nedslagna ögon göra en direktsänd pudel, ty det kräver nutida mediedramaturgi. I själva verket hade kanske en rottweiler stämt bäst med fakta. Men vad är fakta, att vi skulle bry oss om det?

  SvaraRadera
 3. Anders P Svensson15 oktober 2011 kl. 12:48

  Sant som du skriver. Att nyansera och söka förstå är mycket viktigt. Oavsett om det är egna leden eller motståndarens sida.
  DOCK, att inte ha några moraliska betänkligheter över att skattebetalarna står för sambons hyra år efter år till sexsiffriga belopp vittnar om en skrämmande låg moral. För att vara partiledare för "Sveriges största parti" med statsministerpotential krävs bättre moral än så. De verkliga förlorarna är Sveriges land och folk.

  SvaraRadera
 4. ERLANDER

  hade aldrig blivit tagen med byxorna nere!

  Per S

  SvaraRadera
 5. Dag sympatiserar tydligen med socialdemokraterna.
  Då kan man finna förmildrande omständigheter för
  Juholt. Dock misstänker jag att bara valda delar av sanningen kommit fram trots alla pudlar. Min förmodan är att J.vid flytten till sambons lägen-
  het tyckte att staten fick mindre kostnad än den för hans tidigare lägenhet inne i stan och så be-
  gärde han medvetet för hög ersättning. Även i fortsättningen så. Han tror ju inte på Gud, så det är väl frågan om förlåtelsen också...

  SvaraRadera
 6. Erlander skulle inte valt Juholt till minister!

  SvaraRadera
 7. Anonym 14:16, den som varit med i S,vilket jag varit i två omgångar, vet att förlåtelsen från partiets VU renar fullständigt!

  SvaraRadera
 8. Formellt fel eller inte spelar inte så stor roll. Allvarligare är attityden att man räknar med att få allt betalt för sig trots en redan skyhög lön. Juholt (och många andra) borde fråga sig om man verkligen måste söka bidrag bara för att bidrag finns. Finns inte bättre behövande? Hela samhället i allmänhet och Riksdagen i synnerhet skulle må bra av en bidragsfasta.

  För min del får Juholt gärna sitta kvar men aldrig att jag skulle låta mig (som låginomsttagare) företrädas av en "fackpamp" som han.

  SvaraRadera
 9. Får än en gång instämma i vad du skrivit, Lisbeth Beselin. Juholts beteende är skamligt. En normalt moraliskt funtad människa hade, vid inflytt i sambos lägenhet, ansett sig ha maximalt halva sambons hyra i boendekostnad; kanske rent av ingen alls.

  Men det är klart, bejakar man en ideologi som går ut på att utan hämningar gräva i andras plånböcker är väl detta ingenting främmande för en.

  Elisabeth

  SvaraRadera
 10. Jag tycker Dag har en poäng. Juholt har ju inte försökt dölja något... I tillägg är det något som luktar skunk när någon påstås bryta mot ett regelverk som vid närmare granskning, tvärtemot vad alla beskäftiga tyckare anser sig veta, inte eksisterar i så tydlig form att det går att använda i en domstol. Kanske håller de inte måttet att kasta första stenen?

  SvaraRadera
 11. Älskar ditt inlägg. På kornet.
  Så talar en intelligent och därtill kristen människa.
  Tack Dan.
  Varför kan man inte erkänna att Juholt behandlats fel.

  SvaraRadera
 12. Ser att jag kallar dig Dan.
  :-)

  SvaraRadera
 13. Vally!
  Du skriver "Varför kan man inte erkänna att Juholt behandlats fel."
  Den frågan är lätt att svara på.
  -Därför att han handlade fel, när han flyttade in hos sin flickvän och lät riksdagen betala hennes lägenhet.
  Så enkelt är det! Oavsett vad paragrafer säger.
  Detta är en sorts roffa-åt-sig mentalitet som de allra flesta svenskar inte gillar.
  Ingen är mera kristen för att man accepterar avarter inom samhället.

  SvaraRadera
 14. Lisbeth m.fl.

  Juholt har inte fått "bidrag". Han har fått ersättning för extra kostnader p.g.a. ofrånkomligt dubbelt boende. Hans sambo hade säkert betalat halva hyran, om det från början hade framgått att detta krävdes.

  Fredrik R. förväntas bo i "Sagerska huset" på Strömgatan. Om så sker, är det säkert staten som betalar hyran, och Fredrik tar upp ett förmånsvärde till beskattning (samtidigt som han - liksom Juholt - betalar hela kostnaden för sitt "ordinarie boende" i Täby resp. Oskarshamn). Vad händer om hans fru vill bo tillsammans med honom? Betalar hon halva hyran? Tar han då bara upp halva förmånsvärdet till beskattning? Eller räknas de som en familj? Anses det vara deras ensak hur de fördelar kostnaden/förmånen inbördes?

  Det enda förakt som ökat hos mig efter denna "affär", är föraktet för journalister som inte kan ge en allsidig belysning av problematiken...

  SvaraRadera
 15. SAP var en gång ett arbetarparti. Efter Tages död 1985 kom Aina upp på regeringskansliet med hans pennor märkta ”Tillhör statsverket”. Man var hederlig.
  - Nu kan t.ex. DN summera affärer i år som Juholt varit iblandad i -- ”Juholts bidragsaffär”. T.ex. ”Expressen rapporterar att Juholt klagat över drinkpriset och läst upp interna mejl på en skybar i Istanbul.” Olagligt? Nej, inte alls. Arbetarparti?
  - Greklands problem -- man håller på att gå under, och drar EU med sig -- beror på korruptionen inom statsledningen. / Steve

  SvaraRadera
 16. Konstigt att både Carin Jämtin och HJ själv är så ledsna! För vad då?

  SvaraRadera
 17. "Vi behöver en bättre socialdemokrati" skrev Dag. Visst. Vi behöver bättre moderater som är moderater, ett bättre folkparti som är liberalt, en bättre center,som på allvar försvarar Sverige bortom Stockholms förorter, vi behöver synnerligen ett bättre kristdemokratiskt parti, vi behöver en hederligt vänsterparti som gör upp med sitt kommunistiska förfluta, och ett allt bättre miljöparti som blir vuxet så småningom. Behöver vi bättre sverigedemokrater? Säkerligen!
  fM

  SvaraRadera