onsdag 20 november 2013

Beriktigande

I går kväll debatterades relationen till Mekane Yesus-kyrkan, ni minns att de sa upp altare- och predikstolsgemenskap med Svenska kyrkan och de nordamerikanska lutheranerna och de blev problematiskt i Lutherska Världsförbundet. Anders Wejryd har flugit till Geneve för att reda i härvan under försommaren. Och här finns något att fundera över - också i Etiopien där kanske deras kyrkomöte inte vill vara fullt så diplomatiskt som deras kyrkoledning.

Antje Jackelén steg upp i debatten och berättade på ett charmerande sätt om alla lyckönskningar hon fått efter ärkebiskopsvalet - och ett brev stack ut. Hon hade det med sig och läste. Det var ett brev från Etiopien och direktorn för Central Synod. Brevet möttes av kyrkomötets applåder. Alöltså fanns det ingen anledning till oro. Afrikanerna lugnar sig, förstod man.

Men var det så enkelt? En analys av brevet visade förljande.

Det är inte ett brev från kyrkoledningen utan från den diakonala sektionen i ett av stiften. Stiftet heter Central Synod - men är mindre centralt än man kunde tro, belägget i Nakemte och då är vi, som ni kanske vet, 300 km väster om Addis Abeba. Detta är nämligen den synod som haft mest med Svenska kyrkan att göra och dess Social Service Commission är den som ekonomiskt skulle förlora allra mest på avbrutna relationer med Svenska kyrkan. Kom då ihåg att amerikanarna var tuffare än vi och menade vill de inte ha med oss att göra ska de inte ha med våra pengar att göra heller. Så ville Svenska kyrkan inte riktigt agera.

Så vad är brevet. Det är inte en hälsning från Mekane Yesuskyrkan utan från en director, en tjänsteman (stiftsadjunkt?). Synodpresidenten är ordförande i the Social Service Commission och skulle rätteligen ha undertecknat brevet om det skulle haft lite större tyngd. Han har säkert sagt OK till ett brev - men nivån har alltså hållits modest.

Detta fattade inte kyrkomötet. Vi får hoppas att Antje Jackelén inte riktigt insett förhållandet utan i glad välvilja läst och förmedlat brevet. Men det intryck kyrkomötet fick i går kväll var inte korrekt. Jag hoppas ingen misstycker när jag konstaterar sakförhållandet, som kan bottna i ett missförstånd. Alternativet vill jag inte ens tänka på.

Det sakförhållande som här beskrivits har lämnats in som reservation och hamnar i kyrkomötesprotokollet. Och det kanske Frimodig kyrka skulle kunna få en liten eloge för?

Vill ni ha kyrkomötesskvaller?
I korridoren sägs nu att Vanja Lundby-Wedin, ny i kyrkomötet, blir 1:e vice ordförande i kyrkostyrelsen efter direktiv från den socialdemokratiska partistyrelsen. "Högsta nivå", som det heter i sammanhanget. Hur det annars blir ska väl fastställas i kväll. Men först ska mötet öppnas och det är en händelse vi kanske ska återkomma till.

13 kommentarer:

 1. Bloggen är bitvis en kyrklig "Hänt i veckan". Senaste rykten och skvaller i svenskkyrklig kontext.

  Och skvaller - givetvis i all kristlighet - har ju aldrig varit fråmmande i kyrkans värld.

  Tant Svart

  SvaraRadera
 2. Vem orkar förvånas??!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 3. Ja till 1:a vice ordförande i kyrkostyrelsen passar det väl perfekt med en mångårig f.d. ledamot av Socialdemokraternas partistyrlese och VU.
  Att det inte finns tidigare erfarenhet av kyrkomötet är väl mindre relevant i sammanhanget, ja menar Jesus var ju faktiskt sosse.

  Eller?

  SvaraRadera
 4. Nybörjare i kyrkan och redan 1:a vice ordförande. Makten förnekar sig inte.

  SvaraRadera
 5. Vanja...! Varför in Juholt också?
  Det är inte för sent att välja Zlatan till ärkebiskop på samma sätt som Ambrosius utsågs, med acklamation. Axion estin!

  Miraculix

  SvaraRadera
 6. Har Wanja Lundby-Wedin - som jag för övrigt uppfattat som klok och sympatisk när hon framträtt i media - någonsin tidigare varit förtroendevald på någon nivå i Svenska kyrkan? Eller är det så att hon blir 1:e vice ordförande i kyrkostyrelsen trots att hon tidigare inte suttit i vare sig kyrkomötet eller någon församlings kyrkoråd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanja Lundby-Wedin har varit aktiv i Svenska missionskykran i många år.

   Radera
 7. Som förutvarande politiskt aktiv, både kommunalt och svenskkyrkligt, är jag inte ett dugg förvånad. Folk arbetar och sliter för sitt parti i många år men kommer ingen vart, vad gäller positioner och reellt inflytande. Sedan glider "höjdare" utifrån in på en räkmacka och roffar åt sig åtråvärda poster samtidigt som de som slitit förväntas ropa "halleluja".

  SvaraRadera
 8. Jag bryter nog sammanhanget en aning, men vill bara fråga f Dag om han har blivit varse den nya prästskandalen i stiftet?

  http://www.barometern.se/nyheter/lanet/prast-far-sluta-efter-sex-sms(4033616).gm

  SvaraRadera
 9. Jaha,

  AJ inbillar andra at Mekane Jesuskyrkan infogar sig i ledet...Hmmm, ett tecken på "kreativ lögnande".............Fortsättningen på lurendrejeriet lär komma...

  Johannes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det bland tankekonstruktörerna. Om Gud skall reduceras till en hanterbar ide som framläggs i tolkningarnas hus kan vi inte vänta oss något annat.

   Radera
  2. Vilken märklig tolkning. Varför skulle man hoppa över ett brev från Nakamte? Verkar synnerligen märkligt. Och om ni är å glada åt Etiopiernas avståndstagande från SvK pga samkönade vigselordningen, borde ni ta reda på hur hårt och grymt man behandlar homosexuella i stora delar av Afrika. Det är inte kristligt att mörda och misshandla människor pga sexuell läggning. Det är sådant ni sanktionerar! Ovanpå att ni anklagar en människa för att ljuga.

   Radera
 10. Som fd tillfällig Nakamte-bo undrar jag om det finns mer info eller klara beslut kring de projekt i Mekane Yesus-synoden i Nakamte som Svenska Kyrkan varit en stor del i ekonomiskt..?

  SvaraRadera