lördag 23 november 2013

Stasisymposiet

Det blir en kort blogg. Gårdagen fylldes av gamla stiftsfullmäktige och när detta drog mot sitt slut inledning på Stasisymposiet och därefter en bit in i nya stiftsfullmäktige samt ett första möte med valberedningen. Därefter tillbaka till symposiet. Det var inte så illa planerat som det kan se ut men när sammanträdesplanen för stiftsfullmäktige las, var inte kyrkomötets valsammanträde känt och därför fick allt disponeras om.

Stiftsfullmäktige kan vara belåtet för även om Frimodig kyrka la motionen om arbete med Stasifrågan, var det fullmäktige som viftade klartecken. Det visar att det inte är meningslöst att lägga förslag. Det kan bli något. Och det var ett engagerat och välfyllt seminarium som startade. Många värdefulla insikter. Det framgår inte minst av vad ledarskribenterna publicerar i Barometern respektive Smålandsposten idag.

Jag ska inte recensera, men det tycks som att de kyrkor (landskyrkor) som var teologiskt medvetna hade möjlighet att stå den totalitära staten emot. De andra inte. Det borde vara en skrämmande insikt i Svenska kyrkan.

Nu ska jag tillbaka till seminariet. Reflekterandet fortsätter.

6 kommentarer:

 1. Teologisk medvetenhet står i SvK idag främst Dagens Seglora för.

  Pastor Arne Carlsson begår i Dagens Seglora en sympatisk ledare, där han efterlyser ett mera respektfyllt kyrkligt debattklimat. Han låter sin milda piska vina över de vantrogna. Och dessa är hotande, traditionsbundna, oupplysta och farliga. De tror i sitt bokstavstroende mörker med fanatiker och religiösa galningar i alla tider. Pastor Carlsson gör efter pläderingen för öppenhet och respekt ett historiskt svep med sedvanligt avstamp i Behring Breivik. Går via dödssekten Folkets Tempel och pastor Jim Jones och amerikansk, mordisk kristendom till Breiviks svenska motsvarigheter, km Helena Edlund i Tygelsjö och TD Annika Borg på Kristen Opinion, båda välformulerade och orädda kritiker av folkhemskt kyrkfnosk.

  Intressant blir, att båda dessa utpekade farliga nutida häxor, folkförledare och folkefiender är kvinnor. De manliga svartrockarna tycks liksom Mellanösterns kristna ha tagit slut på förunderligt sätt. Endast kvinnor återstår att jaga.

  Tolerans och respektfull samtalston uppvisas här kärleksfullt och bestämt tillsammans med svenskkyrklig teologisk medvetenhet av modell AD 2013.

  Svenska Kyrkan går otvivelaktigt en lysande framtid till mötes.

  http://dagensseglora.se/2013/11/22/utan-respekt-urartar-den-kristna-debatten/


  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arne Carlsson är ju rent av komisk när han tycker att en kristen debatt inte skall föras av de som tycker sig ha rätt, åtminstone inte om man anser att bibelordet är grunden för ens påstående.

   Men hur i hela världen skall man kunna ha en debatt om man inte tror sig uttrycka sanningen i polemik med andra? Då blir det ju ingen debatt enligt ordets betydelse.
   Men Carlsson väljer att inte gå i polemik utan gör lösryckta osmakliga associationer mellan sakliga svenskkyrkliga debattörer och massmördare. Ett tyvärr alltför vanligt förhållande hos Dagens Seglora.

   Om man vore elak skulle man kunna påminna skribenterna om vilken politisk teologin som mest utstuderat använde lögnens argumentation. Men så Goebellskt elak är inte jag.

   Men det är ingen debatt! Debatt är när man möter varandras argument med egna argument inom ämnet. Debatten just nu om svaren vid ärkebiskopsutfrågningen och begrepp som dunbolsterteologin handlar just om det att dunbolsterteologerna vägrar använda sakargument.

   Jag har åtminstone inte hört argumenten bakom att "de som tar jungfrufödelsen som en bokstavlig sanning intehar förstått."
   Det är bara en utsaga och när de som hyser en annan uppfattning efterfrågar argumenten kritiseras de för att de vill höra argumenten? Helena Edlunds öppna brev uttrycker hennes besvikelse över KG Hammars senaste teologiska reflektion och ställer några öppna frågor utifrån det. Kopplingen till Anders Behring Breivik kunde väl inte vara mer främmande?
   Carlsson borde skämmas!

   Jag tror att begreppet dunbolstertoelogin kommer att leva kvar länge, ja det kanske t.o.m. överlever SvK.

   Radera
  2. Ja,Du tant svart. Du nämner att det nu bara tycks vara kvinnorna kvar att jaga? Att "svartrockarna" lyser med sin frånvaro?
   Jag skulle vilja ställa frågan- är Du förvånad? Är inte utvecklingen helt den som man kunnat förutse och som den sekulariserade makten eftersträvat? Detta att krossa kyrkan? Detta har ju aldrig varit någon hemlighet . I Sovjet valde man våldets väg . En väg som våra meningsfränder här och i övriga väst insåg och lärde sig var en oframkomlig väg. De tillgrep istället taktiken att inifrån kväsa kyrkan och försvaga bibelns auktoritet genom att uppmana till olydnad och omtolkningar och genom att helt enkelt se till att inga "svartrockar" i gammal mening tillåts verka inom Kyrkan.
   Du ser resultatet. Inte en enda rättrogen biskop. Inte någon svartrock kvar som kan sticka upp. Nu finns det några enstaka kvinnor som protesterar men de har den omöjliga sitsen som jag i alla år påpekat. De kan inte med någon auktoritet använda det bibliska- "så säger Herren" ty blir de för "besvärliga" har den sekulariserade makten alltid trumfkortet kvar att påpeka att hela deras roll som präster hänger på att de tidigare struntade i orden "så säger Herren".
   Nu är den sekulariserade makten stark. Det är bara att konstatera och om man är ateist kan man glädja sig . Vi andra kan bara beklaga utvecklingen och lita på att vår Herre finner en lösning. En lösning som jag dock inte tror handlar om att SvK återigen kommer att eftersträva att vara apostolisk. Dess framtid är oviss men gissningsvis blir det väl något slag av meditationscenter för allsköns mystik uppblandat med viss politiskt styrd hjälpverksamhet . Ett politiskt redskap för makten.

   Radera
  3. Märkligt att äggstockar och testiklar fortfarande är viktigare än teologi för vissa. Jag ser inte ett enda bibelord som stöder den tesen Var står det "utifrån dina könskromosomer ska du bedömas" ? Trots idogt läsande i hela mitt liv av Bibeln har det bibelordet undgått mig.

   Radera
 2. Don't argue with idiots:

  http://vitaminl.tv/video/885

  SvaraRadera
 3. Det öppna samhället och dess fiender: Detta är titeln på Karl Poppers berömda bok som faktiskt kommer upp som aktuell på Adlibris sida. Seglorianerna kanske inte tål Poppers kritik mot exempelvis Hegel och Marx, men det torde vara problematiskt även för en seglorian att jämställa honom med Breivik, men man kan aldrig riktigt veta. Den historiskt kritiska bibelforskningen kommer in till sin återvändsgränd när kritiken ersätter kyrkans dogmer. I brist på substans bygger man sina luftslott i form av tankekonstruktioner. Det tragiska uppstår när man kräver respekt av andra för dessa. De är ju inte ens vackra eller konkreta som guldkalven. Våra kontakter med DDR kanske bara var "nyttig idioti" för att legitimera ett totalitärt system. Vem vill legitimera ett politiserat totalitärt system?

  SvaraRadera