fredag 8 november 2013

Die Töffen

Jag ber att ånyo få hänvisa till Tage Erlander och Dagböcker 1963-1964. Det är där han använder begreppet "Die Töffen". Sidan 205 om ni vill slå upp. Utgivaren noterar vad ordet handlar om. Det är de Tage inte riktigt gillar, de som agerar korkat. Ordstammen är väl "Teufel", förmodar jag som blir Töffe med lite värmländska inblandat i anrättningen. Jag har sett att Tage använder begreppet "töffligt" när något helt enkelt bara blir för dumt. Det betyder inte att det blir demoniskt eller "djävligt", om det raka uttrycket tillåts. Det blir bara korkat. Och partiordföranden ser kamrater ordna problem som han måste lösa och statsråd inte informera i tid så att en politisk härva till sist blir statsministers.

Jag föreslår nu att vi inför Tages begreppsvärld som teologiskt analysspråk. Man kunde hålla fast vid Tage och tala om "koftigt" också - med substantivet att någon är en "kofta" - men varför krångla till det?

Jag läste KG Hammar i Kyrkans Tidning (vår viktigaste kyrkliga nyhetsförmedlare, ni vet). Vilken läsekrets han vänder sig till är svårt att förstå men att saken i sak handlar om töffig teologi, det ser jag enkelt. Töffteologi, alltså.

Eller framgångarna i Busan. Kyrkornas världsråd behövde en kvinna som var biskop och vips var Svenska kyrkans beslutsfattare beredda att nominera biskop Eva Brunne. Die Töffen visste vad som beställdes och effektuerade beställningen. Sådant behöver man inte vara imponerad av och på intet sätt ska man fråga vilka meriter Eva Brunne har för sysslan. Meriterna har hon. Die Töffen har talat.

Detsamma gäller ärkebiskopsvalet. Man kan självklart vara glad och tacksam över valresultatet men hur kunde de röstande veta vem de egentligen röstade på? Hade de sett meriteringen? Hade de träffat vederbörande, läst alla hennes böcker, pratat med de tacksamma stiftsborna i Lund? Eller? Kan det vara så enkelt att det var Die Töffen som mangrant trädde upp - och nu får inga kritiska frågor ställas. Die Töffen har bestämt. Den som ställer frågor brister i det värsta av allt - i ÖDMJUKHET! Riktigt vad ödmjuk betyder har de flesta inte kläm på. De tror att det är detsamma som - ursäkta franskan - pissträngd och hällörad. Latinets humilitas är ordet för ödmjukhet och betyder bördig. Det ger lite perspektiv, förstås. Hur mycket kan Guds rike växa i mitt liv - det är frågan. Die Töffen ställer aldrig några så allvarliga frågor. Det behöver de i all sin töffighet inte göra.

Annars konstaterar Tage att "lax på natten är störande." (s 259) Lägg det på minne!

21 kommentarer:

 1. "Die Töffen"hamrar på och smider sina tankekonstruktioner till den milda grad som innebär att de bara firar sig själva. Vi måste gå ut till Honom utanför lägret som det står i Hebr 13.

  SvaraRadera
 2. Ser man på!

  Även landsfadern Tage övergick tydligen till vårt södra syskonspråk för att hitta benämningar med märg. Är irritationen över DS månne en fråga om, att våra eliter idag saknar och rentav stoltserar med bristande bildning och språkliga färdigheter? Inte orkar eller har tid att läsa annan information än en snabbglutt på Wikipedia? Saknar andra referenser än Aftonbladets? Då upplevs djup som hotande och brist på ödmjukhet, och tidsandan far iväg med de av självklarheter och yta berusade töffarna .  Tant Svart

  SvaraRadera
 3. De som kräver ödmjukhet av andra brukar själva helt sakna detta. Egentligen ska deras "ödmjukhet" läsas "håll käft och låt oss andra bestämma".

  SvaraRadera
 4. I Skåne (Kristianstadstrakten) användes detta uttryck för en allmänt
  tokig person. "Du är en töffe" betydde "du är inte riktigt klok".

  SvaraRadera
 5. Hej BloggarDag
  Så trevligt att du skriver igen - jag är dock osäker på om till någon del är på mina inlägg du svarar. Är det det? Du lindar in det så i teuflar, koftor och laxar, att det blir snudd på obegripligt, är det insinuativt eller ironiskt?
  Du måste ha grävt väldigt djupt i koft-fickan för att få upp så mycket ludd. Du krånglar faktiskt till det.
  Jag ber, kan du inte skriva på ren svenska vad du menar ?
  Vilka är "Die Töffen" för de verkar enligt dig finnas också idag?
  Vad är töffteologi? Det låter som en ordvits.
  Det kanske är rätt att en blogg ska vara i första hand underhållande, jag vet inte. Det är din blogg. Men jag antar att du också vill ha något sagt med alla dina ord. Exakt vaddå? Skriver du för bara de invigda? Vilka är de?

  Ordet ödmjuk kommer från fornnordiskan och betyder "som lätt blir mjuk". Om vi kombinerar det med ditt bidrag till tolkning från latinet för "bördig" så kan det kanske vara så att det kommer från det tidiga odlarsamhället och syftar på jorden, myllan. Jorden skulle då vara lättodlad, mjuk och beredd att ge mycket avkastning. Kopplingen till Bibeln skulle då kunna vara liknelsen med såningsmannen, .."somt föll i godan jord".
  Kanske går det också att definiera ödmjuk som motsatsen till självgod och egenkär eftersom man då glömmer bort och således blir hård mot sin nästa (hälleberget).

  Huka er i bänkera för nu laddar han öm!
  Med vänlig hälsning,
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst läser Maria lite barnsligt, men jag är inte övertygad om att hennes resonemang är så helt barnsligt och oskyldigt.
   Någon har tidigare föreslagit att Maria är ett troll, och det är hon nog, åtminstone till en del. En nyfiken och inte oäven skribent uppfylld av sin "cause". Nämligen den, att utmana och helst platta till vad som upplevs som Lede Fi.
   Vågar jag förmoda, att Maria är relativt nybliven VDM, eller möjligen teol stud med några fler år på nacken än nitton? Och alltså har personliga skäl att töffas - helt oskyldigt naturligtvis - med en tydlig fiendebild? Och så många andra Fiender finns nu inte att gå till storms emot. Det hela påminner lite om 30 november i Lund. Ett femtontal äldre herrar lägger stillsamt ned en krans och tusentals AFA-ungdomar söker desperat efter en tydlig fiende att slå på käften.

   En psykiatervän brukar säga om ungdomliga känslostormar, projektioner och provakationer:

   "Dom växer till sig. Och dom som inte gör det kommer till mig."

   Maria har nog gott gry. Jag undrar om vi inte så småningom får se henne i Frimodig Kyrka snarare än i psykiaterns väntrum.

   Välkommen!

   Tant Svart

   Radera
 6. En nordskånsk "töffe" är snarare en lätt töntig person med uppblåsta drag, varför jag inte är övertygad om den djävulska ordstammen.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men snälla Nya tant lila! Det var värst vad du hetsar upp dig! Jag trodde dig om bättre.
   Det är basic att kunna läsa in skillnaden mellan "Jag är djupt orolig över att de som röstar vid olika personval i Svenska Kyrkan så ofta saknar förmåga/intresse/ansvarskänsla för att kunna se om de aktuella kandidaterna har rätt kompetens för uppdraget" och "Fy sjutton, vad jag fortfarande är sur för att de inte valde mig till biskop i Växjö för ett antal år sedan!"
   Att sedan ärkebiskopsstolen (eller ens biskopsstolen i Växjö) inte är något man, i den bästa av världar, uppnår för att man "lyckats bättre" utan för att den Gud, vars vilja man vill följa kallar en till det - ja, det är något att meditera över!

   Jag i Halland

   Radera
  2. Delvis ansågs röster på helfiguren Sandahl som bortkastade. Bättre en halvfigur än en en kvartsfigur, skulle man tillspetsat kunna säga. +Jan-Olof sågs helt enkelt som ett bra och pålitligt alternativ.

   För fler vägde omsorgen om Svenska Kyrkan tyngre. Sandahl som biskop hade, menade man, utlöst en våg av utträden av löst anknutna medlemmar, som nu ännu en tid kanske kunde räddas kvar som kyrkoavgiftsbetalare. Dessutom frågade man sig med åtminstone visst fog, om en biskop Sandahl skulle kunna hålla sin dräpande formuleringskonst i styr. En Anton Niklas Sundberg eller en Esaias Tegnér är inte längre gångbara i Svenska Kyrkans biskoplängder.

   Åter andra delade och delar i största allmänhet samhällets negativa fördomar mot klassisk kristen tro och mot Sandahl i synnerhet. Präster skiljer sig rimligen numera inte överdrivet mycket från samhället i övrigt. Vare sig i tro eller vandel. En Bo Gierz eller en Bertil Gärtner som biskop skulle idag utlösa negativa reaktioner hos folkflertalet, liksom hos våra politiker och troligen även hos flertalet av kyrkomedarbetarna.

   Jag frågar mig vad som driver nya tant lila till detta delvis elaka och mobbande tjuvnyp? Om det är Sandahls illa dolda aversion mot vår electa som irriterar, varför då ge sig in i småaktiga sandlådestrider?

   KJ

   Radera
  3. Vad är det med nya tant lila nu igen? Har hon ännu en gång kommit in på "skammens blogg", som hon kallar Dags blogg och vräkt ur sig så hon vid eftertanke måste ta bort sitt inlägg. Det där känner man igen. Snart blir det en anmälan som lök på laxen också. Undrar hur många anmälningar den människan hunnit med i sin dag. Och jag undrar verkligen hur hon mår?

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  4. Ja, jag ångrade mig faktiskt, för kommentaren var ju onödigt elak. Är inte det bra för en präst, att man ångrar elaka handlingar? Var får du det ifrån att jag har många anmälningar i mitt bagage? Det har jag inte alls! Den på dig (?) är nog faktiskt den enda. Och det är så klart lönlöst att anmäla anonyma fegisar! Är det inte det som Dag vill att bloggen ska vara skandalös?

   Radera
  5. Sedan Präst från Skara stift, så undrar jag ibland var jag har fått mina konstiga idéer ifrån. Som denna att om man är präst och tror att någon mår dåligt då är man extra vänlig och inte hånfull!

   Radera
  6. Min undran över hur du mår var av ren omtanke och ingenting annat.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 8. Ordet ödmjuk kommer från tidig medeltidssvenska där det hette "audmjukr" och "aud" står för jord och mark som det sedan hette öd som t ex Uppsala öd. Ödmjuk betyder därför "den mjuka jorden" det vill säga "den goda jorden" där utsädet slår rot och växer och bär frukt.
  /gunnar e

  SvaraRadera
 9. Vilket av alla biskopsval syftar du på? Skulle biskopsvalens röstetal säga något väsentligt i dessa dagar, mer än att den som får många röster har (S) och (C) bakom sig? Det vet nog Dag att han inte har.

  SvaraRadera
 10. Hoppas ni ser vad vi andra ser, att allt håller på att gå, bosktavligt, åt helvete i kyrkans värld. Vilka ser, vilka säger något?

  Fy så illa ute vi är. Det pågår en strid mellan vilka präster och pastorer som har rätt! Pris vi som är församlingen. Fy på er. Skäms Vi vill inte ha präster som krigar. Vi vill ha präster som talar GUDS ORD, inte eget skit , fy som det är nu....

  SvaraRadera
 11. Du vet Dag, satan regerar i vårar kyrkor idag. Hur skall vi vända trenden? HJÄLP OSS.

  SvaraRadera
 12. Lugn, det är Jesus som är kung, även i kyrkan.

  SvaraRadera
 13. Jo Jesus är kung i Kyrkan. Du har rätt i det, Alma. Inget kan ändra på det. Gud ske lov.

  Men det betyder ju inte ett ögonblick att han är kung i allt som behagar kalla sej kyrka, vare sej det är Nya kyrkan eller Scientologikyrkan eller Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga eller... Svenska kyrkan, vars förre ÄB skriver så här i KT: http://www.kyrkanstidning.se/debatt/ja-kristus-ar-en-tankekonstruktion?page=1#edit-field-approve-post-rules

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis har du rätt. Men Gud är faktiskt större än vårt hjärta och vårt hjärtas ängslan. Ibland blir det väl mycket "tycka synd om oss som tror på kristendomen" det är inte synd om oss, vi är kungens barn och segern är hans.

   Radera