fredag 4 november 2016

FLASH Antje blir hedersdoktor i Greifswald FLASH

Jag vill gärna så här när vi firar alla helgon bidra med nyheten att Antje Jackelén blir hedersdoktor i Greifswald.

Det hela sker högtidligen den 17 november vid det gamla svenskuniversitetet.
Motiveringen kan glädja.
Hon möter det nordeuropeiska civil- och vetenskapssamhället utan klarikal attityd - "ohne klerikale Attitüde".
Poängen är, men det vet ni nog redan, att Antje binder samman vetenskap och tro. Eller på tyska: "verbindet Wissenschaft und Frömmigkeit".
Men fakulteten kan också belöna Antje "für ihre Verdienste um die ökumenisch verantwortete und zeitgemäss rollenprägende Verkörperung des Ethos einer ordinierte Priesterin, Bischöfin von Lund und ersten Erzbischöfin von Uppsala."
Det etiskt högtstående premieras.
Vi lever, som sagt, i allhelgonatid.

Ni kan få ännu ett tyskt citat men jag hoppar över det där att påven kramade henne, vilket också uppmärksammas. Lite konstigt, kan man tycka. För Antje kramade väl påven också. Och lutheraner som blir påvekramare kanske är minst lika intressant.

Jag översätter inte citatet men Brillanz betyder briljans.

"Mit der habilitierten Wissenschaftlerin und Erzbischöfin Antje Jackelén werden eine Frau geehrt, die internationale wissenschaftliche Brillanz und enien weit über die Fachgrenzen der Theologie hinaus gespannten Diskurs mit einer tief verwurzelten Frömmigkeit verbinde."

Var "mit einer tief verwurzelten Frömmigkeit" svårt att förstå? Djupt rotad fromhet avses. Teologiska fakulteten ser in i människors hjärtan.

Tidigare hedersdoktorer i Greifswald är till exempel Erich Honecker och Sven Lindegård.

25 kommentarer:

 1. Vi får väl gratulera vår papistiske ärkebiskop!RK

  SvaraRadera
 2. Att ett universitet belönar vetenskapliga insatser, vet jag, och inser också att deras bedömning inte alltid stämmer överens med min. Så långt är allt väl. Men är det ett universitets uppgift att belöna fromhet? Vi lever ju inte på medeltiden längre (vilket man annars i vissa avseenden kan beklaga).

  SvaraRadera
 3. "habilitierten"????

  TD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betyder inte Frömmigkeit fromleri?!
   Ulf H Berggren, ein dummer Schweiz...

   Radera
 4. Elakhet är en dygd i vissa "kristna" kretsar. Ungefär som hos IS. Elakhet och avundsjuka utan gräns! 7 dagar i veckan, året om. Funderar ni aldrig vad ni håller på med, Dag och den alltid applåderande doakören? /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är inte sant. Sex dagar i veckan, inte söndagar men skulle denna nyhetsflash vara uttryck för elakhet och avundsjuka? Hur tänker man då?

   Radera
  2. Det är naturligtvis läsaren som avgör vad som är elakt, inte skribenten. Och var och en som läser artikeln ser att texten lyser av elakhet och avundsjuka. Varför inte erkänna att det är avsiktligt?

   Radera
  3. Som vanligt i kyrkliga sammanhang så får man tolka och tro lite som man vill. Det som är rätt för mig behöver inte vara rätt för dig :-). Vissa har t ex ALLTID en egen tolkning.

   Hur gick det med ironiförbudet, förresten? Är vi trygga?

   Radera
 5. +Göran

  Det är väl knappast fromheten de bedömt utan anpassligheten till det PK:a?

  Däremot medger även jag att det förvånar mig att man kan bli hedersdoktor vid ett universitet utan att referera till ngt vetenskapligt...

  Får väl vara glad att det trots allt inte tycks vara fråga om något köpt hedersdoktorat vilket har förekommit och förekommer.
  //HH

  SvaraRadera
 6. Kunde Jonas Gardell bli teologie hedersdoktor i Lund så kan väl Antje bli det i Greifswald.
  Men hur kul är det för någon som disputerat att bli hedersdoktor och därmed riskera att bli beblandad med icke-akademiker.
  Men då Honecker också innehaft ett hedersdoktorat så finns det numera en otvetydig koppling mellan ärkebiskopen och DDR. Ja kanske rent av till Stasi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även DDR:s mest hatade person, den ständiga utbildningsministern Margot Honecker, Erichs tredje fru, var hedersdoktor. Hon tyngdes endast av folkskola i sitt utbildningsbagage. Hon ledde skapandet av den nya socialistiska människan via utbildningssystemet, med införande av paramilitär utbildning i skolväsendet och oförsonlig kamp mot kristendom och kyrka. DDR-humorn kallade henne Miss Bildung.

   Hedersdoktorat kan förvisso ges på många grunder.

   Lars Jensen

   Radera
 7. Är det ingen kommentator som saknar något i bloggarens text?

  -Men det gör jag. Nämligen en uppriktig gratulation till ärkebiskopen och ordföranden i den kyrka, som är DS jordiske huvudman.

  Får vi nu vänligen se en uppriktig och ärlig gratulation utan anspelningar på vad som skedde i DDR.

  Sådana bör Peter T och andra hålla sig för goda för.
  Vad har ÄB med Honecker att göra?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratulationen är då självklar när hedersbetygelsen presenteras på Bloggardag, först i landet! Det självklara uttrycks aldrig här. Dikes sista fråga är försåtligt ställd. Har Dike månne ett svar? Själv tror jag kopplingen stavas hedersdoktorat. Annars inget.

   Radera
  2. Kopplingen mellan Göran Persson och Jonas Gardell är att de båda utsetts till hedersdoktor, den ene i Örebro och den andre i Lund.
   Det finns därmed ingen antydan om att då båda skulle ha något övrigt gemensamt, vare sig homosexualitet eller socialdemokrati.
   Vad har Bengt Olof Dike gemensamt med den förmodade sexköparen Littorin?
   Båda har varit förtroendevalda av Moderaterna.

   Om man har lite inblick i det akademiska så vet man att det är en skymf mot en disputerad att bli utsedd till hedersdoktor inom sitt eget fackområde.
   Men herr Dike kanske inte har någon akademisk examen.

   Radera
  3. Det där om att det skulle vara en skymf att bli hedersdoktor i sitt eget fackområde, ställer jag mig tveksam till. Är det inte snarare så att ett främmande universitet därmed meddelar att vederbörandes forskning har haft betydelse också för detta och den forskning som bedrivs där?

   Radera
  4. Peter T,

   -Har Du ännu inte förstått vad slika anspelningar innebär och varför de görs?
   Är de förenade med äkta uppskattning och glädje för andras räkning?

   Nej, Peter T, glöm det och försök förstå sammanhangen i stället!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. BOD jag vet att ironi är svårbegripligt, även för f.d. medlemmar i sexköparpartiet.
   Men jag antar att det är en generationsfråga.

   Radera
  6. +Göran. Vi skulle ju kunna fråga den disputerade bloggaren om hur ett hedersdoktorat i Greifswald skulle tas emot.

   Radera
  7. Peter T,

   Frågan (till Dag) är hypotetisk. Eventuellt svar lär nog heller inte (med all respekt för honom) vara representativt för våra präster.

   -Vi frågar Dig i stället. OBS ingen generationsfråga1

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 8. "Werden" ska vara "wird". "Verbinde" ska vara "verbindet".
  Tydligen ingen tysk språkdoktor som fört pennan. Månne en hedersdoktor? (Eller kan det vara Bloggaren som inte lever upp till sin namnes, tyskdoktorns Brillanz?)

  LG

  SvaraRadera
 9. Svaret är "inget"

  -Varför jag skall svara på en fråga som jag själv har ställt till bloggaren är ett gammalt trick, som bloggaren tillämpar.

  -Svaret är förstås, att vår ÄB inget har att göra med DDR-diktatorn Honecker. Och, bäste DS, några värmande gratulationsord bakom premiärnyheten, kunde vi inte se. De måste i så fall ha funnits mellan raderna.

  Därför förtydligar jag här, å bloggarens vägnar, gratulationen till ÅB:

  "Kära Antje,

  jag markerar på detta enkla sätt mina varmaste gratulationer till hedersdoktoratet i Greifswald och önskar Dig samtidigt all framgång i Din viktiga ledningsroll för vår gemensamma kyrka!

  I förlitan på Kristus och visshet om Hans stöd och återkomst,

  Tillgivne
  Dag Sandahl!

  SvaraRadera
 10. Det finns en enda svaghet i brevet. När Antje och jag umgås brukar vi inte använda efternamn för att tala om vilka vi är. Jag är inte heller säker på att vi önskar varandra framgång med vårt arbete utan syftar till framgång för Svenska kyrkan. Annars var brevet vackert. Ordet "ledningsroll" uppskattar jag särskilt.

  SvaraRadera
 11. Tack, broder och medmänniska Dag!

  -Framgång i ledningsrollerna - ÄB och ordförande i KS - är väsentlig för vår kyrkas framgång.

  Klart att Antje vill önska Dag framgång med hans arbete i den kyrka, där han är prästvigd och länge innehaft ledande och förtroendevalda roller, dvs i den kyrka han hör hemma!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 12. Bland tidigare hedersdoktorer i Greifswald märks även Stellan Arvidsson och Gustaf Wingren.

  SvaraRadera
 13. BOD! Jag ser fram emot den dag då ÄB eller annan representant för rikskyrkan skulle tacka f Dag för hans insatser som församlingspräst & själasörjare och förtroendevald. Men den gamla människan i mig tror nog att det inte blir på denna sidan jordelivet, även om det råkar vara i den kyrkan han hör hemma i egenskap av döpt och prästvigd.
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera