lördag 19 november 2016

Kamrat, gå med i ledet!

Vi lever i intressanta tider.
Moderaterna har svåra tider, men intressanta. Tycker vi synd om dem?

Mest synd är det väl om de sparkade. De förstod inte gränssättandets betydelse. Moderaterna försöker nu markera att saken gällde en tjänsteman och inte en förtroendevald, men Delmon Haffo (varför ett L i förnamnet?) är vald med förtroende och från Salem, som egentligen heter, håll i er, Slem! Han var alltså inte vilken Karlsson som helst. Hans fäder har rötter å annan plats. Hur har det påverkat - eller inte alls?

Per Nilsson åkte också. Det ska Fan vara teaterdirektör och kommunikationschef, så  mycket förstår jag. Svenska kyrkan noterar. Men vem var det som så kränkande sa att stockholmare är smartare än lantisar? Haffo kränkte Strandhäll, Anna Kinberg Batra är en fortgående kränkning av dem på landet. Inte av mig, dock. Jag är född i Stockholm just. Är hon?

Vilken är då den kulturella skillnaden mellan Haffo och en annan utlandsfödd högerman som komminister Ivan Nenseter, Älghult?
När vi på 1960-talet ställde frågor ex auditorio till högermannen Mårten Werner (plats: Församlingshemmet i Växjö) om kyrka-stat-frågan, var komminister Nenseter så förbannad att han sparkade mig i ryggen när jag satte mig. Han var född i Norge. Ni förstår själva.  Norrmän är aldrig att leka med. De är nästan lika aggressiva som danskar. Till yttermera visso hade Nenseter ett förflutet i Missionsförbundet. Sådana existenser är sannerligen inte bara blida och fridsamma. Under ytan väntar aggressionerna på sitt tillfälle. Hur det än är, kan vi väl, oavsett politiska böjelser, enas om att vad moderaterna än är, så moderata är de inte. Bortsett från Nils-Fredrik Aurelius, Johan Barkevall, Cecilia Brinck, Per Dahl och Hans Wallmark förstås. Men bara de? Nja, Sven Esplund, Margareta Nisser-Larsson, Helena Nordvall och Gunnar Sibbmark också. Men sedan är det nog slut på moderata moderater.

Skulle vi inte kunna enas om att göra som Sven Stolpe menade att kyrkoherden Ingemar Simonsson skulle hanteras: be bönder att med tjuga i handen bära ut somliga på dasslock. Dr Stolpe litade på bondeupprorets kraft, förstår vi. Det finns fortfarande en del folk som nog skulle ha nytta av en sådan process. Ingemar inte, menade han. Han blev upprörd. Han var intressant också då. Frid över hans minne.

Kamrat, gå med i det kyrkliga ledet.
Vi börjar med Facebook och Folkkampanjen för adventsljusstakens rätta tändande.
Jag har redan upptäckt handhavandefel med adventsljustakarna och det har fler gjort. Nu gäller det att inte bara p-mobilisera utan köra a-mobb meddetsamma. Allmän mobilisering. Präster får från predikstolen undervisa, en uppmärksam allmoge måste påpeka och i personalrummen ska striden föras liksom i hemmen. Pojkar och flickor i ålder 8-12 är modiga kämpar. Jag litar på unga män också utan att utlova 40 jungfrur efter advent. De är motiverade i sig själva.
Nu ska det bli rätt med ljusstakarna, kosta vad det kosta vill.
Glade äre vi, äre alltid väl till mods, fast vi våge gods och ära, liv och allt!

Så behåller vi vårt goda humör när vi läser att antalet utträdda kan bli över 100 000 i år. Under hela 1950-talet lämnade 30 000. Den som tror på utvecklingsläran, förstår. Den som tror att statskyrkosystemet är det som garanterar Kristi Kyrka, förstår också. Även jag fattar. Fast på annat sätt.

Kyrkan centralt tänker mycket över detta, säger Erika Brundin i Dagen. Frågan är hur man jobbar för at möta människor och stärka relationerna. "Det gäller att visa vad kyrkan gör och arbeta för att bygga ett så starkt förtroende som möjligt. Det sker varje dag i alla våra möten."
Centralt?
Nu hänger jag nog inte riktigt med, men jag är bara en pensionerad komminister från norra Öland så det kan man fatta att jag inte fattar, om ni fattar hur jag menar. Men vad händer om folk fattar vad Svenska kyrkan är i sin praxis till skillnad från vad hon är efter sin bekännelse och vad händer om folk fattar hur somliga i decennier beljugits och förnedrats - vill man verkligen ekonomiskt stödja deras projekt?
"Länge lever trumpifieringen i Svenska kyrkan. Nu kommer allt över er och era barn." Är det den bibliskt orienterade som i dystra eller förhoppningsfulla tider tänker och skanderar så?
Kamrat, gå med i vårt led innan det blir för sent!
Och jag, som ser ett antal utträdda, kan om dessa säga: Problemet var inte deras svaga relation till Svenska kyrkan, Erika! En del av dem var med Frasse på Malmö Arena.

Jag undrar om gårdagens vin hetsar upp mig fortfarande?
Jag tärde ett vin från Alsace, Bestheim Pinot Gris 2015, och tänkte på Antjes välgörare Werner Jeanrond. Dessförinnan prövade jag och drack jag med andakt, för så sa den vänliga damen på Systembolaget att vi skulle göra eftersom det är Giertz Vinhus som importerar, Grand Nuit Reserve (199:- för en box - och den räcker för två en fredagskväll, tänker jag om man börjar med en falska Bestheim). Jag gillar de occitanska vinerna även om detta inte var jättemärkvärdigt. Pröva själv, era lata drullar! Jag tror dock inte att det är vinets fel att jag blir upprörd. Det är verklighetens fel.

I övrigt noteras att RBS 15 är tillbaka. Nu kan det skjutas svensk sjömålsrobot över Östersjön. Som det så klokt är sagt: För en kustartiellerist går solen aldrig ner! Det är sant. Jag har själv hört det av en som har berättat det.


15 kommentarer:

 1. Jodå, jag kände de flesta av dem också, exempelvis Mårten Werner, som delade min, folkets och kyrkans åsikt om äktenskapet med staten.

  Och Sibbmark förstås, som jag i M-gruppen i KM föreslog till dess ordförande och fick snabbt gehör för. Wallmark kan också nämnas: en lojal och inför partiledningen alltid ja-nickande riksdagsledamot, som av en god vän till mig i KM kallas märkvärdig och "uppblåst" och som - enligt vännen - ansåg sig som en mycket viktig person.Wallmark är ju mannen som förespråkar Turkiets medlemskap i EU. När jag testade honom i saken för ett antal veckor sedan, svarade han fortfarande ja på frågan.
  Så nu återstår frågan om man skall stödja Wallmark eller Angela Merkels diametralt motsatta åsikt i Turkietfrågan. Bloggaren har ännu ine avslöjat sin, men den torde stå nära Merkels och min, gissar jag.

  Men vart har Moderaternas gamla humanistiska ådra tagit vägen? Den som slog fast värdet av bildning, Sveriges och partiets förankring i kristendomen och som naturligtvis i dag hade varit en effektiv bromskloss mot grovheter, som Delmon Haffis? För övrigt partiet med också fast förankring i kyrka-statäktenskapet. Jag vet, hr bloggare, ty jag var med även då.
  Jag har genom åren följt och reagerat mot MUF-arnas villovägar, deras brist på hyfs, stil och (som en del högkyrkligas) brist på verklighetsförankring.

  Och glöm sedan inte att vår vän, Gunnar Sibbmark, reagerade starkt emot att Moderaterna hoppade av kyrkovalen och s a s lämnade kyrkan åt sitt öde. Han såg inte den påstådda och av många så förkättrade "partipolitiseringen" (ett skällsord) som farlig för kyrkan. han såg den som en tillgång.
  Varför skall för övrigt samhälleliga beslutsinstanser hålla en strikt rågång mot kyrkan? Beslut på kristna värden är ju mer än bra för sekulära beslut.
  Någon däremot?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dikeshögern ("moderaterna") har aldrig haft någon humanistisk ådra. Den står tvärtom för en antihuman totalitär politik där de rika till varje pris ska bli ännu rikare och där "företagen" framöver ska kunna stämma samhället om man inte får sin vilja igenom. Sv"k" är ett löjeväckande och innehållslöst garnityr i denna genuina marknadsdiktatur som nu genomskådas och överges av allt fler. Den förgrämde arvodespolitruken och hans "vänner" har garanterat "underbara" dagar framför sig! /John

   Radera
  2. Jo, visst saknar man den gamla högern med självklar kristen förankring,även om det nu var ett tag sedan den försvann.När sedan SvK blivit allt mer sossefierad (biskopar som byggt sin karriär inte med bibel och psalmbok utan med partibok, Kyrkans Hus som avstjälpningsplats för avlagda partitjänstemän o s v...) så kan man väl förstå att den som inte sympatiserar med (S)får det svårt att känna sig hemma i SvK. Verklighetsförankringen BOD håller sig med är också intressant. En POSK-are som förespråkar gårdagens statskyrkosystem är lite falsk marknadsföring som i alla fall inte lockar mig att rösta på POSK.
   F Pierre

   Radera
  3. John och Pierre,

   -Era analyser och personporträtt är ungefär lika träffande som trädgården hade blivit, om bocken varit trädgårdsmästare.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. BOcken är träDgårdsmästare. Som alla ser saknar han totalt förmåga att se sig själv och vidden av sina illdåd. /John

   Radera
  5. "Som alla ser"?

   -Det är nog bara John som ser det som är främmande för kyrkoväljarna och de av dem valda.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 2. Gunnar Sibbmark var lärare på mitt högstadium. Ingen använde h-ordet när han var i närheten.

  SvaraRadera
 3. En Moderat partimedlem ur förra årtusendet som sannerligen inte var moderat, var prosten Ebbe Hagardt.
  Han var nämligen GAISare och och kom därmed idrottsligt rejält på kant med sin starkt blåvitrandiga biskop Bertil Gärtner.
  Teologisk var de dock mer lika, om än med vissa variationer på skalan lågkyrkligt-högkyrkligt.
  Kyrkan huvuduppgift var de dock rörande överens om och t.o.m. självaste bloggaren hade inte haft något att invända.

  Det rörliga landbaserade batteriet med RBS15 på lastbilarna var vid driftsättning i slutet av 1980-talet så hemligt att inte ens beväringarna som körde om kring med det visste var de var. Det höll på att sluta med förskräckelse en morgon när man precis före provskottet inser att man ser ut över en annan del av Hanöbukten än kompanichefen tänkt sig. Vi gamla kustartillerister har en del historier på lager, dock sällan smickrande för landets försvar. Möjligtvis smickrande för FMV att en 30 år gammal sjömålsrobot fortfarande anses duga för landets försvar. Något så gammalt skulle aldrig duga i SvK, för att ta den jämngamla handboken som exempel. Vad kyrkomöte och Riksdag ansåg om äktenskapsbegreppet vid den tiden är numera oskrivbart om man ska undvika gatlopp och lagföring.

  SvaraRadera
 4. Alltså, du är bara så, in i norden och vassen och allt, bra!

  SvaraRadera
 5. Jodå, Anna Kinberg Batra är naturlig stockholmare, född i Skärholmen 1970.
  Resonemanget med smartare i Stockholm är nog däremot inte en blodsteori. Utan att storstaden drar till sig välutbildade och smarta, och dessutom gynnar kreativa näringar och innovation. Teorins guru Florida brukar ju mäta detta med gayvänligheten - en metodologi som kanske havererar nu när Knäckebröhult och Trollstensfors har egna pridetåg.

  Em moderat gaisare till? Och bara häromdagen fick jag höra att Lars Tobisson håller på Gais! Alla ens fördomar dras i skam.

  Den förskräcklige Delmonen är vad jag förstår syrian och uppvuxen i Södertälje - Salem och moderaterna är en vanlig ståndscirkulationsmarkör där. Nu tror jag inte han ändå har för vana att säga h-a (längre). Tittar man på videon så lattjar han som uppsnack...och det märks att han med rosa kinder drar till med något riktigt hemskt och förbjudet.
  Normkritik och -överskridande sägs ju annars vara bra. Men inte här.

  Canutus Hahn

  SvaraRadera
 6. Bestheim ska uttalas "bestäm" på franska, ej *"besthajm". För det är ett prima franskt alsacevin (förfranskade tyskar utgör Alsace om man vill vara elak), sådeså!


  Mitt stalltips är att Sverige får det som i dagens Danmark efter 2018: M sitter ensamt i regering i minoritet med fru Kinberg-Batra till excellens (hon är gift med en lundensare, betyder inte detta att hon gift ned sig med en idiot? Var är de vakna som kan ställa denna fråga?), SD och kanske ngt annat borgerligt parti (eller rentav MP i sakfrågor) assisterar utan att sitta i regering. SD och M får 20-25% av rösterna var. KD och kanske L (som i 'Die Linke'?) åker ut ur Riksdagen men det spelar ingen roll för regeringsbildandet. Ja, nu vet ni var ni läste detta först!

  //Ruhollah

  SvaraRadera
 7. Jo, det är kanske värre att kalla någon hora på youtube än att slänga att någon är fascist rakt i ansiktet på folk! Eller? För ingen har ju sparkat Löfven för hans vulgariteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det fall påståenden är sanna och inte bara används som invektiv, så finns det ingen anledning att reagera.
   Det är en avsevärd skillnad om jag kallar Per Eckerdal eller Dag Sandahl för kvinnoprästmotståndare.
   I det ena fallet är det ett osant skällsord och i det andra fallet en intill visshet gränsande sannolikhet.

   Radera
  2. Jo,jag anser att det finns starka skäl att reagera på Löfvens buffliga uppförande i Sverige, samtidigt som han ränner runt och nickar och tar i hand ute i världen... Man uppträder inte så i regeringssammanhang som han gör, han har ju ingen som helst hyfs! Fast han tror väl att han blir "fin" av att frottera sig med kungligheter och statsmän ute i världen. Usch!

   Radera