onsdag 11 januari 2017

Där fick Edgarsson!

Debatten om den irrläriga Svenska kyrkan kan ta en paus idag. Jag tänkte skriva om saken i morgon. Men det ställdes en fråga om vår vän Bruno Edgarsson och där borde något belysas i ett sammanhang. Som nu.

Stiftsfullmäktige antog budget för 2017 och den fanns då kopierad. Nu kom den av trycket med några fina färgbilder. Hela sidan 7 är en bild från Prideparaden i Växjö. Jag ställde ingen fråga i fullmäktige om bildvalet utan väntade att andra skulle säga något. Det var bara tyst. Det förvånar mig. Bilden har ju föga med Växjö stift att göra. Eller har evenemanget med budgeten att göra på ett sätt som gått ledamöterna förbi?

Kan det vara så att detta är stiftets hälsning till förre ordföranden Bruno Edgarsson? "Den här skithälsningen ska han ha. Han hade fel, han är fel, vi har rätt och vi är rätt." Vad har Stiftsstyrelsen sagt i ärendet eller är det endast dess ordförande som ska hållas ansvarig?

Nu har jag sett en annan bild från paraden, den där den kyrkchef som anhölls går ihop med biskopen. Är det då inte en lite underlig situation att strax före rättegången (minns att den som kyrkchefen sände filer till fick 9 månader i fängelse) få se bilder just från paraden?
Kunde inte saken förbigåtts med barmhärtighetens tystnad?
Eller ska folk fatta att det finns en sexualpolitisk agenda och den står Modéus II för?
Eller gäller saken en set up mot Modéus II  och är det detta vi bevittnar. Han ska hamna i en omöjlig position och dras med i kyrkchefens fall? Det är svårt att reda ut när man bara ser bilden.

Det finns en helsida i färg till med vallmoblom och frökapslar (s 26).
Den första bilden illustrerar alltså sex och den andra narkotika.
Vad är det jag inte förstår här? Är det något personalen på Stiftskansliet går på, jag menar då inte paraden i första hand? Förklarar detta något i kyrkolivet, som annars kan te sig oförklarligt?

Jag fåkunnige kan bara i all enkelhet undra:
Har vi problem eller har vi problem?

Jag skulle kunna göra en mer personlig ansats.
Några av oss avstår både från att knacka bög och gå i Prideparader. De värsta av oss tror att paraderandet är lögnaktigt för det gäller en sak (sexualpolitiska ställningstaganden) men maskeras till välvillig humanism, demonstrerad också av barn, sällskapsdjur och traktorer. Vi känner igen den här formen av uppställningar från totalitära sammanhang.

Några av oss dissiderande ser nu hur en så enkel företeelse som en budget, trivial tristess i tryck, nu används för att legitimera och normalisera prideparaderandet. Det är så kristen tro i Svenska kyrkan ska praktiseras. Inte processioner så mycket som parader. Och stolta ska deltagarna vara. Vem bestämmer att vårt gemensamma plötsligt ska annekteras för att vara deras särskilda? Det är en fråga att ställa på stort allvar.

När jag ändå på mitt pigga,käcka och muntra sätt likväl känner mig lite irriterad, skulle vi kanske fråga vilket ansvar Modéus II har när en kyrkchef ska åtalas för grovt barnpornografibrott. Jag inhämtar att de där som tittar på barnsex tappat moraliska spärrar, så sas det i Ekot i måndags, och då är det väl inte helt irrelevant att fråga vad Modéus II hjälper till med när det gäller att ta bort just moraliska spärrar genom att delta i omdefinieringen av normer.

Ska man då inte säga att bara för att man lyfter bort, betyder det inte att man gillar när några ger sig för långt iväg. Nej, det förstår jag. Men ändrar det något när det gäller ansvaret att ta bort en spärr om någon annan inte satts upp? Och blir inte konsekvensen att det alltid är de svagaste som drabbas, de kan kallas kyrkchefer eller något annat men i botten finns mänsklig svaghet. Den finns i oss alla men av olika slag. Finns det då inte särskilda krav att ställa på ledningen och inte bara straffa förövaren. Inte vet jag. Frågan är fri bara den är ärlig. Och det är den. För stt nu inte tala om de utsatta barnen, det som är den stora nyheten i dagarna.

Nu sitter väl Edgarsson ledsen om han fick budgeten sig tillsänd.
Där står inte svart på vitt utan i färglad helsida hur fel ute han var. Det tycker jag helt enkelt är tarvligt. Och det var bättre att säga det här, när många fattar, än inför en samling ledamöter av stiftsfullmäktige på ett sammanträde som inte ens bevakas på Kyrkans Tidnings stiftssida. Så intressant är det framtidsarbete som en budget utgör!

Den som vill en annan tingens ordning kan i september rösta på Frimodig kyrka. Med FK i
 stiftsstyrelsen hade budgeten inte fått denna grafiska utformning - sex och narkotika på helsidor! "Unbelievable", skulle min vän Msgr, Dr B sagt.

Förresten var Antje i Sälen på Folk & Försvar. Det är så det är upplagt. Almedalen på sommaren och Sälen på vintern. Blir det för långt mellan mötena har vi Bok& Bibliotek.
Same but different.

38 kommentarer:

 1. Så är det. Sex, drugs and schlagercafé.

  SvaraRadera
 2. Det är väl ändå lite lyckosamt att inte kyrkchefen finns på bild i budgeten för 2017?
  Annars så är det väl sympatiskt att man både illustrerar såväl kyrkans kostnadsposter som Pride och intäktsposter som vallmoderivat?

  Vad gäller Antjes resa till Sälen så reser hon nog dit för att det är mycket Folk där. För till den kristna trons Försvar har inte varit till mycken nytta hittills!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där makt och pengar finns, där "dansar" Svkys heretiska nomenklatura!
   Antony

   Radera
  2. Ja, vad allt gör man inte, för att göra Anthony glad!

   Radera
 3. Bruno Edgarssons tanke -åsikts och yttrandefrihet har ej inskränkta.Att C tar hans åsikter på allvar är bra.
  Fredrik Modeus gör helt rätt som går i Prideparader. Att han som biskop värnar om HBTQ-människor visar på civilkurage. Vem förvånas över att FM och Bloggardag här är reaktionärer.
  Det lär kacklas en hel del i hönsgården i Moheda - hur många hönor har det inte blivit av dessa bloggarfjädrar...
  Ulf H Berggren Lund Hälleberga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prideparader har väldigt lite med att värna HBTQ utan handlar framförallt om en fördärvliga propaganda för hedonism!
   Antony

   Radera
  2. Tror du att prideparader egentligen värnar om HBTQRSTUVWXYZ... folk? Det kan man ifrågasätta!
   Är det inte så, att prideparaderna i själva verket värnar om HBTQRS... men inte om "folk" dvs människor? Man vill tvinga på alla en världsbild som i princip är totalt promiskuös-och det har ingen människa vunnit på i längden.

   Radera
  3. "Att han som biskop värnar om HBTQ-människor visar på civilkurage".
   Bra sagt! Håller med! /John

   Radera
  4. Jag är inte för propaganda för hedonism. Jag vill inte tvinga på någon en promiskuitet ;jag är inte heller för en promiskuiös livsstil.
   Jag känner ingen HBTQ -person som har annan inställning än min. Uppenbart lever jag och Mikael /Antony i skilda världar...
   Ulf

   Radera
  5. Herr Liljeström: människan är en emotionell och sexuell varelse med medfödd och naturlig förmåga till känslor för andra. Det gäller alla, även dem som på olika sätt försöker sig på att leva i "celibat". /John

   Radera
  6. Jag hävdar inte att alla HBTQ(etc)-personer är hedonistic men jag hävdar att Pride-cirkusen är hedonistisk!
   Antony

   Radera
  7. Jamen visst John, och det är gott i sig. Vad jag menar är att prideriet är en ide-rörelse som i praktiken (någon teori har jag inte hittat: var finns den?) främjar sexuell gränslöshet, och därmed skadar folk istället för att värna dem.

   Radera
  8. Liljeström: Det du skriver rör förhållandena före AIDS-epidemin i början på 80-talet. Det är länge sedan och mycket har ändrats i synsätt efter det.
   Pride-idén går ut på att människor har lika värde oavsett sexuell läggning. Inte minst i Ryssland motverkas detta aktivt från ortodoxt kyrkligt håll. /John

   Radera
  9. Antony
   Apropå cirkus:du försöker ständigt balansera på slak lina. Fallhöjden är låg så skyddsnät behövs ej.Nycirkus Sandahl...
   Mikael
   Pridefestivaler propagerar inte för promiskuitet, ej heller sexuell gränslöshet och det varken i teori och praktik.
   KÄRLEK mellan människor av samma och olika kön är däremot gränslös...
   Ulf H Berggren Lund Hälleberga

   Radera
  10. Pridefestivaler jag har kunnat obeservera, på ett elelr annat sätt, har haft promiskuösa budskap. Ochdet har Ulf också, för kärleken, och här menas sexuell sådan, mellan samma och olika kön kan inte vara "gränslös". Tänk efter! Vi har lagstiftning mot sexuell gränslöhet!
   Jag har, utan att lyckats, letat efter en ordentlig programförklaring från Pride. Hjälp mig gärna finna den, om den finns. Vad vi ser, och vad som sägs är,som konstaterats ovan hedonism (osäker på ordet? slå upp!) och, som sådan, destruktivt.

   Radera
  11. Hmmm, programmet för Stockholm Pride 2014 verkade rätt gränslöst i alla fall: http://queerretorik.blogspot.se/search/label/Pridefestivalen

   Och i fjol var ju Kinkykvartetet med pisktron, Andreaskors(!) och stupstock(!!) samt Pride Naked (men glöm inte skorna?) några av de festligaste attraktronerna.

   Men jag vet att stockholmarna alltid ska vara märkvärdigast. Något kinkykvarter känner jag inte till vare sej i Pajala eller Hudiksvall. Fast det är klart att konceptet påverkar och påverkas i någon riktning...

   Radera
  12. Herr Berggren skriver som vanligt bara nonsens och Pridefestivaler uppmanar visst till hedonism, vilket inte ens John begriper!
   Antony

   Radera
  13. För er som tror er veta allt om Pride kan jag avslöja att den inhägnade parken i Stockholm är ett i längden synnerligen tråkigt ställe. Man får leta länge bland utställningsbodarna för att hitta något som hjälpligt har med HBT att göra. Den mesta platsen upptas av pseudoutställare som Eskilstuna kommun, Nyköpings kommun, Stockholms brandförsvar, snuten, "försvaret", Finsk hemtjänst, Tele2, Hyresgästerna, PRO, partierna inklusive modiga KD och urtrista moderaterna, arbetsförmedlingen, Securitas, försäkringskassan, Spotify, Bahnhof, ja name it! Ta och smaka på det ett tag ni förgrämda och insnöade pridetyckarjönsar!
   I en bod för sig sitter ety även några hårdspacklade prästinnor med vit flärp under hakan och babblar med sig själva. Ingen utom de närmast sörjande bryr sig. På diverse plakat finns budskap om att "finna sig själv", om Jesus från Nasaret inte ett spår. Med andra ord precis som det brukar vara i "tros-samfundet": tomt och innehållslöst.
   Så Prideparken kan ni allt hoppa över så slipper ni lägga ut dyra pengar på att få era fördomar krossade. Det vore väl synd på så rara ärter...
   /John

   Radera
  14. Är det så ängsligt att alla dessa måste vara med för att annars är man automatiskt "emot"? Vad motiverar annars t ex finsk hemtjänst att lägga tid och resurser?!

   Gissar att det kommer en spricka i "pridebubblan" snart. Men tack för rapporten, John.

   Det liknar faktiskt Juluppropet. En framstående församlingsnisse frågade mig häromdagen hur jag kan vara EMOT att barn får växa upp nära sin familj? Det sved, det är helt enkelt inte sant. Precis som med Pride, är man inte med så är man ute och slår ner folk. Antingen eller.

   Det blev sålunda ingen mässa denna veckan heller. Församlingsliv är faktiskt ingen höjdare. Det blir kammaren i fortsättningen.

   Radera
  15. Kommunerna och företagen är där för att visa upp sig, knyta kontakter, skaffa kunder och göra affärer som på vilken annan arena eller plattform som helst. Tror ingen betraktas vare sig som för eller emot något oavsett om man deltar eller inte. I Stockholm är Prideparken en tidsbegränsad del i ett större veckoevenemang som innehåller en mängd andra inslag, främst olika HBT-politiska debatter. Karaktären på själva Prideparken går för övrigt mer och mer åt upplägget för Almedalsveckan.
   Pridebubblans "spricka" har nog redan inträffat men i positiv mening i och med att ett stort antal orter, ett 50-tal, numera ordnar sina egna Pridearrangemang. Tidigare fanns bara Stockholm. /John

   Radera
 4. Civilreligion, folkuppfostran och statspropaganda har tagit över SvK. Så har man blivit relevant

  PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tagit över? Det här är väl sedan fem århundraden den genuina "folkkyrkans" idé? /John

   Radera
  2. Broder Dag övertolkar bildurvalet. Bilder i en budget är inte siffror som måste stämma till 100 procent med varandra. De HBT-präglade bilderna visar ju händelser som diskuterats mycket och av många i Växjö stift, så varför skulle inte de kunna vara med? Eller hade det varit bättre med en hoper överspända prästinnor?
   Men Edgarsson borde allt fått vara med han också om rätt ska vara rätt. Liksom hon Roxberg (Ann-Christine Ruuth), en annan mycket intressant stiftsprofil. /John

   Radera
  3. En ren femhundraårig kontinuitet av relevans liksom?

   Tja ...

   I så fall lever sannerligen ett märkligt system vidare på övertid!

   Annars har väl John rätt i att en bildredaktör tager vad han haver. Gärna det fräsiga och slående. Och nog slår en biskoplig prideparad? Kyrkan är inte så mossig och reaktionär ändå, blir budskapet? Och de röda ogräsblommorna är väl mest vackra? Kanske marknadsförs kyrkan som lite obändigt, livskraftigt vänster-relevant? Eller så fanns ingen större tankemöda bakom bildvalet?

   PP   Radera
 5. "Men ändrar det något när det gäller ansvaret att ta bort en spärr om någon annan inte satts upp?" - detta ringar in den samtida liberalteologiska socialetikens akilleshäl.

  SvaraRadera
 6. Efter Sjöbergs avhopp nominerar jag härmed F. Dag till ny kommunikationschef! Du börjar på måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sägs om dubbelkommando?
   Kyrkans hus borde ha två kommunikationschefer fortsättningsvis :en för de vertikala och en för de horisontella kommunikationerna.
   Ulf H Berggren Lund Hälleberga

   Radera
 7. NYTT UTTRÄDESREKORD:

  85.848 befriade 2016!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6605693

  Framåt mot rekordjubelåret 2017 och nya härliga utträdessiffror!

  Nu går det undan!
  Vi har underbara dagar framför oss!
  /John

  SvaraRadera
 8. Självklart ska en biskop värna om alla människor. Men vad värnas av att biskopen deltar i prideparader, och exakt vad är civilkurage i detta? HBTQ-gruppen tillhör inte längre samhällets mest utsatta enligt BRÅ's hatbrottsstatistik eller DO's diskrimineringsfall. Så varför fokusera allt på denna lilla grupp när romer, utlandsfödda eller handikappade är betydligt mer utsatta? Och ja, brott och diskriminering pga religiös övertygelse är också vanligare. Så, vågar biskopen stödja de religiösa?
  Staffan Wadström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modéus II vågar kanske stödja de "religiösa" men knappast de kristna!
   Antony

   Radera
  2. Staffan Wadström
   Vad utesluter det ena från det andra,tredje och fjärde?
   Vad är det egentligen som är så utmanande med Pride?
   Är det storleken det kommer an på?
   Ulf H Berggren Lund Hälleberga

   Radera
  3. Den hinduiske "heretikern" Berggren i högform!
   Antony

   Radera
 9. Men man måste väl ändå säga att en spärr mot pedofili faktiskt satts upp, Dag? Igen, får man kanske säga, eftersom den onekligen skadades svårt under 70- och 80-talet, då Rfsl, som både Ecpat och Göran Hägg påtalade, hade en pedofil arbetsgrupp och åtskilliga (likt LUF idag vad gäller vuxenvarianten) arbetade för att legalisera incest (se t.ex. SOU 1976:9).

  Jag har inga indicier på att Rfsl idag på något sätt arbetar för att riva ner spärren mot sex med minderåriga, och därför bör sådana antydningar inte göras. Tvärtom finns det väl en stor och glädjande enighet om att det inte ska idkas sex med personer under 15 år? Även om vi p.g.a. den skadliga definitionen av barn som personer under 18 år de jure tillåter sex med barn, nämligen barn mellan 15 och 18 år!!! (Sen finns det annat vi fortfarande inte är överens om, förstås).

  SvaraRadera
 10. Så här kan man på likartat sätt se på sakernas tillstånd:

  http://www.dagen.se/debatt/kyrklig-yttrandefrihet-tack-1.901093


  Gorm  SvaraRadera
 11. År 1947 skrev Bo Giertz om sin samtid och om den så kallade sexuella frigörelsen: Förtvivlat försöker man upprätthålla lögnen, att det är fråga om kärlek, även när det bara är fråga om oansvarig drift och krass egennytta. (Kampen om människan, AB Svenska Kyrkans Diakonistyrelses Bokförlag, citerat från fjärde upplagan 1952, s 259.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frasius: Citatet blir ännu mer talande om du sätter in det i sin hycklarkontext. Förtryck och skuldbeläggande, framförallt om sexualitet, hörde till de oomkullrunkeliga "prästernas" största och mest sjukligt förvirrade intressen. /John

   Radera
 12. På "kyrkans" tidnings web-sida finns just nu en blänkare om småländska Alvesta, "en av sv"k":s pilotförsamlingar inom hbtq-arbetet". På bilden ser man en falskleende och halvhysterisk “arbeta med människor”-prästinna på väg att sätta klorna i någon ditlurad stackare. Flera av de övriga har uppenbara svårigheter att fästa blicken någonstans för att undkomma prästinnesvamlet.
  "Kyrkan måste hantera hbtq bättre", heter det. Varför det? Vem tar sådant på allvar efter 500 års genuint förtryck på området ifråga? Är det inte i stället hög tid att man påbörjar nedmonteringen av det sedan länge övergivna gamla spökskeppet? /John

  SvaraRadera
 13. ...efter att ha läst igenom ett antal av dina inlägg..
  Konstaterar bara att det finns många pastor Jansson inom Sv Kyrkan, ni han "vi vet inte om han läst Boken, men han har sett filmen iaf.."

  SvaraRadera