fredag 20 januari 2017

Utträdesvåg

Det är andra vändan som blir den mer underhållande.
I första vända kommuniceras från Kyrkans Hus och det mesta läggs till rätta. Allvarligt, men inte så allvarligt. Farligt, men inte så farligt. Och så inträder många också. Pascalidou. Det måste trumpetas ut. En liten omständighet i sammanhanget var förstås att hon redan tillhörde den grekisk-ortodoxa kyrkan och fortsatt ska göra så... Men det positiva nyhetsvärdet förtas inte av sådana små omständigheter. Antje har begynt sin nya kampanj att hälsa nya medlemmar välkomna eller, men det är sannerligen inte att tolka och tyda allt till det bästa, hälsar bara kändisar välkomna. Då får hon Eva Brunne på sig för det där med att göra skillnad på människor, ogillar Eva.
Detta var första vändan.

Den andra och mer underhållande är när denna nyhet ska göras ny igen, dvs i det lokala. Då ska kyrkoherdar ut på banan och redovisa tapp men inte tappade sugar. Det är här det underhållande kommer in.

I går hade jag en alltför tidig morgon så jag läste Östra Småland/Nyheterna innan tuppen var uppe. Uppe var däremot två hundar, som kom på att de skulle respond to the call of the nature och därför släppas ut. Därefter kunde jag ta mig an tidningsläsning.

Kyrkoherden i Kalmar kommenterade. 250 utträden har varit det normala. 2016 var det över 500. Kyrkoherden är helt säker på att det bror på de brister som rapporterades i somras. Bristerna var ju efter den dyrbara undersökningen (2.5 miljoner) inte så stora. Bonuspoäng som chefer flugit upp och (130 000 eller så) samt en granskning av London, som inte resulterade i någon kritik. Men det fick folk inte veta. Folk mfick inte heller en genomgång vad det kostat i tid (och tid är pengar) att gräva fram all denna information. Kyrkokamrerae la 4-8 eller fler timmar på lokalt grävande. Journalisterna satt och väntade på sina redaktioner. Kanske drack de kaffe under tiden. Några förtroendevalda, som inte medietränats på djupet, skulle kommentera. Det blev lika taffligt som avsett och önskat. That's all Folks!

I Kalmar betyder tappet att "vi måste anpassa vår kostym efter de resurser som vi har." Det är ett hederligare sätt att tala om situationen än att dra en snyftvals om att detta tapp drabbar de fattigaste och mest utsatta (med det underliggande argumentet att dessa prioriterar vi inte...). I Kalmar ska det funderas vad man kan skära ner på. Men kyrkoherden är inte orolig. Det kommer att ordna sig till det bästa, det är kyrkoherden säker på. Och det finns så mycket klokskap hos människor.

Det brukar vi säga och tänker alltså att Axel Oxenstierna hade fel när han kunde den latinska erfarenheten av statskonst: -Min son, om du visste med vilken ringa vishet världen styres.

Det mer underhållande är det trosvissa. Det kommer att ordna sig till det bästa. Men några av de utträdda har gått därför att de tänker som Ann Heberlein. De vill inte stötta detta kyrkosystem. Om vi ska ner till 45% på 15 år som dysterkvistarna säger att det kommer att bli.

35 000 invånare och 25 000 medlemmar nu innebär alltså att Kalmar ska tappa vid pass 10 00 medlemmar. Utslaget per år blir det 1100 per år. Så blir det kanske nästa år eller blir det bara 700 för at öka på ett sätt som kanske kallas, ja, det vet jag inte. Men det tar till i alla fall. Bryt inte samman. Det kommer att ordna sig till det bästa.

Nu händer detta i Kalmar, som har ett anständigt gudstjänstliv i varje fall här och där och då och då.
Jag undrar emellertid om dysterkvistarna.
Är detta en avveckling Gud tillåter, vad ska ni göra då?
Är detta en avveckling Gud önskar, vad ska ni göra då?
Och hur ska ni få veta hur det egentligen är?

I går hade jag, pensionären, prästskjorta och bemöttes av folk som en märkvärdighet. Folk log och sa god morgon och gav mig små förtroenden. Och jag är en typisk högkyrklig och elitistisk präst. Hur ska detta förstås? Jag var en sväng till Alvesta också. Av väckelsen såg jag dock inte så mycket. Den kan ju finnas utan att synas just vid Alvesta station.

Jag är lite osäker om det blir några bloggposter i helgen. Är förfallen till fromhetsliv. Vi får helt enkelt se hur andra styr min tillvaro.

23 kommentarer:

 1. "Rekordmånga lämnar svenska kyrkan" var ämnet för gårdagens "Karlavagnen" i SR P4. Ett tiotal medlemmar och ickemedlemmar ringde in. Härnösandsmitran var först i raden och sa vad hon förväntades säga. "Alla människors lika värde" var den första trosartikeln för biskopinnan (inte "Gud Fader allsmäktig"). En 63-årig kvinna från sydsverige berättade att hon gått ur därför att hon kände sig ovälkommen medan andra tog upp det (uppenbart) meningslösa i att betala dyra pengar till något man aldrig utnyttjar. Förespråkarna för att vara sv"k"-medlem gjorde ett förvirrat och ibland tragikomiskt intryck. Ingen (!) av dem, däribland en äldre muslimsk man, sa sig tro på Jesus från Nasaret och deltog sällan eller aldrig i någon gudstjänst förutom begravningar. Just risken för trassel med den egna hädanfärden var motivet för flera som ringde in att stanna kvar. En rädsla som sv"k" på sina håll är väl medvetna om att utnyttja. /John

  Lyssna här: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3117

  SvaraRadera
 2. Kyrkoherden i Kalmar använder det bedrägliga ordet "vi" i samband med den minskande kostymen.
  Som producerande enhet är intäkterna lika stora per medlem som tidigare.
  Men kyrkan kanske inte ska vara en producerande enhet för medlemmarna?
  Kanhända är "vi" en union av anställda och förtroendevaöda som får lite mindre budgetmedel att använda för att prioritera verksamheten.
  Jag kan dock slå vad om att pastoratet har fler anställda idag än på statskyrkotiden (efter folkbokföringsreformen) och färre frivilligt engagerade i syföreningar etc.

  SvaraRadera
 3. Jag funderar på vad konsekvensen blir när alla SD:s väljare och sympatisörer inser vilka parias de betraktas som av kyrkans etablissemang. Skara stift har nyligen beslutat att partiet inte ska få hyra någon konferenslokal på Flämslätts stiftsgård - och jag förmodar att detta är till skillnad mot andra partier och sekulära föreningar. Antag att partiet har lika många anhängare bland kyrkans medlemmar som i befolkningen i stort. Det kan på sikt innebära ett medlemstapp på 20 %, bara av den orsaken att kyrkan tar så tydlig politisk ställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD lär ha betydligt högre stöd än 20% bland kyrkotillhöriga. Ca 30& av befolkningen
   är idag första generationens invandrare. Dessa röstar i lägre grad SD och är i högst väsentligt lägre grad med i SvK än inrikes födda.

   PP

   Radera
  2. Nja, första generationens invandrare är ca 16 procent.
   Och tro det eller ej, men sd har ett visst stöd där enl Scb:s mätningar.

   Radera
  3. "Med en eller två föräldrar födda i annat land" blir ca 30 %.

   Alltså har folkkyrkans presumtiva marknadsandel minskat på motsvarande sätt?

   Radera
 4. Nedgången hittills har bestått av bara utträden utan av att fler kyrkomedlemmar dör än som döps in i kyrkan. Med 500 utträden i Kalmar lär det vara ytterligare en minskning på 2-300. Kanske ligger man inte så mycket efter takten 1100 per år.
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet avlidna i Sverige varje år är rätt konstant 90.000 enligt SCB. Medianåldern för dessa är 83 år och man kan därmed anta att procenten sv"k"-medlemmar bland avlidna är högre än befolkningsgenomsnittets 62%, gissningsvis 75-80%. Det motsvarar i så fall 72.000 som ska läggas till den årliga utträdessiffran för att få fram totalen. För 2016 skulle det i så fall handla om 158.000 utträdda/avlidna. Denna siffra viktas sedan mot antalet döpta/inträdda för att få fram helheten. /John

   sv”k”:s statistiksida finns här: https://www.svenskakyrkan.se/statistik

   Radera
 5. Jag ställer mig tveksam till att Pascalidou får kvarstå i grekisk-ortodoxa kyrkan om hon blir medlem i Svenska kyrkan; de grekisk-ortodoxa erkänner väl knappt ens Svenska kyrkans dop som giltigt. Man undrar vad hon tror på?

  Jonas M

  SvaraRadera
 6. "Är detta en avveckling Gud tillåter?" undrar broder Dag och begår därmed åter det stora misstaget att tro att det finns en naturlag som säger att sv"k" ska ha större delen av befolkningen som medlemmar. Så är det naturligtvis inte. Som påpekats tidigare har dagens ännu 6.2 miljoner sv"k"-medlemmar inte frivilligt sökt inträde utan tvärtom har de allra flesta kollektivanslutits under statskyrkans tid.
  Den falska folkkyrkotiden är sedan länge förbi och kommer aldrig tillbaka. Rimligt medlemstal för framtidens sv"k" borde ligga på 2-3% av befolkningen, lika många som de politiska partierna har idag och lika mycket som frikyrkorna och katolska kyrkan samlar. Det är ärligt talat inga dåliga siffror det heller.
  De styrande parasiterna borde ställas inför rätta för grov andlig förskingring. Horderna av “prästvigda” coacher, terapeuter och allsköns charlataner får söka sin lycka på annat håll om de vill fortsätta att “arbeta med människor”. Kulturarvet kommer att tas väl tillvara av Riksantikvarieämbetet och många frivilliga krafter med äkta intresse för bygden och dess kyrka.
  "Är detta en avveckling Gud tillåter?" Nej, äkta predikanter kommer att träda fram i stället för de falska. Agnarna kommer att skiljas från vetet men allt kommer att lösa sig, många gånger på nya och oväntade sätt. Tecken finns där redan idag för dem som vill se.
  Vakna, broder Dag och andra, besinna och be för framtiden. /John

  SvaraRadera
 7. Läs noga detta avslöjande inlägg av John!

  -Ja, kära bloggläsare, signaturens text säger en hel delo om inställningen till vår allomfattande folkkyrka. Kyrkan är falsk och bör inte ha fler än två eller max tre procents anslutning. De som sitter i ledningen för kyrkan är parasiter (även bloggaren?) och bör ställas inför skranket och ersättas av, vad destruktören av vår kyrka kallar "äkta predikanter2. Var skall han få dem ifrån, undrar vän av ordning, sansad debatt och omtanke om kyrkan.

  Signaturen avslutar sin text med maningen till oss och bloggaren att vakna och be för framtiden.
  Här döljer sig alltså en s k analytiker, som utifrån sitt oförblommerade hat mot vår älskade kyrka excellerar i grova utfall mot henne.

  Det är som bekant inte första gången som signaturen (som förstås inte vågar uppträda under eget namn) sprider sin hat- och vrångbild av kyrkan.
  Nu frågar jag de andra läsarna av bloggen om just hatet och stöveltrampet på kyrkan vittnar om - oavsett vilken teologisk inriktning (om det överhuvud finns någon hos den som nedlåter sig till det som finns här)skribenten har är exempel på positiv och konstruktiv kyrkodebatt. Tacksam för svar av bloggaren. Vilken är hans syn på, och omdöme om, de sällsynt grova och groteska omdömen som kommer från signaturens dator?

  Tycker bloggaren att Svenska kyrkans ledande företrädare har förskingrat det andliga arvet och bör ställas inför rätta därför?

  Vågar och vill också ni andra äntligen reagera mot det hat, som John ånyo med berått mod och säkerligen med ett leende sprider i den digitala världen.
  Vad säger exempelvis +Göran och andra i missionsprovinsen?
  Tig nu inte, kära vänner, utan kläm fram med er ärliga uppfattning!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kag väljer att svara på samma sätt som BOD präglar göra, m.a.o. INTE.

   Men visst kan John vara lite enkelspårigt tröttsam ibland. Stundom finns det dock intressanta binklingar, vilket inte kan sägas om alla kommentatorer (speciellt inte med förnamn bland alfabetets två första bokstäver).

   Radera
  2. Herr Dike, sign Johns inlägg har jag, som är präst i SvKy och dessutom medlem Mpr, aldrig tagit på allvar. Hans inlägg är helt främmande både för katoliker och konfessionella lutheraner inom Missions provinsen. Även jag är kritisk till mycket inom SvKy såsom den är i dag, men jag har stor vördnad och kärlek till den kyrka jag är döpt och konfirmerad i, prästvigd mm.
   Roland K

   Radera
 8. "Vår allomfattande folkkyrka" var det.

  Mångkulturen känner inget allomfattande. Behöver ingen folkkyrka. Snart ingen kyrka överhuvudtaget, ser det ut som. Islam tycks ta över ganska snabbt nu.

  Här har du ditt nya land och nya folk, BENGT OLOF DIKE:

  https://www.youtube.com/watch?v=WoQFUBgAMyo&t=3s


  /smun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar islam över ganska snabbt?
   Kristendom ökar mer än islam i världen.
   I Sverige är antalet gidstjänstbesök en vanlig söndag vida överlägset numerären vid den muslimska fredagsbönen.
   Möjligen ökar islam mer än kristendom i Sverige, mer "tar över" är inte i närheten av rätt ordval.

   Radera
 9. "Hatet och stöveltrampet" är inget annat än hjärnspöken hos den självgode gudstjänst-TV-zapparen med sina många skygglappar. Den allvarligaste är den som innebär kronisk blindhet och handlingsförlamning för analys av läget i den “älskade” alltmer panteistiska "folkkyrkan". Här uttryckt som en ömkansvärd uppvisning av en mammonsövd politruk vars största tillgång är en dokumenterad oförmåga att tolka världen och tillvaron omkring sig. /John

  SvaraRadera
 10. När ens eget fosterland är ockuperat av främmande makt så brukar fosterlandskärleken öka och man engagerar sig kanske i befrielserörelsen. När ens egen kyrka ockuperas av främmande läror i stället för att stå på Bibelns och Bekännelsensgrund, då ökar (borde öka) kärleken till den egna kyrkan och engagemang för befrielse uppstår. Det finns flera motståndsrörelser inom SvKy: Kyrklig samling, aKF, ELM, KF för evluth tro, Mpr M fl.
  Så låt oss fortsätta kyrkokampen!! Även du, BOD, är väl med i denna kamp. Slagordet Libertas Ecclesiae bör vara vår ledstjärna!
  Roland K

  SvaraRadera
 11. Tack, bästa Roland och andra!

  -Hatutbrott och onda önskningar om kyrkan hör naturligtvis inte hemma i en seriös och konstruktiv debatt om kyrka och andlighet. Förringande och kränkande omdömen om kyrkoengagerade medmänniskor borde också vara de skrivande främmande. Att respektera andra för deras åsikter och föra ett klokt och sakligt samtal med dem, gärna i skarpa men ärliga ordval, är elementärt.

  Till Roland vill jag gärna meddelat, att jag är med i kampen för vår kyrkas andliga tydlighet, modiga framträdande och vilja att alltid och i varje vrå av vårt kära avlånga land synliggöra Frälsaren, Hans budskap, kärlekens, försoningens och solidaritetens väg. Hans sanning är vår sanning, bäste Roland!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr Dike inser inte här att han själv är en del av måltavlan för motståndskampen. /John

   Radera
 12. John,

  En sådan slutsats drar de, som inte siktar på rätt mål!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt mål var uppenbarligen inte Mörrums kyrka idag kl 10.00. Inte idag heller. /John

   Radera
 13. Nåjo, jag börjar bli alltmer frågande inför BOD:s inlägg. Han kommer ständigt med nya uppmaningar, appeller och hurtiga tillrop, om t.ex "kampen för vår kyrkas andliga tydlighet". Men han besvarar aldrig en sakfråga och bemöter aldrig ett konkret argument. Kanske är detta bara ännu ett tecken på var SvK nu har hamnat - bland nostalgiska "fosterländska" drömmare resp. liberalteologer och synkretister?/Paul

  SvaraRadera
 14. John,

  Jag upplyser Dig härmed om att mina mål och vilken väg jag beträder är en fråga uteslutande för mig. Inte Dig.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera