söndag 29 januari 2017

Kooiker

Det var, noterade jag, ingen rätt allmän begäran att få se en bild på kooikervalpen Loke, 8 veckor idag och förflyttad till sitt egentliga hem. Råbiff, förstås. Men ingen snaps. Två promenader, dels i min famn, dels på marken. Sådant tröttar.

Rastypiskt för kooikern är nog inte den dramatiska historien, den att en kooiker räddade livet på den holländske prinsen när han skulle mördas, 1500-tal, tror jag. Men som ras är kooikern pigg, glad och munter samt älskar sina människor. Sina? Ja, mördare skäller en kooiker på.

Nå, även om det inte är en allmän, dvs katolsk, begäran så kommer en bild och jag väntar nu enbart på positiva bloggkommentarer. Börjar biskoparna, de som aldrig läser denna bloggsida, men ändå råkar komma in på den? Nå, fritt fram för alla. Kennel Lovemix i Tvååker med Madde och Göran levererar, kenneln Meisjes i Visseltofta inte att förglömma.


29 kommentarer:

 1. Åh! Jättefin! Hur gör dom när dom skyddar en från att bli mördad? Ger de ogärningsmannen den där blicken så han (ogärningsmannen) smälter bort?

  SvaraRadera
 2. "Men som ras är kooikern pigg, glad och munter..." Alltså passar det med en bild på jycken på denna blogg!

  SvaraRadera
 3. Alldeles ljuvlig! Beskrivningen skulle annars faktiskt passa lika bra på en cocker spaniel. Men var ska den här lille sova? Får han också plats på kudden?

  den Lea

  SvaraRadera
 4. O vad han är rar! /John

  SvaraRadera
 5. Så fin han är! Och om det nu inte är kameran som luras har han redan de där "hopplöst" stora framtassarna som är så gulliga.

  SvaraRadera
 6. En hundvalp är bara positivt.
  Om än med tiden en påminnelse om vårt eget beroende av "husse" och ger även en god bild av villkorslös kärlek och tillit.

  SvaraRadera
 7. -Tja, för å va en hund så e de väl inte så pjåkigt, erkänner Rickard från Rickomberga.

  -Du e då helt oempatisk å totalt socialt obegåvad! klämmer Maja till. Loke e nästan lika söt som en kattunge, å håll sen truten!

  -Inte såå illa, säger Bill försiktigt.

  -Just präxist vad jag skulle säga, tillägger Bull.

  Ja, så länge han bara inte börjar likna Bulldoggen Berntsson borta på Kyrkogårdsgatan, tänker jag.

  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 8. Jag stämmer gärna in i gratulationerna!

  Annars är det dock så, om man nu överhuvudtaget skall ha något sällskapsdjur, att jag gillar katter mer än hundar. Hundar är lydiga och vill alltid hålla sig väl med husse och matte. Det är en hållning som jag är lite misstänksam mot. Katter går sin egen väg. Dem går det inte att tämja. Det är en hållning som jag i hör grad uppskattar. Katter påminner mig inte så lite om Dag!

  SvaraRadera
 9. Den här lilla valpen har absolut inget utseende att skämmas för! Lycka till!
  Och införskaffad i Tvååker, hoppsan. Men är namnet Loke ett resultat av hundens bakgrund i Tvååker eller av något annan, tydligare fornnordisk, anledning?

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 10. I Malmö hade man hundgudstjänster. Uppskattat av alla utom vaktmästaren. Och hundarna. Näpen jycke. Tyvärr inte välkommen i himlen enligt nå'nstans i skriften, enligt fader Sune. Detsamma gällde trollkarlar, om jag minns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte så omöjligt med himmelen ändå. Påven Franciskus har sagt att alla djur har en själ. /John

   Radera
 11. Instämmer såväl i gratulationerna som i biskop Görans rekommendation av katter som sällskapsdjur. Lättskötta och ändå kelna (vår i a f). Även om jag nog skulle må väl av att gå ut på promenad med en hund (katterna promenerar ju själva).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både +Göran och Andreas är varmt välkomna på en tur till Antjes Garage för att få en pratstund och en liten Whiskas innanför pälsen!
   Vi katter läser med glädje allt vad ni skriver!

   De säger Bull oxå!

   Bill, kommunikatör hos EKM

   Radera
 12. Den där lilla hundpersonligheten ser åtmintone ut att ha rätt mycket av husses uppsyn och inställning till livet! Ni kommer att ha kul ihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att han redan har satt tänderna i något som han ska ruska om ... :-).

   Radera
 13. Ytterligare en som gläfser med i fader Dags doakör, skulle väl den gode Bengt Olof säga...

  SvaraRadera
 14. Vilken lycka - hunden gör ju som husse alltid vill!

  Inga ifrågasättanden, ingen annan vilja än husses, alltid samma väg som husse. Tänk vilken skillnad från kyrkodebatten, där husse minsann inte är herre på täppan! Inte ens med hjälp av doakören.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket vet husse om en kooiker! För den delen om en foxterrier eller en tax om vi ska bli pet-noga. Roligt (om ni inte fattade....)

   Radera
  2. Njae .. Vi har en hund i kontorslandskapet jag jobbar i, och mindre lojal får man leta efter. Han är bara där det vankas fördelar, så som medhårsklappning eller tappad prickig korv. Han byter "herre" flera gånger om dagen. Lite som ehh, vissa kyrkoledare.

   Radera
  3. Hr Dikes uppfattning om hundar tycks lika verklighetsfrämmande som han uppfattning om svenska kyrkan.

   den Lea

   Radera
 15. Winston Churchill.
  "Djur är märkliga. Hunden ser upp till dig. Katten ser ner på dig. Bara grisen ser på dig som jämlike"
  Jack London

  SvaraRadera
 16. Grattis! Till både 2- o 4-bent herre. Ser ett gott team där.
  En kooiker har jag känt på närmre håll o hon fick mig inse det är en tänkbar ras här också. Om jag nu skulle ge upp amer cocker efter snart 40 år då.
  Eva H

  SvaraRadera
 17. "You think there will be no dogs in heaven? I tell you they will be there before any of us." (Robert Louis Stevenson) - Tack för detta inlägg, med bild på en härlig hund. Hälsningar från bearded collien Gordon (f.ö. välsignad i katolska kyrkan på S. Franciskus´ dag, 4 oktober.)

  SvaraRadera
 18. Med tanke på omständigheterna skulle väl den lille kunna få ett par namn till och heta:

  BENGT OLOF LOKE

  Vad säger broder Dag? /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vara elak mot valpen!

   den Lea

   Radera
 19. Ett annat förslag:

  -Varför inte JOHN TOKE?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 20. Men varför heter han Loke, den nordiska mytologins djävulsfigur? Av fotot att döma lever han inte upp till sin namnes tvivelaktiga rykte.

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. LG,
   namnet sätts av kenneln och måste - i alla fall senast vi köpte valp - ha en viss förstabokstav. Sedan kan man kalla sin hund vad man vill.

   Radera
 21. Nja, vi har två kooikrar. Lovis och Loke. Den som sett en kooiker i monsterform förstår. Hans ljuvlighetskoefficient är likväl ansenlig.

  SvaraRadera