lördag 27 januari 2018

Utrensningarna i Svenska kyrkan

Alla vet hur de sovjetiska bilderna ser ut. Den som stod centralt retuscheras bort när konjunkturerna vänder. I Sovjet såväl som i Svenska kyrkan.

Salig Hellström var kyrkokritisk. Inte så mycket som han borde, tänkte jag. Jag hade fel. Också hans små invändningar, typ att ropa "konstitutionell kris" vid kyrkomötet 1994, var för mycket. Han är bortretuscherad och hans bild ersatt av – Johanssons!
 https://www.google.se/search?q=jan+arvid+hellstr%C3%B6m&oq=jan+arvid+hellstr%C3%B6m&aqs=chrome..69i57j0l4.3983j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Säg vad ni vill, men en bild säger mer än tusen ord.
Så nu vet ni.
Ni som tycker att Bloggardag et cons har varit alltför kritiska, vad säger ni nu?

Det finns fler subtila utrensningar. Minns ni kyrkovalet? Det var då Jesus blev utrensad. Läs bara texten som presenterar kyrkovalet. Maningen lyder "Var med och påverka besluten i kyrkan!" Det var denna maning som hörsammades med nygammal rekord i kyrkovalet. Så här högt hade det tydligen inte varit sedan 1930-talet, dvs på Stalins och Hitlers tid om man ska orientera sig kronologiskt.

Hur presenterades hela alltet? Jo, med en ny definition av begreppet "öppen folkkyrka". Den gamla definitionen gällde ju att Svenska kyrkan var öppen till skillnad från sekten, som var sluten. Frikyrkor var av en annan typ än folkkyrkan. Kyrka, sekt, samfund var begrepp man kunde spela med. Vad innebär det numera att Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka? Det innebär att du som är medlem, genom att rösta i kyrkovalet kan vara med och demokratiskt påverka beslut i kyrkan, både på lokal och nationell nivå." Stiften försvann i hastigheten. Intresseklubben noterar för det är egentligen stiften som är mer kyrkliga än den nationella nivån om vi ska se förhållandena kyrkligt.

På sitt sätt är också meningen om beslutsfattare kostlig: "Förutom de förtroendevalda har biskopar, präster och diakoner rätt att fatta beslut i vissa frågor. De är kyrkliga ledare och har speciella utbildningar för sina uppdrag."

Så presenteras skäl att rösta i kyrkovalet. Nio viktiga anledningar specificeras:
* För att man får – demokratin fungerar bara om den används.
* För att man vill – Svenska kyrkan berör fler än man tror, mig eller andra, nu eller en annan gång.
* För att Svenska kyrkan spelar en viktig roll i människors liv, vid kriser, i närsamhället och i världen.
* För att stötta de som tar på sig uppgiften att vara med och styra.
* För att vara delaktig, vara med och påverka och ta ansvar.
* För att varje röst väger tungt i kyrkovalet.
* För att Svenska kyrkan är beroende av människors engagemang.
* För att det handlar om hur min kyrkoavgift används.
* För att man vill vara med och påverka var Svenska kyrkan ska lägga kraften.

Här visas den funktionella ateismen upp. Bye, bye Jesus, liksom. Själva poängen med att vara Kristi kyrka är bortrensad och det beror på att Kristus rensats bort. Nu faller allt som har med lärjungaskap och efterföljelse att göra, som ni kan förstå. Det var detta kyrkosystem som kallade till val. "Utnyttja möjligheten att påverka din kyrka!" som det hette. Säg det med knäppta händer till Jesus, kunde jag tänka.

Ska jag trösta mig efter att ha repeterat upptakterna till kyrkovalet och läsa om Sartres bok Äcklet? Eller ska jag göra en detaljstudie av valuppställningen i ett lokalt sammanhang? Det är nog hugget som stucket. Jag ska under dagen bestämma mig för vad jag ska läsa. Ni får besked i morgon, tänkte jag.

Några timmars arbete i Guds fria natur väntar. Röjning i skog och mark är väl också utrensning? Antingen fungerar dessa timmar tankebefriande eller så fördjupas tankeverksamheten i den meningen att den fördystras. Livet är inte enkelt. Ingen har sagt att det skulle vara det heller. Det är genom mycken bedrövelse vi skola ingå i Guds rike, som syster Kerstin och aposteln Paulus brukar få till det. Var får de allt ifrån?

Jag fick allt ifrån
https://www.svenskakyrkan.se/organisation
och en cirkulärartikel, som hamnade i flera församlingsblad. Jag ska redovisa källan i morgon.



18 kommentarer:

  1. Lyssna inte på slyet, även om det lovar att inte ta över helt. Det ljuger.

    SvaraRadera
  2. Medveten provokationen eller vad?

    -Pigg, käck och munter skall BloggarDag vara, enligt dess skapare.
    Är det då piggt att jämföra Svenska kyrkan med gamla Sovjet och hävda utrensningarnas filosofi. Kyrkan inte bättre än Sovjetväldet!
    Är det muntert att orda om ateism i Svenska kyrkan och Jesu frånvaro, när bloggaren VET - skrivet med versaler! - från varje kyrkomötes gudstjänster och mässor, att Jesus har varit närvarande. När var Han inte det i Uppsaladomen, hr bloggare? När utelämandes Trosbekännelsen i gudstjänsterna där?
    Vänligen redovisa ett enda exempel på när så var fallet!

    Och är muntert att rakt ut i texten påstå något, som bevisligen är - på ren och oförfalskad svenska - lögnaktigt att påstå: att poängen med att vara Kristi kyrka är BORTRENSAD, vilket beror på att Kristus är bortrensad!

    Jaså, när rensades krucifixen bort? När plockades altartavlorna med Jesus och lärjungarna ned och slängdes på tippen? När förvandlades altare i kyrkorna till latriner som skedd i Sovjet?

    Hur långt i ovederhäftighet får BloggarDag gå?
    Jag bara frågar, lågmält och vänligt?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fråga inte mig. Jag avhöll mig från kyrkomötets mässor och gudstjänster av princip sedan många år. Jag gjorde ett försök 2008, men nödgades då konstatera att jag inte var inbjuden till den mässan i Uppsala domkyrka. Den riktade sig till dem som definierats som glada och jag var inte glad. Utrensningsvariant kan jag förmoda

      Radera
    2. Inte så munter läsning, men realistisk. Även den bästa vinranka behöver beskäras för att bära frukt. Annars blir växthuset fullt av gröna blad till ringa nytta. Vilken frukt vill man ska växa? Jo man kan göra "dorma" av vinbladen. Prästänka

      Radera
    3. -Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?

      Bengt Olof tycks ha motsatt agenda jämfört med Fredrik Reinfeldt. F R och hans talrika meningsfränder vill oåterkalleligt förändra Sverige för all framtid. B O D vill återuppväcka ett land, en kyrka och ett folk som inte längre finns och aldrig mera skall finnas. Den ene radikalt progressiv. Den andre radikalt regressiv. Bådas föreställningar utan realism och framtid. /Sophia

      Radera
    4. I min församling plockades krucifix ganska nyligen bort, utan att ersättas av ett nytt. Det är inte muntert att hävda utrensningarnas filosofi men sant är att den förekommer; inte särskilt länge sedan obehörigförklaring fick hävas i överklagandenämnden, visserligen hävt men illa nog att alls behöva förekomma. Hoppas att ÖB: s organisation har motsvarande överklagandeinstans som ÄB:s, än så länge, för nu har förföljelserna spridit sig även dit och snart kan man väl fråga sig: är poängen med att vara försvar (läs: yttrandefrihets- och demokratiförsvarare) bortrensad?
      /Sub versus/

      Radera
    5. Nåja, i den unga Sovjetunionen fanns dels den s.k. "levande kyrkan" som anpassade sig helt till regimen, dels patriarkkyrkan som förvisso hukade och försökte undvika öppna brott mot gällande (sovjetisk) lag men ändå höll fast vid sin tro. Och överlevde! Och nu blomstrar! Så mycket att man faktiskt blir rädd att den skall bli för övermodig och glömma sin roll som "salt"! Det är förvisso ingen rättvis jämförelse, men - nog påminner dagens SvK mest om den "levande" (nu utdöda) kyrkan?/Paul

      Radera
  3. Så blir det när kommunikatörerna får definiera Svenska kyrkan, med gillande av kyrkomötet och biskoparna får man förmoda.

    Jonas M

    SvaraRadera
  4. Som jämförelse. Det är även val i (delar av?)Tyskland i höst. Temat är: Ich glaub. Ich wähl.
    Och i uppropet för en församling (obs här är det inga partier som ställer upp, utan vanliga medlemmar) står det så här: Welche Erwartungen gibt es an die Kandidatinnen und Kandidaten?
    Wir suchen Frauen und Männer aus unserer x-gemeinde, die den Kurs unserer Gemeinde in den nächsten sechs Jahren mitbestimmen möchten und die
    • Ideen für den Weg unserer Gemeinde einbringen
    • bereit sind, ihre Fähigkeiten in den Dienst der Gemeinde zu stellen
    • für ihren Glauben in der Arbeit einstehen wollen
    • einen offenen, klaren und menschlichen Umgangsstil schätzen
    • nicht nur Einzelinteressen vertreten, sondern die x-gemeinde als Ganzes im Blick haben.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och som de säger i Pingströrelsen? Eller gör de det? kan vi få en uttydning?/Sven-Åke Nilsson

      Radera
    2. Kopiera valda delar, i det här fallet de tyska, gå in på Google Translate, kopiera in det valda stycket, välj tyska i vänstra kolumnen, välj svenska i översättningsrutan t h, och vips! kommer resultatet:


      "Vi letar efter kvinnor och män från vår x-community som skulle vilja ha ett uttalande i vårt samhälle under de närmaste sex åren och
      • föra idéer till vägen för vår kyrka
      • villig att lägga sin kompetens till kyrkans tjänst
      • Vill stå emot sin tro på arbetet
      • Uppskatta en öppen, tydlig och human stil av konversation
      • representerar inte bara enskilda intressen, men har också x-samhället som helhet."

      Automatisk översättning blir allt bättre. Träffade härförleden en svensk ung man, som via Google Translate på distans upprätthåller sitt förhållande till sin kinesiska flickvän, bosatt på landet.

      PP

      Radera
    3. Okej, skillnaden är väl betoningen på tro, som i alla fall sägs vara viktig. Temat är: Jag tror. Jag röstar. Vilket man kan tänka sig med eller utan punkten. Och att det gäller konkret församlingsarbete, där bl a tron är viktig. Detta är ett rent personval och inte partival. Men det är helt klart många som vill väljas p g a statusskäl, speciellt i större församlingar, och det är inte de mest kyrkligt aktiva.
      Hur som helst är det tyska valet närmare församlingsmedlemmarna och gudstjänstslivet. Det förväntas att de valda ställer upp och läser evangeliet ibland.

      Radera
  5. I Lk 18 säger Jesus: Skulle då Gud skaffa rätt åt sina utvalda som ropar dag och natt... men vad gör vi när vi ropar?

    Ber vi och söker Guds vilja och kallelse utifrån vår nöd för dagens situation i Kyrkan? Klagar vi i största allmänhet oss emellan över utvecklingen som "Svenskkyrko - Statskyrkokramare" ?

    Vem "kommer snart att skaffa dem rätt"?
    "Men skall väl Människosonen, när Han kommer finna en sådan tro(n) när Han kommer? Ibland blir man fundersam.
    Prästänka

    SvaraRadera
  6. Det är tack och lov inte lång tid kvar för det bedrövliga gyckelspelet med sina prålsjuka prästinnor och horder av "förtroendevalda" arvodesgiriga skökor!
    Dammluckorna knäcks mer och mer och hoppets stora tecken, medlemsutflödet, blir allt tydligare och stridare! Be den gode Guden om hjälp att slutgiltigt sopa undan det förakt för det andliga som den träckbesudlade sv "k" (men några få lysande undantag) utgör.

    - Kasta ut de köpta Mammon-politrukerna på bar backe!

    - Gläds och jubla över varje krossat sammanträdesaltare!

    - Var inte rädd för det kommande Nya!

    - Vänd inte om mot det livlösa dödsdömda!

    - Gå framåt i glädje mot Befrielsen!

    /John

    SvaraRadera
  7. Beträffande "Hellströms" bild på Google så är det väl Googles algoritm som fallerat. just det kan man nog ändå inte skylla kyrkans hus för.

    SvaraRadera
  8. BOD,

    Varför inte en gång fråga dig varför så många som nu länat SVeK förklarat att de gör det därför att SVeK svikit dem?

    Att det inte längre är en kyrka för dem utan enbart en politisk korrekt organisation som plockar poäng på att agera "snällt" i vissa fall och direkt kristendomsfientligt mot t ex judarna.

    En snällhet som knappast berör eftersom det inte kostar dem något men ger dem pluspoäng i kampen i att vara PK. Detta samtidigt som man överger sina "trosfränder".

    Undanflykten-tyst diplomati ger varken de eller jag mycket för. Enbart en ursäkt för att hålla sig väl med kristendomens fiender och slippa stå för vad det innebär att vara kristen.

    //HH

    SvaraRadera
  9. Fruset vatten blir glad av att bloggaren citerar och kommenterar så de avgjorda missar nerven

    / C E

    SvaraRadera
  10. Angående trosbekännelsen som BOD tar upp är det vanligt och fullt tillåtet (!!!) att man inte har någon trosbekännelse utan en tramsig och intetsägande (när det gäller att bekänna tron i vart fall) psalm som "Jag tror på en Gud...". Trosbekännelsen har blivit en stötesten när inte ens ärkebiskoparna (enligt egen utsago) tror på vad som bekänns i alla avseenden.

    Jonas M

    SvaraRadera