fredag 16 mars 2018

4 D

Överstarna ringde i går kväll. De hade uppenbarligen för lite att göra, men var roade av Kyrkostyrelsens uppförandekod och över att denna intighet utan sanktionsmöjligheter ska utvärderas av generalsekreteraren vart fjärde år samt föreläggas styrelsen igen. "Har dom för lite att göra?" undrade överste Olofsson helt försynt. Jag kunde inte riktigt svara på den frågan. I stället undrade jag hur överstarna hade det.

Jag fick klart för mig att de följde Internet Research Agency i S:t Petersburg. "Olginotrollen", fick jag ur mig. Det imponerade på överstarna förstod jag. "Visste du att trollfabriken kallas så?" sa Salander. "80 anställda och en månadsbudget på 10 miljoner svenska kronor", fläskade jag till med då. Men helt ödmjukt fick jag förklara, att det var nervgasen mot Mr Skripal i Salisbury, headline i London också förra veckan, som gjort att jag kollat lite extra och försökt lära mig hur trollen hanterar bortförklarandet av det inträffade. Det är genom en sinnrik 4D-teknik: dismiss, distort, distract, dismay. Om 80 personer nu bestämmer sig för att bibringa mig deras eller den ryska regimens  verklighetsuppfattning, kan jag känna mig lite ansatt. I Ryssland får allmänheten veta att det är USA som begått attentatet i Salisbury för att kasta skulden på Ryssland. Det går jag kanske inte riktigt på. Men kampanjer som styr vad jag ska uppfatta av det politiska – och vad jag inte ska lägga märke till  – är det svårare med. Allt detta sa jag inte till överstarna. Men en suck att jag förstår lite mer av det apokalyptiska fick jag ur mig.

Dismiss, Distort, Distract, Dismay.
Dismiss betyder avfärda, distort förvränga, distract distrahera och dismay förfära. Det är snyggare på engelska så lägg 4 D på minne. Så här jobbar trollen på nätet, det nät som bland annat i fastetiden besjungs som "frestarens garn". Se till att sköta er kyrkogång. Det är när vi söndag förmiddag stiger in i Kyrkans livsflöde som vi får tillgång till motmedlen. Motmedlen i en post-truth tid måste vara, och nu citerar jag Matthew d'Ancona, "emotionally intelligent as well as rigorously rational" (Post-Truth, s 126). Då tänker jag Psaltaren! Och högmässan!

Olignotrollen använder annars tekniken att styra på person. Har inte politikern X blivit trött, tappat greppet? Mönstret går igen både om Merkel och May. Lite snygga men diffusa skandaler hör också dit. Och det går inte riktigt att få grepp om vad saken gäller. Jag blir fundersam. Det är något annat med sakkritik än detta underminerande utan sakskäl. Så vad kan hända i den svenska valrörelsen? Jag förstod att överstarna var lika bekymrade som jag. I grund och botten handlar det just precis om grund och botten, om politiska rörelser som inte (längre) står på fast mark bland människor och hämtar upp erfarenheter för att förädla dem till politiskt ansvarstagande.

Annars är det dr Tomas Appelqvist som bekymrat mig genom att klarsynt analysera snacket från Antjeborg. Han ställde frågan om bristen på teologiska argument och beskrev motparten till systemförsvararna: "Vi andra kan däremot konstatera att det mesta tyder på att Herren redan tagit sin hand från detta projekt och vi hoppas därför att kyrkans ledning låter kraven på ett tillägg och en friare användning av handbokens innehåll vinna gehör."
http://www.kyrkanstidning.se/debatt/herren-har-redan-tagit-sin-hand-fran-detta-projekt

Den ecklesiastika ryggmärgsreflexen (givet att det finns ryggrad i systemet) är att avvisa frågeställningen som orimlig. Herren har verkligen inte tagit sin hand från detta projekt utan välsignar, välsignar och välsignar oupphörligen. Kritiken avvisas: "En del tråkigheter har de kyrkohandboksfientliga ställt till med. I det längsta försökte vi nonchalera dem, men nu måste vi göra slut på deras dumheter med hårda juridiska argument. Det är snart ordnat och så löper distributionen som den ska." Vi fattar vad som menas. Men frågan Tomas ställer är värd en reflektion. Tänk om Herren själv verkligen ogillar kyrkohandboksarbetet, hur skulle det kunna markeras från Hans sida? Verkar inte en mängd missöden och en negativ revisionsrapport vara sådana där tecken att ta vara på?

Nu är det verkliga problemet att det för kyrkostyrelsen är som för tvestjärten som krupit in i örat. Den kan inte vända utan måste äta sig igenom hela hjärnan. Det är sant. Jag har redan som barn hört det av en som själv har berättat det. Och om tvestjärten tagit sig i i det kyrkliga örat, slutar det illa för den kyrkliga organismen. Vända kan tvestjärten inte! Och entusiasmen inför kyrkohandboken svalnar bland alla som är svenskkyrkligt normalbegåvade.

Tomas antyder att det finns fler svårigheter som väntar bakom knuten. Jag vet inte vad han vet, men jag förmodar precis detsamma. Det kommer verkligen fler problem efterhand och distributionen är fortsatt hotad. Jag skriver det enkelt här och utan detaljer. Men jag har det på känn. Om folket i det kyrkliga huset lägger örat till marken kan handläggarna på gott indianvis höra buffelhjorden rusa närmare och närmare.

Min vän G är på gott humör. Han hann ladda ner alla pdf-filerna innan utsorteringen och har alltså en komplett samling (inklusive de olagliga filerna). Kolla Antikrundan framöver så stiger han fram  för att få sina nedladdningar värderade. Om hela projektet havererar i grund, är de värda en hel del.

I dag får Bloggardag ägna sig åt kroppsvård. Frisyren är vildvuxen och förläggaren ropar på att få en bild till baksidan av boken. Jag kan väl inte se ut som en English Sheepdog då?

42 kommentarer:

 1. Vad gäller musikbiten så vet jag redan att det som kommer hålla i längden är inte Harling och Runows melodier. Det som håller är det som hållit i tusen år och mer. Samma gäller väl teologin. Därför känner jag ingen entusiasm inför handboksbytet. Nya handboken i den form den kommer i gör inte Svky bättre. Men kyrkokansliet måste väl ha nåt att göra på jobbet. Själv har jag ingen brist på arbete, jag behöver inte hitta på uppgifter för att fylla dagarna. Uppgifterna kommer till mig i en jämn ström. /Musiker i Svky

  SvaraRadera
 2. Nja, det kanske skulle vara uppiggande med en bild på BloggarDag i stilen Bearded Collie, sådär lite lagom gråsprängt?

  Sanktionsmöjligheter mot förtroendevalda är en pungspark mot demokratin.
  Samtidigt får tydligen de partier som de förtroendevalda tillhör helt publikt sparka på allt vad tro och kristen fostran heter.
  Varför inte förbjuda organisationer som offentligen motarbetar kristen tro att ställa upp i kyrkovalet? Då slipper man ju det demokratiskt tveksamma problemet med att förtroendevalda skulle tala illa om kyrkan.
  Att förbjuda förtroendevalda att ifrågasätta och kritisera interna processer är detsamma som att säga att man vill ha marionetter till kansliet men ändå kalla sig för en demokratisk organisation.
  Det är inte utan att man undrar om det finns någon lekmannarevisor kopplad till kyrkostyrelsen för att granska vad som gjorts och inte bara det ekonomiska?

  SvaraRadera
 3. Med tanke på innehållet i dagens blogginlägg, så undrar man ju lite över hur många som egentligen skulle vilja klippa till bloggaren?

  SvaraRadera
 4. Är det inte så att den svenskkyrkliga traditionen kommer att visa sig resistent mot försök att införa reformerta inslag? En symbolisk sakramentssyn låter sig inte förena med den allmänkatolskt-lutherska.

  Sedan undras: DS måste väl ha varit med när det beslöts om upphandling från Verbum. Togs flera offerter in enligt lagen om upphandling eller behövs det inte i detta fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. +Biörn har nog missförstått KS uppdrag.
   Kyrkostyrelsens uppgift är att i efterhand informeras om av kyrkokansliet redan fattade beslut.

   "Beslut enligt punkt x föreslås antas av kyrkostyrelsen, kan vi anse den med ja besvarad?"
   Upphandlingen kom garanterat som en informationspunkt, liksom riktlinjerna för förtroendevaldas etikettsregler på social medier.

   Radera
  2. Okay. Tack för svar. Men det är ju en mycket stor affär och pengarna måste tas någonstans. Upphandling behövs alltså inte?

   Radera
 5. Det myglas överallt. Den ena kuppen efter den andra. Det är skandal att svenska medier inte rapporterar för svenskarna vem och vilka som är deras herrar. De som styr våra liv. Som tagit sig rätten genom ojusta metoder lurendrejerier och genom att sidsteppa demokratin. I stället håller man sig till meningslösheter och banaliteter. Fjädrar blir hönor för att trolla bort det viktiga för oss och sanningarna. För de existerar trots allt runt omkring oss. Det gäller att synliggöra dem.

  Bloggardag gör ett fantastiskt jobb när det gäller SvK men vem rapporterar om gubben i toppen i det profana? SvK ingår i det värdsliga samhället och styrs av det. Hur många vet att vi numera styrs av "monstret av Berlaymont"?

  Det måste ni veta om ni vill förstå vad som händer i SvK.
  De flesta svenskar har säkert ingen aning om vem jag syftar på. Det som inte rapporteras hamnar inte under viralgranskaren. Så luras folk. Viralgranskaren är en stor och fruktansvärd bluff som luras värst av alla! Finns ingen seriös vetenskapsman som inte skulle tycka det. Vad som är fakta är problematiskt. Det finns många olika uppfattningar om det inom vetenskapen. Problemet med informationsparadoxen har ännu ingen lyckats lösa. Folk luras att tro att det finns någon en "viralgranskare" som sitter med en allsmäktig sanning dit man kan vända sig för att få veta facit. Bara DET är stor skandal. Men så är det ju också en samling samvetslösa gangstrar som styr i världen. Den ene värre än den andre.

  Inte ett ord om maktförskjutningen i EU utom i bloggarna. Tack Gode Gud att bloggarna finns som kan ge oss information om vad som händer.

  Idag i Samtiden för några dagar sedan på Ledarsidorna.
  https://samtiden.nu/2018/03/kupp-i-eu-farage-avslojar-eus-maktmygel/

  https://ledarsidorna.se/2018/03/efter-brexit-hur-tyskland-kapade-eu/

  Sanning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chris Forsne på Ledarsidorna (Länk ovan) är en i svensk kontext lysande, sällsynt och klarsynt analytiker. Hennes politiska tänkande är kontinentalt format i relation med François Mitterrand.

   Om Selmayr knappast kommenteras i Sverige, är denne "Darth Vader-figur" desto mer uppmärksammad på annat håll. T ex i Finland:

   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/13/han-kallas-darth-vader-rasputin-eller-monstret-och-ar-nu-eus-maktigaste

   Lars Jensen

   Radera
  2. Sofia Lilly Jönsson17 mars 2018 kl. 00:30

   Du skriver anonymt i ett kommentarfält så du kan väl knappast räkna in dig själv till dem som försöker synliggöra någonting. Men du har kanske ett offentligt namn också där du synliggör sanningen? Eller är det någon annan som ska göra det åt dig?

   Radera
 6. Kyrkostyrelsen som en tvestjärt - hans tidigare styrelse?

  Så ser vi det igen - ännu en kommentar om den försenade kyrkohandboken. En ny släng åt ärkebiskopen och kyrkostyrelsen, bloggarens tidigare älskade styrelse, där han kunde bli placerad genom - åtminstone vid ett par tillfällen - uppgörelser mellan FK och annan gruppering. FK:s egna mandat räckte nämligen inte för att fe gruppen en ordinarie plats. Väljarna satte uppenbarligen viss gränser för hans nomineringsgrupp. I dag liknas KS vid en tvestjärt läs detta otrevliga, illaluktande djur, som dyker upp på sensommaren och letar sig in i dörrposter, fönsterspringor och på¨andra ställen, kanske också i Kyrkans Hus fönster i Uppsala. KS som tvestjärt? Tja, men jämförelsen menar kanske bloggaren att styrelsens kvalitet och kapacitet har minskat så drastiskt, sedan han själv försvann från den, att styrelsen nu hellre skulle kunna bokstaveras TS i stället för KS?

  Men nu kan i varje fall konstateras, att ämne inte har saknats för bloggaren under den senaste veckan. Handboken, handboken, handboken varje dag! Och, minsann, har inte applåderna och flinandet från hans uppbackare avtecknat sig tydligt i kommentarerna. Vilken fantastisk vecka för dem!

  Jag undrar bara vad de skall roa sig med, när handboken snart kommer ut, är distribuerad enligt planerna. Fast ett vet jag: KS kommer aldrig att på denna blogg jämföras med ett annat djur, som kryper på marken, myran. Flitig som en myra är inte och bliver aldrig KS i bloggarens ögon!
  Och, kanske än värre, för honom och andra, är ju att styrelsen också består av "politruker", alltså av väljarna i fria val utsedd och för kyrkan engagerad person.

  För övrigt läser jag i Dagen i dag en krönika av FK:s nye ledamot, Göran Skytte, ni vet han som tidigare har dömt ut Svenska kyrkans förkunnelse, där han tillkännager att han vill bli ännu mer kristen än han är nu. Men, tillägger han, inte vill bli bunden vid en viss kyrka.

  Märkligt! Han är ju genom invalet i Svenska kyrkans högsta beslutande organ, förpliktad att arbeta för denna kyrka, som ju därmed är hans jordiske huvudman. Har Skytte redan glömt detta - eller vet han inte om det?

  Sedan meddelade den mediala torsdagsglädjen - inte depressionen - i går just detta, som kommenterades på dessa spalter häromdagen: att förtroendevaldas aktivitet på nätet också innefattar missionsarbete för dem.
  När jag för några dagar sedan påpekade det självklara i att också de skall följa Missionsbefallningen, reagerade någon (präst) här och deklarerade att de skall de inte alls. Det är prästernas uppgift.
  Så skönt då att KS och kyrkokansliet inte tycker så. För mig har det annars alltid varit självklart. Och det självklara gäller alla, inte bara prästerna.

  Tror ni att det är tvestjärtar, som ligger bakom uppmaningen?

  Vad säger bloggaren?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför kommenterar du Dike när du inte förstått frågan?

   ANTONIUS BLOCK

   Radera
  2. Vet inte Dike, att handboken kommer att räknas till bekännelsedokumenten, vilket innebär att den säger, så här tror vi. Är det då så underligt att Bloggaren uppehåller sig vid den? Och denna bok kommer vi att få behålla flera årtionden.
   Någon härovan uttrycker, att han inte tror att den kommer att förvandla Svek. Det tror inte jag heller. Vad är det som saknas? Jo, den helige Ande. Men han passar inte inom MTD-religionen.
   Stig W

   Radera
  3. Jag frågar ånyo hr Dike vad som gäller ifråga om de förtroendevalda som är uttalade ateister. Hur ska de kunna missionera? Ska de gå emot sin egen övertygelse?
   Eller ska de kanske missionera om hur fina och folkvalda de är?

   den Lea

   Radera
  4. Enligt rapporterna här på bloggen bör nog snarare kyrkostyrelsen liknas vid fågelungar som ivrigt matas med information från och beslut tagna av kyrkokansliet.
   Den som närvarat får antyda vilken bild som är närmare sanningen.

   Radera
  5. Stig W och Lea,

   -Bloggarens åberopade inlägg handlar huvudsakligen inte alls om texterna men väl om handläggningen och det trubbel som uppstått. Vad gäller den påstådda avsaknaden av den Heliga Ande, hänvisar jag till vad som står i KO:s portalparagraf gällande det som kyrkan är och skall vara.

   Upprepade anklagelser, enligt Stig W:s och andras på bloggen, blir ju inte sannare för deras mångfald. De bygger hela tiden på att anklagarna konsekvent ser sig som de enda rätta teologiska överprövarna av Svenska kyrkans lära.

   Ungefär som om någon vägingenjör helt utanför Trafikverket skulle komma och totalt underkänna en konstaterat ny fin motorväg, som byggts efter konstens alla regler.

   Leas fråga bygger på hennes antagande att förtroendevalda är uttalade ateister. Var han fått det ifrån. Förtroendevalda måste som bekant tillhöra Svenska kyrkan och därmed vara döpta i denna eller annan kyrka.

   Kan hon möjligen vara ansatt av förutfattade meningar om förtroendevalda, som kan jämföras med identitetspolitiska åsikter?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  6. Det har du väl märkt, den Lea, att det räcker för BOD att det är 6 miljoner kyrkotillhörig och att kyrkan (kyrkobyggnaden) har tjocka murar. Det kallar han den "stabila kyrkan". Sedan behöver man inte begripa något av innersidan.
   Stig W

   Radera
  7. Menar BOD att också den Helige Ande förväntas underordna sig Kyrkoordningens portalparagraf??? Ter sig som ren hädelse!

   Besviken på Svenska Kyrkan

   Radera
  8. BOD - Inte tror Du väl ändå att den Helige Ande låter sig kommenderas av KO?/Paul

   Radera
  9. Anonym och Paul,

   -Portalparagrafens statuter ger besked om vilken kyrka som Svenska kyrkan är. Nämligen det ni försöker förneka eller ifrågasätta.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  10. BOD, ja kanske vägingenjörer borde just det undersöka och underkänna flera vägar. Hur nya, moderna och tjusiga de än ser ut. Jag skulle kunnat skriva mycket om korruption, byggfusk och byggskador som andra får betala med sina liv ibland men det är tillräckligt att få sin hälsa förstörd eller ekonomi och sociala liv.

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/gangbro-har-rasat-i-miami-flera-skadade

   Du har rätt i att inget blir sannare för att många säger det. Det räcker med att en säger en sanning om det är en sanning. Det ligger i begreppet sanning. Sanningens innehåll.

   Idag och förmodligen så länge människan har funnits så finns det bedragare. Idag är det lättare att vara bedragare därför att man vidgat begreppet för Svenska kyrkan. Desom bestämmer har släppt in helt diametrala religiösa uppfattningar under namnet abrhamitiska läror. Vilket skamligt bedrägeri. DET kanske hade varit något att "bita i" i stället för att raljera över problemet. Iget levande godkänner trojaner. I morse fick vi höra i Naturmorgon hur en uggla tagit sig in i ett annat revir.

   Vara ansatt av identitetspolitiska åsikter? Kanske ifrågavarande person är ansatt av det första budet i Bibeln: Du skall inga andra gudar hava jämte mig. Eller de sista budorden från nr 7: Du skall icke stjäla. Budorden handlar om vad som orsakar konflikter mellan människor men också mellan allt levande - växter, djur och människor.

   Halle

   Radera
  11. BOD - Du borde vara tillräckligt gammal (Du är ju i min ålder!) för att sedan länge ha insett att vad som står i div. portalparagrafer inte alltid är med sanningen överensstämmande. Det avgörande är om det också praktiseras i verkligheten. Eller tror Du också att Sovjetunionen var en demokratisk stat, för att detta påstods i konstitutionen?/Paul

   Radera
  12. Den väger tyngre!

   Paul, Du får ursäkta men portalparagrafens statuter väger för mig tyngre än vad Din åsikt gör.

   BENGTM OLOF DIKE

   Radera
  13. Hr Dike!
   Det finns ju förtroendevalda som själva deklarerar sig som icke troende. Ska man då inte tro på vad de säger? Hur ska de kunna missionera om något de inte tror på?

   Identitetspolitisk kan hr Dike vara själv!

   den Lea

   Radera
  14. BOD - Jag har inga svårigheter med detta. Du behöver självklart inte värdera min "åsikt" högre än vad jag värderar Din. Frågan var väl snarare om portalparagrafen står över t.o.m. Bibelns ord, när "demokratiska" beslut strider däremot./Paul

   Radera
  15. BOD - Jag tittade närmare på Din ”portalparagraf”. Där hävdas bl.a. att SvK:s tro, bekännelse och lära ”är grundad i Guds heliga ord, såsom det är givet i Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter”. Med tanke på de ”nya dogmer” som proklamerats (dock inte av SvK:s kyrkomöte utan genom sekulära politiska beslut som SvK sedan tvingats godta) i ämbets- och äktenskapsteologin m.m., måste man nog faktiskt fråga sig om inte portalparagrafen helt enkelt är lögn. Varken den eller Bibeln säger ju heller - till skillnad från ärkebiskopen - någonting om Muhammeds gudsbild./Paul

   Radera
  16. Men snälla Paul, paragrafen gäller ju!

   -Sekulära politiska beslut fattas av politiska instanser. Kyrkliga av Svenska kyrkan. Muhammeds syn på saken har ju inget med KO:s portalparagraf att göra. KO är ju kyrkans grundlag, som skall följas, liksom trafikanterna på vägarna skall färdas på höger väghalva och inte på vänster.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  17. Ja, BOD, just detta ("maktdelningen") är kärnfrågan! Om SvK helt självständigt hade fått fatta beslutet i ämbetsfrågan, så hade förändringen inte skett (i vart fall inte just då). Men riksdagen beslutade - TROTS kyrkomötets "nej" - att genomföra reformen, och skapade därmed den konflikt som FORTFARANDE - efter 60 år! - plågar SvK! Jag har - som jag redan redovisat flera gånger - I SAK ingen "egen" teologisk uppfattning i ämbetsfrågan (jag hade däremot goda "ekumeniska" kontakter med Margit Sahlin, eftersom min kyrka låg inom hennes församlings geografiska territorium). Jag är däremot förvissad om att det politiska beslutet att "köra över" SvK:s eget beslutande organ (kyrkomötet), var det som lade grunden till SvK:s kräftgång sedan 1960-talet (Du kan själv studera statistiken över medlemsutvecklingen, särskilt utträdena). Och i just denna avgörande fråga - om följsamheten gentemot en ateistisk politisk makt - svek SvK sin egen tro (Bibeln allena!). Den senare utvecklingen - t.ex. vad gäller äktenskapssynen - bekräftar denna tes./Paul

   Radera
  18. Till Paul detta:

   -Nej, nej, nej, Paul, utträdesfloden har absolut inget med det att göra som Du hävdar; den började när kyrkan separerats från staten. Läs statistiken innan och efter år 2000 får Du se.

   Hur Du har läst statistiken förstår inte jag, men Ditt inlägg vittnar om en verklighetsfrämmande hållning vad gäller folkets inställning till kvinnliga präster:
   folket vill ha dem, Paul, och säger blankt nej till att stoppa dem!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  19. BOD - Ja, kanske "folket" ville ha dem. Dock knappast "kyrkfolket" som lider under SvK:s accelererande kris./Paul

   Radera
  20. F.ö., BOD - jag vet redan att Du tror att "skilsmässan" är något slags universalförklaring till medlemstappet. Men kan Du ange någon som helst hypotes om HUR och VARFÖR - alltså genom vilka mekanismer - relationsförändringen skulle kunnat ge en sådan effekt? Inte stannade väl folk tidigare kvar i statskyrkan av fruktan för kunglig vedergällning, eller av patriotism? Har det f.ö. inte bedrivits något vetenskapligt forsknings- och analysarbete som kunnat kartlägga orsaker och mekanismer bakom medlemstappet? Själv har jag ju svårt att se annat än att folk tappar intresset för kyrkans budskap, när SvK själv - genom att gång på gång avvika från Bibeln och den allmänkyrkliga tron - visar sig inte tro på det. Men det finns kanske - för mig okänd - forskning som belyser sammanhangen?/Paul

   Radera
 7. https://timbro.se/smedjan/stormen-runt-monstret/

  https://samnytt.se/ny-generalsekreterare-i-eu-kommissionen-under-tumultartade-former/

  Inte en enda ledare i svensk massmedia. Stora flertalet svenskar har inte en aning. Som vanligt vet alla utlänningar mer om vad som händer både i Sverige och i övriga världen.

  De svenska medierna (Bonniers) har fullt sjå med att täppa till truten på oss, införa censurlagar och förhindra den demokratiska livsnerven - debatten. Ingen skall veta något om vad den lilla makteliten håller på med förrän det är för sent.

  Låt er inte tystas

  SvaraRadera
 8. Politiskt ansvarstagande. Demokratins kärna. I dagarna / 20 mars) kommer Obamaskandalen. New York Post har ett utdrag ur boken idag. Vem sålde USA?

  "Min frustration", säger författaren," Peter Schweizer in his new book, “Secret Empires: How the American Political Class Hides Corruption and Enriches Family and Friends,” “is not that the solid reporting on Trump has been too tough, but that the reporting on the Obama administration has been way too soft or in some cases nonexistent.”

  Kerry som bekymrade sig över "nätet" för att "höjdarna" inte längre kunde komma undan sina skumrasaffärer utan att folk fick veta det.

  Heder åt alla bloggare, kommentatorer, författare som modigt drar fram smutsen och ohederligheten i rampljuset.

  https://nypost.com/2018/03/15/inside-the-shady-private-equity-firm-run-by-kerry-and-bidens-kids/

  https://www.document.no/2018/03/16/hvem-solgte-ut-usa/
  Rädda demokratin

  SvaraRadera
 9. Återigen en vädjan till Sandahl: Släng ut Dike från bloggen! Ett minimum för att det ska vara meningsfullt för oss andra med hans närvaro är att kommentarerna ska gälla det bloggaren skriver om. Det gör de ytterst sällan. Sluta med att blåljuga för dig själv Sandahl och tro att Dike "bidrar" med något annat än gammalt unket moralist-dravel! Scharlatan-hycklaren skriver bara för att breda ut sin alltmer ömmande söndersuttna sammanträdesrumpa och sitt galopperande omättliga hybris-EGO.

  Befria oss från bloggterroristen Dike!
  /John!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla John - Varför är Du så rädd för/trött på dialog och meningsutbyten? Det är ju - om inte annat - gynnsamt för adrenalinproduktionen./Paul

   Radera
  2. Dike är en stor tillgång för denna blogg. Vem vill lyssna till enbart meningsfränder?/Paul

   Radera
 10. Ack Ja,

  BOD är en person som nog har uppmärksammat och för egen del tilltrott sig vara exempel på ordspråket:

  "Med åren kommer vishet".

  Tyvärr har han "glömt" att detta är ett påstående baserat på efterföljande förutsättning:

  "OM förutsättningarna finnes".

  Hos honom saknas tydligen förutsättningar. Frågan är bara. Har de alltid saknats eller har åren med krumbuktande av sanning och vrängande av fakta fördärvat eventuella förutsättningar.

  Dvs i egenskap av journalist och politruk.? Har yrket gjort honom till en person oförmögen att ta till sig fakta om vad som pågår inom t ex SVeK.

  Eller är det istället så att denna brist är en förutsättning för att kunna agera som journalist och politruk?

  Åtminstone inom politiken har det ju visat sig vara mindre gångbart att vara hederlig och erkänna egna missgrepp. Journalister likaså, sanningen är inte det viktigaste utan vad som slår.

  De facto. Även dryga böter och påtvingade dementier kan vara lönsamma i längden för sensationspressen. Ökar upplagorna och gör namnen kända.

  De flesta som läser dessa rena faktaförvrängningarna citerar då gärna ett annat ordspråk.

  "Ingen rök utan eld"

  och tar därmed lätt på eventuella dementier något tidningarna och dess journalister är väl medvetna om.

  Politrukerna lär sig sedan att utnyttja dessa. I vissa fall ger dem direkta positioner som politruk inom deras egna led.

  Ack ja. Kombinationen fd journalist och numera politruk är som gjuten för SVeK och sin MTD-religion som de vill vränga ut som kristendom. Att det inget har med Kristi Kyrka och den apostoliska läran att göra klarar tyvärr inte BOD att ta till sig. Förutsättningarna (och kanske modet till detta) saknas bevisligen.

  //HH

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Jag citerar "krumbuktande av sanning och vrängande av fakta". Dessvärre har detta pågått i decennier nu. Sakta i små små steg har förutsättningarna blivit något helt annat för svenskarna. Den svenska grundlagen som stiftades till folkets och landets skydd monterats ned. I grundlagen stod att det var folket som stiftade lagar och lät sig själv beskatta. Två viktiga förutsättningar för ett fritt, självständigt och suveränt folk och dess land. I portalparagrafen stod "All makt utgår ifrån folket".

   Efter alla dessa små steg i form av statskupper har förutsättningarna förändrats och riksdagsmännen är inte längre folkets representanter utan lyder direkt under konstruktionen EU. Svensk grundlag har blivit underställd främmad makt.

   I tidigare kommentarer har vi sett hur den utländska makten som ockuperar Sverige alltmer stramar åt tyglarna för de ockuperade staterna i världsdelen Europa.

   Vem har tillsatt Antje? Merkel eller kanske den politrucken eller "monstret" i Bryssel? Sverige har noll makt i Bryssel eller EU. Kan inte påverka något som rör Sverige, svenskarna eller svenska intressen. EU har spisat Sverige till frukost.

   Undrande

   Radera
 11. Får vi aldrig veta vad/hur andra tänker kan vi aldrig bemöta dem. Då väntar bara stagnation och diktatur. Annars blir det till slut ett samhälle där gångbroarna rasar. Eller husen. Eller dispyter och konflikter löses med knytnävarna. Där den med de starkaste knytnävarna vinner inte den som är ansvarsfull, rättsklaffens , samvetsgrann och hederlig. Det samhället finns redan idag och det gäller att se till att det inte får fäste och breder ut sig mera.

  Det som skulle vara intressant att höra är vad BOD menar SV K skall stå för och vad han tror att svenskarna vill att den svenska kyrkan skall stå för. Varför lämnar svenskarna kyrkan. Varför är de så förbannade?

  Undrande

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/gangbro-har-rasat-i-miami-flera-skadade

   En del föll bort. Här ett ex på en helt nybyggd gångbro som rasat.

   Undrande

   Radera
  2. Står i KO:s portalparagraf!

   -Svenska kyrkan står för det, som finns att läsa i KO:s portalparagraf och som också innefattas i de fyra ben som är församlingsarbetet: gudstjänst, diakoni, undervisning och mission!

   Detta är svaret till "Undrande2 ovan.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Det är inte KO:s portalparagraf som visar vad SvK står för, det är budgeten.
   Så hur stor del av budgeten går till respektive av de fyra huvudområden?

   Radera
 12. Meningslöst att hänvisa till vad som står i Kyrkoordningen då alla vet att Svenska kyrkan inte står för det. Svenska kyrkan erkänner självt att man inte sysslar med mission t ex

  Jonas M

  SvaraRadera