lördag 3 mars 2018

50 000 kl 10.58

Vi passerade 50 000-strecket för kommentarer på Bloggardag kl 10.58. Gratulationerna till kommentatorerna är djupt kända och insikten slår, att rekordet är svårslaget. De flesta bloggare vill ju inte ha flödet av kommentarer, särskilt inte de som tenderar åt det publika slagsmålets håll.

Det är lite danskt över kommentarsfältet här, har jag märkt. I Danmark kan man i den publika debatten ropa "vrøvl" och kalla någon "skidderøv" som direkt sakliga omdömen om inlägg och personer. Det kan då genmälas att vi svenskar av precis det skälet att danskar är oborstade hade vanan att slå ihjäl dem, men jag är inte säker på att det påpekandet bär fullt ut.

Jag noterar förekomsten av pigga påhopp på person. Det hjälper inte att jag då och då förmanat. Å andra sidan, det kanske inte är helt ur vägen med möjligheten att publikt uttrycka sina djupa känslor och jag har markerat att adrenalinet nog har den goda effekten, att det förlänger livet.

Riktigt hur vi firar att vi passerat de 50 000 vet jag inte. Detta är en märkesdag dock. Jag har inga kyrkopolitiska uppdrag längre. Jag avtackades med en Smålandsoxe i trä. Det tyckte jag på något sätt var formgenetiskt, själva mödandet är småländskt. Men problemet är uppenbart. Vid min höga ålder gäller inte fastereglerna så jag kan för festens skull inte ens bryta dem. Hur kul är det egentligen? Nu är jag rådvill. Det ändrar inte faktum: >50 000!

14 kommentarer:

 1. Då fastan tar en söndagspaus, om mindre än en timma, tar jag ett glas hygglig skumpa för att fira Bloggardags stora succé samt att den håller en dansk takhöjd i ett land med ett sorgligt lågt och konformt debattklimat!

  Antony

  SvaraRadera
 2. En särskild eloge till BOD, som flitig som själve Bloggaren i ur och skur rör upp sinnena till genmälen. Utan BOD låge väl kommentarstalet minus ca 10.000?

  Sen finns nog någon skrivklådig som skrämmer bort en del andra skribenter med alltför flitigt förekommande invektiv och onyanserade påhopp?

  Ja hur månde nu icke hären av kommunikatörer i Bunkern och på stiftskanslierna sucka och våndas i deras mödosamma id!

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 3. Den femtiotusende kommentaren 10.58 borde med hänsyn inte minst till den tre-pseudonymte författaren raderas!
  /Conspirator

  SvaraRadera
 4. Gratulerar! Men det är väl - åtminstone till stor del - ett resultat av Din policy att "släppa fram" även obekväma röster (från Antony till BOD), som de finkyrkliga helst inte låtsas om./Paul

  SvaraRadera
 5. Kvantiteten är imponerande!

  -Ja, det är bara att gratulera BloggarDag till det stora antalet kommentarer. Att antalet inte är lika med antalet skribenter (det finns ju en eller annan som undertecknar sina återkommande personangrepp med olika signaturer) ändrar inte faktum.

  BloggarDag har blivit en digital röst med genomslag i den kyrkliga debatten. Men glöm då inte att Dag också var en röst långt innan eterns digitalisering hade slagit igenom. Som en stor, stabil och stadig småländsk fura stod han upp i ur och skur, i kyrkodebatter och annorstädes för sin åsiktsövertygelse, eller skall vi säga övertygelseåsikt, att kvinnans plats visserligen inte är vid spisen men absolut inte i predikstolen.

  Han hade den, när jag för länge sedan första gången träffade honom i kyrkomötet, han har den som bekant än och han kommer aldrig att överge den. Vad alla vi andra, kanske 98 eller 99 procent av Svenska kyrkans medlemmar än säger.
  Medge att det är starkt och strongt! Ingen rädder för majoriteten här!

  Men faktiskt hände det, särskilt en gång, då jag var tämligen ny i kyrkomötet att Dag tydligen hade sänkt rösten i ett replikskifte med undertecknad. Jag minns inte vilken fråga vi diskuterade. Men när jag återvände från talarstolen i riksdagshuset (KM hölls provisoriskt där) sade min vänliga, tyvärr sedan många år hädangångna bänkgranne, en folkkyrkoman med beteckningen C:
  -Tack, du är den ende som lyckats få tyst på Dag Sandahl!
  Centerledamoten hade suttit flera år i KM och där tagit del av Dags alla utläggningar.

  Visst, lite stolt blev min ringa person. Men sanningen, snart tre decennier senare, är att varken jag eller andra har lyckats få tyst på Dag!

  Det vore mig också fjärran att ha detta som mål. Jag tröstar mig i stället med, att ju flera inlägg som bär hans signum, desto mer stärks folkkyrkan!

  Så fortsätt debattera, irritera, diskutera, Dag. Roande och oroande röster behövs i den oftast tysta och konforma kyrkodebatten! Jag lyssnar gärna på Dina predikningar men också på kvinnliga prästers!

  Gud vare med Dig!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande inte ett endaste litet, litet småirriterat genmäle?
   ;-)

   Lars Jensen

   Radera
  2. Vulvan framför allt, herr Dike!
   /John

   Radera
  3. Du är en hederlig debattör. Tack för det! (Men visst har Du fel, va?)

   LG

   Radera
 6. BOD,

  Du får väl glädja Dig åt att Du och dina politrukkolleger lyckats marginalisera honom och dessutom tysta en hel del av hans likasinnade genom avkragningar / avskedanden.

  Ser också att aåtminstone på ett ställe har ni sk förtroendevalda lyckats kraftigt höja era arvoden.

  Det räcker väl som glädjeämne.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arvodet och möjligheten att på egen hand kunna höja det liksom roffa åt sig andra otillbörliga ersättningar är den absoluta drivkraften för de "förtroendevalda".
   Skummisen Dike ler hela tiden han zappar runt på TV:n på söndagsförmiddagarna samtidigt som Mörrumsklockorna ringer ohörda.
   /John

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Jag undrar om inte just oxen skulle symbolisera att Dag Sandahl utan plats i kyrkliga demokratiska organ,är något snöpt i den kyrkliga debatten?
  Men så illvilliga är väl knappast ens danskar?

  SvaraRadera
 9. Föreställ dig ett nästan fullsatt Ullevi. Och alla ropar olika.

  LG

  SvaraRadera
 10. Ack, vad jag känner mig stolt, jag levererade den 50 002:a kommentaren på denna alltid lika intressanta blogg!

  GAF

  SvaraRadera