tisdag 6 mars 2018

Voa gör dom?

Voyeurens replik kan bli Bloggardags. Voa gör dom? Per Eckerdal ska skåda fåglar, en vana från ungdomen, medddelas. Men när dom gör en biskop, vilka svenskar la händerna på? Antje, Modéus II och Tyrberg II från Lund. Det fanns en episkopal biskop från Inverness som också med några andra la händerna på Susanne Rappmann, men nu är det på det yttersta. Jag tror några som funderat över apostolisk succession skulle säga, att saken gått förlorad i Göteborgs stift.

Vigningen sker I Guds den treeniges namn, och det är på hans uppdrag och i hans församlings gemenskap vi viger. Vilket "vi"? Och vilken församlings gemenskap? Sedan tas biskopen emot med konstaterandet att personen vigts till biskop på apostoliskt vis. Tja. Apostlarna vigde trots allt inte kvinnor till biskopar genom bön och handpåläggning i Guds namn, så vad som faktiskt proklameras är antingen en ren lögn eller en subtilare sanning än den vi mer jordiska riktigt kommer åt intellektuellt. Så voa gör dom? Det undrar vi som blir voyeurer i det kyrkliga och tänker att det i verkligehetn ska vara Gud själv som konsekrerar.

Den allmoge i stiftet som på måndagen sökte sig till dagstidningarna fick föga informationer. Vigningen tycks inte ha nämnts. Detta förhållande säger något. Fråga mig inte vad.

I dystra stunder kan Bloggardag hemfalla till tanken att den yttre ståten är till för att dölja innehållslig tomhet. Kan det vara så illa? I så fall, men bara i så fall, finns det en konsekvens i alltihop.

Nu valdes i Visby stift och Utlandskyrkan. Det blev en gammal kvinn*pr*stm*tst*nd*r*, organiserad dessutom. Inte utan skäl skulle han kunnat uppfattas som kallhamrad i sitt dåvarande motstånd. Än en gång fick vi i valet mellan en gammal kv*nn*pr*stm*tst*nd*r* och en charmerande kv*nnl*g pr*st se den tidigare hårdföre dra längsta strået. Lite macho beskriver han i dagens Smålandskompost att han blev nominerad tackade ja direkt: "Jag känner att jag med min erfarenhet och person kan tillföra Visby stift en hel del." Kanske är det då dags för en kv*nnl*g domprost i Växjö? Men visst är det fascinerande att se skillnaden mellan de stolta parollerna och den vanliga verkligheten. Det är nu bara i Göteborg man kan visa upp ett feministiskt initiativ i stiftsledningen.

Och så centerpartisten, islamistkvinnan i Solna. Nu blev det plötsligt inte roligt att vara centerpartist längre, det är uppenbart. Men upprörs inte. Resonera förnuftigt. Ebtisam Aldebe är logisk. Hon tänker så. Sharia är hennes ideal och kristna otrogna hundar. Det är väl rätt uppenbart att hennes fränder skurit halsarna av kristna och det är också logiskt. Men jag vill inte ha denna form av "rättvisa" i Sverige och jag undrar hur centerpartiet ska förklara att madamen alls kom in i det rättssystem vi har.

Att centerpartisterna springer bort från henne så långt vägen räcker och sedan en bra bit ut i terrängen, det fattar jag. Men frågor står kvar. Och nu är det allvar. Centerpartiet kastar ut två medlemmar därför att de dömt i svensk tingsrätt. Nu får vi alltså se politiserad rättsskipning, det som alls inte skulle få vara fallet enligt maktfördelningsläran. En nämndeman ska inte på grund av en dom kunna kastas ut ur sitt politiska parti. Bondeförbundarna kommer att försöka förklara att de frågat om nämndemännens värderingar och inte domen och nu har de uppfattat att dessa två muslimer inte omfattar centerns värderingsgrund. Nu?

Kolla här!
http://www.varldenidag.se/nyheter/islamistfru-nekade-tre-kristna-konvertiter-asyl/legacykcu!AETe7sQ97Rm5UhJQeesXgQ/
Roligt är det inte.
Har Modéus II uttalat sig? Importerar vi något som alls inte ska finnas i vårt rättssystem och blir konsekvensen ett helt annat Sverige? Fast Modéus II kanske har större problem när nu förre kommunalrådet Bo Frank markerar att vi inte ska ha böneutrop och känner sig ha medborgarsupport för den åsikten. Smålandskomposten idag.

Är det konstigt att man längtar bort nångång? Alls inte. Men ni som för en nanosekund frestats att rösta på centern har väl fått er en minnesbeta nu. Hoppas den sitter i till valdagen. Detta är ett parti som lagt rättskipningen i sharialängtande nämndemäns händer. Vad säger alltså Modéus II nu? Kräver han revision av alla de rättsfall som Ebtisam Aldebe haft fingrarna i? Ekller välkomnar han muslimsk rätt i svensk domstol, alltså försvarar det som nu kommit till ytan och andra kallar "skandal"?

Till söndagens firande, jag nämner det redan nu, behöver ni införskaffa tio små tårtljus eller sifferljus, en nolla och en etta. Om ni vill vara säkra på att få rätt storlek beställer ni en tårta också. Eller förbereder att baka på lördag. Det senare alternativet kanske kan locka: "Hela Svenska kyrkan bakar."

75 kommentarer:

 1. Enligt mina källor är kappvändaren Pettersson urtypen för de slipade opportunister som gör karriär i en "totalitär" organisation med mycket låg takhöjd. En Talleyrand i Visby, men utan dennes intellekt. Stackars de kristtrogna på Gotland!

  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget ont om P då. Talleyrand gick det bra för.

   Radera
  2. “La parole a été donnée à l’homme pour déguiser sa pensée.”

   Charles Maurice De Talleyrand Perigord

   Radera
  3. Historien är full av kappvändande opportunister som det "gått bra för" och det ser väl ut att "gå bra för" Pettersson också, i alla fall med rent världsliga mått mätt!

   Antony

   Radera
 2. Rösta på Centerpartiet?
  Det har aldrig varit ens nära.
  Allra minst i SvK.

  SvaraRadera
 3. Bloggardag ska inte vara orolig över den yttre ståten - den avspeglar ansvarsfullt nytänkande avseende jordens resurser. Mitra och kåpa är uppsytt i återanvänt material från loppis. Prästänka

  SvaraRadera
 4. Nominerad av Inger Harlevi. De första de gjorde när han valdes var att hälsa honom varmt välkommen till domkyrkan. Ja, jag kan tänka mig det.
  Nu behöver man inte importera Stockholmare längre utan kan ha egna, "homegrown" liberalteologer.

  SvaraRadera
 5. Men vilka kan jag rösta på då? Moderaterna har Waberi, sossarna hade Omar Mustafa, Miljöpartiet Khan och Kaplan, Folkpartiet hade sist en ung kvinna som företrädde islamism på sin riksdagslista och Vänsterpartiet beskylls oftast för att dalta med islamister och terrorister. Är det alltså bara KD som är tillåtet? Men det partiet är ju fullt av pingstvänner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD tycks vara det självklara valet för Dig, Anna ...

   /Conspirator

   Radera
  2. Haha, Anna är nog en garderobs-SDare, förmodligen pga sina sfi-erfarenheter!

   Antony

   Radera
  3. SD är så fjärran för mig att rösta på att partiets namn uppenbarligen inte ens dök upp i mitt huvud när jag skrev min förra kommentar.

   Radera
 6. Förr var Göteborgs stift en tillflyktsort för präster. Det var under bp Gärtners tid. Numera är det svårt att få sökanden. I tex Uddevlla var det endast en som sökte. Och ändå får man betrakta pastoratet som tämligen progressivt. Med mycken evangelisk förkunnelse och ganska mycket socialt arbete. Det senare på ekumenisk basis. Är det det som skrämmer? Kyrkoherden har en omfattande delegation.
  Stig W

  SvaraRadera
 7. Undrar hur kvarvarande hedervärda "kossor" ute på det perifera bonnlandet numera uppfattar sitt parti. Övertaget av främmande, libertarianska krafter på samma sätt som DDR:s partier kuppades och togs över. I Centerns fall av den progressiva Stureplansfalangen. Kossorna är föraktlig röstboskap i bokstavlig bemärkelse, medan Stockholmsledningen jobbar duktigt för att globalisera och islamisera landet.

  Kossor är fridsamma, men är de verkligen dumma? Och finns ändå inte en och annan tjur kvar i obygderna? Eller insemineras/islamiseras numera allt från Stockholm?

  PP

  SvaraRadera
 8. Anders Lundberg6 mars 2018 kl. 10:01

  Sverige börjar få en ganska stor muslimsk befolkning nu, även om det kanske är en minoritet av denna som omfamnar de olika islamska inriktningarnas läror och praxis. Ibland har man ju talat om - med anledning av Islamiska förbundet, Abdirizak Waberi och Omar Mustafa m.m. - att de traditionella partierna blivit plattform för islamism alternativt i praktiken bejakat islamism på identitetspolitisk grund, och att detta skulle vara ett av skälen till att vi inte har ett islamistiskt parti i Sverige. Om denna teori stämmer, tror jag att händelser likt denna som nu inträffat kan leda till en lägre grad av engagemang hos muslimer inom de etablerade partierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2050 är var 5:e innevånare, i vårt stackars land, muslimer, om vi inte gör som danskarna som har bestämt sig för att skicka hem dom (med generösa bidrag)!

   Antony

   Radera
  2. https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mortenjensen/ECE10343676/problemet-med-gruppen-fra-den-tredje-verden-er-uloeseligt/


   https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mikaeljalving/ECE10376177/vi-er-generationen-der-gik-galt/

   Den danska debatten kan få en svensk att kippa efter andan. Och omvänt. Danska S lovar att man aldrig kommer att få "svenske forhold" i Danmark.

   PP

   Radera
  3. Den danska debatten är mycket sund och Morten Uhrskov Jensen har så klart rätt, vilket nog de flesta danskar håller med om.
   https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mortenjensen/ECE10343676/problemet-med-gruppen-fra-den-tredje-verden-er-uloeseligt/

   Antony

   Radera
  4. Det skulle vara intressant att få ta del av de beräkningar som leder till förmodandet att 2,5 milj. av Sveriges befolkning kommer att vara muslimer 2050.

   Radera
  5. Antony, före 1951 ville Sverige inte ha hit katoliker från Sydeuropa etc.
   Har Sverige ännu haft en katolsk minister?
   Nära för att en främlingsrädsla börjar ebba ut så måste man inte ersätta den med en annan.

   Radera
  6. +Göran, se www.pewforum.org/2017/11/29/europes-growing-muslim-population/

   Peter T, det handlar inte om främlingsrädsla utan om den rådande samhällsutvecklingen och undersökningar som båda pekar på att en stor andel muslimer saknar förmåga att integreras i "Västerlandet", och att andra och tredje generationens muslimer snarare är mer "ghettofierade" än den första. Det gjotdes indersökningar i Storbritannien redan för 40 år sedan för att förklara varför muslimer från forna Brittiska Indien hade betydligt svårare att integreras än hinduer från samma områden och socioekonomiska bakgrund, där man kom fram till att religionen var en stor faktor. Muslimer, särskilt sunnimuslimer, har svårt att "inordna sig" då de ser sig själva som norm, även socialt pch politiskt. Det är nog förklaringen till debaclet i Soöna tingsrätt och en allmän förklaring till det danskarna helt riktigt benämner ghettofiering!

   Antony

   Radera
  7. Varför är de omfattande pedofilnätverken i Storbritannien, som sålt sex med åtskilliga tusentals underåriga flickor, befolkade av nära nog till 100% av pakistanier? Indier lyser med sin frånvaro i statistiken, trots i princip samma etniska bakgrund.

   /Conspirator

   Radera
  8. Antony, det är väl tur då att katoliker inte har svårt att "inordna sig" och inte "se sig som norm"?
   I synnerhet tur för den här bloggen!

   Radera
  9. Peter T, jag har full förståelse för din nationalistiska protestantism, även om den är både heretisk och utdöende, men jag förstår ditt behov av trygghet.

   Antony

   Radera
  10. Jo, Peter T, vi har nog haft en minister som var katolik (och antagligen är det fortfarande fastän han väl lämnat partipolitiken). Googla på Andreas Carlgren!/Paul

   Radera
  11. Antony kan behöva titta lite i statistiken för att se vilken kyrkogren som vuxit avsevärt mest de senaste hundra åren. Katoliker är snart inte den största religiösa gruppen i Brasilien.
   Det är väl dessutom svårt att sätta "din" framför en religiös beteckning i samtal med en samfundslös som Jag? Eller?

   Radera
  12. Vad yrar du om, Peter T? C:a 65% av Brasiliens befolkning är katoliker, med en mässgång på ca 40% (dvs nästan 70 miljoner personer) och det största protestantiska samfundet ca 7%. Visst har Katolska kyrkan åderlåtits av pentakostala proselyter men det värsta tappet verkar vara förbi då den karismatiska rörelsen i kyrkan växer.
   Visste inte att du är samfundslös, vilket jag inte trodde var möjligt om man är praktiserande kristen?!

   Katolska kyrkan är f.ö. den kyrka, eller samfund, som reellt växer mest, drygt dubbelt så mycket som världens befolkningsökning.

   Antony

   Radera
  13. Srugt dubbelt så snabbt som befoökningsökningen, dvs nästan 4% eller ca 45 miljoner per år.

   Antony

   Radera
  14. Antony har uppenbarligen helt andra statistikkällor än nedanstående:
   http://www.dagen.se/nyheter/om-15-ar-kan-brasilien-ha-tappat-sin-katolska-majoritet-1.1110649

   Sedan kan jag upplysa om att "samfundsfri" inte är detsamma som "kyrklös".
   Som gudstjänstdeltagare närmare 50 söndagar per år så borde jag t.o.m. med Antonys standard räknas som minst lika mycket kristen som en döpt katolik som inte deltagit i en gudstjänst de senaste tio åren.
   Nåja, kanske inte just Antonys standard men väl många andras.

   Radera
  15. För dem som får länken ovan bakom betalvägg så kan jag citera att:

   " Enligt den senaste folkräkningen av det brasilianska institutet för geografi och statistik (IBGE) var det år 2010 mer än 22 procent som var evangelikala troende av befolkningen i Brasilien, vilket motsvarar en tillväxt på 61 procent på tio år."


   "José Eustaquio Diniz Alves, demograf för den nationella skolan för statistisk vetenskap på IBGE, bekräftar att denna tendens fortsätter.
   - Det är möjligt att Brasilien inom tio till femton år inte längre kommer att ha en katolsk majoritet, säger han till Evangelical focus."

   Somliga av oss anser att en ökning med 61% är högre än en med 4%, åtminstone i Brasilien.

   Radera
  16. Peter T, den frifräsande protestanten, kanske bor i Brasilien, vad vet jag, men han är i alla fall urusel på statistik, då en tillväxt på 4% över en tioårsperiod motsvarar ca 50% och är då inte långt ifrån evangelikalernas proselyterande växt i Brasilien.

   Som sagt, drygt 60% katoliker, svagt minskande eller "flatlined", drygt 20% protestanter uppdelade på tusentals samfund och sekter, hyggligt ökande. Hur blir då Katolska kyrkan snart näst största kyrka/samfund i Brasilien?!

   All heder åt en heretisk protestant som går i sin gudstjänst 50 söndagar per år, det är närmast en katolsk gärning.

   Antony

   Radera
 9. Vist vigdes biskopen i Göteborg på apostolisk vis med handpåläggning och i Guds namn.Att hon är en kvinna tillintetgör att vigningen gick på apostolisk vis, alltså enligt samma formeln.Enda lögnen är BSs påstående att vigningen skulle inte vara giltig på grund av hennes kön.

  Skulle Gud vara frånvarande när en samlad församling bevittnar detta och när man ber i Hans namn?

  Det finns en psykologisk logik i detta motstånd mot det kvinnliga.
  Om längtan är, att ha en kärleksrelation med en fadern , vad händer om möjligheten att ha en symbolisk fader, som en kärleksobjekt, elimineras?
  Hat, förmodar jag, hat mot dom som tar faderns plats.
  Det är svårt att se en fadern i en kvinna och kärlekslängtan för en far har ingen objekt.

  Den moderliga kärleken , som också finns i det gudomliga , kan inte fylla det speciella kärleksbehovet som är skapad av en frånvarande fadern.Detta är ett nytt problem som inte är löst i församlingskulturer än.

  Dom kvinnliga biskopar och präster kommer att ha ett viktig uppgift att se till, att manliga präster inte stötas ut. Detta, för att båda den manliga och kvinnliga dimensionen, som dom representerar, finns i balans i församlingslivet för att kunna tillfredsställa församlingens kärlekslängtan .

  Människan, som Guds förlösande självbild, fullbordas symboliskt när det manliga och kvinnliga tillsammans förenas i altartjänst.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Markku, Gud är visst närvarande och begråter det heretiska spektaklet!

   Antony

   Radera
  2. Vill minnas att det häromdagen var någon som deklarerade att den som hävdade att något var Guds vilja ljög och borde säga "Jag _tror_ att det är Guds vilja."
   Nu tycks det mig att Markku hävdar att något är Guds vilja ...

   För min del hör jag inte till dem som påstår att andra ljuger när de förkunnar sin övertygelse, jag undrar bara stillsamt vad Markku grundar sin övertygelse på?

   den Lea

   Radera
  3. Nej , Antony. Gud är närvarande och glädjer sig att barmhärtigheten och förståelsen av hans intentioner är äntligen fullbordade.

   Radera
  4. Haha, dream on, Markku, dream on!

   Antony

   Radera
 10. Är inte bloggaren och hans trogna nöjda nu?

  -En man blev ju biskop i Visby stift. Visserligen är Antony ovan mogen att använda tillmälen om Pettersson och därtill uppenbarligen intelligenstestat honom, att döma av den fula texten från en, som tydligen har litat på "mina källor", men biskopen är ju en man.
  Räcker inte det långt.

  För övrigt - apropå beskrivningen av Svenska kyrkan som totalitär med låg takhöjd - kan jag av egen erfarenhet samt rikhaltig dokumentation berätta att det finns andra kristna grupperingar och organisationer, där takhöjden är mycket lägre.

  Den här gången slant alltså munnen, förlåt tangenterna, hos Antony! Riktigt rejält, minsann. Så mycket - eller litet - vet han om den öppna Svenska kyrkan.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken "biskop" yrar BOD om?!

   Antony

   Radera
  2. Avslöjande, Antony!

   Dina citationstecken kring ordet biskop är avslöjande - för Dig och Din åsikt!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 11. Jag är lite kluven till omdömena som ges till höger och vänster. Att man ska hålla sig väl och vara gillad har av innegäng har väl alltid varit viktigt i kyrkliga sammanhang. Tror inte att det kompromissas mer idag än för femtio år sedan. Högkyrkligheten har/hade sina profiler, lågkyrkligheten, folkkyrkligheten och kyrkkyrkligheten likaså. Dessa profiler som man skulle/skall hålla sig väl med.
  Det intressanta är att när någon idag vill arbeta eller söka sig en tjänst i Svenska kyrkan så blir omdömet allt som oftast att man kompromissat eller vänt kappan efter vinden. Här tror jag både högkyrkligheten och delar av lågkyrkligheten är med och bidrar till kyrkans sekularisering. Paradoxen är att man hyser kärlek till sin kyrka, samtidigt som man bedömer alla som ger sig in i verksamheten som kompromissande kappvändare. Ibland verkar det som att de som sprider omdömen till höger och vänster är mer heliga och rättfärdiga än de som kavlar upp armarna och uträttar något. Jag tänker att det duger inte, det är helt enkelt för klent. Ta kallelsen seriöst i stället och gå dit Gud kallar dig. Är det Katolska kyrkan eller Svenska kyrkan, vem bryr sig? Skulle man behöva kompromissa mindre om man gick in till Rom? I min värld inte. Och idag skiner solen i Malmö, även i hjärta och sinne.

  SvaraRadera
 12. Hur var det salig Hedlund sa: "Centerpartiet har alltid velat och kommer alltid att vela."

  LG

  SvaraRadera
 13. Klarläggande: Några vigningar i sakramental mening finns som bekant inte inom sv"k" eller inom "protestantismen". Det har det inte gjort under de senaste 500 åren. Det hindrar som synes inte att uttrycket ändå flitigt missbrukas men det är i så fall tömt på sitt innehåll. Lika tomt som det övriga innehållet i den alltmer nattståndna "protestantiska" pruttpottan. /John

  SvaraRadera
 14. " Inget ont om P då."

  Väl, nu var ju påpekandet att visserligen var de båda kappvändare av sällan skådat slag men att Talleyrand till skillnad mot hr. Pettersson ägde ett lysande intellekt.

  Det är där som med vår egen "BOD" som trots att han menar sig ha förstått att SVeK bl.a skall vara (föreställa?) en luthersk kyrka i allt agerar som en dr Eck. Skillnaden där är just att han i likhet med hr Pettersson saknar intellektet. Pettersson i jämförelse med Talleyrand och BOD i jämförelse med dr Eck.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear-hear, HH. En klockren kommentar!

   Antony

   Radera
 15. BloggarDag: Men visst måste jag också racka ner på texten om islamistkvinnan. Vad har hennes avskyvärt formulerade dom att göra med om kristna är hundar eller inte? (Det kan man däremot misstänka om hon nekar asyl åt kristna vilket hon tydligen gjort vid annat tillfälle.) Även i kyrkans historia har man "dömt" kvinnor mycket hårdare än män för företrädesvis "otuktsbrott". Hennes kvinnosyn är förfärlig, men alltså inte unik, i alla fall inte om man ser bakåt i historien eller ser till andra kristna länder. Hur många våldtäktsdomar har inte lagt skulden på kvinnan, dvs offret?

  Bra hursomhelst att hon blir av med sitt uppdrag. Domen är en skandal, ingen tvekan om den saken.

  Men det där med att hennes fränder skär halsen av kristna. Jag måste ändå fråga. Om man nu har den gudssyn som t ex Christer m fl försvarar här, som vad jag förstår innefattar att icke-kristna döms till evig dom - varför fördömer man då IS så grovt? Resonerar inte deras gud och IS gud likadant?

  IS menar att den som inte är muslim eller muslim på rätt sätt ska plågas och sedan ska personen dödas.

  "Er" gud menar att den som inte bekänner sig till den kristna guden ska dö (dock ej dödas) men sedan plågas - i evighet.

  Skiljer sig inte så mycket åt vad jag kan se, båda gudarna anser att den med fel religion ska plågas. IS börjar redan i jordelivet men principen är densamma. Så vad har ni egentligen emot IS?

  SvaraRadera
 16. Markku, man kan ju leka vigning och lägga händerna på någon och läsa bönerna men det kommer då att vara utan verkan. Biskoparna är apostlarnas efterträdare och apostlarna har aldrig lagt händerna på någon kvinna för att göra henne till ny apostel/biskop.

  Om Gud är frånvarande eller närvarande kan diskuteras men att viga kvinnor till biskopar (eller präster för den delen) är inte något som är han vilja. Gud har inte heller velat att en människa ska ingå äktenskap med en chimpans för den delen, utan en man och en kvinna.

  Sen denna korta, informativa video om varför kvinnor inte kan bli präster och skillnaden mellan gudomlig lag och kyrklig lag. Vad Svenska kyrkan - och kanske också du, blandar ihop är vad kyrkan bestämmer över själv och kan ändra, och det Gud har bestämt, och inte kan ändras.

  https://www.youtube.com/watch?v=GfGJs-iFtS8
  https://www.youtube.com/watch?v=7_EBav2DOc0

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan du påstå att välsignelsen går inte fram om mottagaren är en kvinna? Dom som viger är bara förmedlare av välsignelsen, arbetet göras av Gud genom dom.När har könen blivit hinder för Guds verk?

   Radera
  2. Mycket bra, Jonas M!

   Antony

   Radera
  3. Kvinnligt kön är ett hinder till vigning precis som intellektuell och fysisk oförmåga samt ålder. Kvinnor uppfyller helt enkelt inte de ontologiska kriterierna för att bli präster i Katolska kyrkan eller i våra Ortodoxa systerkyrkor.

   Antony

   Radera
  4. "Kvinnligt kön är ett hinder till vigning precis som intellektuell och fysisk oförmåga"

   Jag förstår vad du menar, my dear Antony, men du får förlåta mig om din formulering råkar föranleda ett högst förtjust fniss.

   /Sophia

   Radera
  5. Fnissa på du Sophia, det är väl på den nivån som argumenten för kvinnliga "präster" ligger!

   Antony

   Radera
  6. BloggarDag:
   "
   Om Gud är frånvarande eller närvarande kan diskuteras men att viga kvinnor till biskopar (eller präster för den delen) är inte något som är han vilja. Gud har inte heller velat att en människa ska ingå äktenskap med en chimpans för den delen, utan en man och en kvinna."

   Det är i sådana här formuleringar som Jonas M ovan åstadkommit som man verkligen ser hur ni kvinnoprästmotståndare är de som "ställer frågor" i motsats till det "tvärsäkra kyrkosystemet"!

   Radera
 17. Voa gör dom? De hala ålarna? Som är så glömska att de inte kommer ihåg vad de gjort och sagt tidigare. Hycklare kan man kalla dom. Eller är det vad de tycker innerst inne. Kanske det var den "yttre ståten" som talade i SVT 11 maj 2006?

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/maud-olofsson-har-fortsatt-fortroende-for-aldebe

  PPP

  SvaraRadera
 18. Markku när du tar upp frågan om det kvinnliga i relation till det apostoliska borde du lyssna till Påven Fransciskus när han åkte tillbaka från besöket i Sverige hösten 2016. Glöm inte Maria!

  https://www.youtube.com/watch?v=y8E0ee3RHrU

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar djup den katolska kyrkan trots deras trångsynthet i könsfrågan.Påven är offer för sin kyrkans kultur och har svårt att frigöra sig från traditionen, men hans person är ändå en av dom heligas.

   Radera
  2. Hear-hear!

   Antony

   Radera
  3. Markku: Katolska kyrkans könsapartheid är lättare att acceptera tror jag för att dessa män som blir präster också offrar något - ett familjeliv med fru och barn. Det ger mer allvar och tyngd åt "reglerna" som annars är svårförståeliga. Man tar hela konceptet och plockar inte ut russinen ur kakan.

   Radera
 19. Markku, när en apostoliskt vigd biskop viger en man till biskop (präst, diakon agerar biskopen in persona Christi.

  I detta fall har biskopen endast agerat i sitt eget och trossamfundet Svenska kyrkans namn.

  Jonas M

  SvaraRadera
 20. +Göran

  "Det skulle vara intressant att få ta del av de beräkningar som leder till förmodandet att 2,5 milj. av Sveriges befolkning kommer att vara muslimer 2050."

  Ja,jag har inga uppgifter om varifrån siffrorna kommer eller vilka antaganden man gjort men de är inte otroliga om man t ex förutsätter enligt nedan.

  Nuvarande antal muslimer =0,5 miljoner
  Fortsatt hög immigration =0,2 miljoner
  Anhöriginvandring (laglig rätt?) = 0,8 miljoner
  Barn födda ,alla räknas som muslimer.= 2 miljoner
  Avlidna under perioden = -0,5 miljoner
  Det ger ett netto 2,5 miljoner.
  Har då inte räknat med eventuella konverteringar.

  Nu tror jag inte det blir så men det av andra skäl som innebär en iofs tråkig utveckling inom landet med främligsfientlighet och upphävande av vissa lagstadgade ,idag gällande regler, för asyl,anhöriginvandring mm,mm

  Vill bara visa att det är ingen otrolig siffra 2,5 miljoner.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan 1995 fanns uppemot en halv miljon muslimer i Sverige, enligt dåtida uppskattning av Broderskapsrörelsen, nuvarande Socialdemokrater för tro och solidaritet, något som gjorde att partiet började samarbeta med islamistiska organisationer associerade till numera terrorstämplade Muslimska Brödraskapet för att säkra denna betydande väljargrupps röster genom identitetspolitisk kvotering.

   /Conspirator

   Radera
 21. Framförallt offrar innehavarna av det fulla ämbetet familjelivet; det finns gifta stiftpräster (tillhör inte någon orden) inom östliga riter, hos ortodoxerna och i vissa fall efter dispens i den romerska riten. När det gäller biskopar är de överallt alltid celibatärer. I apostlarnas efterföljd.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte Petrus gift? /smun

   Radera
  2. Jonas M verkar inte ha läst bibelställent där Petri svärmor blev sjuk.
   Det ligger en (katolsk?) kyrka på platsen i Cafernaum som jag sett med egna ögon.
   Så var Petrus gift och Jonas M har dålig koll, eller ljuger Jonas M för att bevisa en tes?

   Radera
  3. Som bekant var flera av apostlarna gifta (1 Kor. 9:5 mfl) . I senromersk tid blev det anstötligt med gifta biskopar, så på 600-talet antog man regler som avskaffade den ordningen-med häsnyn just till"anstöt" och med hävdande, att man därmd på intet vis kritiserade tidigare förhållanden (Läs Sankte Pär och andra apostlar , Gregorios Nyssa mfl).

   Radera
  4. I diskussionen om apostla-giftermål förstår jag inte huruvida det var viktigt om apostlarna var gifta eller inte innan de mötte Jesus. Det kan de mycket väl ha varit, var det troligen, men frågan handlar väl om det var möjligt att vara Jesu lärjunge och apostel och sedan gifta sig EFTER att man blivit apostel?

   Radera
 22. Smun Peter och Mikael Liljeström, apostlarna, i alla fall en del av dem, var uppenbarligen gifta. När Jesus kallade dem så lämnade de sina familjer och levde sen inte med dem. Detta menar jag var på Jesu uppmaning, uttrycklig eller ej. Märkvärdigt att ni till skillnad från Anna inte förstod detta i sammanhanget.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på barnsängsdödlighet under förmedicinska förhållanden, var sannolikt Petrus änkeman, troligen en med nutida mått mycket ung sådan. Kanske tog hans i evangeliet omnämnda svärmor hand om något eller några barn? Att lämna familjerna framstår som oansvarigt, särskilt vid denna tid. /smun

   Radera
  2. Jonas M får gärna hänvisa till samtida skriftkällor för påståendet om att Apostlarna övergav sin fruar.

   Radera
 23. Kan läggas till att det av naturliga skäl tog tid för Kyrkan att utveckla fen kanoniska lagen samt att många har tagit sig kvinnor ändå genom tiderna, vilket givetvis helt saknar betydelse för vad som är rätt och en lämplig ordning såväl då som nu.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. "vad som är rätt och en lämplig ordning såväl då som nu" blir väl en rätt konstig fras sett i ljuset av häxbränningar, masslakt under korstågen, avlatshandeln etc?
   Eller kanske dopseden enligt Ambrosius där man naken doppades under vatten tre gånger och sedan smordes med Chrisma?
   Eller menar Jonas M att vad som är en lämplig ordning nu per definition var en lämplig ordning då?
   Eller att ordningen då är en lämplig ordning nu?
   Ordningar borde väl i viss mån kunna vara en anpassning till tidens förhållanden?
   Om man inte anser det så förkastar man väl ändringar i ordning från både andra Vatikankonciliet som Trient och Nicea 787?

   Radera
 24. Förhoppningsvis kan vissa läsa ordentligt och inte ta upp trams angående häxbränningar. Celibatet är en kyrkorättslig fråga och det finns inga förhållanden som har påverkat tillämpningen annat då än i första generationen då de redan var gifta men sen levde som celibatärer. Likadant vid församlingsbildandet så kan ju de som vigdes redan ha varit gifta. När kyrkan sen var stabil så förändrades förhållandena. Men ingen skillnad mellan år 600 och nu.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även RKK anser det vara en ordningsfråga och inte en lärofråga, varvid undantag kan göras för konverterande präster.
   Men det var trevligt med klarläggandet att ordningen gäller från runt 600 och att skrivna referenser för ordningen saknas före det.
   Spekulationer om apostlarnas familjekonstellationer blir då bara märkliga, i synnerhet i ljuset av 1 Tim 3:4.

   Radera
  2. Att Jesus skulle kallat apostlarna att lämna hustru och eventuella barn låter fullständigt barockt.

   Petrus var förmodligen en ung änkling, men han var också troligen den ende av dem som var över 20. Johannes som var yngst hade väl rimligen genomgått sin bar mitzwa, men var kanske inte just äldre än så.

   Paulus skriver ju om att han och Barnabas väl också skulle ha rätt att föra med sig en troende hustru, likaväl som de andra apostlarna, så det låter väl högst sannolikt att i vart fall några av dem gifte sig senare.

   den Lea

   Radera
 25. Jag säger inte att ordningen inte fanns. Hursomhelst finns det inga undantag för biskopar överhuvudtaget! I Svenska kyrkan finns ingen prästbrist alls då prästerna jobbar som vilket yrke som helst och får vara föräldralediga, vabba osv..när det nu finns gifta präster är det en självklarhet att frun är den som tar hand om barnen och hushållet såvida barnen inte redan är utflugna (vilket i princip alltid gäller för dispenserade präster i den romerska riten).

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min far var för den tiden en ovanlig man som bytte blöjor på alla sina barn, tog hand om oss och lekte med oss. För små barn var han en synnerligen bra far. Mindre bra för tonåringar.
   Och nej, han försummade ingalunda sin församling för det. Jag är väldigt glad att han inte resonerade som Jonas M. Bra kontakt med båda sina föräldrar tror jag är oerhört viktigt för barn. Det är en välsignelse jag inte hade velat vara utan.

   den Lea

   Radera
  2. Jonas M, i Svky botar man "prästbristen" med Mammon!

   Antony

   Radera