onsdag 21 mars 2018

Peta i getingboet

Jag börjar med ett nedslag på twitter bara för att visa hur uppdaterad jag är. Modern på gränsen till postmodern, kunde man tänka. Då hittar jag tre av översåtarnas tankar på Jungfru Mariae Bebådelsedag.

Modéus II konstaterar att Marias "ja" handlar också om oss; vi kallas till tjänst för Guds rike.

Åke Bonnier noterade att Maria gav Jesus till världen. Här hajade jag till. Var det inte just detta Gud gjorde? Han sände sin son. Men påpekar jag detta, avfärdas saken som felfinneri. Nå, vi får också ge Jesus till världen i varje livsval i varje ögonblick, skriver Åke. Och då får den Jesuscentrerade Maria inspirera oss!

Antje noterar att Maria vågar säga ja och lita på löftet. "Aptiten på livet är större än rädslan att det kan bli fel", blir slutsatsen. Ungefär som med kyrkohandboksarbetet, förstår jag.

Är Maria alltså förvandlad till trampolin? Vi stampar av hos Maria för att prata om något annat, inte om människoblivandets mysterium eller om henne utan mer om människovarandets alla uppgifter. Då blir Maria mera en moralisk förebild än min Frälsares Moder och Vår Fru. Är detta ett evangelium för mellanskikt och medelklass, de där med aptit på livet? Och är det inte en doft av lag att vi får ge Jesus till världen? "Får ge" betyder väl på vanlig svenska "ska ge"?

Kunde inte en from präst säga, att det enda du behöver är att vila i Gud, resten kommer att ge sig och när du gav Jesus vidare till andra, märkte du det inte ens själv. Det är just så det ska vara. Mt 25:31-46. Fundera kan man alltid. Det där Jönköpingsperspektivet tror jag att jag ogillar. Av evangeliet blir nu något vi ska göra. Marias "ja" blir vår arbetsuppgift. Sånt gillar man i Jönköping, staden där de rättfärdiga bor. Samt därtill några orättfärdiga, som jag uppskattar, och dessutom många djur. Tyck inte att jag är orättvis. Jag är döpt i dåvarande Bymarkens kapell, numera Dag Sandahl Memorial Chapel.

Varför ska vi i mars fira Internationella kvinnodagen, men inte stanna hos Maria i beundran, stum eller uttryckt som lovsång? Är hon inte en förebild just därför att hon ingenting gör, bara låter sig hanteras? Jag säger inte att MTD-religionen inte är from. Det är den förstås. Min fråga gäller om jag ser exempel på en gnostisk teologi, som tog gestalt i Svenska kyrkan och därefter och därför resulterar i självklara tankemönster och beteenden. Det verkar vara den gamla kyrkokristendomen men tittar man noga, ser man accentförskjutningarna. De kan tyckas små, men är avdrifter. Var och en som har elementär vana vid båtliv, vet vad avdrift resulterar i.

Hamnar den som gör en teologisk analys av "det som hörs" i Svenska kyrkan i getingboet? Säkert. I allt tal om fridfull försonlighet döljer sig den kraftfulla aggressiviteten. Inte blir det hela blidare av en genomgång av kyrkostatistiken.

Analyschefen Pernilla Jonsson har gått i skola i Alvesta och är en både kompetent och vänlig person. Hon har det inte så lätt för dels vet hon att vi kommer att tappa en miljon medlemmar tidigare än fram till år 2030, dels har hon till uppgifte att inte ta modet från kyrkoorganisationen. Det är därför, antar jag, som hon lyfter fram att vi har ett stort antal medlemmar mellan 22 och 31 år. Denna grupp måste vi lyckas hålla kvar. Hur tänker hon? Jag gissar att hon menar, att här är personer som får barn, som döps och så stärks kyrkorelationen. Kan hon mena något annat? "Puckeln" i befolkningsstatistiken brukar man väl tala om och missar Svenska kyrkan den, då accentueras problemen. Så det är nio avgörande år för att bromsa medlemstappet, inser jag. Då drar jag slutsatsen, att Svenska kyrkan inte har kapacitet att göra det.

Jag kan inte räkna, men om det dör ungefär 120 000 personer per år och att, säg, 80% av dem tillhör Svenska kyrkan, finns här ett betydande medlemstapp. Under år 2018 ska då Svenska kyrkan hittills  ha förlorat 20 000 medlemmar genom döden. Rätt många tog också beslutet att lämna Svenska kyrkan utan att dö först. Det kan man också göra. De var under årets första två månader 5502. 1346 trädde in.  Har Svenska kyrkan sålunda ett medlemstal under 6 miljoner just nu? Ännu en miljongräns passerad? Jag håller före att det är så. Då bör hemsidans text ändras. Där uppges 6.1 miljoner medlemmar. Hur vore det att helt enkelt skriva "under 6 miljoner medlemmar men Sveriges största medlemsorganisation". Då bleve väl alla glada. Fast finns det en prognos vilket år medlemstalet bör hamna under 5 miljoner?

Får detta dramatiska medlemstapp påpekas utan att ilskna getingar går till attack? Och utan att icke-kausala samband upprepas? Jag är likväl inte riktigt färdig med att peta i getingboet: Kyrkohandboken!

I kyrkohandboken finns ett antal citat som inte i alla delar överensstämmer med Bibel 2000. Man får inte ändra i texten. Vad händer nu? Protesterar Bibelsällskapet?

I kyrkohandboken förekommer en förkortad version av Missale Romanums påskprefation. För detta har icke tillstånd veterligt begärts av Katolska liturgiska nämnden. Ska Antje ringa Frasse, telefon VAT 69 och be om användartillstånd?

Som det heter i de ekumeniska kretsarna: "Now the shit really hits the fan." Rimma på det, Dike! Och hur reagerar getingarna på denna information? Sticker informationsbäraren, som själv vägrar sticka?52 kommentarer:

 1. Lovsången försvinner alltmer. I stället handlar det så mycket om vad vi ska göra. Och man känner sig efter en jobbig vecka ännu mer tyngd än man var, när man gick till kyrkan. Varför har så många präster slutat att läsa NT:s brevtexter? Har de inte tid på grund av all verksamhet? I breven är Guds handlande incitament till vad vi ska göra! Maria: "Min själ prisar storligen dotter Sion, och min Ande fröjdar sig i Gud min Frälsare".
  Stig W

  SvaraRadera
 2. Innan Antje ringer Frasse - och kanske styrker sig med telefonnumret först - har jag bara en stilla undran.
  Det är alltså OK att SvK gör inskjutna tillägg i kyrkohandboken från t.ex. Missale Romanum, men ingen annan får göra det?
  Vad händer om Frasse säger att Missale Romanum måste återges som en sammanhållen helhet?

  What goes around comes around?

  Bibelkommissionen har faktisk copyright på översättningen Bibel2000, men det kanske är en annan översättning som handboken hänvisar till?
  Bibel 2000 har f.ö. redan fått ändrad text i Matt 6.

  SvaraRadera
 3. Trojkan Bonnier, Jackelén och Modéus II är väl de, på sociala medier, ledande MTD-stiftcheferna vilket på sitt sätt är bra då de bekräftar hur långt bort från klassisk kristendom det postkristna samfundet befinner sig.

  Antony

  SvaraRadera
 4. När får vi en informatör som kommer med följande information: ”Svenska kyrkans ledning, på olika nivåer, inser att innevarande läge är ytterst bekymmersamt.”

  SvaraRadera
 5. Nej, kära Bloggardag: Guds Moder är inte passiv och "låter sig hanteras". Hon har valet, och hon gör det:"Se jag är Herrrens tjänarinna! Må det ske med mig som du har sagt!" Det är förvisso en aktiv handling! Och kyrkans liv har rikligt med belägg på att hon fortsätter på samma sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hon det valet? Hon är Herrens doule, tjänarinna eller [spåkligt lika mycket] slavinna - men hon gör vad hon är skyldig att göra som tjänarna/slavarna längre fram i Luk (17:10) uttrycker det.

   Radera
  2. Jo, hon har det valet. Formuleringen innebär att hon frivilligt bejakar sin uppgift ochdet ängeln sagt. Inneböver in "Se..!" är just detta: Se! Ta in! Uppfatta! att jag är Herrens tjänarinna! Så säger man inte under tvång. Gud våldtar inte!

   Radera
  3. Eftersom hon själv väljer att beteckna sig som "Herrens tjänarinna", har hon väl valt den rollen, och väljer därmed också att låta det ske som det är sagt. Eller?/Paul

   Radera
 6. I Sverige avlider drygt 90.000 människor varje år. Ca 70.000 av dem tillhör sv"k.

  Den 30.12.2017 hade sv"k" 6.008.356 medlemmar, dvs 59,3 procent av befolkningen. Det är en minskning med 107.331 mot 2016 då antalet medlemmar slutade på 6.109.546.

  6.008.356 medlemmar är en absurt hög siffra för en organisation som tappat fotfästet och som få frågar efter. Bilden av “medlemmarna” som en passiv oreflekterande fårskock passar mycket väl in här.
  /John

  https://www.svenskakyrkan.se/statistik

  SvaraRadera
 7. Det är en sorglig syn när Svenska kyrkan faller samman. Att förvänta sig att samma gäng som har så stort ansvar för detta ska kunna vända trenden är att vänta sig för mycket. I vilken annan organisation som helst, med så katastrofala resultat, hade ledningen varit utbytt för länge sedan. Så icke här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men anspråken och kostymparaden är kvar när Titanic sjunker ...

   https://www.svenskakyrkan.se/bilder/1030114.jpg?doprocessing=1&w=800

   /smun

   Radera
  2. Ja, smun, där står de i all sin glans. Sicket gäng...

   Radera
  3. Vilka skall byta ut det, Elisabeth?

   Du tycker det är "en sorglig syn" när kyrkan faller samman.

   Men gör den det? Inte vad jag kan se i varje fall: sex miljoner tillhöriga säger sitt om organisationens storlek. Vem kan göra den rangen stridig?

   Sedan kallar Du kyrkans ledning för ett "gäng" som måste bytas ut. Men ledningen är tillsatt i fria val. Skall väljarna bytas ut då, eller vad menar Du konkret?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. BOD saknar av allt att döma helt förmåga att analysera omvärlden. I synnerhet den kyrkliga vilket är förståeligt eftersom han som ”förtroendevald” ju aldrig nånsin går i kyrkan eller deltar i några gudstjänster. Intresset för det kyrkliga verkar begränsa sig till möjligheterna att kunna roffa åt sig så skamlösa arvoden och diverse andra ekonomiska fördelar som möjligt.
   Uttrycket "fria val" kan du väl BOD förtydliga med vad du som nominerad gjorde i 15 timmar mellan 8-23 kyrkovalsdagen i vallokalen i Mörrum, de tre sista under röstsammanräkningen. Vilken funktion hade du där utöver att vara nominerad? Du har fått frågan flera gånger tidigare men flytt undan. Törs du inte svara?
   Berit

   Radera
  5. När kyrkan inte längre levererar, finns andra som levererar civilreligion:

   https://www.youtube.com/watch?time_continue=45&v=UwucU14_UdA

   PP

   Radera
  6. Christer, präst21 mars 2018 kl. 17:28

   Nu sällar jag mig för en gångs skull till John-Berit, då BOD verkar tro sig ha ett så stort gott rykte här att inte bara vi andra utan t o m Bloggaren själv blir näpst/a med jämna mellanrum: Nu är det dags att verifiera eller falsifiera Ditt jäv på valdagen i Mörrum för att få det hela lagt åt sidan en gång för alla.

   Vad gjorde Du i vallokalen efter det att den stängdes? Var det ok för valförrättaren att Du som nominerad befann Dig där under rösträkningen?

   Du har själv på denna blogg sjungit och vittnat om Ditt nit i demokratins tjänst, t ex här:
   "Anonym18 september 2017 17:56
   Klen tröst, hr bloggare!

   Efter en lång söndag med vistelse i vallokalen från kl 8 på morgonen till närmare kl 23 på kvällen, som var valnämndens ackord kan en summering sent denna måndag göras."

   Kan Du inte göra reda för John-Berits synnerligen konkreta fråga föreslår jag att Du avstår att skriva mera åtminstone i ämnet "demokrati".

   Att vara jävig innebär inte att Du har fifflat med rösterna. Det innebär att Du om någon SJÄLV borde hålla Dig borta från den lokal, ja till och med den fastighet, där rösterna sammanräknades, för att stå "utan fläck", utanför alla misstankar i ett demokratiskt val.

   Därför är det extra viktigt att Du nu, BOD, gör helt klart för alla här varför Du var i röstningslokalen efter stängningsdags när rösträkningen ägde rum, vad Du gjorde där och vem som auktoriserat Din närvaro där. Annars har Du tappat trovärdighet.

   Klarar Du inte ut detta föreslår jag att Du framöver är lite mera försiktig med att avkräva andra svar.

   Radera
  7. Bevisbördan, Christer!

   -Som jag har betonat tidigare är det den som kommer med påståenden och anklagelser som har bevisbördan. Inte den som anklagas.

   Sedan föreslår jag Dig, och eventuellt andra intresserade, att kontakta stiftsjurister i jävsfrågor.
   Det tycks finnas ett behov av sådana kontakter.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  8. Ett mycket avslöjande svar! "Kommer med påståenden"!? BOD vill alltså inte kännas vid sina EGNA uppgifter om 15 timmars närvaro i vallokalen kyrkovalsdagen och försöker gömma sig som strutsen med huvudet i sanden. Gammalt äckligt moderat-ljug-fiffel går igen!

   ANTONIUS BLOCK

   Radera
  9. Christer, präst22 mars 2018 kl. 12:13

   BOD – bevisbördan? Står Du under åtal…? Självfallet står det Er förening fritt att antaga vilka regler Ni vill i Er numera förening Svenska Kyrkan! Med en inskränkning, då Svenska Kyrkan inte bara sysslar med myndighetsutövning utan också har en LAG som styr viss del av arbetet.
   Jag kan således konstatera att Du är oförmögen att göra reda för valet i Mörrum och Din närvaro under röstsammanräkningen där Du själv var nominerad.

   Att hänvisa till domkapiteljurister duger inte i den här frågan, då det är frågan om förtroende och inte vilka slingrande egenskaper man eventuellt besitter som hal ål. Du går hårt åt flera sk företeelser här på denna blogg och kräver inte bara ”Sanningen” till 100 %, utan också att dessa svar ska passa Din förförståelse av vad saker och ting är, annars duger det inte, och avslutas med ett befallande ”SVARA PÅ DET!”. Nej, jag är inte nöjd med Ditt svar, och betraktar Dig som en oärlig person tills DU rett ut vad det är Du döljer.

   Radera
 8. 120 000 döda (eller 120k som man säger efter litet anglosaxiskt inflytande - k som i kilo, kors osv.) är en för stor nuffra för Sverige. De senaste tio åren har siffrorna legat på ca 90k om året:

  http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BE__BE0101__BE0101I/DodaFodelsearK/table/tableViewLayout1/?rxid=f45f90b6-7345-4877-ba25-9b43e6c6e299


  Med en medellivslängd på ca. 80 år för kvinnor och män är det framförallt de födda i tidigt/mitten av 1930-talet som går bort nu (små barnkullar vilket wikipedias engelska artikel ger en bra överblick över: https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Sweden - "Rekordet" i dödsantal var år 1995 med 96k döda ). Så man kan förvänta sig att siffrorna kommer att stiga de närmaste 5-15 åren.

  (För SvK:s del dog 73k 2016 utav totalt 91k döda. Den som vill vara yttermera pedagogisk kan göra sig ett litet Venn-diagram för vänner och bekanta)

  SvaraRadera
 9. Bara jag slipper läsa/höra att "skulle inte Gud, som skapat allt kunna klara av att göra en kvinna gravid utan inblandning av en man?"

  Jag tyckte det var ett dumt påstående redan när jag hörde det första gången i konfirmationsåldern, och jag tycker det fortfarande.Men nu slapp jag - tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vari ligger det dumma i detta?
   /Dum

   Radera
  2. Att det torde vara uppenbart - för vem som helst som inte är dum - att det inte är där skon klämmer för de som eventuellt vill ifrågasätta jungfrufödseln. Den som uttalar meningen ovan, och det är det tyvärr många stolta rättroende som gör, har överhuvudtaget inte satt sig in i "motståndarens" tankar och det är också dumt, speciellt om man tror sig kunna övertyga henne. Han frågar sig aldrig varför just detta ställer till problem för en del, och inte alla andra s k övernaturliga skeenden som beskrivs i Bibeln. Förutom skapelseberättelsen då, men där är ju problemet ett annat, att det anses finnas vetenskapliga bevis för något annat (även om sådana också ifrågasätts allt eftersom tiden går.)

   Radera
  3. Varför ställer just detta, men inte allt annat, till problem?
   /Möjligen mindre dum (eftersom jag frågar varför)

   Radera
  4. Jag vågar inte svara, för även om jag bara framför vad som (jag förutsätter)ligger bakom kommer vissa arga präster då att kalla mig "rabiat feminist" och lägga sig i bakhåll och skjuta på mig ärtrör när jag går ut!

   Ja, det handlar om att ändra tron så att "det passar en själv". Men varför som sagt vilja ändra just detta och inte andra saker? Utan att som sagt säga för mycket: tänk hedersmord och hedersförtryck och vad som ingår i detta. Tänk på benämningen "ren", "obefläckad" , "jungfru" och "orörd" och att det är något positivt. Och tillämpa dem sedan på en man och känn efter om något verkar konstigt med detta.

   Radera
  5. Det där med "ren", "obefläckad" m.m. har väl i huvudsak lagts till efteråt. Bibelns poäng är ju att hon blev havande genom Helig Ande och inte via umgänge med en man. Detta betonas genom att hon kallas jungfru.

   Jag upplever inte att Bibeln därigenom smutskastar sexualiteten utan helt enkelt betonar att detta barn blev till på ett väldigt ovanligt sätt.

   H.G

   Radera
  6. "Jag vågar inte svara"...!! Men Anna, vad har hänt? Det är nog första gången jag läser något liknande från din penna. Arga präster med ärtrör ska du inte vara rädd för. Den ende du behöver frukta är den som beskrivs i Luk 12:5.

   Sen förstår jag inte vad hedersmord och hedersförtryck har med Jesu mor att göra. Och inte heller varför det skulle vara konstigt att en "ren, obefläckad, orörd..." (antar att du menar i sexuell bemärkelse) man skulle vara något positivt.
   /Konfunderad (och möjligen dum)

   Radera
  7. Konfunderad: Ärta ger smärta.

   Ang din sista mening: Har du någonsin hört en man beskrivas så? Ge ett exempel där ett motsvarande ord som "jungfru" används om en man till exempel. Finns det?

   Ang hedersförtryck så handlar det (oftast) om att till varje pris bevara en dotters oskuld innan hon gifter sig, så att hennes värde inte "sjunker". Om hon inte är det har hon "smutsat ner" sig själv och därmed sin familj som blir vanärad. EN son vanärar inte sin familj genom att inte vara oskuld. Synen att "en fin flicka" är oskuld när hon gifter sig är något som är ett problem än i dag alltså, inte bara i muslimska kulturer. Maria var den finaste flickan av alla, och därför skulle de som är lagda åt det hållet kunna föreställa sig att detta synsätt hade något med det hela att göra när männen skrev ner "Guds ord".

   Radera
  8. H.G: Nej, Bibeln smutskastar inte kvinnlig sexualitet i och med beskrivningen av jungfrufödseln. Människor gör, och har gjort. Och många katoliker kan inte ens tänka sig att Maria var en sexuell varelse överhuvudtaget, dvs hon var oskuld hela livet menar man.

   Radera
  9. Förstår. Och beklagar. :-(

   Det finns faktiskt ett motsvarande manlig begrepp (upptäckte jag nyss): "sven", jfr "svendom".

   Håller med dig om att obalansen du nämner är omotiverad och orimlig. I de (konservativt kristna) kretsar jag växt upp är dock idealet att både kvinnan OCH mannen är oskuld vid äktenskapets ingående. Men jag inser att jag tillhör ett utrotningshotat släkte... Dock tror jag att detta ideal är i linje med Guds vilja som den uppenbaras i Bibeln och känner mig därför trygg med det.

   Men menar du att den som säger "skulle inte Gud, som skapat allt kunna klara av att göra en kvinna gravid utan inblandning av en man?" skulle kunna komma att uppfattas (hmmm, tror jag hört det där förut...) som att denne stödjer hedersförtryck?
   /Fortfarande konfunderad

   Radera
  10. Konfunderad: Nej, det tror jag inte alls. Men han (och uppenbarligen även du!) lever i en annan värld än jag, om ni inte ens har tänkt i de banorna... För mig är det så självklart att "problemet" som en del har med jungfrufödseln har med detta att göra. Jag har också uppfattat det som att kvinnor har mer problem med det än män men kan ha fel.

   Jag skulle inte tro att många svenskar i dag stödjer hedersförtryck. Däremot kan det fortfarande komma till uttryck ibland när kvinnor benämns slampa och hora osv. Samt skrev en man ang jungfrufödseldebatten i en kommentar: "Men det kan väl inte finnas en tanke på något vackrare än en kvinna som är gravid men ändå är oskuld!" Han betonade alltså inte undret med den helige Ande utan Marias "sexuella tillstånd" och om detta är det viktiga så understödjer det förstås ett visst hedersförtryck.

   Svendom? Nja, det motsvarar ju inte ordet jungfru som är ett slags titel på en kvinna. En man definieras eller tituleras inte efter sina sexuella erfarenheter - i alla fall inte avsaknad av sådana. En Don Juan kan han däremot vara. Själv tänker jag halka in på det rabiata feministspåret och kräva att kvinnliga självmordsbombare belönas med 72 manliga oskulder i paradiset. Inte för att någon kvinna skulle vara intresserad av detta, men ska det vara jämlikt så ska det. Tyvärr kan den ursprungliga Koranen-texten tydligen lika gärna tolkas som att det är "vita vindruvor" som väntar martyrerna och inte jungfrur. Men det lär inte funka lika bra som lockbete för självmordsbombare.

   Radera
  11. Hmmm, lyckas fortfarande inte förstå hur kopplingen mellan jungfrufödsel och hedersförtryck ser ut. Upplys mig om din värld!

   Att det vackra hos Maria skulle vara att hon "är gravid men ändå oskuld" låter mer som ett uttryck för sexism än något annat. Tror t.ex. inte att Josef såg något vackert i just det.

   "sven" är en parallell till "jungfru" i analogi med att "svendom" är en parallell till "jungfrudom".
   /Förmodligen fortfarande dum

   Radera
  12. Exakt. Det är ett uttryck för sexism, och inget annat. Sådan sexism existerar nämligen - också i kyrkans värld. Dyrkan av "oskulden" mer än dyrkan av "undret" är sexism och jag föreställer mig att de som ställer sig tveksamma till jungfrufödseln sett just denna sexism. För annars verkar det totalt ologiskt att just detta under skulle ställa till större problem än andra under.

   Vadå "sven" är parallellt med jungfru? Det är det väl inte alls! Det finns män och kvinnor som kallas "svennar" men med detta menas inte att de är oskulder! Eller brukar man kalla Jesus, som inte heller torde haft sex då han föreskrev att det endast får utövas inom äktenskapet och han inte skildras som gift, för "Sven Jesus" i analogi med "Jungfru Maria"?

   Va?!

   Men angående din första fråga. Jag tror inte jag kan förklara mer än jag gjort. Jag å min sida kan inte förstå hur man INTE kan se kopplingen. Det är för mig totalt obegripligt.

   Då kan det vara så att jag är dum. Men som du själv skrev, kan det vara så att det är du fortfarande är det! :)

   Radera
  13. https://www.zazzle.es/camiseta_virgen_maria_bendecido_madre_de_dios-235682992533712077

   Radera
  14. Att dyrkan av oskulden i högre grand än av undret väcker avsmak kan jag mycket väl förstå. Vad jag inte förstår är hur det uttalande du citerade i ditt första inlägg kan ge intryck av en sådan dyrkan. Det känns som att det behövs en outtalad förförståelse med för att komma dithän.

   Angående "sven", se https://www.synonymer.se/sv-syn/sven.

   Det är nog ganska uppenbart att vi har lite olika glasögon på oss. Jag är fortfarande nyfiken på hur dina ser ut. Men det får vi kanske ta en annan gång.

   Kanske vi kan komma överens om att vi båda är dumma? Det känns alltid bättre att ha någon att dela det med. :)
   /Still stupid, but on a higher level

   Radera
  15. Men jag har inte skrivit att det som jag citerade "ger uttryck för en sådan dyrkan"!!!

   Jag har skrivit, att ett sådant uttalande uppvisar en ignorans för "problemets särart" som är så stor att den gränsar, nåja, till dumhet.

   Ang ditt sista förslag: Nej det går inte! Då blir vi tre mot en. Om både du, jag och BloggarDag tycker att jag är dum. vilket han skrivit att jag är förut, så blir det tre som tycker att jag är dum, medan bara två om du och jag tycker att du är dum.

   Radera
  16. Jag förstår inte diskussionen (jag är ju drygt medelålders vit man), men Anna är definitivt INTE dum!/Paul

   Radera
 10. Svky kommer att få ett enormt stort medlemsras då kommunerna höjer skatterna med 2-3 kronor, pga framförallt de enorma kostnaderna för den muslimska massinvandringen. I det perspektivet blir den islamistkramande Modéus II riktigt tragikomisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på vilket sätt kramar han islamister? Har han sagt något annat än att "välkomnar böneutrops-ansökan"?

   Radera
  2. Annas korrigering är högst befogad. Problemet kvarstår. Växjöbispen uppfattas genom sitt ställningstagande av stora delar av allmänheten som suspekt. Inte som en toleransens förespråkare. Det händer att jag "tittar in", som det heter, på obskyra sajter, när kyrka diskuteras. Modéus förtjänar ett bättre öde än det han där bestås. I ännu högre grad gäller detta vår ärkebiskop, som tydligen på åtskilliga håll är bevisad Stasiagent, nazist, vänstersosse och islamist - samtidigt! En intellektuell prestation av belackarna, måste erkännas.

   Reinhold

   Radera
 11. Den uppfordrande moralismen brukar vara stark i det liberalteologiska lägret:

  "Gud har inga andra armar än dina!"
  "Jesus är en förebild. Nu är det vår tur att följa honom efter!"
  "Om vi bara anstränger oss lite mer, blir världen bättre för alla!"

  Det hela påminner om 1800-talets skilda uppfattningar om marxistisk världsåskådning. De hårdföra, mera klassiska marxisterna, till vilka Marx själv hörde, såg med stor misstänksamhet på aktivism av olika slag. När tiden var mogen, skulle det som måste ske, komma med överväldigande kraft.

  Klassiska kristna påminner härvidlag om klassiska marxister. "Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske."

  Vi bör se upp med skriftlärde och fariséer som binder tunga bördor och lägger dem på människors axlar, men inte är villiga att lyfta ett finger för att lätta dem.

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 12. Mikael Liljeström har rätt och därigenom också Åke Bonnier. Guds moder medverkade aktivt i Guds frälsningsplan och därför ska vi också lovprisa henne på alla sätt (vilket dock uppenbart inte sker i tillräcklig utsträckning i Svenska kyrkan).

  Jonas M

  SvaraRadera
 13. Apropå påskprefationen från Missale Romanum, vore inte det enklaste, bästa och billigaste att helt enkelt slänga de tryckta böckerna på bokbålet och köpa in Missale Romanum att använda? Täcker alla nödvändiga behov.

  Jonas M

  SvaraRadera
 14. Detta står inte i dagens bloggtext:

  -Jag, som är döpt i Svenska kyrkan och som präst och förtroendevald på flera poster i kyrkan har vigt mitt liv till denna älskade folkkyrka, sörjer och beklagar djupt att många tillhöriga årligen väljer att lämna den.

  Med glädje tackar jag Gud för allt han har givit mig i denna kyrka. Jag minns, också med glädje och värme många människor, prästkolleger och förtroendevalda, där flera nu är mina vänner för livet.

  Jag har många gånger allvarligt grubblat på hur denna allvarliga medlemsminskning skall kunna hejdas och vändas i sin motsats. Kan jag själv göra något? Mitt kyrkliga kontaktnät är stort, mycket stort. Jag känner personligen ärkebiskopen och (nästan) alla andra biskopar. Och jag känner också nästan hela den förtroendevalda ledningen (KS). Måtte de nu tillsammans finna framkomliga vägar för att vända utvecklingen för vår älskade folkkyrka.

  Och kan jag själv med ovanstående fina bagage, som jag ju har, personligen göra något för Kristi kyrka?

  Javisst kan jag det. Mycket. Jag är van att arbeta hårt och konsekvent. Jag kan min bibel och många psalmer, alltifrån Lina Sandells till Johan Olof Wallins. Naturligtvis vill jag då göra något. Predika, skriva, missionera, debattera, hjälpa och på alla sätt stödja Svenska kyrkan.
  Gud till pris och ära!

  Guds och Svenska kyrkans trogne tjänare Dag Sandahl.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Larv och ett försök att löjla sig från Dikes sida. Han vet inte vilka biskopar jag personligen känner, många är de inte. Detsamma gäller folket i KS. Till kyrkomötet har jag ju förklarats icke välkommen, så där har jag väl inte så många vänner. Vänner förresten. I vår tid är man vän på Facebook. För mig är vänskap lite mer. Känner jag ledningen? Egentligen inte. Jag kan inte påminna mig att jag varit hembjuden till någon. Däremot att någon i ledningen varit hemma hos mig och förtärt vad jag satt fram. Jag predikar när jag blir ombedd. Det händer inte så ofta. Då pch då håller jag ett föredrag. Det händer inte så ofta heller. Och när jag skriver något och det sägs vara bra, sägs det också "bra, men fel författare". Så mycket vet jag dock, att kyrkoledningen inte kan vända någon som helst utveckling till det bättre. Kyrkoledningen har en annan agenda som den tror på. Det gör inte jag. Men sluta lägga ord i min mun. Jag känner mig faktiskt uppbragt.

   Radera
  2. Bengt Olof, inser du inte att när någon i den positionen du beskriver, ger upp – då är det verklig kris!

   Radera
  3. BOD. Du begär inte endast rätten att alltid och oinskränkt kunna få kommentera vad och hur du vill, utan anser dig också ha rätt att när du inte får läsa det du vill, konstruera inlägg där du tillskriver namngivna personer utsagor.
   Tagga ner och besinna bloggardags hittills uppvisade generositet och öppna forum (vilken, är jag övertygad om, har sina gränser).
   Björn Fyrlund

   Radera
  4. Till BloggarDag, +Göran och Fyrlund i nämnd ordning!

   -Uppbragt för vad, hr bloggare? För ett fiktivt brev, som visar det engagemang för en kyrka med fallande medlemsantal och som verkligen behöver entusiastiska krafter för att vända utvecklingen?

   Några fel i detta brev? Nej, det tror jag inte. Jag är nämligen övertygad om att bloggaren just känner landets biskopar och nästan alla i den förtroendevalda ledningen, KS. Han har ju suttit tillsammans med dem i KM och KS. Och han har suttit länge där. Inte välkommen till KM? Vad är det för trams? Utslagen av icke riktigt erforderliga personröster i ett val är väl inte detsamma som att vara persona non grata där.Varför då ifrågasätta min text?

   Och är det några sakfel i den vad gäller hans gärningar i Svenska kyrkan - just det, mina kritiker - som har varit hans i decennier och är det nu. Han tjänstgjorde ju så sent som för några månader sedan, skrev han själv, i en församling några mil bortom Moheda. Och visst behöver kyrkan kunniga och engagerade präster och förtroendevalda som kan just vända utvecklingen!
   Uppbragt, ömfotad? För det första behöver han inte alls vara det. För det andra tror jag inte heller att han är det.

   Till +Göran bara påpekandet ovan: Dag har inte givit upp, eftersom han tjänstgör där ibland - efter KO:s regler, kan tilläggas - och skriver, pratar ständigt om kyrkofrågor.

   Det är bra att han inte har givit upp. Men både han och Du har att finna er i att åsikterna ifrån er ibland ifrågasätts.

   Till Fyrlund bara upplysningen att jag aldrig har begärt några som helst andra, exklusiva rättigheter för mina inlägg på denna blogg. Samma villkor alltså.

   Men vad är det för "gränser" Du antyder? Det låter hotfullt.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 15. Ang Kyrkohandboken
  Utifrån Läronämndens yttrande (2017:1y Generella synpunkter, Inledning) där det heter: "Läronämndens konstaterar att hela läran inte behöver uttryckas i varje moment eller alternativ, men att det inte får finnas något enskilt moment i kyrkohandboken som strider mot Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära" kan man undra om uttrycket "kyrkohandboken som samlingsverk och många enskilda verk som ingår i kyrkohandboken skyddas av upphovsrätt" är ett nutida försök att travestera Luthers tes att skrift skall med skrift tolkas, till kyrkohandbok skall med kyrkohandbok tolkas; dvs att ett dunkelt uttryckssätt på ett ställe i kyrkohandboken vägs upp av en samläsning med samlingsverket kyrkohandboken. Detta kan ju också förklara biskopsmötet tänk: bara där en intakt kyrkohandbok (i Verbums utgåva förefinnes) finns möjlighet att supplera varje otydlig utsaga i kyrkohandboken med samlingsverkets teologiska fullhet av att vara uttryck för Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Eller?
  Björn Fyrlund

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har hört Caroline Krook prata om detdär -på stiftsgården i Rättvik. I nästa sväng berättade hon att det i stort sett var hon som satt ihop det hela. Ring "Fröken Svenska Kyrkan" så svara Caroline Krook vad som är "kyrkans lära" som det så diskret brukar heta -utan att vara det.

   Radera
  2. Liljeströms ironi imponerar inte!

   -Sofistikerad och elegant ironi tillhör konstruktiva debatter och polemiska meningsutbyten.

   Men Liljeströms prov på ironi mot en tidigare kvinnlig biskop med uppmaningen att man skall ringa en viss fröken är varken elegant eller rolig.

   Den är ju också baserad på en ordning i Svenska kyrkan som författaren uppenbarligen djupt ogillar i motsats till folket.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Snälla BOD, försök inte bedöma vad som "imponerar". Det kommer obönhörligen att drabba Dig själv - hårt!/Paul

   Radera