söndag 22 april 2018

Dolda skönheter

- Här står rävarna, sa Maggan, vår avhållna gamla kårchef. Gamla och gamla. Maggan blir aldrig gammal, men ändå. Kalle och jag bedyrade att vi skötte oss också på denna fest, nyktra och städade som vi var. Biblioteket i Moheda var annars väl befolkat. Professor G med hustru var där och gav releasen hög akademisk värdighet. Noga taget var Östra Järnvägsgatan väl representerad. Vi som bor här vet att ta vara på alla tillfällen när de begåvade träder fram. Och nu var det en bok.

Per-Anders Andersson, Pelle alltså, började fotografera stenvalvbroar i Kronobergs län. Han var fascinerad av dem, såg deras skönhet och insåg mödan som låg bakom brobyggandet. Tanken var att han som pensionär skulle göra en bok tillsammans med sin bror. Det blev så och ändå inte. Pelles son Emil har också bidragit med bilder och storasyster Ingegerd med text tillsammans med storebror Kalle, som ni andra väl kallar Karl-Olof (med det gjorde bara lärarna, vi andra säger som vi alltid sagt). Pelle dog i cancer när han just gått i pension efter ett arbetsliv som långtradarchaufför. Det var  därför det blev så som det var tänkt, en bok, och ändå inte. Pelle skulle ha varit med och haft release på sin egen bok, livs levande. Men medge att det är rörande att familjen såg till att bokprojektet inte dog med sin upphovsman. I boken Dolda skönheter finns också ett närmast kulturellt foto av Pelle iförd sin signatur, en basker.

Greppet är förstås bilder men inte bara texter som förklarar 1700-talets byggnadskonst utan också roliga skrönor. Alla skrönor är inte heller bara skrönor. Hur var det med Näcken vid broar och klappbryggor? Och har något som berättas hänt i verkligheten eller är det sådant som i verkligheten skulle kunna ha hänt?

Lokalhistorien om fröken på Huseby, Asa herrgård, som staten konfiskerade efter kriget (på amerikansk anmodan, jag tror fallet är en skandal trots allt) eller insikten om den stora lingonruschen vid sekelskiftet 1800/1900 är ovärderlig oviktig kunskap.

Den 3 september 1898 skickades 79 220 kilo lingon från Moheda station med tåg till Tyskland. Lingonstationen framför alla andra i hela världen var Moheda. Hur kommer sig det? Otto von Bismarck hade lagt tull på import av kokade lingon. Det innebar importförbud. Däremot var införsel av lingon fri. Nu då? Hur mycket lingon äter den tyska rasen? Blå plommon började ersätta lingon i bakverken som den vet som ätit Flaumenkuche. Konsumtionen av lingon tycka ha minskat. Men i boken slås ett svenskt slag för Änglamat. Och självfallet ett slag för delikatessen lingon och mjölk. Men nu tycks Bloggardag ha tagit sig över bron efter mjölk...

Jag ska inte bara uppehålla mig vid Moheda. Två stenvalvbroar i Göteryds socken finns med. Inalles är det 28 broar länet runt som fotograferats. För mig var det många lärdomar att inhämta. Men Pelles reaktion när han körde en alldeles vanlig väg och plötsligt bromsade in därför att han i ögonvrån sett en stenvalvsbro (den som pryder omslaget) kan jag förstå. Det undermedvetna fungerar. Det är då det dolda kommer fram.

Nu finns det fromma typer som läser Bloggardag och inte nöjer sig med nyvunnen kunskap om lingonexport för mer än hundra år sedan. De borde rätteligen fröjda sig över detta som de inte visste men nu vet och aldrig kommer att glömma men de vill ha allt lite frommare, som om dolda skönheter inte är fromt nog. Nå, Bloggardag är generös.

En biskop är pontifex, brobyggare. Om han då är nedlåtande eller överlägsen mot några han rätteligen skulle bygga broar till, kommer stenvalvbron att framstå som systemkritik. Om vi har ett system där biskopar inte är brobyggare, dag ut och dag in, i ur och skur, är det tysta vittnesbördet från stenvalvbron en högljudd anklagelse om tjänstefel. Gott så. Fortsättning på detta tema kan följa,  men då med det bedrövliga resultatet att det ifrågasätts om vi i mötet med biskopar talar om hederliga brobyggare av det slag som stenarbetaren Andreas "Ryssen" Gustafsson i Göteryd (1839-1928) var. Stenvalvbron finns i Hästberga om ni vill minnas "Ryssen" på plats. Han kan i vår tid och sig själv ovetande fungera som korrektiv för stiftschefer som kanske trots allt har någon ambition att vara biskopar.

Bloggardag förstår att hela mänsklighetens traktan inte är den att läsa om stenvalvbroar i Kronobergs län eller ens lingonruschen. Nu är dock boken snart också antikvariskt värdefull. Den kan bara köpas via Ingegerd. 250:- plus porto (och boken är tung). Vill man åka till Moheda för att spara på portot så titta in till mig på vägen. Ingegerd vet var jag bor. Men ring henne om ni vill ha boken. 070 2908 49 02 eller skriv brev till Ingegerd Andersson, Östra Järnvägsgatan 11, 342 61 Moheda.

Om ni vill köpa andra böcker så är det fullständigt självklart att Bloggardags alla läsare är inbjudna till release- och reunion i Lund när boken En annan Kyrka släpps. Tisdagen den 29 maj kl 13. Laurentiistiftelsen, Kastanjegatan i Lund. Förlagschefen tänkte sig att gamla vänner skulle ses och stolpa runt minglandes efter själva bokpresentationen. Man kan se mer på Gaudetes hemsida.

26 kommentarer:

 1. Broarna som ledde till kyrkan - och kyrkan som en bro!

  Ja, vart tog dessa broar vägen i dagens text? Och var finns blicken på broarna, som var vägen till Svenska kyrkan och denna kyrka som pärlan i vårt lands kulturarv - denna i kyrkodebatten lätt glömda men ofantligt väsentliga del?

  Åk genom Kronobergs skogar, på Skånes eller Östergötlands slättland med deras bördiga och stora åkerarealer, och ni behöver inte åka länge innan kulturarvet syns. Ofta på en liten kulle genom granskogen eller bland lantgårdarna; Svenska kyrkan presenterar sig, våra blickar genom bilrutan fästs vid den stolta byggnaden - Fädernas kyrka, imponerande, mäktig och på plats sedan århundranden mitt ibland oss. Guds boning utefter vägen, där vi också kan se broar över vattendrag som leder till Hans hus. Och kyrkan som bro - bro till historien, Sveriges kristnande, bro till vår trygghet i andligheten, bron till lisan för själen.

  Vår stolta svenska kyrka presenterar sig, väcker glädjen hos oss, skapar lugn och trygghet för oss, bjuder in oss - alla utan undantag. Det är kyrkan, Guds hus, som inte sorterar, diskvalificerar eller irriterar människor. Det är kyrkan med sin öppna och varma famn!

  I Kronoberg, i Östergötland, i Skåne - överallt i vårt älskade Sverige. Broarna i Kronoberg blir på så sätt broar till vårt gemensamma kulturarv, kyrkan och Svenska kyrkan som den oöverträffade kulturbärare den är.

  Och i den står BloggarDag lika trygg som han gör på närmaste stenvalvsbro utanför Moheda.

  Tyvärr vet eller förstår nog flera i hans supporterklubb detta. Förstår inte Svenska kyrkans fantastiska värden från vilket håll man än ser den.

  BloggarDag kan efter biblioteksbesöket i Moheda utbrista i orden "Vad vore Kronoberg utan stenvalvsbroar". Men han bör omedelbart lägga till denna mening:

  "Vad vore landet utan den fantastiska Svenska kyrkan"?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där en mängd kyrkor denna söndag står utan gudstjänst!!!

   Radera
  2. "som inte irriterar människor"

   BOD

   "Kristendomen var ett lejonbudskap,
   ständigt på jakt efter varmt och levande byte,
   ett ungt lejon av Juda.

   Men vi klippte dess skarpa krökta klor,
   stillade dess törst efter hjärteblod
   och gjorde det till en spinnande huskatt."

   +Nils Bolander

   Radera
  3. Kyrkorna kan förslagsvis återanvändas som moskéer!
   På så sätt kan mycket personal dessutom få behålla jobben. Kanske blir det lite svårigheter med de kvinnliga prästerna, men med kompromissande kan nog också den frågan lösas. Svenska Kyrkan har här ett utmärkt tillfälle att gå före och visa att de menar allvar med sina pro-islamiska upprop! Föga använda byggnader och prästlönefonder kan med fördel övergå till Muslimska Brödraskapet. Om inte annat en fin hint om att Brödraskapet bör visa samma generositet i Mellanöstern och Nordafrika!
   /Ummah

   Radera
  4. Tack för dikten av Nils Bolander!

   Radera
  5. Fin dikt! Och tänkvärd i dessa yttersta tider.
   Lingon är gött och nyttigt. Fulla av antioxidanter .
   Pelle S. Född smålänning, numera hallänning.

   Radera
 2. Bara ett stenkast ju! Ropade min vän David när ja, lilla söta ja, tvekade att bege mig i ponerad tanke söderut, till Lunn. Hujedamig sådant barn hen är, Svarta katten, hojtade en annan som trodde mig om att med sjumilaklivstövlar vilja anmäla mig som extra opponent när luntan läggs fram.

  Tar jag mig dit är det för dryck och snittar, medan ja, lilla ja, på de grånade tittar.

  I mörkret är ju alla kattor grå.

  Som sådan trivs ja, lilla söta ja, i kattrumpans mörka vrår uti Calmar.

  Nä ja, lilla ja, kommer inte till boken. Boken får komma till mig. Ponerat att den inte redan kommit.

  Beställer den väl väl genom en vän som har koll på Adlibris eller tar barnas sparbössa och pröjsar kontant över disk.

  Inte kan svart katt lämna tassar till avtryck om att ja, lilla söta ja, läsa en sån räliger bouk, som väl måste ponerad vara: bra bok, fel författare.

  / utan signatur ( svart katt på plåttak)

  SvaraRadera
 3. Till dem som blundar och lever i förnekelse!

  Öppna äntligen ögonen, alla ni
  som sluter ögonen och låtsas som
  om kyrkan inte existerar.

  Ni, som likt en automat på högvarv
  låtsas som Svenska kyrkan ej finns,
  ej är en gudagåva av Herren och ett
  oskattbart historiskt och kulturellt
  fundament, en grundpelare i vårt land.

  Ni är fast i den obegripliga förnekelsens
  dunkla värld, där den klara sanningen
  är förvandlad till blott fragment och
  motsatsen har herraväldet. Men sanningen
  om kyrkan är inga fragment utan klar och tydlig
  verklighet, som kan beskådas överallt i Sverige.

  Ni talar och sätter på pränt också er förnekelse
  mot bättre vetande. Många av er är ju fostrade i
  Svenska kyrkan och har varit dess tjänare. Vad har förvridit er åsikt och ert omdöme om kyrkan, fått er
  att använda de håra och kränkande orden om den och vägran att se kyrkans andra ovannämnda värden och betydelse?

  Jag, och många, många med mig, skräms och skäms över
  denna attityd just från er, där stenens hårdhet har
  tagit kommandot över det mjuka och finstämda omdömet
  om Svenska kyrkan. Den kyrka, som vi alla är skyldiga ett varmt och från hjärtat kommande tack,
  kyrkan som finns till Guds ära, för vår skull och trygghet.
  Denna kyrka skall också vi ära med vår ödmjukhet och tacksamhet.

  BENGT OLOF DIKE


  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev stororder dumma till övermått men alla förstår att de är djupt kända. Situationen är en helt annan. Wenck kommt nicht!

   Radera
  2. Och återigen påminns jag om Jer 6:14! När ska BOD vakna upp ur sin drömvärld?/Paul

   Radera
 4. Ett utdrag ur Peter Hahnes nya bok, som jag tror Bloggardag skulle kunna ha intresse av:
  http://www.i-daf.org/aktuelles/aktuelles-einzelansicht/archiv/2018/04/20/artikel/schluss-mit-euren-ewigen-mogelpackungen.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. De evangeliska i Tyskland är minst lika illa ute som de svenska. Antje lär känna sig hemma!

   Lars Jensen

   Radera
 5. Under de senaste dagarna har en stor mängd kommentarer "tagits bort av bloggadministratören". Har Bloggardag blivit ömhudad, eller..? Mycket av dragningskraften hos denna blogg har väl annars utgjorts just av att utrymme upplåtits även åt lite' udda röster (från Antony till BOD)?/Paul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något har hänt och Bloggardag vet inte vad. Själv är han oskyldig som ett nyfött lindebarn.

   Radera
  2. Är folkkyrkorösterna udda Paul?

   -Ja, Paul tycks förväxla de frekventa och blogginnehavaren lojala rösterna på bloggen med folkkyrkoföreträdarnas mångmiljonsmobilisering. De förstnämnda rösterna är enligt honom inte udda. Detta begrepp är förbehållet folkkyrkans, hävdar han ju med sin kommentar.

   Som jag flera gånger har tvingats konstatera: verkligheten är för vissa bara de åsikter som de själva delar.

   Bästa Paul, välkommen till folkkyrkans breda åsiktsgemenskap, som jag med stolthet delar!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Men, BOD - nu tar Du väl ändå i? "Mångmiljonsmobilisering"!? Var återfinns dessa miljoner på söndagsförmiddagen? Knappast i kyrkan, i alla fall - såvitt jag kan se./Paul

   Radera
  4. Måste man det, Paul?

   -Måste man vara i kyrkan på söndagsförmiddagen för att dela en åsikt om den, Paul?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Vilken självbekännelse från hr Dike! "verkligheten är för vissa bara de åsikter som de själva delar."

   Har det oskyldiga lindebarnet gjort något försök att efterspana vad som hänt? Det är föga lustigt att lägga tid på att kommentera när ens kommentarer försvinner.

   den Lea

   Radera
  6. Haverikommissionen arbetar. Hittills är det lugnande beskedet att de senaste kommentarerna inte försvunnit. Det kan ha varit ett tekniskt fel. Annars är det en attack. Nu pågår ett arbete för att försöka spåra försvunna kommentarer.

   Radera
  7. den Lea!

   Måste jag än en gång poängtera att det är medlemskapet i Svenska kyrkan som stipulerar rösträtt och inflytande där. Inte antalet kyrkobesök.

   En sanning, Lea, precis som den att Moheda ligger i Småland och inte i Blekinge!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  8. Snälla BOD - vilken egendomlig fråga! Naturligtvis är det inget krav för att "dela en åsikt" - ateister och agnostiker har väl en "åsikt" om kyrkan, som leder till att de inte går dit! Men inte kan väl en kyrkokristen - och till på köpet "förtroendevald" - tycka så?/Paul

   Radera
  9. Men lille hr Dike, jag kommenterade bara din lilla självbekännelse att verkligheten för dig - i alla sammanhang - bara är de åsikter du själv delar.

   Vad har rösträtten överhuvudtaget med saken att göra? Och är det något att fröjda sig över att en stor mängd personer som saknar kunskap om kristen tro har rösträtt i en kristen kyrka - för det anser ju hr Dike att svenska kyrkan är?

   den Lea

   Radera
  10. Varför sorterar ni kyrkobesökarna, Paul och den Lea?

   -Svenska kyrkan är en öppen kyrka, som inte stänger ute någon. Det vet ni men breder ut er om att personer saknar kunskap och kristen tro inte skall få rösta, trots att de är medlemmar i kyrkan.

   Vad vet ni om deras kunskap? Och varför denna sortering, indelning av folket i kyrkokunniga och kyrkookunniga?
   Skall det månne göras kunskapsprov utanför kyrkporten?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  11. Men, BOD, jag har väl INTE "sorterat kyrkobesökarna"? Tvärtom har jag förespråkat att JUST kyrkobesökarna skall få ett tydligare inflytande i sin kyrka, på bekostnad av dagens rent sekulärpolitiska system. Detta system gör ju att div. partigängare - som sällan eller aldrig sätter sin fot i kyrkan, men som gärna vill gynna sitt eget parti i (kyrko)politiken och därför kommer just och endast när det är val - tar makten. Det finns mängder av fullgoda demokratiska modeller för hur man kan organisera val inom folkrörelser och andra organisationer, utan att stå vidöppen för ett "Machtübernahme" av utomstående, inaktiva och av kärnverksamheten ointresserade (kanske rent fientliga?) krafter./Paul

   Radera
 6. Noterar med glädje att BOD denna söndag inte tycks ha postat något inlägg under högmässotid. Han var säkert i kyrkan (jag är ju skolad i katekesens ord om att alltid tyda allt till det bästa)./Paul

  SvaraRadera
 7. BOD Re Pauls inlägg 20:46

  Jag förmodar att Du inte känt dig manad att slå upp den vers Paul syftar på. Det är dock en så viktig vers och så passande i vår tid där det som predikas på många platser i ditt "älskade" SVeK mycket litet har med den lära som Jesus och i hans efterföljd apostlarna levde och dog för. Jag skriver därför ut den nedan:

  De taga det lätt med helandet av mitt folks skada;
  De säga: Allt står väl till, allt står väl till;
  och dock står inte allt vä till

  Nästa vers börjar f.ö De skola komma på skam...

  I sammanhanget skulle jag vilja rekommendera en intressant bok utkommen "redan(?)" 2008. Kyrkliga förbundets bokförlag.

  Genom evangeliets kraft av Mickel Vigilius, dansk teolog. Det han skriver om problem och irrläror alltsedan reformationen är dock inte specifikt för danska förhållanden utan i sanning allmängiltigt.

  Borde vara av intresse för alla som har åsikter om Kyrka och hur den skall styras och hur evangeliet skall framföras. Tar även upp hur det förfalskats och förflackats under den i och för sig behjärtansvärda önskan att det skall kunna mottas och accepteras av den moderna, förnuftiga (snusförnuftiga(?)) människan som berömmer sig av sitt rationella och vetenskapliga tänkande. Visar bl.a hur en avart -vanlig i dag innebär att människan betraktar sig som alltings överhuvud och Gud på sin höjd skall anpassa sig efter dennes krav och önskningar.

  //HH

  SvaraRadera