lördag 28 april 2018

No problem eller No. Problem

Jag lärde mig skillnaden mellan "no problem" och "No. Problem" när jag såg The Death of Stalin på anmaning av en biskop. Så är det "no problem" eller "No. Problem"? Den politiska majoriteten eller Lagrådet?

Visserligen avvisade Lagrådet förslaget till nya bestämmelser för de 9000 ensamkommande barn/ungdomar/unga vuxna. Det var en ny lagprincip som infördes. Förslaget sågades. Det löser inga problem, skapar svårlösta juridiska problem, skjuter problem framför sig eller lägger dem på lärare, vars betygsättning kommer att vara helt avgörande, livsavgörande, för dessa ensamkommandes framtid. En kvalificerad gissning är att det i den allt övervägande majoriteten av fall inte blir godkänt. Då ska de unga ut ur landet likväl. Vad kommer att hända då? Och hur hanterar vi situationen om det visar, sig att en av tio kommer att bidra till vårt samhälle, kanske två men att åtta kommer att vara tärande hela livet?

Vårt samhälle har inte byggts för detta. Vi har byggt ett nationalegoistiskt välfärdssystem av försäkringsmodell för ett begränsat antal människor som har det gemensamt att det kunnat bidra till systemet. Och vi har haft lagstiftning för att ta emot asylsökande, men inte ta emot migranter om vi inte prövat noga först om de behövts. Vi har dessutom velat ha rättssäker prövning av asylskäl. Om dessa sakförhållanden har få haft något kritiskt att säga. Bortsett från att några av oss har tjatat om 1%-målet för bistånd förstås.

Numera är det vårt fel att det kommit sådana mängder migranter att handläggningen inte hinns med. Då ska de ensamkommande hållas skadeslösa om de kommit i rätt tid. Det sätts ett datum. Har man kommit en dag "fel" ska man ut. Är detta riktigt rättvist? Jag menar, om nu den sena handläggningstiden är en faktor, varför ska ankomstdagen vara så viktig? Öppna era hjärtan och era gränser? Och varför ska Dublinförordningen upprätthållas? Nej, den upprätthålls inte längre, men när förordningen antogs, hördes inga protester från Sverige. Något lurt är det med alltihop.

Nu får de 2000 afghaner stanna som inte varit så snälla att de följt utslagen (två möjligheter att överklaga beslut). De som åkt tillbaka, står där med lång näsa. Borde inte också de få en ny möjlighet, dvs få komma tillbaka några år och gå färdigt sin skolgång eller förberedande skolgång? Var de nu egentligen bor. Det sägs att afghanerna saknar alla former av förankring till Afghanistan. Konstigt att svenska medier då inte följt upp med frågor om vart de avvisade egentligen tagit vägen nu? Står de vid Kabuls flygplats?

I Afghanistan avlöser blodiga våldsdåd varandra, säger någon. Någon annan beskriver hur människor i Kabul nu rustar upp sina hus och bär hem nytt santitetsporslin. Vi ska förstås inte låtsas om det motsägelsefulla i bilden och inte kräva besked i sak. Attentat inträffar. Det gjorde det i Stockholm också. Då kunde en lösning vara att se till att Afghanistan får en fungerande polismyndighet, dvs skicka dit EU-insatser (Euro-Pol) för att organisera just detta. Och så har vi det där underliga, att fullastade plan går till Kabul med familjer som ska på semester dit.

Allt detta, allt, är dock ointressant för den som är medlem i Svenska kyrkan.
Redan innan Centerpartiet beslöt att Lagrådets bedömning inte var värd att följa, hade Svenska kyrkan och Rädda Barnen tagit ställning och deklarerat att utvisningarna skulle stoppas. Svenska kyrkan = 6 miljoner medlemmar. Saken borde varit klar redan då. Sveriges största medlemsorganisation vet rimligtvis vad den talar om och då måste regeringen falla undan för majoritetstrycket. 10 miljoner invånare visst – men 6 miljoner har genom sin medlemsorganisation gett klart besked. Vad gäller bråket? Vad tror politikerna att de kan göra annat än falla undan? Centerpartiet har fattat. Lagrådet kör det lagiska och det kan den klerikala fromsintheten lätt hantera. Minns Stora rådet och beslutet att döda Jesus! Det säger allt.

Fast kanske inte riktigt allt. Svenska kyrkan är på papperet en demokratisk folkkyrka. Då kan man förmoda att det fattats beslut om hållningen när det gäller ensamkommande i något ansvarigt organ. Det ansvariga organet i policyfrågor på denna nivå torde vara Kyrkostyrelsen. Jag har inte sett något sådant beslut. Har ni? Eller bevittnar vi hur några få bemäktigar sig namnet "Svenska kyrkan" och agerar därefter?

Redaktören Sandlund i tidningen Dagen träder fram som expert på förhållanden i Afghanistans huvudstad. "Ingen människa, ung eller gammal, borde i nuläget sättas på ett plan till Kabul, där blodiga våldsdåd avlöser varandra och dit UD i åratal avrått från alla resor." Nå, fullastade plan går dit. Borde vi till detta arma land sätta in en armada med flygplan och rädda så många människor vi någonsin kan ut från Kabul då? Måste det inte bli så om hjärtat ska styra? Om hjärnan ska styra kanske insatser för att hjälpa afghanerna att bygga upp den egna ordningsmakten genom EU:s polisorganisation är bättre? Långsiktigt, menar jag.

Om redaktören Sandlund behöver vi väl inte ha så många meningar. Journaliståkomman framför alla andra är ju det där att journalisten tror sig begripa allt bättre än alla andra. Och Sandlund kan man lita på. Hennes oförytterliga meningar går att läsa i Dagen och då och då uttalar hon dem också i radio och tv. Så fungerar en Messerschmitt. Vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser och stenläggarna har väl alla tänkt med hjärtat. Men land ska med lag byggas. Kloka och rättvisa lagar.

Vi står nu med nya principer bortom lagfäst ordning för ensamkommande. De 9000 i alla fall. De kristliga har inte skärskådat argumentet, att resurserna för denna hjälpsamhet tar mellanskiktet från de fattigaste pensionärerna. Är det sant eller falskt att detta är den konkreta politiken? Är det "fake" att satsningen på sjuksköterskor kostar 400 miljoner och gäller 90 0000 personer medan vi satsar 3 miljarder på 9000 ensamkommande. Inte vet jag. Jag skulle vilja se siffror.  Men om någon äldre person undrar kanske svaret ska ges, att det system vi trodde oss bygga upp plötsligt förändrades i vår globaliserade tid?

Har Svenska kyrkan någon mening också om detta? Och de tusentals som gömmer sig för att inte bli avvisade efter lagligt fattade beslut – vad ska gälla för dem? Vad säger Svenska kyrkan, 6 miljoner medlemmar? "No problem" eller "No. Problem!"

53 kommentarer:

 1. NU måste ändå redaktör Sandlund ge dej den där elcykeln, Dag! Fullastade plan till Kabul med folk som ska på semester dit! (Närmare ett semesterparadis kan en väl inte komma?).

  SvaraRadera
 2. Märklig klyvning hos DS. På ena sidan ser han klart och tydligt det humanitära behovet när det gäller flyktingar, men på andra sidan vill han inte lyssna på hjärtats röst utan tjafsar om kostnader.

  Att vara den barmhärtiga samariten kostar. Det kostar i kost och logi och att inte tala om sjukvård och utbildning.

  Sen då?

  Och vad kostar det att vara prästen eller leviten som gick förbi? Vad kostar det för deras själar och psyke för den del.
  Den tillräcklig demokratiska kyrkan försöker åtminstone att agera i samaritens anda och den här gången även Centerpartiet, det enda partiet kvar som hänvisar till humanitära skälen.

  En gång i tiden det humanitära var det som fick Sverige strunta i gamla lagar och stifta nya för att inte svika det humanitära.

  Pensionärer och sjuksköterskeutbildning kommer inte att mista något, Sverige är fortfarande rik och trots imigranter går på vinst, och i framtiden på grund av immigranter .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara en barmhärtig samarit är fint, tänk bara på att skatter är inget som för den enskilde är frivilligt. De drivs in med hot om både utmätning och straff, ibland från människor som själva inte direkt lever i överflöd . Kan dessa pengar sen delas ut hur som helst till vem som helst oavsett ursprung och härkomst. Alla är nog inte riktigt eniga med dig där Markku.

   Det är jättefint att vara generös, Gud älskar en glad givare. Men gladast blir han nog om vi är generösa med våra egna pengar, inte med pengar som andra har arbetat ihop.

   En glad givare.

   Radera
 3. Är det helt säkert att det är klyvning att se att var sak har en fram och en baksida? Var detta inte också en insikt Jesus Syrak gav? Är den nya lagen verkligen så bra och har Lagrådet verkligen så fel? Men poängen är förstås att inget av detta är något problem. 6 miljoner har avgjort saken. Svenska kyrkan har talat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka som ormar och menlösa som duvor, det är hållningen som gäller! Tyvärr verkar många gå in för att vara enbart menlösa.

   Radera
 4. Jag har inte tagit ställning i afghan-frågan då jag själv faktiskt inte känner till exakt hur förhållanden är i olika delar av Afghanistan. Att en hög självmordsfrekvens föreligger bland dem som får avslag visar dock att det inte är ett semesterparadis det är fråga om.

  Som ofta undrar jag över dina källor, Dag. Vilka, förutom hatsajterna, "vet" att planen är fullastade med semestrande afghaner? Det förekommer säkerligen, men hur vanligt är fenomenet? Och, jag frågar mig själv, är det i sig ett bevis på att någon beviljats asyl på felaktiga grunder? De är kanske för farligt och omöjligt att bo där permanent för vissa, men man är beredd att ta risken att drabbas för att få återse släkt och vänner om det bara rör sig om några veckor? Jag vet inte.

  Själv blev jag mycket glad i går då jag fått en ny elev, en ambitiös ung man från Afghanistan i min sfi-grupp. Jag blev helt paff när jag fick veta att han inte fått gå en dag i skolan i sitt hemland, utan arbetat från sju års ålder med att väva mattor. Nu både talar och skriver han väldigt bra och kommer troligen att klara sig alldeles utmärkt i sitt nya hemland. Kan sägas som motvikt till ditt tvivelaktiga påstående om hur få som kommer att "bidra".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, det verkar som att 90% av de unga männen kommer från Iran, dör fred och halvhyggligt välstånd råder. Har de tagit sig hela vägen från Iran till Sverige kan de knappast vara så svårt att resa från Afghanistan och hem till Iran?!

   Antony

   Radera
  2. Anthony,du har alldeles rätt i, att betydande del av afghanska ungdomar kommer från Iran.Dom flesta tillhör folkgruppen hazarer, vilka är shia muslimer och förföljda i Afghanistan där dom flesta är sunni muslimer. Dom flydde till Iran under al qaida tiden på 90-talet och dom anses som statslösa i Iran. Men man har tvångsrekryterat dom till Iransk arme och för att undvika detta, har dom blivit flyktingar i Sverige, eftersom dom har ingen möjlighet att återvända varken till Iran eller till Afghanistan.

   Radera
  3. Markku, tvångsrekryteringen till Irans armé är en myt pch det finns redan massor av exempel på "barn" som besökt sin familj i Iran. De är inte heller statslösa utan afghanska medborgare, men det är mycket svårt att bli medborgare i Iran.

   Antony

   Radera
  4. Min iranska kollega sa just att hon skäms för hur hennes hemland behandlar afghanerna. Det är antagligen ett ganska uselt liv där också om än bättre än i Afghanistan. Däremot är inte jag heller för att bevilja uppehållstillstånd generellt för dem som kommer från taskiga förhållanden rent allmänt men inte uppfyller kriterierna för flyktingstatus, eftersom vi inte klarar detta.

   Radera
  5. Anthony, skärp dig. Kolla fakta först innan du drar myt-kortet.

   Radera
  6. Nej Markku, det ör av dig som vi kräver bevis för tvångsrekryteringen! Det finns exempel på att Iran erbjudit medborgarskap för genomförd militärtjänst, men inga tvångsrekryteringar.

   Antony

   Radera
  7. Markku är vidare en okunnig storsvamlare som inte kan skilja mellan al-Qaida och talibanerna!

   Antony

   Radera
 5. Lilla söta ja måste jaga mig och kerygmatiskt ropa att kommentatorsfältet är mitt!

  Med mina gula falska ögon går ja, lilla söta ja som tempelkatt till de malandes område och spatserar på barocklådans plåttak.

  O we! är ja, lilla söta ja, ute och smyger utan min människa.

  Jamar. Myser.

  Bloggen är bloggarens säger min vän Tessin.

  Fältet är mitt svare lilla ja.

  O we och ovett ropar de efter mig när svart katt går över från ponerad kattrumpa men ja, lilla ja smiter snart till Nyhem och deltar i ett kattrep.

  Tempel och församlingshem för en katta som lyser som natta. Svart katt med gula ögon ponerar sig längs gator i Calmar.

  / utan signatur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lilla söta du är så söt att det rinner honung ur anus på dig. Men måste du publicera skiten?

   Radera
  2. Utan signatur publicerar sig.

   / utan signatur ( äger fältet )

   Radera
 6. Robert Hannah har skrivit två tänkvärda artiklar i Expressen:

  "Den som hörs mest får stanna i Sverige" (24/4-18)

  "Unga afghaner får gräddfil - men kristna som flyr IS får avslag" (26/4-18)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra artiklar som väl belyser den korrupta, kristenhetsfientliga och rättsvidriga "flykting"-politik som bedrivs av S,V, Mp och C!

   Antony

   Radera
 7. En ögonblicksbild från vårt liv här. Min sons kompis blev utvisad (han har inget med Afghanistan att göra utan kommer från ett annat fattigt land). Kompisen hade här jobb, om än tillfälliga, spelade i stadens fotbollslag, hade många vänner, gjorde tätt för sig, levde laglydigt och gick en strålande framtid till mötes tills han blev utvisad. Nu ringer han till min son då och då och ber honom skicka 100kr. För att han inte klarar sig i ett land med skyhög arbetslöshet. Inga föräldrar i livet men någon mer avlägsen släkting finns. Han hade behövts här. I laget och på stadens restauranger där han jobbade. Ty det handlar om en människa och om oss andra som saknar denna människa. En människa som jag hoppas snart är tillbaka på det ställe där han behövs och inte ligger någon till last utan bidrar till samhället. /M

  SvaraRadera
 8. Vem har talat om semesterparadis? Men familjer reser på semester till Afghanistan, där släktingar och vänner finns. Källa? En som ofta rest till Kabul med flyg. Poängen kan vara att vi inte riktigt vet och då blir min fråga varför vi inte vet. Är det sant som det beskrivits att familjer nu tar nya tag för att renovera sina hus, t ex?
  Logiken kan jag fundera över. En ambitiös elev i en sfi-grupp blir framtidsprognosen för alla ensamkommande. Min undring är en annan. Vilken framtid skapas just nu genom en lag som tycks vara riktigt dålig. Men tveka inte. Vi har bestämt oss för Svenska kyrkan har bestämt sig för hur det ska vara och då vet vi väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kommentar om eleven var som sagt en motvikt till dina egna tidigare påståenden, och inte en "framtidsprognos för alla ensamkommande". Du halmgubbade där.

   Vad har eventuellt införskaffande av ny toalett och handfat att göra med detta egentligen? Hoppet är det sista som överger människan och uppenbarligen finns det dem som vill stanna i sitt hemland. Detta är dock i sig inte ett bevis för att mannen som bar hem handfatet i går inte blir ett offer för självmordsbombare i morgon.

   Radera
  2. Vet lite själv. Men rimligen har flygbolagen som trafikerar Kabul en sådan beläggning att de går ihop. Annars skulle de inte flyga dit.
   Canutus Hahn

   Radera
  3. Folkgruppen pashtun är den dominerande folkgruppen och utgör överklassen i Afghanistan. Dom lever i ett lokalt"överklass"" subkultur och maktelit där. Alla amerikanska dollarmiljarder har hamnat i fickorna på pashtuns och dom sannerligen reser ut och in på semester vart dom vill.Det enda dom är redda för är religiösa självmordsbombare.

   Radera
  4. Se där Markku, de flesta afghaner saknar skyddsbehov oavsett ålder!

   Antony

   Radera
  5. Rätt igen Anthony, din skämt ger dig en poäng. Pashtun är majoritet och dom har inga skyddsbehov. Men ett antal minoritetsfolkgrupper har det.

   Radera
  6. Väldigt få som kommer från Iran har skyddsbehov i Sverige.

   Antony

   Radera
 9. Mullrar det i FK:s krater?

  -Läste ni, kära BloggarDagsanhängare, spydigheterna mot Elisabeth Sandlund, den duktiga Dagenredaktören och - tillika - nyvalda ledamoten av bloggarens egen nomineringsgrupp, Frimodig Kyrka?

  Mullrar det i FK:s krater? Ser bloggaren henne som en katta bland hermelinerna i gruppen eller vad står på? Jag är ytterst förvånad, då Sandlund är en skicklig skribent, duktig debattör och besitter ett omdöme, som jag saknar hos många an dra FK-företrädare.

  Är det bloggaren, som har iscensatt mullret?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver nog inte vara mer komplicerat än att man kommer till olika slutsatser. DS tillåter sig svänga, Sandlund är tvungen? att fortsätta rakt fram. an

   Radera
 10. Apropå dagens bloggtext och Annas kommentarer.

  För några år sedan reste jag hem via ett förbokat flygplan från Rotteram. Jag skulle ha flugit med ett annat plan men det var överbokat och jag fick istället plats på detta. Inte helt ovanligt med överbokade plan.

  Nåväl, detta plan var lite speciellt. Jag tror att jag var den ende svensken-knappt så om man skall vara nggrann med min tyska bakgrund men den låg långt tillbaka med en tyska som jag stort sett glömt då jag kom som krigsbarn och sådant som hemspråksundervisning möjligen varit ett skämt.

  Alltnog där hördes en del svenska på planet men med stark brytning och uppiffad med arabiska. Alla hade varit på "pilgemsresa till Mecka" alla stort sett som man förstod på skattebetalarnas bekostnad . (Nu talar jag om vad de själva pratade om och utan att veta att jag var svensk-mitt namn är inte precis svenskklingande.) Deras prat handlade mest om vad de kunde "plocka ut" när de nu kom tillbaka. Vad lagarna sa osv. Vissa visade dessutom förakt mot systemet? Talade om den lättlurade svensken och dess rädsla för att betraktas som antisemit och hur de kunde utnyttja detta.

  Ja, jag vill inte skriva mer om detta bara påminna om det gamla- de dumma svenskarna!

  De tyckte alltså själva detta men de utnyttjade glatt detta. Jag teg. Var det fegt? Fel av mig?

  //HH

  SvaraRadera
 11. Rättfärdighet är benägenheten att ge till var och en vad som tillhör honom eller henne. Våra medborgare, särskilt äldre, betalar med sitt arbete för att få trygghet, vård, utbildning.
  Staten misslyckas med att ge detta på ett alltmer flagrant sätt. Tusentals äldre får duscha en gång i veckan. Man har inte ens råd med sylt till deras pannkakor. Polisen lägger ner tretton våldtäktsutredningar per dag utan att kunna undersöka, ens när akterna är filmade. Pensionärer pantar burkar på gatan.

  Staten misslyckas att ge till dem vad som tillhör dem. Det "profetiska" här är inte att anklaga staten för att den inte tar hand om alla människor på planeten. Afghaner har inte "rätt" till något vi har. Däremot kan man ge till dem vad de inte har rätt till, som barmhärtighetsgärning. Men låt oss först skipa rätt, och sedan se till barmhärtigheten mot utomstående. Att börja med att betala ~1 miljon per år för en ensammkommande "flyktingbarn" är absurt och orättfärdigt.

  Staten ska ge till var och en vad som tillhör dem. Låt oss göra detta först. Annars devaluerar vi hela poängen med statens välfärd. Varför ska man betala för något man inte får? Våra pensionärer är lurade.

  SvaraRadera
 12. Godhetsposerande är ett måste i nutiden. politiskt och religiöst. Allt annat är kontraproduktivt. Givetvis skall pengarna till det goda tas från andra, främst pensionärerna, som inte protesterar och tycks lättlurade.

  Tino Sanandajis FB blir upplysande för den som fortfarande inte ser klart:

  https://www.facebook.com/tino.sanandaji

  Amnestin för de 9.000 kan kosta 15-20 miljarder i ett livsperspektiv med anhöriginvandring. För närvarande är endast ca 30% av alla svenskfödda nettobetalande i livsperspektivet. Övriga kostar alltså trots arbete. Rimligen kostar flyktingar mer och i större utsträckning.

  Som "arbetande" är man inte självförsörjande, eftersom man räknar med begreppet "sysselsättning". Det innebär att man uppger sig under en vecka ha arbetat minst en timme, betalt eller obetalt, med eller utan avtal, eller varit sjukskriven eller under utbildning eller praktik eller annan åtgärd. Det tar alltså ca åtta år, innan hälften av en grupp flyktingar är sysselsatta, vilket oftast översätts till "i arbete".

  PP

  SvaraRadera
 13. Anna,

  det är ett dumt argument. Lika dumt som att säga att vad är risken för att i morgon drabbas av ett nytt drotninggattentat / terrosism.

  Att de just på drotninggatan har förstärkt stenbumlingarna. Väl det finns många andra gator och andra städer.

  Fråga dig istället- du som likt alla andra humanister med så hög moral och människokärlek hur du ställer dig den dag du, för all del inte nekas vård, det gör vi inte dvs, svenska staten, men vården framflyttas tills du dött "naturligt"?

  Min egen fru har nu väntat i över ett år på operation som skulle gjorts inom två månader. Operation som dessutom krävde att hon inte skulle ta viss medicin.

  Själv har jag härtfel som för egen del är peanuts men jag märker att från att till en början- alltså sjukvården- hävda nödvändigheten av årliga kontroller och iom detta påståtts att man vill bli kallad inte kallats en enda gång.

  Nu är hon, frun alltså, verkligt skraltig men kan inte nu ens få besked om hon skall ta denna medicin eller om operationen är på G.

  Själv känner jagK och bryr mig knappast för egen del.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag respekterar rädslan för att samhället skulle inte ha råd att ta hand om sina medborgare. Trots den stora flyktingströmmen tre år sedan , går staten med jätte stor vins med ca 100 miljarder som överskott.På kort sikt flyktingar kostar och på långt sikt försörjer den här blivande arbetskraften den föråldrade befolkningen. Att satsa på unga flyktingar är som en långsiktig kapital placering.

   Radera
  2. HH: Du kan inte skriva att det var "ett dåligt argument" eftersom det inte var ett argument överhuvudtaget. Det första var en beskrivning och det andra ett påpekande. I sfi-undervisningen ingår förstås läsförståelse - du är välkommen att delta!

   Historien om flygresan gör mig föbryllad - brukar du upplysa dina medpassagerare om ditt för- och efternamn? Det var hursomhelst synnerligen korkade arabisktalande om de inte förstod att vissa i planet talar svenska om de var på väg till Sverige. Feg? Ja, jag tycker nog att man kunde ha sagt "det är mina skattepengar som betalar detta" om det nu var så att de beskrev att de utnyttjade systemet.

   Åkte de på skattebetalarnas bekostnad? Låter inte troligt, i så fall måste de ha levt EXTREMT snålt då etableringsstöd och socialbidrag inte handlar om några stora pengar, liksom det inte gör för svenskarna heller.

   Radera
  3. Markku, det finns många studier som visar på att muslimer från Centralasien, Mellanöstern och Afrika inte är någen investering alls inte ens den tredje generationen bär sina kostnader i en västerländsk välfärdsstat.

   Antony

   Radera
  4. Markku: Även invandrarna blir äldre och sjuka. Strategin att låta dem ta hand om den åldrande befolkningen blir därför som ett stort pyramidspel. Många av dem kommer dessutom att "åldras i förtid" eftersom de är äldre än vad de själva uppgett.

   Radera
  5. Regeringen var ju väldigt snabba att höja skatterna efter förra valet, så det är klart att det blir överskott. Det är lätt att vara generös med andras pengar och öppna slussarna för omvärlden .Öppna era plånböcker. Och mitt Europa har inga gränser.
   Naiva Sverige!
   Pelle S .

   Radera
 14. Är det kanske BOD med gelikar som är orsaken till mullret?

  //HH

  SvaraRadera
 15. Alla har fel! På kattrepet höll vi samman i jamande att våra sparade klickar från fössa mass är bara för oss!

  Massipan sa vår egen söta sopran.

  O we! Lilla söta ja är juristpan ffffräste lilla ja.

  Svart katt blir svarte petterpan, söt som sparad massipan.

  Nu sticker ja, lilla söta ja, till Fredrikskans och smickrar och fylld av kickar också hickar.

  Massipanhicka efter kattrep.

  På söndag blir det till att ligga. På Byttan.

  Solkatt är salta katten som alltid är rätt. Alla har fel. Vem sitter med lilla söta ja, i hand?

  /utan signatur ( inte i byttan i kväll, ponerad till kattrumpan)

  SvaraRadera
 16. Pengar till vården kan man ju ta från försvarsbudgeten. Något försvar behövs inte längre, när invasionen redan är fullbordad.

  Sedan undrar jag om svenska medelklassfamiljer vågar skicka sina ungdomar utomlands som au-pairer eller utbytesstudenter i fortsättningen. Nu verkar det ju räcka med ett till två år för att bli så rotad i ett nytt främmande land att man omöjligen kan återvända hem.

  SvaraRadera
 17. Råkade just idag av en händelse komma i samspråk med en yngling som fått tredje avslaget på sin asylansökan. Jag var ute på promenad och han var på väg åt samma håll. För honom var jag bara en främmande människa utan möjlighet att påverka några asylbeslut så jag förutsätter att det han berättade för mig var sant. Han beskrev också ganska ingående för mig sitt mående. Jag tror knappast att han skulle ligga sömnlös på nätterna om han inte hade anledning att oroa sig för vad som kommer att hända när han kommer ”hem” till Afghanistan, ett land han inte varit i på många år.
  Inte mycket jag kan göra för just honom annat än att försöka ingjuta mod och lova att be.
  Men man skäms för sitt land. Det är inte bra det vi gör. /Götapetter

  SvaraRadera
 18. DN gjorde en del reportage för något år sedan om asylsökande som skickats till Afghanistan - jag vet inte om man kan säga 'skickats tillbaka', när de kom från Iran från början. Jag misstänker att deras liv i Iran har varit nog så eländigt och att ett liv i Afghanistan är än värre för dem som är hazarer. Värst av allt för dem som blivit kristna ... Det hade varit mindre brutalt att avvisa dem vid gränsen än att ta in dem, välkomna och sedan tvärvända attityden. Vad som nu är rätt att göra är svårt att säga, men den här gymnasieamnestin är det i alla fall inte.

  Sedan tycker nog jag att den som kommit hit som flykting, etablerat sig i samhället och gör nytta borde få stanna kvar oavsett asylskäl. Varför inte, om de försörjer sig själva och kan bete sig?

  den Lea

  SvaraRadera
 19. Anna,

  Planet jag fick plats på var chartrat. Av vem vet jag inte och det var alltså iofs enbart "snällhet" som gjorde att jag fick plats där. Vem som bestämde detta vet jag naturligtvis inte heller.

  Nej, jag brukar inte presentera mig när jag stiger ombord i ett reguljärt plan men detta var alltså lite speciellt. Jag var själv ytterst förvånad över just frispråkigheten hos passagerarna. Det var f.ö inte mig de talade med utan sinsemellan.

  //HH

  SvaraRadera
 20. För en gångs skull håller jag med BOD. Humaniteten går före alla känslokalla principer. Och, förresten, Lagrådet har visat sug ha en ståndpunkt som senare visat sig vara fel. Jag bryr mig inte om att debattera detta vidare utan jag avslutar med att säga att jag inte delar Bloggsrdaga alla argument. Att sedan tala illa om Sandlund i alla väder är ovärdigt. I synnerhet som hon också är med i Frimodig kyrka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Humaniteten går före alla känslokalla principer." Nej, det gör den inte! Land ska med lag byggas och då måste hjärtat vägledas av förnuft och fakta. Perax ståndpunkt är inte bara politiskt sinnessvag, den är också dålig teologi och kristendom. Åtminstone om vi håller oss till någon form av klassisk kristendom. På 1500-talet kallades den formen av kristendom för svärmeri och den gode biskopen Rudbeckius förpassade på sin tid dessa svärmeandar till den biskopliga "prubban" där de kyldes av med kalla avrivningar för att sedan värmas upp med riset. Praktisk teologi så att säga och fungerar utan elektricitet.
   Jörgen U B

   Radera
  2. Man frågar sig också, Jörgen, var humaniteten tagit vägen när det gäller kvotflyktingar, som verkligen har skyddsbehov och som vi skulle kunna ha tagit emot om "vi" inte valt att slänga pengarna på människor utan asylbehov.

   Radera
 21. Denna bloggpost handlar om att vissa ibland anonyma personer uttalar sig i svenska kyrkans namn i aktuella politiska frågor, utan att ha ett mandat för det. Detta leder ofta till många arga utträden, vilket drabbar församlingarna, men inte "de där uppe". Vi på församlingsnivå får sopa skärvorna av dessa oreflekterade ställningstaganden i svenska kyrkans namn när det i själva verket bara är en biskop, en kommunikatör, ett pr byrå eller en lobbyist som tycker si och så. Det retar mig ofta och det förtjänar mycket riktigt bloggarens kritik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt. Att identifieras med svenska kyrkan känns mer och mer pinsamt.

   den Lea

   Radera
  2. Ser mig tvingad att hålla med "den Lea" och anonym 08:53.
   Jörgen U B

   Radera
  3. Juluppropet var en kupp av Antje och Kyrkokansliet. Ett färdigt upprop presenterades för biskoparna ock Sveriges Kristna Råd. Att gå emot hade varit omöjligt i rådande opinionsläge. Likaså uppropet om ensamkommande barn och unga. Vem vågar ge ondskan ett ansikte? /smun

   Radera
  4. Har sjunkit så lågt att jag blandar ihop ”ensamkommande” med knarkvågen. Det har givetvis ingenting med vartannat att göra, eller? an

   Radera
  5. Blotta tanken visar att an är en värdegrundsmässigt phuul phiskare i grumliga vatten.
   Phyy!!
   /Leve berikningen!

   Radera
  6. Berikningen?

   Radera