lördag 8 september 2018

I valet och kvalet; lördagstankar

Bloggardag vämjes. Han har en mapp där han samlar valmaterial i tanke att läsa på. Han kontaktade också Riksdagen för att få en sammanställning av vilande grundlagsförslag, en fråga vi röstar om men inte ens har pejl på vilka de är. Grundlagsförslag ska tas med mellanliggande val som chans till eftertanke. Men icke! De administreras igenom. Rätteligen skulle vi går till valstugorna och begära redogörelser för vilka de är och hur partierna tänker. Rimligtvis skulle en sådan aktion att hålla undan grundlagsfrågor från allmän debatt falla under någon paragraf. Regeringsformen (RF) eller  Brottsbalken (BrB). BrB 16:16 kanske?

Från Riksdagen fick Bloggardag veta vad han visste. På nätet finns underlag för grundlagsändringarna som väljarna kan studera. Han skrev i ett mejl att jag ville ha materialet i tryck och denna min begäran fördes vidare, fick han veta i det vänliga svaret. Tror ni materialet levererats? Nej. Så kan Bloggardag egentligen alls rösta i riksdagsvalet när denna basala information inte nått honom så att han på ambitiöst sett kunnat läsa, anteckna, reflektera?

Bloggardag tittar på figuranterna. Har de tänkt djupare? De uppträder med den godhet som på sin tid byggde arbetare- och bondestaten DDR. Det är därför de vill förbjuda och påbjuda. De ställer ut löften och förespeglar sådant de aldrig kommer att genomföra. De möter väljarna som vore väljarna en massa och inte medborgare. Denna massa damnationis kan man slå i vad som helst och det sker med hjälp av en journalistkår som saknar/berövats förmåga att skära upp resonemang. Struwe i Aftonbladet 1966 och framåt kunde vara studieobjekt för hur en partisolidarisk men ändå inte lojal hållning produceras publicistiskt. Dieter Strand hör till favoriterna och det gör också Gunnar Fredriksson. Bortom all sans var det när statstelevisionen tar avstånd från vad en partiledare sagt. Naturligtvis är det ett agreande som saknar motstycke i modern svensk historia om det nu är vore så, att här skapas just modern svensk historia. Yttrandefriheten sitter trängre i Sverige. Fråga Nils Funcke.

Grundfrågan är dock en annan än den om figuranterna. I avsaknad av bas i folket bedriver partierna sitt arbete uppifrån, som överhet. Att vara politiker blir ett yrke man ska satsa på. Utbildningen för detta yrke sker inte nödvändigtvis vid universitet och högskolor. Medicine doktor Persson eller Doctor Something Bildt (St Andrews) är exempel. När de varit politiker tillräckligt länge kan de bli konsulter. Bloggardag har läst Rosengrens memoarer, de som Johan Hakelius satte ihop. Det räcker för att veta något om en annan värld än den där kommunalpolitikerna också i storkommunen Moheda var kända. Några var kända som idioter, men det är ett underordnat faktum detta att de var kända. Hur kan Bloggardag skriva så styggt? Det är inte svårt alls. Sanningen skall göra er fria. Fast lite tålte de hedras ändå. Kommunalmannen Alvin Andersson i storkommunen Moheda avlade Elisabeth Gerle, vilket i sammanhanget torde vara ett faktum att beakta.

Har Bloggardag någon som helst kunskap om hur den politiska makten utövas? Jodå. Och en kyrkokristen behöver inte förvånas över ofullkomligheter i ofullkomlighetens värld. Men frågan om politikens bas bränner, för det vi fått uppleva denna valrörelse inger inte hopp för framtiden.

Bloggardag funderade över abortfrågan, som kom upp på annonsplats. Margot Wallström, som Bloggardag ringaktar sedan hon skamlöst ljög vid biskopsutnämningen i Göteborg, förde fram budskapet att svenska kvinnors rättigheter är hotade och tar abortfrågan som exempel. Anders Åkesson, C, med kyrkliga uppdrag, redovisade sin häpenhet över att frågan om aborträtten kom upp. Samtidigt torgförs detta val som ett värderingsval. Men är det så, ska väl värderingarna prövas och saksammanhangen kompliceras. Ser inte politikerna ett dilemma när en abort genomförs vid samma tidpunkt som man räddar livet på ett annat barn/foster?

Enkla slagord kan anföras för att förklara komplicerade sammanhang, det fattar Bloggardag. Men de enkla slagorden kan också skymma insikten, att vi har beslutsfattare som vägrar förstå komplikationer och därför fattar enkla (förenklade) beslut. Också dumskallar kan hamna i beslutsfattarpositioner. Vi är rätt långt ifrån den gamla folkrörelsestrukturen, där det i vardagsarbetet kvickt avslöjades vilka som var att lita på och som man därför kunde anförtro det som var mera.

Hur många är det som fattar vad som händer när, och nu citerar jag Daniel Braw, "journalister byts ut mot kommunikatörer och sanningssökande mot marknadsföring"? Detta är en lysande sammanfattning av trenden i vår tid. Bloggardag har aldrig bett om att det skulle bli så. Redaktör  Braw kollar rörelsetidningar som ägnar sig åt organisationsreklam: "Publikationernas blir propagandaorgan med strömlinjeformat innehåll men allt mindre relevans."

Tja, reklam? Ska statsministern/statsmannen Stefan Löfven främst bli ihågkommen för att han ville ha en korv med bröd? Vad säger det om vår tid?

Till detta kommer köpslagan med röster. Saken är inte ny. För två val sedan hördes en ung kvinna förklara att klanledarna ännu inte sagt hur de skulle rösta i valet. Då bleknade Bloggardag. Nu också. Men det hela äger sin logik. Det mesta är till salu. Eller inte. Byggdes i Sverige en demokratisk modell som inte håller längre när den utsätts för missbruk och förändras från folkrörelse till köpslagan? Och nog är det naivt av det politiska ledarskapet och det kyrkliga att inte höra vad som faktiskt sägs när det det som sägs inte faller inom den egna och självklara förståelsehorisonten? Högre krav måste vi ha.
https://www.svtplay.se/video/19212475/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-avsnitt-18-1?start=auto

I morgon ska Bloggardag iväg och rösta. Roligt är det inte. De verkliga framtidsfrågorna i ett värderingsval tycks inte få så stort utrymme.

Vilka värderingar ryms i att Djurängens förskola i Kalmar ordnade en mini-prideparad? Veckan har varit prideorienterad med fokus på att alla människor är olika. Förskolan är HBTQ-certifierad. Det torde betyda, att förskolan står upp för prostitution – för det var ju den frågan som avgjorde att Svenska kyrkan inte ville/kunde låta sig certifieras. Nu var sexualitet inte tema på förskolan, den fungerade mer som första förberedande till vad pridandet egentligen går ut på, fattar Bloggardag. Betalningen för certifiering kommer från kommunala medel. Hade här inte funnits frågor att ställa, frågor om alla som i egenintresse (maskerat som allmänt!) så gärna vill plocka medel ur det skattefinansierade? För att inte tala om alla andra frågor som kunde ha med värderingar att göra.

Klimatet? Trosbekännelsen ska avläggas. Agronomen Rockström har rätt. Jorden tippar över. I det svenska valet ska vi tappert stoppa detta. Men hur då?
Försvarsförmågan? Bloggardag var med när 700 000 män (mestadels) kunde ställas under vapen för att erlägga blodskatt.
Skolan? Är den en framgångssaga trots allt?
Birgitta Ohlsson skickade ett vykort från Oxford och citerade professor Albus Dumbledores ord till Harry Potter: "Svåra och mörka tider ligger framför oss, Harry. Snart måste vi alla välja mellan vad som är det rätta och vad som är det lätta."

Nå, detta sagt så är det i morgon i varje fall International Buy A Priest A Beer Day, IBAPABD. Systembolaget har lördagsöppet. Också den präst som sitter i kyrkbänken har förtänksamt nog tagit på sig sin prästskjorta så att ni ska kunna se honom. Där satt den!

.Framåt söndagskvällen kan somliga präster betrakta världen med ett mer försonligt sinne. De går in i dimman ledda av orden Modéus II gav dem: "Över sjöar och hagar dansar höstens dimmor." Inte bara där, inte bara där!

33 kommentarer:

 1. Pris ske Gud! Tala sanning till varandra,var och en till sin nästa. När broder får vi se dina texter som debattinlägg i Världen idag, Hemmets Vän, Dagen och Sändaren? Eller ännu hellre i DN, Jönköpings Posten osv. Vishet och uppenbarelse, i Jesu namn över dig!

  SvaraRadera
 2. Jodå, den kunskapen tycks han ha!

  -BloggarDag ställer frågan om han har kunskap om hur den politiska makten utövas och svarar otvetydigt ja på den.
  Och under alla förhållanden tycks han ju ha stor kunskap om hur den påstådda politiska makten i Svenska kyrkan ser ut. Har han månne inhämtat sin kunskap där och överfört den till dagens sekulära valdrabbning?
  Då löper han stora risker, eftersom hans - och FK:s - tidigare kända analyser av s k politisk makt i kyrkan är behäftade med mycket allvarliga brister. De utgår ju ifrån, att det finns politisk makt i kyrkan. vilket ju måste bevisas.

  I övrigt har vi ju sedan länge konstaterat att BloggarDag kallar sig "kyrkokristen". Ordet är en sammansätning av kyrka och kristen, vilket förutsätter existensen av en kyrka.
  I hans fall måste det ju då vara Svenska kyrkan, eftersom BloggarDag alltid, veterligt, har haft sin hemvist där och alltfort har det.
  Då kan vi vända på orden och säga eller skriva så här:
  -BloggarDag - Svenska kyrkankristen.

  För övrigt noteras att Växjöbiskopen finns med också i dagens bloggtext: han leder ju sina präster in i dimman.
  Men jag undrar stillsamt om det aldrig finns någon dimma i Moheda, som sänker samhället i mörker?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Svenska kyrkankristen" är det en slags lightvariant? Tunn, rinnig och med en massa socker tillsatt för att dölja den fadda bismaken av fejk?

   Radera
  2. Ställ frågan till BloggarDag!

   -Eftersom bloggaren är kristen, hans kyrka är Svenska kyrkan och han kallar sig kyrkokristen,skall frågan ställas till honom. Nämnda kyrka är ju bevisligen hans, vilket gläder mig.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Att Kyrkan är Kristi Kyrka vet jag. Inte Bloggardags alltså. Det var inte Bloggardag som dog på korset för att världen ska leva, för att säga det enkelt. Att Kristi Kyrka fortfarande finns i Svenska kyrkan, Ecclesia Svecana, kan man hoppas. Men riktigt så enkelt att detta avslöjas genom att man lyssnar till något som upprepats är det inte när mycket av det som lärs och görs avviker från vad Kyrkan lärt, dvs alltid, av alla och överallt.

   Radera
  4. Tja, man kan ju t ex vara vegan, vegetarian, lakto-ovovegetarian, flexitarian och så kan man vara den där typen som säger att "jag är vegetarian, fast jag äter ju kyckling och fisk så klart, och gelatingodis för det är ju gott, och mormors julskinka tackar jag inte nej till. Men jag är vegetarian i grunden. Förstår du, BOD?

   Radera
  5. Men - snälla BOD! Att det finns politisk makt i SvK är ju sedan länge bevisat! Ämbetsreformen genomfördes av en partipolitisk majoritet genom beslut i riksdagen, mot kyrkomötets vilja. Varefter ett nyvalt kyrkomöte inkallades för att godta reformen. Detta är länge sedan (Du och jag väl ändå tillräckligt gamla för att minnas?), men har bildat mönster för en rad efterföljande kyrkliga "reformer". Inte ens den som - liksom Du - välkomnar dessa reformer, kan väl ändra historiska fakta?/Paul

   Radera
  6. Alpha du har helt rätt Svky är fejk. Heretisk sedan senast 1593 men idag patetiskt fejk, vilken det postkristna samfundet varit sedan 1958/60 och nu är hopplöst bortom all form av kristendom!

   Antony

   Radera
  7. Även POSK anser att det finns politisk makt i SvK, samt att de sekulärpolitiskt partiernas makt över kyrkan måste upphöra. Alla femtekolonnare håller dock inte med.

   Radera
  8. Fråga till Peter T:

   -Vilka "femtekolonnare" avses? Namnen, tack!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  9. Jag känner inte till några namn, men rent logiskt borde väl Peter T avse ev. POSK-medlemmar som vill bevara de sekulärpolitiska partiernas makt över kyrkan. Eller..?/Paul

   Radera
  10. Bengt Olof villa ha namn.
   Jag skulle också gärna vilja ha namn, men jag nöjer mig gott med numerären på de Poskmedlemmar som röstade fram nomineringsordningen på Posklistan i Mörrum-Elleholm.

   Paul, tack för ditt mycket sublima "ev." ROFL

   Radera
 3. Hur det blir med anställningarna för alla dem som inte delar arbetsgivarens värdegrund,det känner vi nog till redan i anden. Hur kommer (bort)selekteringen att gå till? Genom idogt "arbete" med värdegrunden kanske! Så alla fattar att nu klämtar klockan antingen för samvetet eller för att söka annat arbete. Vem kan rädda oss från denna utveckling i det korta perspektivet? I längden kan den däremot inte stoppas,ty den tid kommer då det kostar mer än så att bevara sina kläder vita. Att tvaga dem i Lammets blod.
  Jesus säger att var och en som vill leva rättfärdigt kommer att förföljas.Det är ett "löfte" från Herren själv. Och likaså,ve er när världen talar väl om er. Vilket borde mana till eftertanke,alla samfundsförsamlingar och dito ledare som nu har det bekvämt i allians med "de heliga" sju partierna,media osv. Fåren? Ja det är ju inte lätt att "springa före" de som leder. Då får man antingen slå av på takten,rätta sig i ledet eller som Paulus gå kallad av Herren och inte tillfrågad av någon människa samt förmana tom "Petrus" själv när så behövs. Förmaningens gåva.
  Men tack och lov-vi har inte fått modlöshetens ande! Så spring, aspring för att vinna loppet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur det blir med anställningarna när kyrkorna blir tomma eller om Herren genom sin Ande kallar till annan tjänst/arbete så kommer Han att förse på olika sätt. När Herren kallar låter Han oss inte se hela vägen, vi fåt ofta ett val om vi vill vandra i tro och lydnad, När vi väl är på väg öppnas möjligheterna. Det är min erfarenhet.
   Vår framtid avgörs inte vare sig av "de heliga sju" eller "den andre" utan vi kan följa Honom som skapat oss och kallat oss. Därmed, som du säger inte sagt att det blir lätt - men att Herren är med oss. Vår kyrka behöver ledare som följer Herden - annars kommer "fåren" följa vems som helst, vart som helst, eller före den som leder.

   SvK förefaller om man läser denna blogg som får utan herde. Fåren står och bräker utan mat och vatten! Men vi har inte modlöshetens ande utan... Några av oss behöver nog vända om, när vi hör Herdens röst. Någon frågade Gypsy Smith: När får vi väckelse? Han svarade: "ta en krita och rita en cirkel på golvet i ditt sovrum, böj kan där och be - börja med mej"

   Radera
 4. BOD,

  Hur vore det om du struntade i att försöka vara "logisk" och hellre begagnade ngt av det sunda förnuft som rimligtvis finns ngnstans i ditt inre om än nu förträngt av olater från journalisttid och numera politrukbeteénde.

  Bara en enkel fråga -menar du att t.ex socialdemokraterna inte har ngn makt inom SVeK? Elller att du som vald (?) moderat satt i KM enbart som marionett?

  Nej strunt i logik. I ditt fall det blir bara dumt då du tycks sakna alla förutsättningar att genomföra ett logiskt resonemang det blir bara politruktjafs av det. Vackra ord utan mening, Försök hellre hitta ditt sunda förnuft som väl rimligtvis finns kvar någonstans i ditt inres skrymslen. Detta avsett som ett vänligt råd ty logik förstår du dig helt klart inte på.

  I övrigt kan du ju tänka på Shakespeare och hans sentens som slutar -" ord utan mening aldrig himlen når.

  //HH

  //HH

  SvaraRadera
 5. Håller helt med Bloggardag när han skriver "Bortom all sans var det när statstelevisionen (läs: Stasitelevision) tar avstånd från vad en partiledare sagt." Däremot ingen reaktion när kommunisten Sjöstedt kallade Åkesson för "rasist", trots att f. Christian Braw visat i analys av partiernas partiprogram att SD inte är ett rasistiskt parti. Svetsloppan tar däremot idag i desperation till nazist- och rasistkortet (Rasbiologiska institutet!)och abortfrågan för att misskreditera SD.Hälsningar från Sveas östra provins under 600-år där sunt förnuft och realism ännu råder och inte Geist der Utopie (E. Bloch).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige kallades under 1800-talet "ett befäst fattighus" eller "Det nordliga Preussen", en byråkratiserad nära släkting i norr. Av Preussen blev DDR. Av Sverige blev DDR Leicht. DDR har fallit. Det gör nog dess nordliga syskonnation också.
   /Ryszard

   Radera
  2. Christian Braw är ofta skarpsynt, men hans analys var Tyvärr alltför vag, snäv och inte minst naiv. Talet om att olika folkgrupper har olika grundläggande essenser som man måste ta hänsyn är snubblande nära öppen rasism. SD:s praktiska agerande och dess företrädares (inte minst Björn Söders) visar att man fortfarande är ett rasistiskt parti.

   Radera
  3. "Talet om att olika folkgrupper har olika grundläggande essenser som man måste ta hänsyn till är snubblade nära öppen rasism."

   Jaså, jaha, ja i så fall är väl de flesta människor "rasister", åtminstone är jag det. Alla har väl nån gång upplevt "hetlevrade spanjorer", "tystlåtna norrlänningar", "artiga japaner" osv. osv. Menar du att det INTE finns några skillnader på gruppnivå, det var bland det konstigaste jag hört. Flytta ett halvår till Riyadh då och umgås bara med araber, eller ett halvår till Mexico City så får du se, det är klart att det finns vissa skillnader på gruppnivå. Det innebär ju inte att olika folk är olika mycket "värda" men nog tusan finns det vissa skillnader alltid.

   Sedan kan man hävda att allt handlar om "kultur". Men vem har då skapat denna "kultur". Det måste väl ändå vara människorna i det aktuella landet. Ett lands kultur måste väl ändå på något sätt vara kopplat till dess folks mentalitet eller om du så vill, dess "essens", detta är väl ändå elementärt.

   Radera
  4. Var finns analysen?

   Christian Braw har tydligen gjort en analys av SD - och kanske andra partier.

   Vill Bloggaren eller Ola Byfält vänligen upplysa om var man kan läsa den? Tack på förhand!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Att det finns kulturer är en sak. Att det finns en genetisk kod för uppförandet är något annat. Dessutom tenderar detta tal att alltid lyfta fram det positiva i den egna gruppen medan de andra ofta har negativa associationer. (T.ex. "Svenskar är hederliga. Judar är giriga.")

   Radera
 6. Vilken utmärkt dagen före valdags-betraktelse! Helt klart ger ett liv i hetluft, närmast konstant blåsväder och kyrkmobbning under lyckliga omständigheter skickligheter och tankeskärpa. Det är förståeligt att så ofta Dag Sandahls mening efterfrågats i media. Här är någon som inte talar som de skriftlärde och fariséerna, utan oftast med makt och myndighet, perifera utmarksförvisningar och någon olycklig formulering till trots.

  Christian Braw och Heléna Edlund är andra skrivande favoriter, som behandlats, för att inte säga misshandlats, av kyrkoapparaten. Annika Borgs i milt giftbläck doppade skrivfjäder ger god orientering om kyrkoapparatens göranden och låtanden. Missa inte morgondagens valspecial!

  https://kristenopinion.wordpress.com/

  Svenska Kyrkan som valarbetare är ett intressant tema:

  https://kristenopinion.wordpress.com/2018/08/31/svenska-kyrkan-som-valarbetare/

  /Conspirator

  SvaraRadera
 7. Det finns ett parti som har Kristus i namnet, Kristdemokraterna. Även om det inte perfekt är det det bästa valet för en kristen.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Falsk varudeklaration

   Radera
  2. Kryssa Sara Skyttedal, KD!

   Dagen:

   Du är uppvuxen i en frikyrka, men är numera katolik. Varför?

   – Jag blev upptagen i katolska kyrkans fulla gemenskap förra påsken.

   – Det som gjorde att jag fick upp ögonen för katolicismen var den kontinuitet som finns där. Vi lever i ett samhälle där allt ska vara nytt och förändras, där vi har en svensk kyrka som anpassar sig så mycket till omvärlden att den nästan avskaffar själva grunden för tron, där man inte längre tror på en allsmäktig Gud. Även vissa frikyrkor tycker jag kan vara väldigt ombytliga. Men om det är något i tiden som borde vara oföränderligt så är det Gud, säger Sara Skyttedal."

   PP

   Radera
  3. Godingarna lämnar nu KD och in drar mera typiska kristdemokrater av europeiskt snitt. Adaktusson och Skyttedal är sådana och troligen även EBT. Sara Skyttedal har för några år sedan korats till Sveriges tyngsta framtida makthavare, vad nu detta kan vara värt. Att hon klarar vilken debatt som helst och är orädd och stridbar skäms hon inte för.

   https://twitter.com/skyttedal/status/1031526935288012806


   Att hon är f d finalist i Fröken Sverige kan knappast betvivlas.

   https://www.youtube.com/watch?v=OQqfwZiTmK0

   Det är heller inget fel på framfusigheten.

   https://twitter.com/skyttedal/status/1033357692050518016

   Ja vart är gamla, småtråkiga Frikyrko-KD på väg?

   Lars Jensen

   Radera
  4. Kyrkostyrelsen och stiftsstyrelserna skulle må väl av en och annan Skyttedal för att hålla koll på pengarullningen i Svenska Kyrkan! Finns sådana kapaciteter längre i den sönderfallande kyrkan? /smun

   Radera
  5. Både EBT och Sara Skyttedal har utnämnts till Sveriges svar på Sarah Palin ...

   http://www.nyakultursoren.se/wp-content/uploads/2015/02/B8imoOLIYAQ11dM.jpg

   https://www.dagensmedia.se/Nyhetsbrev_Compost/Nyhetsbrev_Allm_nna_Compost/oh2cnn-We-can-do-it-utan-kvotering.jpg/binary/original/We-can-do-it---utan-kvotering.jpg

   I och för sig drar nu de flyktingempatiska KD-väljarna till C, och de mindre empatiska till SD, men nya väljargrupper av mera borgerlig och kulturkonservativ sort tycks tillkomma.

   Lars-Gunnar

   Radera
 8. Torsdagsdepressionen har nått nya lågvattenmärken med trivialt hemma hos-reportage från stiftschefen i Växjö. Glättigt och ytligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför blev det såhär? Det finns inget djup eller allvar om man så gräver tills fingrarna blöder ...

   Radera
 9. Nu kom beslut om att Eva Landahl byts ut i SVT för morgondagens valbevakning.
  Åkesson kommer att bojkotta SVT.

  https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/svts-valchef-gillade-kritisk-tweet-om-sd/

  SvaraRadera
 10. Anonym

  "8 september 2018 18:41"

  Det var nog inte det när de ännu kallade sig KDS men idag, Tja jag vet inte -mycket kristet är inte kvar det medger jag. De har som de flesta partier fångats av känslan av makt och av Mammon. Trots det i valet mellan att rösta blankt= ogiltig röst och därmed helt utan inflytande- andra delar på sådana röster valde jag att lägga den på nuvarande KD som minst eländiga parti.

  Detta bara som en illustration över hur en som jag resonerar och kanske lite ärligare än en som agerar POSK:are och sedan använder sina politruk - och journalistlater för att motarbeta partiet.

  Jag "kämpar" föralldel säkert förgäves för att nuvarande KD skall bli ett KDS liksom jag tror att DS kämpar för att SVeK återigen skall bli ett SvK. Föralldel med alla sina brister men dock med ambitionen att vara en Kristi Kyrka.

  Detta utan att snegla på medlemsavgifter och eventuella arvoden. Förstår du BOD överhuvudtaget skillnaden?

  //HH

  SvaraRadera
 11. Att Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet låter bloggaren bli att nämna. Bloggaren är förtjust i att lyfta fram titlarna på dem som han håller med, men nu passar han på att presentera ovannämnda professor i miljövetenskap som "agronomen Rockström".

  SvaraRadera