torsdag 27 september 2018

Profetisk diakoni

När kritiken mot politiseringen började höras, kallades diakoni ogärna "politisk diakoni" men gärna "profetisk diakoni". Om det var någon egentlig skillnad mellan de olika diakonala hållningarna kan ifrågasättas. Det vill säga –  var den profetiska egentligen profetsik eller var den bara politisk som vanligt?

Den politiska diakonin säger vad alla andra säger i den tid som är, den fungerar som (omsorgsstyrd) ideologi. Kyrkan är glad åt att få samverka, när den vanliga omsorgen går på kryckor. Relevansen ni vet!
Den profetiska diakonin däremot skär upp resonemangen och drar gränsen mellan sanning och lögn. Det är en betydligt farligare syssla. Få ägnar sig åt den. Må vara att de första diakonissor vi hör talas om torteras under Plinius tid, men traktan efter detta personliga öde är inte så utbredd längre.

Nu är inte diakoni bara en syssla för diakoner utan för Kyrkan och församlingarna. Det profetiska ansvaret har alla. Det är ett ansvar att se till att vi inte blåser med tidsandan och i tidens längd blir blåsta av denna Zeitgeist. Missgreppen härvidlag är otaliga Kyrkans historia igenom. Det är lätt att satsa på fel häst, kanske en med eldrött, blåsvart eller svavelgult harnesk? I alla tider behövs de heligas uthållighet och tro, det är ett som är säkert.

Nu var det tiggarna från Bulgarien, dvs ligan som ägnade sig åt människohandel. Det satt bulgarer också utanför ICA Grytan i Moheda. Ligaledarna höll till på Diakonicentrum i Växjö, som åklagaren i den pågående rättegången beskriver som ett vuxendags. Ett antal tiggare, men kanske inte alla, fick övernatta där. Ni anar komplikationen. Svenska kyrkan understödde den brottlsliga verksamheten.

I och för sig kunde ju Thomas Pettersson uppfattas som ansvarig för detta, han var ju domprost i Växjö och högsta höns. Pastoralchefen, vad nu detta är, "herdeboss?", Åsa Ingvert tycker självklart att det här är förfärligt. Hon har sett "en viss hierarki" och uppfattat att folk "växlat" men inte sett några penningtransaktioner. Några har kört bilarna också, pekat och organiserat. Det har Åsa också sett. Men "det finns ingen rimlighet i att vi skulle ha genomskådat en kriminell verksamhet".  Men naiva har vi inte varit, meddelar pastoralchefen. "Jag säger att kyrkans signum är att se medmänniskan, det är godhet." Åsa Ingvert har talat. Gick ni på det? Bloggardag inte. Hon fick en fråga om de ändå polisanmält att de förstått att tiggarna inte fick behålla alla sina pengar och alltså att något skumt kunnat misstänkas, men på den frågan vill Ingvert inte ge något svar till Smålandsnytt. Det kan man kanske förstå. Diakonicentrums goda namn och rykte släpas nu i den småländska smutsen.

Vad saknades i sammanhanget? Det profetiska, den riskabla sysslan att skära upp sammanhang och se bortom sin egen godhet.

Bloggardag talade med sin rätta nära vän i Varberg och fick veta at polisen inte tillåter Nya Tider att ha sin alternativa boktillställning på Heden. Har den profetiska diakonin något att säga om detta, om det svenska valet och om hur valresultatet hanteras i postdemokratisk ordning? Ska vi lita på Rottingmajorens klokskap nu om vi aldrig gjort det tidigare eller ska vi fundera över hur det kommer sig att så få personer menar sig förvalta så mångas röstande? Och vad säger den profetiska demokratin om 1.1 miljoner som röstat men röstat "fel"? De ska därmed inte vara med ombord. Ska de som bor i Kalmar vara glada över den nya konstellation som ställer SD och KD åt sidan när C och L sluter sig till S? Eller ska vi fundera över postdemokratins villkor och över vad som händer om de som röstat SD ser sig lurade av en elit? Är det bättre med en höger som stängs ute än med en höger som stänger ute? Varför ser vi inte värderingsfrågor analyserade om det är värderingar konflikten gäller? Ska vi tala människosyn?

Om detta kan förstås Antje ingenting säga av det enkla skälet att hon inte kan begripa fenomenet. Eliten ser populasen och populismen. Vi andra, några erfarna församlingspräster som suttit hemma hos "vanligt folk" t ex, kan förstå och resonera förnuftigt. Antje kvalar inte in i den klassen. Men konferera och agera kan hon. Det kan bara bli fel, om inte på kort så på längre sikt. Folklig är hon i den meningen att det budskap som snickrades ihop i Rom nu finns på svenska och gillas av Aftonbladets Anders Lindberg.
https://www.svenskakyrkan.se/nyheter/uttalande-fran-konferens-om-framlingsfientlighet-rasism-och-populistisk-nationalism

Modéus II var ute i provinsen och prisade Mönsterås pastorat. Det var tydligen välskött. Han mötte rektorer också under någon timme och fick väl hela bilden klar för sig. Nu finns det andra som för fortlöpande samtal t ex med en rektor och vet förstås oändligt mycket mer om rektors vardag är en biskop, som dyker upp (eller ner). Men Modéus II kan förstås ståta med att han haft överläggningar med rektorer och det ska alla gå på. Niklas Adells visdom ska bevaras. Kyrkan i skolan går elevingången! Det är ett radikalt besked så det förslår. Det är på så vis den profetiska diakonin fungerar, unga kristna skär upp snittet mellan sanning och lögn. För detta behövs egentligen inte Antje och inte Modéus II heller.

I dag ska Bloggardag fraktas miljövänligt till Göteborg. Kanske de finkristna talar stort om den profetiska diakonin? Antje är där, Wejryd, Hammar och allt fint som tänkas kan. Det Trovärdiga och Sannfärdiga Vittnet också? Och dagen började med en rejäl Torsdagsdepression, förstås. Var det 30 lediga prästtjänster bland annonserna? Och besked att många kyrkor ska avyttrats och många har avyttrats. Ubbhults gamla kapell hörde till dem. Men det brann ju så ofelbar var inte listan. Deprimerande.
32 kommentarer:

 1. Godmorgon. Detta har jag med funderat på. På vissa håll i Malmö gillar man profetisk diakoni. Det känns lite som om varje diakon kör lite på sin egen profil och det är ibland svårt och veta vad som menas. Nu har jag kommit till den punkten att man gärna får hålla på med profetisk diakoni, men att det måste finnas en Kristuskoppling till diakonin. När den kopplingen saknas, så klonkar orden och verksamheten. Ser det ofta i kyrkorna och då blir det bara tröttsamt, fördömande och moraliserande. Och då inte enbart ointressant utan även irriterande. Men vi är ju alla som gräset. En viss frihet i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rök-gräs? Någon särskild församling?
   J.U.B.

   Radera
 2. Man kan fundera över varför diakoniuppdraget är så populärt bland sekulära beslutsfattare i kyrkan. Något i det kyrkliga ö h t fattbart? Något lite mera oskadligt än kristendom att använda kyrkans monetära medel och personella resurser till? Särskilt om den diakonala omsorgen riktar sig mot progressiva hjärtefrågor som tiggeri och migration?

  Den mera traditionella diakonin inriktad mot ensamma och gamla, hemlösa och utsatta prioriteras väl numera relativt sett mindre?

  PP

  SvaraRadera
 3. Ett mycket gott exempel på profetisk diakoni är S:ta Clara kyrka i Stockholm.
  Man ber två (2) timmar om dagen (en tim på morgonen och en tim på eftermiddagen). Sedan går man ut och möter dom fattiga och hemlösa på Sergels Torg och i kyrkans grannskap med varm soppa och mackor. Förutom mat finns alltid ett erbjudande om personlig förbön med.
  Det frivilliga engagemanget är stort och många hjälper till (inte sällan f d missbrukare och hemlösa, som blivit helade och upprättade).
  Praktisk och profetisk diakoni, när den fungerar som bäst!!
  / Ville i Momåla

  SvaraRadera
 4. Skall man följa Jesu exempel och söka sig till de föraktade och utstötta, får man väl rösta på SD när det blir dags igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr ligger det alldeles för mycket i +Görans påpekande för att man restlöst skall kunna hänföra det hela till kategorin skämt.

   Den senaste versionen av Den Barmhärtige Samariern blir väl snart Den Barmhärtige SD:aren? För att inte tala om SD:aren Sackaios i Jeriko?

   Lars Jensen

   Radera
  2. Glöm inte den lättsinniga SDU-tjejen vid Sykars brunn! /smun

   Radera
 5. Köp "Mässa för obekväma" och se inte till "fallet" och använd hjärnan.

  123 51

  SvaraRadera
 6. Miljövänlig transport mellan Moheda och Göteborg, är det inte ett lite väl långt avstånd för en elcykel? =O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med bra batteri och bolstrad sadel samt laddningspauser, så ...

   Lars-Gunnar

   Radera
 7. På tal om brand och Niklas Adell medverkade Adell i gårdagens Vetenskapsradion Historia. Adell ska nämligen leda en minnesgudstjänst med anledning av 100-årsminnet efter tågolyckan i Getå.

  Em speciell berättelse som återges i programmet var den om John Bauers och hans hustru Esthers öde. Esthers nära vän August Strindbergs syster hade nämligen omkommit i tågolyckan, varför Esther vägrade att resa till Stockholm med tåg. I stället tog de ångbåt som ansågs mer tillförlitligt. Ångbåten råkade emellertid även den ut för ett haveri och hela familjen Bauer omkom i Vättern.

  Varför envisas en del av oss att dö på krångliga sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Varför envisas en del av oss att dö på krångliga sätt?"

   :-) Tja, kanske för att vi inte litar på Herren utan tror att vi "kan själv"?

   Radera
  2. En typisk oidipuseffekt/självuppfyllande profetia.

   Karl Popper

   Radera
  3. På tal om Popper. Jag kom en sen afton till den goda staden Kristianstad. Det var någon form av köpenskapsdag så butikerna var öppna in på sena kvällen och så även bokhandeln. Jag inträdde i bokhandeln som till min förvåning var proppfull av människor. Jag frågade biträdet efter hyllan med Poppers böcker. Nej, nej, vi behöver inte leta efter någon hylla. De ligger där i en stor hög mitt på golvet! Och den stora högen var omgärdad av en stor skara människor som ivrigt försåg sig av böckerna. En djup inre rörelse fyllde mitt hjärta inför denna bildningstörst och ivrigt trängde jag mig fram genom hopen för att stå med Harry Potter i mina händer. Helt tomhänt blev jag dock inte. I en undanskymd vrå fanns en hylla med den sökta boken av Popper.
   J.U.B.

   Radera
  4. Vi får väl glädja oss att J K Rowlings Potterböcker fått miljoner av unga att läsa böcker. Även på främmande språk, f a man inte kunnat vänta på den nationella utgåvan. Kanske orkar några av dessa rent av plöja Popper i senare ålder.
   Härlig historia, JUB!
   /Sophia

   Radera
 8. Profetisk diakoni och prästerliga profetior!

  -Efter dagens bloggtext skulle man kunna tänka sig att författarens egna profetior sedan decennier tillbaka skulle ha slagit in - kanske till och med exakt precision. Men för dagen minns jag faktiskt inte en enda av dem - BD får ursäkta - som har gjort detta. Rätta mig, om jag har fel. Jag vill inte nu nämna alla andra som slagit fel.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 9. Ja det är ett stort ansvar att inte blåsa med i tidsandan och därmed bli blåsta av alla modenycker och meningslösa och tomma infall. Det är farligt att bara hemfalla åt vad den siste talaren sa i stället för att tänka själv. Det fräter sönder hela samhället.

  Idag uppmärksammas tjänstemannaupproret vid regeringskansliet. I Studio Ett SR kunde vi höra en upprörd Carl Bildt och jag måste säga att jag instämmer i Bildts oro över tjänstemännens bristande förmåga att inte kunna skilja på sin tjänstemannaroll och sin privata uppfattning i politiken. Det måste råda en knivskarp linje mellan politiker och tjänstemän. Politikerna folkets företrädare är valda för att förändra och det har tjänstemännen ingen rätt att motsätta sig. De har som aslla andra en röst i valurnan i valet. Tjänstemännen skall använda sin kompetens för att på bästa sätt genomföra det politikerna ger dem i uppdrag. Politikerna är tillsatta av folket och det är folket som är abetsgivarna.

  Jag håller fullständigt med Carl Bildt att det finns andra jobb att söka om man inte vill genomföra det politikerna säger. Det är mycket allvarligt.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7052675

  "Kritik mot tjänstemannauppror vid regeringskansliet".

  Demokratia

  SvaraRadera
  Svar
  1. De upproriska tjänstemännen uppger t o m sina tjänstmailadresser i adressfältet. Detta gör underskrivandet till en handling i tjänsten. Motsvarande agerande mot KM och Kyrkostyrelse borde kunna leda till avsked i SvK?

   Radera
  2. Mycket intressant parallell! :)
   /Per H

   Radera
  3. Nåja, som f.d. statstjänsteman får jag väl ändå notera att det kan finnas tillfällen då troheten mot grundlagen måste få väga tyngre än troheten mot det för tillfället (mandatperioden?) tjänstgörande statsrådet. Eller...?/Paul

   Radera
 10. Om nu BOD efterlyser exempel på hur BD:s olika förutsägelser (kalla det gärna profetior) slagit vill jag bara nämna två sådana: 1) att frågan om äktenskapet skulle komma att få en framträdande roll. Här har han över hövan blivit besannad. Samkönade vigslar, HBTQ-frågor m m är i dag ett hett stoff för biskopar/stift m fl och har redan antagit rollen som intyget på att en präst är politiskt korrekt. Se bara på exemplet Mölndal där nu Carl Sjögren får på pälsen av media. 2) nedtoningen av det allra mest centrala i biskopars och prästers s k förkunnelse - jag tänker förstås på förkunnelsen av Jesus som världens Frälsare,”vägen, sanningen och livet”. Allt annat verkar komma före just detta, t ex miljöfrågan, HBTQ, populismen (för att nämna ett färskt exempel). Detta ”förutspådde” faktiskt BD m fl långt före det vi ser i dag. Dessa två exempel imponerar förstås inte på BOD som med ryggraden förnekar allt som BD stått och står för.
  Slutligen vore det befriande att BD slutade att benämna Katarina Sandlund för det trovärdiga och sanna vittnet. Det är vara dumt och löjligt att fortsätta på den inslagna vägen.

  SvaraRadera
 11. Bara en liten radanmärkning.
  Hon på Dagen heter Elisabeth (inte Katarina) Sandlund.
  Annars ett mycket bra inlägg av Perax!
  En biblisk förkunnelse om Jesus Kristus som den enda vägen till frälsning, saknas tyvärr väldigt ofta i dagens kyrkor.
  / Ville i Momåla

  SvaraRadera
 12. Perax,

  -Det är väl inga direkta profetior, som Du exemplifierar med! Däremot är Dags utläggningar om hur mycket kyrkan skulle vinna på en skilsmässa från staten en profetia, som slagit slint så det förslår; Dag erkänner det också dessbättre indirekt i dag. En fri kyrka skulle bli levande, djupare, tydligare vinna större anklang, etc, etc.
  Det blev tvärtom, som bekant.
  Dags profetia om kvinnliga präster - att de skulle skada kyrkan - har också gått om intet. Och profetian om hur mycket Ansgarsliden skulle betyda för kyrkan skall vi bara inte tala om!
  Tack och lov att Svenska kyrkan inte behöll denna kursgård, som har urgröpt dess ekonomi med ett ofattbart stort belopp.

  Nu säger förstås några på bloggen, att BOD kommer med gamla saker.
  Det är rätt, men de är ju korrekta, liksom BD:s profetior var felaktiga. So what!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som förespråkade skilsmässan från staten (väl äldre än Dags generation?), kunde nog inte föreställa sig att detta skulle ge ett ännu större spelrum för de sekulära politiska partierna. De trodde nog att KYRKFOLKET skulle få en viktigare roll och större ansvar i kyrkan, och att staten/sekulära politiker inte (längre) skulle styra och ställa i kyrkans tro och inre liv. Vi vet idag att de blev lurade.../Paul

   Radera
  2. "Sura bär" sa räven. "Inga direkta profetior" sa BOD.
   /Per H

   Radera
 13. Visst! Felskrivet förnamn! Vidare heter det ”slagit in” i st f bara ”slagit”. Så blir det när man inte korrekturläser. F ö glömde jag nämna detta med MTD-religionen som Dag förutsade skulle komma.

  SvaraRadera
 14. Tja,

  Inte gillar jag SVeK´s inblandning av politik i det diagonala-framförallt kanske inte resultatet som det blivit när de okritiskt stöttar allt palestinskt och jagar allt judiskt .Ren antisemitism som de sedan försöker bortförklara med att kalla det antisionism.

  När detta är sagt, ingen kan väl här undgå att förstå var mina sympatier ligger kvarstår en annan politisk (?) fråga. Vad gör vi med våra tiggare? De finns ju och inte lever de något lyxliv precis.Svårt att tro att tiggeriet är självvalt.

  Att de utnyttjas av bättre förmedlade och att det övergår till ren kriminalitet i vissa fall är säkert sant men frågan är -vad kan vi göra åt det? Skall vi tillgripa gammaldags metoder och tala om lösdriveri -straffbart (?) Straffarbete parat med minimilön? Registrera dem och utrusta dem med en dagskassa av statliga medel. Blir dagskassan tillräckligt hög närmar vi oss systemet med medborgarlön. De är för all del inte svenska medborgare men onekligen EU-medborgare.Bara skicka ut dem ur landet? Är det kristligt?

  Vore trevligt om någon kunde ge ett vettigt svar på vad vi kan göra. Helt klart kan vi inte försörja alla tiggare inom EU men samtidigt måste vi vål inse att om de inte kan klara sig på tiggeriet ,inte kan erbjudas arbete(?), åtskilliga av dem är oförmögna till arbete andra måhända ovilliga-vet ej, men vet att detta att sitta i timmar utanför en affär i vinter och kyla knappast är en sinekur.

  Oavsett, om de inte kan försörja sig hederligt(?) vad återstår?

  //HH

  SvaraRadera
 15. BOD, som vanligt kommer du med påståenden utan belägg. Exempelsevis : Vi (jag) visar i inlägg efter inlägg hur Kyrkan skadats av kvinnliga präster. ÄB är bara en av dem. Vi hade tom en kvinna som i TV förklarade sig vara häxa. Vi har en enda kvinna som avkragats efter pensioneringen och då efter att knappast varit aktiv som präst och dessutom givit ut en antikristlig bok. (Det blev väl magstarkt tom för SVeK. Däremot har vi haft åtskilliga uttalanden, tom predikningar som gått emot den apostoliska läran av kvinnor ,(och då bortser jag tillfälligtvis från frågan om det apostoliska i kvinnliga präster överhuvudtaget.

  Vi har fått synkretism. Jesus bara en av många profeter? Det gudomliga eller frälsandet i personen Jesus nämns inte.

  Vi har fått livgiverskans evangelium och även kristendom utan Gud.

  Varför inte ta bort skygglapparna ett ögonblick och minnas Jesu retoriska fråga. Han visste nog svaret när han frågade om där skulle finnas något kvar av hans lära och Kyrka. Skenet finns nog men kraften.

  Stör det inte dig med alla prelater ni tillsatt som kanske plikttroget läser trosbekännelsen men sedan i skrift och framförallt tal förnekar eller "bara" ifrågasätter" det mesta av vad trosbekännelsen utsäger.

  Stör det dig inte heller, har frågat det förut att i tom KM och KS sitter rena ateister.

  Stör det dig heller inte att majoriteten av KM består av lekmän varav de flesta är "i bästa fall ljumt kristna" i värsta fall rena ateister eller utövare av annan religion?

  Vidare stör det dig inte heller att sjölva läronämnden består av anpasslingar till det PK:a. De som velat hävda det apostoliska har avgått och antingen inte ersatts alls eller ersatts med just anpasslingar till det PK:a.

  Menar du t ex att sådana som KG HAmmar med Anna Karin Hammar beaktar dte apostoliska i sina PK-anpassade jamsningar där de tom i ngt fall medgett att KM´s politrukiska propåer gått emot den apostoliska läran.

  Klart medgivande men man menade det var OK att gå emot skriften. Vi var ju moderna upplysta människor.

  //HH

  SvaraRadera
 16. Snack, HH, snack!

  KM-ledamöter ateister eller utövare av annan religion?
  Ett makalöst påstående, när HH rimligen måste veta, att den som är vald till KM måste tillhöra Svenska kyrkan!

  Finns det ingen gräns för vad Du påstår, HH?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 17. BOD,

  Snack? Är du så okunnig eller låtsas du bara och om så vilka försöker du imponera på?

  Att tillhöra SVeK som betalande medlem gör många. Ett enkelt faktum. Tom är många odöpta men trots detta icke medlemmar.

  Ja du är ett sagolikt exempel på en förvridne fd journalist och numera politruk som hellre för att söka och kännas vid sanningen förvränger denna.
  Apropå medlemsskapet och SVeK och fundera över om inte Jesu ord till församlingen i Laodicea.

  --Jag känner dina gärningar: Du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore antingen kall eller varm.

  Men nu då du är ljum,och varken varm eller kall, skall jag utspy dig ur min mun.

  //HH

  SvaraRadera
 18. BOD

  " trots detta medlemmar.."
  Ett inte för mycket

  //HH

  SvaraRadera