fredag 14 september 2018

Postdemokrati

Bloggardag skäms. Han borde ha läst boken tidigare och fattar inte hur den kunde gå honom förbi. Detta är dock församlingsprästens livsvillkor: det är något att göra mest varenda dag. Bloggardag får som pensionist ta skadan igen och läser Colin Crouch, Postdemokrati. Daidalos 2011. Han köpte boken antikvariskt för att få den snabbt, men den finns å engelska språket på Amazon.

I boken beskrivs hur den politiska klassen delar villkor med näringslivets folk och "bildar en elit fjärmad från vanliga människors liv". (s 8) För alla former av seriös, problemorienterad politik innebär det ett stort problem "om stora samhällsgrupper avskräcks från att delta i det offentliga livet och passivt låter sin marginella politiska delaktighet formas av små eliter." (s 14). Den politiska debatten blir ett hårt styrt skådespel, underhållning (s 17). Varför kommer Bloggardag att tänka på valrörelsen 2018?

"Eliterna lärde sig snart att styra och manipulera medborgarna." (s 22) Det är väl här Antje kommer in som manipulatör. Det låter bra, men det hon säger är insatt i ett större sammanhang, ett där hon är en del av eliten. Hon står, som de alla, "populismen" emot och populism är samlingsbegreppet på allt vad eliten ogillar. En folkkyrka kan inte ha det så om den ska vara på folket sida, det fattar ni väl?

Crouch skiljer mellan liberal demokrati och demokrati (s 29) I den första finns det plats för intresseorganisationer, det som Bloggardag tror vill kallas "civilsamhället", som bedriver lobbyverksamhet. Demokrati är medborgarstyre, förstås. Systemet bortom demokrati präglas av betydligt större smidighet. Medborgaren blir kund och politikerna krämare. (s 33-34)

Det finns mer att säga och Bloggardag går inte fri från valrörelsen nu heller: "Den masspolitiska kommunikationens förfall har också lett till att partipolitiken blivit mer personfixerad." (s 38) Bloggardag lärde sig också det värdefulla ordet "självreferentiell": den politiserade företagseliten relaterar till en självreferentiell politisk klass. (s 100). Det var ett riktigt bra ord. Det beskriver också människan som gjort sig kvitt Gud. Självreferentiell! En kyrkokristen känner igen problemet från många predikningar, men inte så väl uttryck som med detta ord.

Crouch beskriver det postdemokratiska och ni ska få det tankeväckande citatet:
Medborgarna förlorar praktiskt taget all förmåga att omsätta sina åsikter i politisk handling. "Allmänna val blir ett spel om varumärken snarare än ett tillfälle till återkoppling mellan medborgare och politiker med avseende på tjänsternas kvaliteter.... den demokratiska processen, det yttersta uttrycket för medborgarnas rättigheter, börjar alltmer likna en marknadsföringskampanj som mer eller mindre öppet grundar sig på de manipulationsmetoder som används för att sälja produkter." (s 110)

Nu har Bloggardag också läst Per I. Gedins utomordentliga bok När Sverige blev modernt, Albert Bonniers Förlag, 2018. Det är berättelsen om Stockholmsutställningen 1930 och dess ideologiska program, det som format vårt Sverige. Bloggardag gick förstås till läggen och slog upp Svensk Kyrkotidning år 1930 för att undersöka vad som skrevs i det kyrkliga om denna trendvända. Ateljé Licium ställde ut på utställningen. Det var det hela. Vad som skedde i det som syntes ske gick Svensk Kyrkotidning förbi. Arma Svenska kyrkan. Först i allo när det moderna Sverige blir till hamna på efterkälken och sedan med Antje hamna i eliten mot folket. Begripligt naturligtvis men förödande. Folk är inga dumskallar och skulle det talas profetiskt om denna tid, och varför inte, kunde vi stampa av hos Colin Crouch. Han ger oss verktyg att använda i denna tid.

I Medievärlden begick sig chefredaktören Axel Andén. Han konstaterade att bevakningen av klimatfrågan är svår. Bloggardag gladdes. En själsfrände, insiktsfull desslikes. Men hallål! Problemet var att BBC ofta misslyckats med att ifrågasätta klimatförnekare. För detta har radiobolaget fällts och nu har redaktionella riktlinjer tagits fram. Alla anställda på redaktionen ska få en timmes utbildning. Bloggardag har inte läst dokumentet, som sägs bestå mest av självklarheter. Det slår dock fast att man inte behöver balansera klimatforskare med klimatförnekare "precis som man inte behöver någon som förnekar att Manchester United vann lördagens match med 2-0." Var inte detta ett logiskt felslut av något slag? Men hållningen har, menar Anders Andén "varit en självklarhet länge i svenska medier." Och detta litar ni på? Inte Bloggardag!

Nu ska, samme auktoritet, klimatfrågorna in i andra artiklar och möta läsaren som en överraskning. Syftet är att få redaktörerna att tycka att klimatfrågan är den viktigaste, då kommer också publiken att bry sig.
https://www.medievarlden.se/axel-anden/2018/09/12/nu-kravs-en-ny-klimatbevakning/

Bloggardag vredgas. "Tror dom att jag är en idiot" utbrister han loud and clear. En liten försynt viskning når honom då: "Ja." Bloggardag drar efter andan. Den viskande rösten fortsätter lika försynt: "Och är du inte dum, ser dom till att du blir."

I går begrep Bloggardag inte nyheten. Det talades om nya EU-bestämmelser om att omedelbart avvisa dem som inte fått uppehållstillstånd. Bloggardag fattade nog inte vad detta betyder. Går alltså inte EU längre än SD? Och detta står Sverige bakom? Om EU kör president Trumps linje mot illegala invandrare, vad gäller då samarbetsproblemen i Sveriges riksdag? Vi ska skicka fler gränspoliser till EU:s styrka och gränspolisen skulle få använda tvångemedel. Nu blir Bloggardag till sig. Kan det vara så att de facto är alla politiska partier utom SD är hycklande i frågan? Vem kan berätta vad EU:s regelsystem faktiskt innebär och innebär för vårt land och dess handlingsfrihet? Ska det hårda hjärtat vara gemensam europeisk hållning i Festung Europa? Det är kanske en klok hållning, men då ska det inte spelas etiskt munspel? Gärna hjärtlös obarmhärtighet – men öppet och utan omsvep! Vita änglar är värre än svarta.

Därtill fanns det i går något Bloggardag faktiskt begrep. När unga afghaner inte längre är asylsökande ska de ordna boende på egen hand. Kan de inte detta, hänvisar myndigheterna dem till Stadsmissionen. Ska Stadsmissionen vara statens städgumma? En sådan samhällssyn omfattar inte Bloggardag.

Bloggardag ser många orimligheter i samtiden. Det kan förstås skyllas på Colin Crouch. Eller på pastor L, som manade honom att skaffa sig boken.

31 kommentarer:

 1. Myndigheternas hänvisande till stadsmissionen tyder på en grav storstadscentrering. Hur många orter i landet har en stadsmission att hänvisa till?
  Myndighetssverige klarar tydligen inte av att förstå att det finns ett Sverige utanför tullarna.
  Heder åt de kommuner som ordnat tak över huvud åt dem som ramlat mellan myndighetsstolarna.

  SvaraRadera
 2. Vad är det EU nu kommit fram till? Bloggardag hittade en text att fundera över. Det kostar en del, kan man se. Och syftet är att nå en kompromiss om asyl. Någonstans förekommer uppgiften att vi ska förse EU:s gränspolis med 90 poliser. Nu är de kanske 11. Om detta har jag intet sett i dagens tidningar.
  http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-18-5765_en.htm

  SvaraRadera
 3. Beställ också boken " Mässa för obekväma", en skildring av elitens ledarskap. En bok med brister. En bok som rymmer mycket att ta del av och tänka till om. Den är i sak mycket bättre än Edlunds bok på samma tema. Den har inte samma dokumentationsambition som den om en misshandlad präst i Uppsala, men ger andra bitar. Beställ den. Läs den. Lös rebusen. Det finns mer.

  Fd korean

  SvaraRadera
 4. S i Stockholms stift vill ha Stadsmissionens chef Marika Markovitz till biskop efter Brunne(S).
  De båda uppmanade kraftfullt vid en prästsamling förra hösten till att ordna familjehem för ensamkommande afganska barn (senare ströks ordledet barn) i stiftets församlingar.
  Nomineringsval 6 december.
  Observator holmie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var märkligt, jag har läst från en "säker källa" att de politiska partierna låter kyrkan sköta sig själv, t.ex. i frågon om biskopsutnämning?
   Månne blir denna "säkra källa" lite mindre säker och självgod nu?

   Radera
 5. Gud vad märkligt att m*nl*g* pr*st*r aldrig kan hålla sin sexuella drift under kontroll. Alltid ska de vara framme och pilla på kvinnor, barn, andra män - you name it. Katolska kyrkan håller på att rasa ihop under detta problem, samma fenomen märks bland seger-eller-död-nostalgikerna i SSB.

  Hur ska vi lösa problemet? Jag vet, sparka alla kvinnor från ansvariga positioner och tillsätt fler män. That'll do the trick!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du för konkret att anföra mot SSB eller snackar du bara skit?

   /Laikos

   Radera
  2. Nog har jag konkret att anföra men det finns ingen poäng att lyfta det just nu. Fortsätt läsa tidningarna bara.

   Radera
  3. Finns SSB fortfarande? Var hittar man mer information?/Paul

   Radera
  4. http://www.societasbirgittae.org/om-oss/

   Radera
 6. Anonym 13:02

  Ditt recept hjälper väl knappast när det är män som pillar på andra män, knappast heller mot de män som pillar på småbarn?

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, om vi bara kör en riktigt Saudi-inspirerad kristendom så ska det nog funka. Endast grova män får visa sig offentligt. Alla bör även gå beväpnade. SD:s dröm. Regementets kalk!

   Radera
 7. Antje retweetade ett inlägg från Hanna Franck-Larsson, Programme Officer, Humanitarian Unit, Church of Sweden. Jag tyckte det var intressant hur en företrädare för kyrkan uttrycker sig på sociala medier. https://twitter.com/CoS_Hanna?lang=en

  Genus, fattigdom, lite vänsterpolitik och klimat kan det väl sammanfattas. Läs och fundera om man kan ana att det är en kristen kyrka som representeras här? Nån liten anspelning på Jesus kanske? Nähä. Vittnesbörd om delaktighet i kristen gudstjänst? Hon bör ju få rika möjligheter att fira mässa med trossyskon runt jorden. Nähä.

  Skulle man kunna säga att detta flöde lika gärna kunde varit helt sekulärt? Är det bra? Varför anställer man inte kristna människor till Kyrkans hus? Firar man mässa? Har man morgon- och middagsböner med god uppslutning? Tänk om Kyrkans hus vore "Kyrkans hus", fullt av evangelisationsglädje och Kristus i centrum, oavsett om man är kommunikatör eller "programme officer".

  /Laikos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Du Milde!

   Allt starkare blir min avsmak inför att betala till detta. Tack för länken!

   I o f s inte värre än att betala till horden av HR-besatta (mestadels) kvinnor på myndigheter och lite varstans. Det enda rimliga blir att kyrkoavgift, liksom deklarationen innehåller olika områden, som man kan välj att betala till, eller inte. Vissa områden som försvar, polis och domstolsväsende, samhällsplanering, liksom sjuk- och olycksfallsförsäkring måste alla betala till, men i övrigt? i kyrkans fall kan det räcka att vara tvungen att betala till kyrkobyggnaden och kyrkoherdens lön. En motiverande situation för övrig personal i kyrka och samhällsservice att dra in klirr för den egna lönen?

   Skallagrim

   Radera
 8. Alla män är inte män och alla kvinnor inte kvinnor. De är de som äter andra. De som saknar identitet. De enda som ser igenom dem är Guds undantag genom skapelsen eller evangeliet. De fysiska eller andliga hermafroditerna. De skall inte förväxlas med den de genomskådar.

  Aron Match

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saknar identitet? Kön är väl ändå bara en del av identiten och inte hela.

   den Lea

   Radera
 9. Varför Gardells bok men inte Dags Sandahls?

  -Jag noterar att veckans nummer av KT - för att nu hoppa från bloggtextens ämne - innehåller ett helt uppslag (två helsidor om Jonas Gardell och hans nya bok. Texten är skriven av en frilansjournalist, som tidigare var starkare knuten till KT men nu alltså jobbar på friare basis.

  Alltså två sidor om Gardell men ingen text alls om "En annan Kyrka"! Jag utgår ifrån att KT fått boken för länge sedan. Naturligtvis borde tidningen ha anmält den. Varför skall Gardell få två sidor men Sandahl inte ens en liten tvåspaltare?

  Om det är sista ordet i KT, protesterar jag starkt. Dag Sandahls bok är förstås värd (stor) uppmärksamhet i Svenska kyrkans egen tidning. Sandahl är ju kyrkans egen man och har naturligtvis betytt mycket mer för den än vad Jonas Gardell har gjort. Och det arbete, som ligger bakom "En annan Kyrka" är tvivelsutan av en helt annan dignitet än Gardells.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt Olof, du har inte läst teologi och förstår inte logiken.
   Gardell är teologie doktor, HEDERS-doktor till och med, det är fint som snus.
   Sandahl är förvisso också teologie doktor, men han kämpade för den, vilket vid Lunds universitet numera betraktas som icke så hedersamt, näst intill fusk, faktiskt.
   Du förstår väl att Kyrkans Tidning måste vara grannlaga, och håll med om en sak: visst är väl Jonas mycket sötare än Dag?

   ANTONIO

   Radera
  2. -Sandahls bok är fel. Fel författare. Fel utgångspunkt. Fel tema. Fel tid, helt enkelt, konstaterar Rickard från Rickomberga medlidsamt.

   -Mycke arbete av högsta kvalitet och lite uppskattning, tvekar Svanslösingen.

   -Helfeligt, fastslår Bill, min kommunikattör, utan att förstå så mycket, och givetvis utan att ha läst vare sig Sandahl eller ens Gardell.

   -Helfelint var exakt ordet jag sökte, instämmer Bull, min teolågiske sekreterare, utan att ha förstått eller läst mer än Bill.

   Nä nu drar jag till fader Bosses bibliotek och bläddrar lite i Sandahls bok. Har själve kompisen BOD mödat sig, är den nog värd lite uppmärksamhet. Å så finns de alltid nån gobit på Ansgars!

   Elaka Katten Måns

   Radera
 10. BOD,

  Du protesterar -varför?

  Du skriver också :"Sandahl är ju kyrkans egen man och har naturligtvis betytt mycket mer för den än vad Jonas Gardell har gjort."

  Om du med "kyrkan" menar dagens SVeK så är det väl helt klart så att denna har formats av män som Gardell och hans gelikar och inte av Sandahl och hans trogna. Sandahl och hans trogna de är dem du hittar bland de marginaliserade, avskedade, avkragade ja på alla sätt motarbetade medan Gardell och hans gelikar höjts till himlens skyar.

  En utveckling SVeK ju aktivt arbetat för med biskopar som KG Hammar och Brunne och som applåderats av dig och dina gelikar.

  //HH

  SvaraRadera
 11. Förnekar HH det?

  -HH tycks förneka att Dag Sandahl är kyrkans man, trots att han är präst i denna kyrka, alltid har tjänat den som sådan och genom en rad förtroendeuppdrag.

  -Passar sanningen månne inte HH?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tolkade inte jag HH:s text. Måste vara något med läsförståelsen.

   Radera
 12. BOD,

  Du kallar dig journalist och redaktör bland mycket annat. Ja stackarsjournalistkår om du är representativ för denna. Inte ens elementär innantilläsning klarar du av!

  //HH

  SvaraRadera
 13. Håller helt med B O Dike här! Naturligtvis förtjänar Dag Sandahls intressanta bok en rejäl recension i Kyrkans Tidning. Men det är väl inte tillräckligt politiskt korrekt i den liberala SvK?!?
  Däremot ligger ju J Gardell helt i linje med tidens och kyrkans nu gällande anda.
  / Ville i Momåla

  SvaraRadera
 14. Alphadeltagaren och HH,

  -Nu måste ni förklara era piruetter! Förnekar ni, att Dag Sandahl har varit vigd präst i Svenska kyrkan under flera decennier?
  Att han har haft ledande uppdrag i kyrkans beslutande organ och att han som myndighetsperson i denna kyrka innan år 2000 har verkat?

  Förnekar ni vidare att han som präst i denna kyrka står under tillsyn av kyrkans domkapitel, och att han vid olika tillfällen också har varit föremål för granskning där?

  Om ni svarar nej på dessa frågar, återstår då att förklara varför han INTE skall beskrivas som kyrkans man. Eller, som jag brukar fråga dem, som ordar om att Svenska kyrkan inte är en kristen kyrka, vad är Dag Sandahl då, om han INTE är Svenska kyrkans man?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 15. BOD,

  Är du så dum eller är ditt ordbajseri enbart politruktjafs?
  Skilj på Kyrkan och SVeK. DS är inte någon SVeKs man så har han också inte precis behandlats väl av SVeK som vissa andra anpasslingar.

  //HH

  SvaraRadera
 16. HH,

  -Ditt svar är fjärran från sakligt och konkret. Det är i stället ett aggressivt, känslomässigt utbrott.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var då själve ...
   På fråga ett, två, tre och fyra svarar jag NEJ. Jag förnekar inget av detta.

   Mitt svar är att Dag Sandahl i allra högsta grad är en Kyrkans man. En outnyttjad resurs och en försvarare, som står emot förruttnelse, lögner och angrepp. Därför är han mer en Kyrkans man än kanske 98 procent av de andra anställda tillsammans. Kyrkperson är kanske ett bättre ord, förresten, om vi ska vara genusneutrala och inkludera alla.

   Då menar jag Kyrkan som en del av kristenheten, Kyrkan som den är i sitt original, tänkt att hjälpa oss. Inte det ängsliga varumärket som byter skepnad efter tidsandan.

   Jag fattar att jag inte borde låta mig provoceras, men hade vi haft fler Sandahler så hade inte Sverige varit så sjukt sekulariserat som nu. Det får ni statskyrkoanhängare förklara för Gud en dag.

   Radera

 17. BOD,
  Faktum kvarstår

  Det du orerar om är ordbajseri. SVeK har för länge sedan lämnat ambitionen att vara Kyrka. DS kämpar för att SVeK skall återgå till att vara Kyrka , notera versalen och inte som nu enbart en politisk lobbyistorganisation, en plantskola för politiker i vardande och en reträttplats för avdankade sådana. Han är sannerligen ingen man för SVeK och de positioner han innehaft där är inte tack vare politruker som dig eller likasinnade utan trots dessa. Han kämpar för Kristi Kyrka du kämpar för SVeK och låtsas sedan tro att det är samma sak. Något som enbart en nyttig idiot eller osedvanligt naiv person kan tro eller, ej att förglömma, en politruk som vill försvara sitt agerande och sina arvoden trots de miserabla resultat han kan visa upp och samtidigt vägrar att inse att ingenting av allt det som t ex förespeglades av goda resultat i samband med ämbetsreformen har infriats. Inga-notera detta men som påpekats tidigare. Du är faktaresistent.

  Inte heller kan du begripa att för en Luthersk kyrka -ännu påstår sig SVeK vara bl.a en sådan är statskyrka något önskvärt. Tolererbart ? Ja med tvekan men då helt under förutsättning att Staten förklarar sig vara kristen. Barock när staten förklarar sig vara sekulär.Är det verkligen omöjligt för dig att inse? Betyder medlemsintäkterna allt för dig? Det och dina arvoden så du helt struntar i vad en Kristi Kyrka är och har till uppgift?

  //HH

  SvaraRadera
 18. BOD,
  missade ett inget i inlägget ovan råkade istället skriva något
  meningen: "Inte heller kan du begripa att för en Luthersk kyrka -ännu påstår sig SVeK vara bl.a en sådan är statskyrka något önskvärt."

  Skulle stått:"Inte heller kan du begripa att för en Luthersk kyrka -ännu påstår sig SVeK vara bl.a en sådan är statskyrka inget önskvärt."
  //HH

  SvaraRadera