tisdag 2 oktober 2018

Falsk marknadsföring

Bloggardag använder inte ens ett frågetecken i rubriken, inte heller ett utoprstecken. Det är bara att utan åthävor konstatera, att det måste vara falsk marknadsföring; argumentet för medlemskap i Svenska kyrkan. Det handlade om Ölands Skördefest och det budskap som förmedlades var detta:

"Ditt medlemskap i Svenska kyrkan bidrar till humanism, vänlighet och medmänsklighet. Välkommen. #stoltmedlem

Nu är Bloggardag inte längre en stolt medlem av Svenska kyrkan, snarast en generad. Annonsen är undertecknad av Svenska kyrkan på södra och norra Öland så kanske kyrkoherdarna ska göra räkenskap för sin förvaltning och detaljerat förklara vad orden betyder? Om detta sagts om Röda Korset hade Bloggardag inte gått på budskapet, men i varje fall fattat det. Nu kan frågan ställas mer distinkt: Vad i medlemskapet, det som knappa 6 miljoner har, bidrar till humanism, vänlighet och medmänsklighet? Snacka inte runt. Det är "medlemskapet" ni talar om. Ni har inte anfört bön och gudstjänst eller något annat. Mina 7000:- bidrar alltså till, vi tar det igen, "humanism, vänlighet och medmänsklighet". Skulle inte detsamma med samma fog kunna sägas om kommunal- eller landstingsskatten?

Inte så att Bloggardag ställer sig fientlig till tanken att vänlighet produceras av hans 7000:- i kyrkoavgift, men hur går det till? För klarhets vinnande, exakt hur stor andel av kyrkoavgiften bidrar till vänlighet? Och vad betyder den humanism jag betalar till? Den enskildes värde och vikten av bildning, är detta vad som avses? Då har Bloggardag inte ställt frågan om hur pengar, kyrkoavgift, åstadkommer medmänsklighet? Detta merkantilistiska sätt att se på medmänsklighet, är det verkligen kristendom?

Bloggardag blir alltmer förtjust i tanken på det hänsynslösa och vill låta denna hållning riktas mot de ansvariga för annonsen. Det är väl kyrkoherdarna? Eller är det kommunikatörerna? Då vill Bloggardag uppriktigt intresserad höra hur kyrkoherdarna lägger avstånd mellan sig och annonsen men också avstånd mellan sig och kommunikatörerna.

Kan det vara så att kyrkoherdarna i strid mot Frälsarens anvisningar inte låter "ja vara ja och nej vara nej" utan nöjer sig med att måla med ord som i logisk mening saknar innehåll, men föder en känsla? För denna känsla betalar folk på Öland en rätt rejäl avgift. Tänk om de kommer på att de inte får så mycket för alla pengarna, mer än, förstås, "humanism, vänlighet och medmänsklighet"? Och vad om de då fattar eller får ett intryck av att de faktiskt är lurade? Humanism, vänlighet och medmänsklighet är alla kategorier helt oberoende av kyrkoavgiften. Om inte skulle kärlek och barmhärtighet alls inte finnas där det inte finns en kyrkoavgift till Svenska kyrkan. Alla fattar. Så är det inte.

Bloggardag talade med sin mycket nära vän och frågade enfaldigt vad "stolt medlem" betyder. Är du stolt medlem? Den mycket nära vännen såg bekymrad ut och sa att begreppet förutsätter en avgränsning mot andra former av medlemskap. Kan någon vara stolt medlem av Svenska Turistföreningen? Vad betyder det i så fall? Och vad med alla medlemmar i Svenska kyrkan, de som aldrig någonsin har reflekterat kring sitt medlemskap i dessa termer?

En moderat hängdes ut på affischer i valrörelsen med texten "Allt för Moheda". Det betydde väl, tänkte Bloggardag, att den mannen var beredd att bokstavligen ge sitt liv för detta samhälle. Det verkade dumt. Inte minst som mannen var företagare – i Alvesta! Det som i förstone kunde uppfattas vara anslående, blev vid närmare påseende bara dumt, orimligt dumt. Svenska kyrkan borde passa sig för att de egna kommunikationsansträngningarna inte med rätta ska uppfattas just så.

Fanns då inget förmildrande i annonsen? Visst. En bild på kyrkokören i Nordölands församling till exempel. Men då hade det väl varit mer på sin plats att annonsera och berätta att för kyrkoavgiften åstadkoms musik och en hel del annat. Men det går inte att säga för beröringsskräcken för Kyrkan och Kyrkans Herre vågar inga kommunikatörer ge sig på. Handlar krisen om att de kristna inte riktigt vågar tro evangeliet? Talar vi om människor som blir generade över Jesus? För en sådan generad hållning har det i alla tider funnits goda skäl. Jh 6:60-66. Just människor som fattar kan komma till slutsatsen att de inte vill vara med – oh varför ska de då luras att tro att de med sin kyrkoavgift bidrar till "humanism, vänlighet och medmänsklighet" när de först och främst bidrar till överbetalda kyrkoherdars löner och förmåner? Be inte Bloggardag att precisera sig! Då blir det ett elände.

Vad har illustrerats i denna bloggpost? Kanske Kritikens främlingskap om Bloggardag ska knyta an till en essä av Sofia Lilly Jönsson. Eller Vanmaktens vokabulär av Susanna Birgersson. Deras essäer har getts ut i Timbros essäserie. Bloggardag tänker inte piruettera för att han läser essäer från Timbro, allra minst som essäerna ger honom anledning att fundera. Bloggardag gillar när någon skriver text för att pröva hur långt täcket räcker. Reklamen från det svenskkyrkliga ter sig i detta sammanhang mer än pinsam. Det beror på att vad som nu bevittnas är falsk marknadsföring.


32 kommentarer:

 1. Jag menar att det är fel att kalla det för falsk marknadsföring. De annonserar ut just det som de har att erbjuda. Det stora problemet för producenten är att många kommer att söka sig någon annanstans, antingen därför det är kyrka de vill ha, eller därför att de får klart för sig att priset är högt för vad som erbjuds och att andra har högre kvalitet på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. det är marknaden som styr! Vill vi nu inte ha produkterna så får vi söka oss någon annanstans.
   Samma med rekryteringen (gårdagens blogg) till präst/pastorsutbildning. Svk:s, Lutherstiftelsens, EFS.
   Vad vill Herren lära oss med detta?

   Radera
  2. Anonym 10:49 - jag tror att det ligger något väsentligt i ditt påstående om "marknadsstyrningen" till olika prästutbildningar, men samtidigt förstår jag inte din poäng. SvK, EFS och Mpr/Lst har ju så olika "marknader" och olika utsikter beroende på om man ser på lång eller kort sikt. Så, vad anser DU att Herren vill oss med detta?

   Radera
  3. +Göran har helt rätt. Det som Svky på Öland annonserar är precis det höginkomstagaren Bloggardag får för den horribelt höga medlemsafgiften. Svky har slutat tjäna Kristus och är "humanistiskt" toklurat av världens herre!
   Antony

   Radera
  4. Antony, det är inte rätt att kalla Dag för höginkomsttagare. Då han har varit utestängd från att bli kyrkoherde, har hans lön nog legat under medel för akademiker. Men han har ju skrivit många böcker, så en hel del royalty rullar rimligen in. Rom har väl ingenting att erinra mot att man får royalty?

   Radera
  5. Tapel! Det jag tänker: Är då Kristus delad? 1Kor 1:10-17. Även de "bibeltroende" har olika "marknader" Mpr:s mission är att människor ska fira gudstjänst med tradition i fokus. Uppsala möte 1593 och Konkordiboken. EFS I Rosenius anda osv.
   Jag hoppas att jag har helt fel, men ibland verkar det som om "min" tradition är viktigare än Kristus och Honom som korsfäst, liv i tro OCH lydnad. "Att fälten vitnar till skörd" Frågan är vad vill Herren lära oss med detta - vill vi på djupet söka Hans vilja? Är det något jag behöver ändra på i min attityd till andra kristna?

   Radera
  6. +Göran, dr Sandahl har väl skrivit några böcker men kan de lyfta dennes pension ggr 2,5 utan det handlar nog om de perversa ersättningar som den lutherske seriemonogame prelaten får dp han agerar kyrkoherde?!

   Antony

   Radera
  7. Tidigare, dvs innan han agerade kyrkoherde betalade han 10 000. Hur ska detta förhållande förklaras?

   Radera
  8. Att "han" tydligen tjänade minst en miljon det året. Fenomenalt vad lukrativt det är att vara prelat i det postkristna samfundet!

   Antony

   Radera
  9. Anonym! Ditt svar är bara delvis klargörande. Jag förstår att det är frågan om attityden till andra kristna som du menar att Herren vill att alla i svenskkyrklig tradition ska tänka över i en anda av att vara öppen för förändring.

   Åtminstone alla jag känner funderar över de här frågorna dagligen och vissa kanske till och med varje vaken minut; men hur ser DIN attitydförändring ut, och vilka skäl har du för den om du vill att vi andra ska inspireras av just den visionen?

   Radera
  10. Antony, du menar att pensionären Dags inkomst beror på att det är lukrativt att vara prelat … Du börjar uppfylla mina fördomar att romerska katoliker inte bedömer verkligheten efter vad den är, utan efter schabloner med grund i föreställningen att allt som inte är romersk-katolskt är klandervärt.

   Radera
  11. Tja, jag vet med säkerhet att vikarierande kyrkoherdar i det postkristna samfundet tjänar c:a 50.000 i månaden. Lägg till ganska fet pension och lite boknaseri så förstår jag att Bloggardags alter ego tjänar upp mot miljonen. Vilket så klart en sekulär nomenklatura bör göra.

   Antony

   Radera
  12. Höginkomsttagare kallas den som har en hög inkomst oavsett om näringsfånget varit bordellmammans, kreaturshandlarens eller kyrkoherdens.
   J.U.B.

   Radera
 2. Humanism, vänlighet och medmänsklighet. För 7000 spänn får man dessa ting. Sist jag kollade kunde man inte köpa vare sig humanism, vänlighet och medmänsklighet. Bloggardag har gjort en enastående insats för att ruska till de som håller på att förlora allt inklusive sina själar pga villfarelserna från Antjeborg. Tack bloggardag för att ni finns.

  Johannes de Silentio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den genomsnittliga kyrkoavgiften inkl begravningsavgift ligger för heltidsarbetande på ca 3.000 kr/år.
   /Conspirator

   Radera
  2. Conpirator måste komma ihåg att Bloggardag och dennes alter ego tillhör den nya överklassen, dvs Svkys prelater!

   Antony

   Radera
 3. Det viktigaste!

  -Nåja, om BD inte är stolt, är han i varje fall medlem.
  Det är ju viktigare än hans känsla.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är BloggarDag avgiftsbetalande medlem, betyder det alltså att litterära gestalter kan vara det. Kanske agenten Hamilton är avgiftsbetalare?
   /Conspirator

   Radera
  2. Bengt Olof!
   Menar Du allvar? När Jesus kommer tillbaka kommer Han då att fråga, var du medlem i SvK? Trodde du på de demokratiska besluten och lät dom vara rättesnöre i ditt liv?

   Radera
  3. Viktigare - för vem???

   Radera
 4. Hur vad det Heidenstam uttryckte sig?
  "Det är skam, det är fläck på Sveriges banér, att medborgarrätt heter pengar!"

  Det är skam, det är fläck på Svenska kyrkans banér, att medmänsklighet heter pengar!

  I'm not paying for that sh*t!

  Exegesen av Mark 12:41-44 verkar inte träffa riktigt rätt i detta fallet.
  Man kanske får rekommendera ett försök till exeges av 1 Kor 15:14-20.

  SvaraRadera
 5. Frågar Jesus medlemmen, om denne är stolt?

  -Det bör den anonyme ovan som är missnöjd med min kommentar svara på. En medlems, exempelvis Dag, (skiftande) humör är väl inte avgörande, eller menar ni verkligen det? Hur många medlemmar i kyrkan och, exempelvis, föreningar och organisationer går omkring och känner sig "stolta" över medlemskapet. Påverkar känslan medlemsavgiften? Påverkar den rätten att påverka besluten eller - som i kyrkan - rösträtten?

  En sak är att engagerade, entusiastiska medlemmar kan åstadkomma mer för organisationen. Men för den skull får inte de andra medlemmarna åsidosättas. Likheten inför rättigheterna och skyldigheterna därmed inte heller.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. När inte ens de anställda (eller förtroendevalda för den delen) visar någon större entusiasm för att predika Jesus Kristus för folket i samma anda som Kyrkan i alla tider, så kanske man inte ska förvänta sig etusiasm av den vanlige medlemmen?

   Radera
 6. Vad behövs det teologistudier, bibelkunskap eller ens den Helige Anden för, när det finns kommunikatörer? Bort med grekiskan och hebreiskan, på sophögen med exegetik och homiletik!Kunskap i kyrkohistoria? - behövs inte! Tolkning av Ordet, predikandet och missionerandet bedrivs numera av reklamfolk och kommunikatörer, helt utan kunskap, dock med rätt mag- och trendkänsla. Tur att de gör sin reklam för organisationen Svenska kyrkan och inte för evangeliet. Sistnämnda förtjänar bättre...

  SvaraRadera
 7. En djupt olycklig och även missvisande marknadsföring av SvK.
  Humanism, vänlighet och medmänsklighet bör ingå helt naturligt i en kyrkas koncept och ska inte specifikt behöva lyftas fram.
  Istället borde kyrkan betona sitt verkliga uppdrag: att vinna människor för Kristus!
  / Ville i Momåla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska Svky kunna göra det då den Helige Ande lämnat samfundet och ersatts av Mammon?!

   Antony

   Radera
  2. "...den Helige Ande lämnat samfundet..."

   Det där vet du ingenting om.

   Radera
  3. Bästa Elisabeth, det finns övertydliga bevis på att så är fallet!

   Antony

   Radera
  4. Andens frukt är däremot kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet, självbehärskning. (Gal 5:22)

   Vissa kommentatorer visar inte upp många rätt enligt det rättesnöre.
   Det är änna att man undrar om det är symtomatiskt för deras samfund?

   Radera
  5. Antony,
   det finns tecken på det, det är alldeles riktigt, men om Den Helige Ande faktiskt lämnat Svenska kyrkan vet varken du eller jag.

   Radera
  6. Nja, Peter T, Antony är nog en ganska otypisk katolik./Paul

   Radera
 8. BOD,

  Du talar mycket om "medlemmens(?)" rättigheter. Kanske du borde fundera över vilka som har rättighet att vara medlem. Är det Mammon? Skall en rattfyllerist vara medlem i MRF? En utövande alkoholist i en nykterhetsförening osv,osv. Framförallt skall de då dessutom ha rösträtt och kunna den vägen påverka stadgarna?

  Antar du inte tycker det men hur försvarar du då att detta skall vara fallet inom SVeK? Politiska partier utformar agendan, partier som tom förklarar sig vara sekulära?

  Medlemmar som för arvodenas skull sedan tar plats i KM /KS och andra beslutande organ varav en del förklarar sig vara ateister.
  Hur kan du försvara ett sådant system- är det återigen just arvodesfrågan som intresserar Dig och risken att den skulle utebli eller kraftigt reduceras om beslutanderätten enbart tillföll kristna?

  Nej, här agerade moderaterna på ett hedrande och korrekt sätt när de drog sig ur SVeK. Kanske som jag skrev tidigare, lika hedrande och korrekt som när de uteslöt Dig. Trots allt lyckades du ju inte visa att dina anklagelser var korrekta och själv har du ju vid varje kritik mot t ex handboksförfarandet hävdat att eftersom SVeK inte fällts har de inte begått några fel. Med samma logik begick alltså inte heller moderaterna något fel när de uteslöt dig.

  //HH

  SvaraRadera