söndag 7 oktober 2018

Förlagschefen

Förlagschefen kände sig personligt kränkt eftersom hennes bidrag i boken Dags systrar skriver Dag-bok inte uppmärksammades tillsammans med de andra på denna bloggsida. Så var det. Men också förlagschefer måste lära sig vänta. Bloggardag säger som han som rätt på kanelen kom hem, öppnade kylskåpsdörren, tittade på mjölkpaketet, talade och sade: "Lugn. Din tid kommer!"

Anna Ehde Malmberg kommer ur en intressant prästfamilj eller prästsläkt och är ingift i en annan. Det vimlar av präster av olika schatteringar kring henne. Alla prästerna är nog inte helt hederliga, men ett antal. Farfar Otto hör till högkyrklighetens respekterade fäder. Hennes pappa Thomas var idog församlingspräst av det slag som med åren blev alltmer främmande för vad Svenska kyrkan höll på att bli. Det är en omständighet att begrunda.

Bloggardag har väl varit vän med Förlagschefen i 50 år just detta år. Då var hon dock inte Förlagschef. Det betyder att Bloggardag kan tilltala henne med det namn som inte längre får användas. Det är som med Führern. Somliga utvalda kunde kalla honom "Du". Inga jämförelser i övrigt!

Bloggardag behöver inte särskilt utveckla att Förlagschefen har humor och sinne för livets  krumelurer. Hon är kreativ, dvs har förmåga att fånga upp idéer och göra något av dem. Det ser den som kollar Gaudetes utgivning. Styrkan är att förlaget vet hur det är i församlingar och vad som då behövs. Detta sagt hade förlaget förstås behövt mer resurser. Kyrkostyrelsen har utmanats på några tusenlappar för ett fortsatt filmprojekt om Stengrunden ,men idogt vägrat. Annat får kosta multum. Bloggardag har sina synpunkter på detta. Men kyrkosystem undviker begåvningar, skyr dem till och med. Det är då begåvningarna startar eget förlag. Ni förstår. Ni behöver därmed inte acceptera förhållandet. Svenska kyrkan har en talang att neka sig allt gott. Eliten borde ställas till svars för detta.

Bloggardag vet att Förlagschefen velat att Dag Sandahl skulle skriva. De finkristna har manat henne att idén (ibland Sandahls) borde förverkligas av någon annan för att vinna framgång. Förlagschefen har inte vikit ner sig. Då vet också Bloggardag att skilja mellan anpasslighet (havlighet) och kreativ vänskap. Förlagschefen står fram som en trofast vän.

Förlagschefen fattar utgivningsbeslut. Bloggardag undrar om bloggen kommer att utges i bokform, 10 halvfranska band, 15 eller 20 om kommentarerna ska med (men då krävs ett omfattande kontraktsskrivande). Dessa volymer skulle pryda varje bokhylla. Bloggardag är inte svår. Det kan räcka med danska band...

Förlagschefen avslöjade sig som bokläsare/bokälskare i sitt bidrag i den numera mycket omtalade och nyutgivna boken. Hon formades som barn/människa av högläsning och hon är i existentiellt behov av att läsa. Så är det med Bloggardag också. Bloggardags äldsta barnbarn utbrast: "Har du redan läst ut en bok!" när han haft hela natten och förmiddagen på sig. Förlagschefen kan se fram mot sin verkliga pensionering för då blir det tid att läsa.

Den som uppmärksamt läst Förlagschefens bidrag i den illustra boken ser en mängd boktips. Bloggardag har läst några av tipsen och  omfattar själva grundhållningen med stor sympati. För egen del är Bloggardag uppvuxen i en familj med högläsning. Morsan läste Eva Curies bok Min mor Marie Curie högt men dessförinnan Nils Holgerssons underbara resa och en mängd andra böcker. Sönerna läste själva också, den ene mer än den andre. Och Bloggardag vaknade en natt av att en 12-årig flicka kl 2 på natten låg i sitt rum och skrattade. Han förstod att hon läste och hade vett att inte säga något. Stör aldrig läsglädjen hur oansvarig den hållningen än kan tänkas vara. Förlagschefen berättar i den högst aktuella boken om hur högläsningen skrämde hennes bröder så att de ramlade i golvet. Så ska det vara.

Bloggardag återvänder till de små (eller initialt små!) kristna förlagen. Håller de en utgivningslinje kan de också sälja. Artos och Gaudete lika. De tidigare etablerade förlagen saknar den fingertoppskänsla och den tjurighet som skapar förlagskultur.Vad gäller Verbum borde någon undersöka hur den havlige Göran Agrells bokförslag sålt och hur det var med de förslag Dag Sandahl föreslog och fick igenom. Oss emellan var det Sandahl-förslagen som sålde. Fast ingen minns att den verkliga kioskvältyaren, den i klass med 7 sorters kakor och mångmiljonaffär, hade just Sandahl som upphovsman. När kommer medaljen?

Startkitet var en idé Förlagschefen såg till att förverkliga efter en replik från Kajsa Ahlstrand. Hon påpekade (i Cambridge vill jag minnas) att konvertiter till islam får just ett välkomstpaket. Det var en replik som satte fart på Förlagschefen, som undrade vad en som ville bli kristen skulle behöva. Så kom start-kitet till. Det gick i två upplagor.

Bloggardag kan egentligen inte riktigt minnas alla böcker förlaget fått ut men romanerna ska inte försummas. Allan Willny är värd uppmräksamhet. Och självfallet den underfundige bibelläraren Bengt Pleijel. Carl Henrik Martlings kyrkvärdsbok räddades av Gaudete när Verbum kom fram att den inte behövde nytryckas.

Förstår ni nu Förlagschefens betydelse? Borde inte hennes bidrag i den värdefulla systraboken närmare återges? Det är omöjligt. Då skulle alla finesser gå förlorade. Bloggardag säger som fader Gunnar, Låna gärna böcker på bibliotek men inte mina. De måste ni äga. Så värdefulla är de!" I överförd mening gäller detta systraboken. Men ska ni ändå beställa den från förlaget, kan ni kolla övrig utgivning också.

Eva Lena Johansson måste nämnas också. Denna tappra och kompetenta kvinna gör bok av manus. Det är formgivarens kall i världen. Förlagschefen tycker om henne men det gör vi allihop, författare  och korrekturläsare lika.

Libris drar ner på personal. Bloggardag undrar om inte det beror på att förlaget förändrat sin profil för att nu "ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap". Den omfattande neddragningen kan bero på denna satsning på den moralistiska, terapeutiska deismen. Bloggardag kollade förlagets utbud under Bokmässan. Hans intuition sa honom att detta är ett förlag som ser till att inte behövas av kristenheten. Gaudete däremot behövs. Små viljestarka förlag ska inte föraktas. Inte heller när Förlagschefen avslöjar sin outrotliga kärlek till böcker. Det är läsar-kristendom när den är som bäst.

19 kommentarer:

 1. Intelligente Bloggardag har insett att kyrkosystem undviker och oskadliggör förmågor. Det är inte bara kyrkosystem som har detta förskräckliga ofog för sig utan även de politiska systemen. De håller de intelligenta ifrån sig och folket i schack för de är livrädda för ansvarsutkrävning. De är rädda för folket, en social oro, sprider sig bland gangstrarna att bli av med sin makt och härlighet.

  Ja en del av oss förstår förlagchefens betydelse. Dessbättre växer skaran av de som förstår. Bloggardag och andra modiga intelligenta som vägar underordna sig dumheten och förfallet gör ett ovärderligt arbete för oss alla.

  Läs nu vad som är på gång för världens folk bakom kulisserna och sätt er till motvärns som övriga länder med vakna och upplysta befolkningar redan gjort.

  Vi får hoppas att folkrörelsen med en miljon etthundra tusen röster kan stoppa underskriften i riksdagen. Att alla tilltänkta regeringar med avsikten att skriva under detta avskyvärda papper får fingret av folket. Fäll varenda regering! Det är DET som är demokrati. Folkets röst. Det får gå till nyval där alla dokument som gömts undan före tidigare val läggs på bordet.

  Folkrörelsen i riksdagen måste agera. Men innan nyval måste demokratifrågan och Svensk suveränitet justeras. Inga som helst utländska intressen får delta i svenska val. Inga fler riggade val eller gangstermetoder. Kan andra länder klara det så kan Sverige. Upp med hakan, alla svenskar, räta på ryggarna, spotta i nävarna och agera. Låt er inte skrämmas av alla tomma floskler . Tomma tunnor skramlar mest. Och Greider - helvetet finns inte efter döden utan helvetet och paradiset finns i livet och det är ytterst få av oss som får välja i vilket dike vi ska hamna och gör vi inget åt det så får vi fortsätta hoppa omkring som "mormors lilla kråka" i evighet.

  Demokratia

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://samnytt.se/sverige-skriver-under-sjalvmordsavtal-med-fn/

   Radera
  2. HEHEHEHEEEE...
   /Conspirator

   Radera
  3. Anonym 10:50 - Tittade på Din länk. Vad är detta för dj-vla dravel? Hur skulle detta åldrande Sverige kunna blomstra utan invandring (alltifrån valloner till balter och syrianer) i en förödande inavel? Var glad och tacksam att någon med "friskt blod", pionjäranda och företagsamhet vill komma till detta "ultima thule"!/Paul

   Radera
 2. I Godmorgon Världen, SR P1, rapporteras att Svenska Akademien höll på att gå under. Det har det intelligenta folket förstått sedan länge och inte bara det utan ännu värre både Svenska Kyrkan och Sverige håller på att gå under i rök och damm.

  Ska vi sitta och tittta på eller göra något åt det? Sitta med Svarte Petter medan de kloka folken i världen nu tar en annan väg?

  I vissa länder förvägras t o m de styrande tillträde till vissa byar. De vill inte ha med politiker och diktaturfasoner att göra.

  Demokratia

  SvaraRadera
 3. Undviker och skyr kyrkosystem begåvningar?

  -Det har jag inte märkt. Kyrkosystemet har ju Dag Sandahl, vilken som bekant under decennier har tillhört systemets ledning.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 4. Filmen Stengrunden borde vara obligatorisk att visa för alla konfirmationsklasser.
  Förutom en riktigt eländig Johannes så bjuds det även på ett härligt prostporträtt av Kent Andersson, något som uppskattas av oss med samma födelsestad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt om den är lämplig för konfirmander 2018. Hans konfirmandbok hade ett annat format.
   Däremot en själavårdsbok för människor som levt trons liv fem-sex år. an

   Radera
  2. Som om dagens konfirmandstudiematerial skulle ha bättre förutsättningar av förklara trons grunder?

   Radera
 5. BOD,

  "-Det har jag inte märkt. Kyrkosystemet har ju Dag Sandahl, vilken som bekant under decennier har tillhört systemets ledning."

  Iofs märker du inte mycket av vad som händer och sker inom SVeK så att du inte märkt något är inget att förvånas över.

  Trots detta borde du om du tänker efter det minsta-svårt(?) inse att om "kyrkosystemet" kunde ha uteslutit Dag Sandahl hade de gjort det- trakasserat honom på alla sätt och vis har de ju redan gjort.

  Det där kyrkosystemet du talar om är dock i sin iver att godkänna alla vare sig de är ateister, utövare av annan religion eller bara MTD:are därmed också så försvagade att de inte kunnat göra så mycket gentemot Dag utan att då få andra problem som de inte vill röra i som t ex sekulär partiinblandning i det som skulle ha varit en Kristi Kyrka men nu är ett stort SVeK. Ett SVeK där det visserligen ännu finns öar där ordet rent och klart predikas. Öar som finns men inte tack vare kyrkosystemet och dess politruker med sina havliga knähundar bland prelaterna utan till trots av dessa.

  Öar som dock alla för en tynande tillvaro i takt med att dess prästerskapet pensioneras, dör ut och att kyrkosystemet nogsamt ser till att endast havliga prelater tillsätts. Famförallt att inga apologeter tillsätts, dvs sådana som sätter skrift och bekännelse före gummiparagrafen... och annat av KM beslutat. Beslut som då ofta går emot just skrift och ännu formellt gällande bekännelse. Personer som inser att i sådana icke apostoliska beslut gäller att det fof gäller att lyda Gud. Detta oavsett hur det påverkar karriär och annat.( I förekommande fall även arvodena)

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sakinformation till HH,

   -Du informeras härmed om, att Dag Sandahl inte är trakasserad "på alla sätt och vis" i Svenska kyrkan.

   DS har varit prost, komminister, vikarierande kyrkoherde, suttit länge i KM, kyrkostyrelsen, stiftsfullmäktige, stiftsstyrelsen, tillhört kyrkofonden, företrätt kyrkan genom olika resor internationellt och nationellt, m fl uppdrag.

   Hur kan en trakasserad person betros med alla dessa toppuppdrag?

   Ditt påstående saknar all grund och faller sålunda på sin egen orimlighet!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. BOD. en enkel fråga
   Vilka är de två präster som blivit mest uthängda och hånad i sv k och i massmedia de senaste 30-40 åren?
   Mitt svar är Dag Sandahl och biskop Bertil Gärtner!
   Efter att ha läst En annan Kyrka tror jag att de i tidigare generation mest utskällda var Bo Giertz och G A Danell.
   Rätta mig om jag har fel.
   En Björn i Kyrkan

   Radera
  3. Om man mäter begåvning i akademiska meriter så kan man undra hur många av de senaste 20 årens biskopsutnämningar som fallit på professorer, docenter eller teologie doktorer?
   Inte för att det är någon garanti för apologetisk förmåga, men något mått på akademisk begåvning är det trots allt.

   Radera
 6. BOD,

  Ja inte är det tack vare "kyrkostyrelsen" han har haft dessa poster. Det kan bara en oförbätterlig politruk "tro=". Han har varit det trots "kyrkostyrelsen",

  Däremot har samma "kyrkostyrelse" avsatt honom som såväl kyrkoherde som kontraktsprost. Placerat honom i en källarlokal och drivit honom till långvarig sjukskrivning.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fakta om DS kvarstår, kan ej bestridas!

   DS har varit uthängd och hånad, påstår en signatur, medan HH försöker slingra sig från tidigare text genom påståendet, att det är trots kyrkostyrelsen som han har haft ledande poster.

   HH:s påstående är förstås - på skånska - rent trams. Det är ju kyrkostyrelsen som ibland har skickat iväg DS på särskilda uppdrag. När HH därefter kläcker ur sig att KS har avsatt honom som kyrkoherde och kontraktsprost är det ännu mer åt skogen med uppgiften. KS har inte sådana uppgifter och befogenheter på sin agenda, vilket HH borde känna till.

   Signaturen Björn hävdar att DS varit mest "hånad och uthängd", dvs kritiserad, i - menar väl signaturen - pressen.
   Ja, han har ofta figurerat i medierna. Det medges. Men har signaturen frågat sig varför? Tror han kanske att DS själv är helt oskyldig till detta? Då far han vilse, kan jag fastslå utan minsta tvekan.

   Orsaken till många tidningsartiklar, som kunnat uppfattas som negativa för DS, är nämligen huvudpersonen själv. Dennes frispråkighet, vilken nästan aldrig har en diplomatisk inramning, har renderat många artiklar, varav flera säkerligen av den enligt er hånade huvudpersonen har uppfattats på ett helt annat sätt.

   Summa summaren alltså detta: klä inte Dag Sandahl i offerkofta. Jag tror inte heller att han vill ha en sådan på sig.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 7. En intressant blogg om Gaudete Förlag, den duktiga förlagschefen där och en del exempel på såväl lyckade som mindre lyckade utgivningar av litteratur i "kyrk-Sverige" har vi fått oss till livs idag. Så tråkigt då att nästan alla kommentatorer undviker detta tema och i stället kör sitt eget race! Ohövligt - både mot bloggaren och oss övriga läsare- menar jag!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 8. Instämmer! En undran bara: Varför medverkar Dags systrar aldrig (kanske någon gömmer sig under ”anonym”?) till kommentarerna i Bloggardag? Dessa intelligenta och sansade systrar skulle ha mycket mera att bidraga med än de fula rallarsvingar som vissa personer utdelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, åtminstone Annika Borg och Sofia Lilly Jönsson har kommenterat här och undertecknat med sina namn. De andra väntar vi vidare på!

   Jag i Halland

   Radera
 9. Intressant och berömligt i dagens blogg om Gaudete Förlag och dess duktiga förlagschef Anna Ehde Malmberg! Noterar med stor TACKSAMHET all god litteratur, som förlaget genom åren utgivit!!
  Hoppas verkligen en fortsättning på filmprojektet "Stengrunden" blir ekonomiskt möjligt!
  F ö växte min salig Fader upp i prosten Otto Ehdes församling Barkåkra, utanför Ängelholm. Han har berättat mycket gott om den gode Otto! Min Far var jämnårig med prostens söner Thomas och Martin, och gick i skolan med dem. Far var också aktiv i församlingens ungdomsarbete.
  / Ville i Momåla

  SvaraRadera