tisdag 18 oktober 2011

Slappsvansar

Nästa vecka återupptas kyrkomötet och på fredag läggs frågorna till frågedebatten ut på nätet. Riksdagen har en allmänpolitisk debatt och frågestunder. Kyrkomötet fick aldrig till sina allmänkyrkliga debatter - de blev monologer - och då återstår frågedebatten, där ledamöterna kan fundera över vad som hänt eller inte hänt och ta upp ämnen som alla kan få ha en synpunkt om. Frågedebatten är nämligen en debatt där inte bara den frågande och den svarande kan delta. Korta inlägg kan ge en idérik debatt. Tänktes det.

I år ska kyrkomötet på tisdag ägna sig åt två frågor. Det betyder att en knapp procent av ledamöterna orkat undra över något. Denna knappa procent utgörs av Frimodig kyrkas gruppledare Bertil Murray och den vice gruppledaren, som är jag själv.

Bertil undrar över hur Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet kan besluta att en församling upphör att vara en utlandsförsamling i Svenska kyrkan - för när människor församlas för att fira gudstjänst är de en församling. Ordföranden ska svara. Han ska också svara på min fråga om församlingen i Nice, som efter en arbetspklatskonflikt drabbades av beslutet att några gudstjänster inte skulle firas i församlingen. Det kristtrogna folket hänvisades till den anglikanska församlingen, fast alla inte förstod engelska. Den debatten lovar också att bli något.

Kyrkostyrelen då? Inte en fråga. Inte en enda. Hade jag haft lätt att bli upprörd, hade jag blivit det nu. Det borde ändå finnas många frågor att driva. Är det så att de människor som väljs in i kyrkomötet inte har några idéer eller frågor för det kyrkliga livet? Eller har alla konstaterat att kyrkomötet är en nullitet?Några gitter skriva motioner, som regelmässigt ska avslås. Då har i alla fall kyrkomötesapparaten haft något att ägna sig åt. Eller har kommunikationen till Kyrkans Hus havererat så att det egentligen finns massor med frågor? Jag vågar inte tänka tanken att någon av Frimodig kyrkas anhängare helt enkelt snappat upp frågorna till frågedebatten från alla andra - och slängt dem? Kan överstelöjtnanterna Olofsson och Salander ha varit i farten och kollat inkommande e-post till kyrkomötet och tubbat någon posttjänsteman att göra en sorteringsinsats? Det kanske är enkelt. Ingen kanske har anledning skicka brev till Kyrkans Hus i annat fall? Men jag medger att jag inte vet. På tisdag vet vi när de som inte fått fram sina frågor protesterar. Protesterar ingen, vet vi också - och då går våra vänner överstelöjtnanterna fria även om ingen hittilkls lyckas komma åt dem, skickliga signalspanare som de är (men minns att Smålandspostens chefredaktör en afton ringde och ville förmå mig att avslöja dem!)

Ett vet jag: Frimodig kyrkas representanter svarar för hela frågestunden. Hade inte Frimodig kyrka ställt upp i valet, hade det inte blivit någon frågestund i år! Slutsatsen drar var och en. Lämpligast dras den vid nästa val till kyrkomötet.

Var nu lite vaksamma på vilka som svarar att frågestunden inte är viktig. De visar att de försummar det demokratiska instrument som en fullmäktigeförsamling har - möjligheten att fråga och debattera fritt. Att de därmed gör kyrkomötet lite mindre livaktigt, kan man minnas därtill.

8 kommentarer:

  1. Är att diskutera lärofrågor som t.ex. Ulla karlssons läror, uteslutet i kyrkomötet. Eller är detta kanske gjort till leda?

    SvaraRadera
  2. SCHLAPPSCHWÄNZE!

    Ack ja! Den Sandahl!! Detta bör leda till ånyo ett tillsynsärende? Men eventuella kränkta och tillbemälta FISK-madamer klarar kanske inte utrikiskan? Måhända inte heller nutida biskopar/-innor och övriga kapitularier?

    Kyrkomöte: Hyfsad betalning. Kul(?) omgivning. Betald utflykt. Känsla att möjligen betyda(?) något.

    Då skall man väl inte förstöra nöjet med arbete? Frågor kräver kunskaper och tankearbete. Förmåga att formulera sig. Påminner om styrelseuppdrag i större företag. Uppdragen förväntas ge utdelning i form av pengar, middagar och frotterande med höjdare. Med minimal egen ansträngning, givetvis. Med nuvarande utformning av KM kan man fortfarande attrahera kandidater. Dessutom löper man som KM-ledamot föga risk vare sig ekonomiskt eller genom utkrävt ansvar. Snart ser situationen ut som ute i församlingarna: hösäckar, ateister och likgiltiga i allt glesare skaror fyller sammanträdeslokalerna.

    Dessa föga kompetenta skall möta den utmaning som i P1 i morse beskrevs som "60.000 utträdda medlemmar per år sen skilsmässan mellan kyrkan och staten". Och hur skulle medlemskrisen mötas enligt P1? "Med ökad fokusering på vardagsarbete och bort från söndagens högmässa". Dock påtalades att det faktiskt finns de som fortfarande önskar söndaglig gudstjänst. Alltid något.

    Min stilla förmodan är, att slappsvansarna av han-, hon- och henkön näppeligen förstår att vare sig uppfatta eller möta utmaningen.

    ECCLESIA SUECIA! REQUIESCAT IN PACEM AETERNAM!

    Per S

    SvaraRadera
  3. Nej, Per! Reclaim the church! Reformation 2017! (Vi kan ju inte lämna över reformationsjubileet till slappsvansar som tror att re-formation betyder förändringar i största allmänhet, d.v.s. de-formation! Och därmed till papisternas hån).

    SvaraRadera
  4. Med facit i hand. Så kan man tänka. Att, någon har redan bestämt. Vilka beslut som ska tas.
    Ergo - diskussion är meningslös, den demokratiska utanpåskriften är bara till för att för att juridiskt godkänna det beslut som redan är taget.

    Vox Humanae

    SvaraRadera
  5. Of topic, som man säger:

    Du har förlovat dig, grattis till det! När slutar du alltså din vigningstjänst? Tack för en fin tid och lycka till med familjelivet!

    SvaraRadera
  6. Lycka till och grattis till förlovningen!
    Kommer någon att försöka omvända någon???

    SvaraRadera
  7. Från hjärtat kommet, varma gratulationer till kärleken och förlovningen!

    SvaraRadera
  8. Grattis till förlovningen! Vilken chock för alla som hävdar att kvinnoprästmotståndare är kvinnohatare! ;-)

    SvaraRadera