I Aftonbladet publicerades en ledarkommentar om Kyrkans Tidning och Helle Klein. AB tog ställning för Klein, vilket är vackert gjort. That´s what friends are for. Visserligen kanske chefredaktören Ahlberg på KT inte riktigt skulle gå med på verklighetsbeskrivningen att Helle Klein först avslöjade komminister Helena Edlunds kopplingar till SD och fick sin text censurerad för att sedan få sparken. Han kanske inte heller gillar AB:s rubrik "Kyrkans Tidning i grumligt vatten" och rimligtvis än mindre slutsatsen i ledaren: "Svenska kyrkans ledning bör nog ta sig en funderare på hur Kyrkans Tidning hamnade i det säöllskapet i svensk integrationsdebatt." Ska Ahlberg kallas in till Kyrkans Hus och ett möte med ärkebiskopen eller hur är det tänkt? Får Kyrkans Tidning vara just tidning och inte ägarnas megafon? Det finns en del att fundera över.
Intressantast är dock AB:s formulering att artikeln i KT och den efterföljande debatten gick "under den politiska radarn". Så bra att det blev sagt. Det finns en politisk radar som ska detektera sådant som inte får sägas. Den politiska radarn varnar för att publicera olämpliga artiklar, inte bara för att de är olämpliga utan därför att de kan följas - ge upphov till! - av en olämplig debatt. De lågtflygande artiklarna kan den politiska radarna inte fånga upp.
När kriget var kyligt gällde 20 meter över Östersjön och då kom polackerna inte på vad som hände. Efter tre vändor in över Polen hade man fattat och låg och väntade på 3000 meters höjd. Hur ska nu enligt AB den svenska insatsberedskapen se ut för att radarn ska fånga in det olämpliga?
Medborgarna kan förstås bli bekymrade. Vi får bara läsa sådant som inte leder våra tankar fel. Det finns en politisk radar. Det faktum att den missade en artikel som gav en olämplig debatt ändrar inte faktum. Det finns en politisk radar. AB beklagar att den inte fungerade. Möjligtvis är det bara jag som blir bekymrad, eller? Mitt bekymmer själva förekomsten av politisk radar i ett öppet, demokratiskt samhälle och en jpournalist som formulerar sig så. För jag ser ju att bland de hundra viktigaste opinionsbildarna är 25 journalister.
Det är självfallet också intressant att AB menar att detta politiska radarsystem ska bringas att fungera i det kyrkliga. Vi får väl se till att systemet fungerar bättre med en politisk tornradar (trr) och en politisk kustspaningsradar (ksrr). Tornradarna ser långt och kustpaningsradarn det mer näraliggande. En komplikation blir förstås att det finns folk som menar att Kyrkan alltid är en sanningssökare, som aldrig får begränsa sökandet efter sanning till det för dagen lämpliga. Det kan visa sig att den som säger det vi inte vill höra - som komminister Edlunds påpekande att fler kristna dödats av muslimer än tvärtom, vilket väl i sak är sant men politiskt olämpligt att säga - trots allt gör en större insats än den som sitter vid sin politiska radar och försöker förstå vad som ska plockas bort.
Jag är emot partipolitiseringen av Svenska kyrkan. Egentligen har AB försett mig med ännu ett argument mot denna partipolitisering. Med partipolitik införs en politisk radar.
Har vi dock inte ett väl utbyggt kyrkopolitiskt radarsystem i Svenska kyrkan. Naturligtvis. Men det kommer inte åt allt.
Under den kyrkopolitiska radarn kommer nästa vecka en artikel i Nya Väktaren, bilaga till Kyrka och Folk nr 10. Anders Brogren har redan lagt ut den på sin hemsida, www.brogren.nu
Saken gäller domkapitlet i Göteborg som infört predikoförbud. En präst i Svenska kyrkan får inte predika/leda gudstjänst i Missionsprovinsen - och det är ju MPr domkapitlet vill komma åt. Vad konsekvensen av beslutet blir, är emellertid oklart. Får man predika hos pingstvännerna? Det blir närmast underhållande när en begåvad jurist tänker principiellt och argumenterar logiskt. Den politiska kyrkojustisen har svårt att hantera sådant. Fortsättning följer alldeles säkert. Under tiden får väl domkapitlet i Göteborg försöka kalibrera sitt radarsystem.
Mycket intressant inlägg! Jag håller helt och hållet med om verklighetsbeskrivningen. Det är märkligt att se detta i vårt "öppna" och "fria" land, där inte minst den tredje statsmakten ständigt slår sej för bröstet som demokratins och yttrandefrihetens beskyddare.
SvaraRaderaOch att det är så effektivt, nästan i klass med STASI! Säkert är det många journalister ute i buskarna som skulle vilja ta upp politiskt känsliga frågor men som stoppas av vetskapen om och rädslan för den politiska censuren. Och så tiger man och blir på så sätt en medlöpare i systemet i stället för en kritiker av det.
Ruggigt!!!
Grrrrrrrrrrrrrrrrr...
SvaraRaderaMycket intressant lenk. Kan biskopar anmälas till domkapitlet?
SvaraRaderaJag får en bisarr bild i huvudet av hur djärva politiska redaktörer på Aftonbladet sitter framför sin politiska radar och där spårar upp alla fientliga politiska utsagor och på ett halsbrytande sätt neutraliserar dem genom att stämpla "Terje Breivik" på dem. Vilka nationens hjältar!
SvaraRaderaDet värsta är att denna bild inte ligger så långt från verkligheten...
Notera att kyrkans tidning har bett om största möjliga tyssssstnad kring kritiken mot biskopsbrevet. Så märkligt
SvaraRaderaPrästeriet i svenska kyrkan bör nog avhålla sig från att medverka i samlingar av olika slag. Om inte vill riskera avkragning. Undantag är givetvis för andra religioner - islam, schamanism mm. Det ger pluspoäng. För då är man vidsynt. Särskilt om man är ärkebiskop.
SvaraRaderaVilka biskopar möts som andliga auktoriteter bland kristna i Sverige idag? Inom frikyrkliga kretsar är det väl bara Anders Arborelius som ses som en auktoritet.
SvaraRaderaMen vilka aktiva biskopar inom SvK skulle fylla den lokala kyrkan för ett bibelstudium?
Göran Beijer skulle förmodligen dra lika mycket folk som någon nu aktiv biskop inom SvK.
"Kanske chefredaktör Ahlberg på KT inte riktigt skulle gå med på verklighetsbeskrivningen att Helle Klein först avslöjade komminister Helena Edlunds kopplingar till SD och fick sin text censurerad för att sedan få sparken" citat från "Den politiska radarn".
SvaraRaderaJag undrar vad du menar? Vet du att det inte gick till så? Vad är sanning?
Som Kyrka och Folk påpekar så kan ju andra organisationer som firar gudstjänst och själva anser sig vara en del av SVK, dä rmedverkande präster plötsligt kan finna sig bli avkragade. Vad jag vet är Seglora smedja inte heller erkänt Lutherska världsförbundet och skulle likväl som Missionsprovinsen falla utanför den definition som biskopen nämnde i sitt brev.
SvaraRaderaKalibrera radarn? = SÄPO???
SvaraRaderaFör c:a 5! år sen fanns det en hotbild mot t.ex homosexuella
Idag är hotbilden det motsatta...... så fort det kan gå!!!
Peligran! Svar: kan o kan??? De sitter väl som ordf där? Det finns nåt som heter Biskoparnas Ansvarsnämnd!!!
SvaraRaderaIbland undrar jag vad de sysslar med på KT. Så här en vecka efter Eckerdals brev finns fortfarande inte så mycket som en notis om saken på webben.
SvaraRaderaHär har en biskop i Svenska kyrkan skrivit det mest anti-ekumeniska brev vi skådat sedan konventikelplakatets dagar och KT reagerar inte ens...
Johannes