onsdag 1 augusti 2012

Motion

Motion bör undvikas för utebliven motion är grunden till ett långt liv. Man sliter inte så mycket på kroppen då. Rätta mig om jag har fel - men vilka skadetal redoviusar egentligen Idrottssverige och hur skadlig är egentligen korpidrotten? Vad kostar innebandyreseriet i skador som påverkar närings- och förvaltningsliv? Jag bara undrar.

Motioner i kyrkomötet är en annan sak. Det finns några gemensamma - nomineringsgruppsöverskridande - som driver intressen i en nämnd eller ett stift. Dom struntar jag i. S skriver påfallande få motioner (3) och detsamma gäller M (4) , Fisk (2) och Visk (1). C har fått ihop 10 och POSK hela 6. POSK åstadkom mer förr, tror jag man måste säga. MISK driver miljöfrågor, förstås, men inte i alla 5 motionerna. Ingen gruppering är så ohöljt lahisk som de rättfärdiga miljöpartisterna. ÖKA får ihop 7 och slås av Kristdemokraterna som skrivit 9.  Återstår väl FRIMODIG KYRKA som är den lilla gruppen med 11 motioner. Ambitiöst folk i FK, det måste man medge. Samtliga dras motioner kommer att avslås - oberoende av vad som står i dem. Fel folk, helt enkelty. Helt fel folk. Men det har dom inte fattat, så säg inget är ni snälla! Dom kommer att tala mycket i talarstolen också.

Denna förmiddag nöjer jag mig med att kommentera en POSK-motion. Stiftsadjunkten Ingvarsson har svårt att komma ihåg vilken söndag det ska bli. Han tjänstgör på kansli, kan man förstå. Nu har han möjligtvis inte i söndagsskolan fått lära sig det enkla knepet - att kolla i almanackan - så han föreslår en helt ny indelning. Vecka 44 är det 44 söndagen. Lätt som en plätt. Nog har vi blivit duktigare men dunmmare för på medeltioden eller 1600-talet kunde folk hålla koll på söndagarna. Med detta POSK-förslag kodifierar också Svenska kyrkan att söndagen är veckans sista dag. Det kan man nog göra teologi av, provinsteologi. Nå, nu bestämmer vi så. Hur många nya psalmböcker måste vi då trycka? Räcker ½ miljon för att förse kyrkor och kapell med behovet? Varje psalmbok kostar 200 spänn. Det torde efter en enkel huvudräkning handla om 100 miljoner kronot som ska ut. Har bokförlaget Verbum mutat Ingvarsson? Å andra sidan finns det kanske fler motioner som skulle kosta pengar så för dessa 100 miljoner får vi i alla fall ut något högst påtagligt. Psalmböcker med ny kyrkoårsindelning. Att vi inte konsulterar Borgågemenskapen är väl självklart.

Har ni fattat att jag tycker Ingvarsson skrivit en hialöst motion, närmast pubertal. Han hör till POSK-gruppen, bara så ni vet. Tycker ni jag är elak mot POSK-arna? I så fall beror det på försmådd kärlek. De nya makthavarna där, gjorde om POSK. Det ska vi inte glömma. Nu skriver de mejl och vill organisera de grupper som inte framträder under partinamn. Det kan de göra och feramgång kan de nå men vad hjälper det en nomineringsgrupp om den vinner hela världen men förlorar sin själ? POSK skulle en gång vara ett intelligent framtidsalternativ när den partipolitiserade strukturen föll sönder. Nu faller den sönder - och vad med POSK? Ett intelligent framtidsalternativ?

7 kommentarer:

  1. Jag gillar din kommentar, fast jag är POSKare, men borde nog inte vara det.

    le

    SvaraRadera
  2. Att det inte blir någon motion om återställt äktenskapsbegrepp förrän efter kyrkovalet 2013 tycker jag mej ha förstått; man anses tyligen inte kunna övertyga varann under pågående mandatperiod utan bara väcka irritation. Men har FK motionerat om att kyrkan ska bevara nuvarande könsbegrepp (och därav följande uppdelning i pojkar och flickor vid aktiviteter som kräver omklädningsrum)?

    Annars tycks ju staten av någon anledning - eftertankens kranka blekhet? - skjuta på den ultimata queerreformen om manligt barnafödande till 2013, så det är väl läge att åtminstone nämna saken i kyrkovalrörelsen då. (Nej, reformen vore INGEN bra lösning av ämbetsfrågan!!!). Så inte Kyrkans Ungdoms tidning kollrar bort barnen ännu mer (troligt).

    Men nog är det märkligt att just när Göran Hägglund och Anders Wejryd med emfas slog fast att män VISST kan föda barn (allt annat vore människofientligt och tvångssteriliserande) gick experterna ut med sina tvivel: först psykiatern David Eberhard 13 januari, se http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/14/fr-gan-om-sterilisering-r-komplex-vid-k-nsbyte , och sedan gynekologen Marc Bygdeman 31 mars, se http://www.dn.se/debatt/en-man-som-bytt-kon-till-kvinna-ska-inte-kunna-bli-far. (Vilket fick liberala(?) läraren Helena von Schantz att påstå att Bygdeman tangerade yttrandefrihetens gränser, se http://helenavonschantz.blogspot.se/2012/03/skramselpropaganda-mot-transsexuella.html .

    Undrar om de anpassliga Hägglund och Wejryd riktigt har hängt med i debatten? (Ska de verkligen få sitta kvar tills de avgår frivilligt?).

    SvaraRadera
  3. Halleda. Och vad ska vi göra som inte tänker i veckor? Vore det inte enklare att benämna söndagarna med första söndagen, andra söndagen, tredje söndagen etc? Ännu enklare vore att kolla på Svenska kyrkans hemsida. Om man nu inte väljer det allra enklaste alternativet, nämligen att skaffa sig en ordentlig almanacka, förstås.

    SvaraRadera
  4. Otroligt förslag av POSKaren! :-(

    SvaraRadera
  5. En kollega brukar säga om stiftskanslier att de är kyrkans REHAB avdelningar, det skulle jag aldrig våga säga men jag kan ju citera det. Dock utan att varken bejaka det eller ta avstånd från det, för säkerhets skull. Annars tycker jag hittepåaktigheten är förnämlig för som utkantspräst ( begreppet ät snott från en utomäktenskapligt född Söderbo vars mor från Kalmar kom till Sthlm och ungen lämnades till änglamakerska men mormodern i Kalmar räddade dit och vars morbror var ölandspräst och moster lärarinna, de drog upp grabben som sedan efter en första kris i Uppsala och några år som snickarlärling återupptog studierna, prästvigdes 1902, blev sk diakonipräst i slummen på söder i Sthlm, senare sådan i Enskede med debatter med bl.a. hinke Berggren mm. Hans dagböcker finns i behåll och för kallar han sig just "utkantsprästen") men tids nog får vi vanliga administrera all hittepåaktighet, det ät kul! Då får man enkel som man är lära sig lite teologi. Tack för lästipset! Får googla fram motionen. Så jag kan beundra den! / Magnus Olsson

    SvaraRadera
  6. Antagligen har AR valt att avsäga sig rätten att utöva det ämbete som en gång förlänades honom av biskop Stig Hellsten för att söka lugn och ro. Förutom personligen är det sorgligt därför att det gör att vår kyrka inte längre har en omvittnat duglig präst att tillgå och därför att ett domkapitels bedömning inte längre är aktuell och alltså inte längre kan diskuteras. Skulle, som DS menar, endast lögner vara det kapitlet har att agera mot finns det många präster som vid en fällande dom borde hänga löst. I förlängningen kan också frågor ställas om kapitlens vanor att ofta fälla i ordningsfrågor och moralfrågor men vanligen fria villolärare.
    Grundfrågor ställs:
    Vilka krav ställs på en präst? Bara att inte skapa rubriker, eller?
    Hur hanterar vi förlåtelse och försoning i vår kyrka? Att vissa tydligen vill förpassa syndabekännelse och avlösningen från den allmänna gudstjänsten – är det en anpassning till ett samhälle där förlåtelse och försoning har ersatts av rubriker och avgångar som enda svar?

    SvaraRadera
  7. Är inte förvånad över innehållet i den ovan diskuterade motionen, den synes endast vara ett ack så tydligt tidens tecken.
    Det som i vårt land kallar sig "Svenska kyrkan" har ju det senaste dryga halvseklet – med kyrkomötet och biskopar i spetsen – så intensivt arbetat på sin egen undergång genom att säga "ja och amen" till stora, i stunden politiskt korrekta spörsmål, att en motion om förändring av kyrkoårshantering bara kan ses som en naturlig följd (att kyrkoåret fungerat utmärkt som pedagogisk snillebilxt i snart två tusen år är ju, med dagens synsätt, naturligtvis knappast ett hållbart argument för att bevara det).
    Svenska kyrkan behöver inte längre samhällets politiska etablissemang för att bli nedmonterad, det gör den så bra själv.
    ("Oberoende Reaktionär")

    SvaraRadera