fredag 14 december 2012

I dåligt sällskap

Om Kyrkans Tidning agerar klokt, väntar tidningen, denna viktiga kyrkliga nyhetsförmedlare, ut Dagens Seglora och ger inte konkurrenten uppmärksamhet för något som är en kampanj, tänkte jag. Det var fåfängt tänkt. "Ärkebiskopen manar Dag Sandahl till eftertanke" löd Kyrkans Tidnings rubrik. I Dagens Seglora sa ärkebiskopen att sällskapet kan förstöra ärendet.

Låt oss nu tala om Frälsaren. Det är tveklöst så, ärkebiskopen, att det är just sällskapet som förstör Hans ärende. Å andra sidan undvek han inte olämpligt folk utan umgicks med dem. Detta är nog, som jag sa högvördigheten i går, skillnaden mellan församlingsprästen och ärkebiskopen. En ärkebiskop kan välja sitt sällskap. För församlingsprästen - och Frälsaren - är det inte riktigt lika enkelt.

Men, vänta nu! Vad är det för kyrkosyn ärkebiskopen redovisar. För en folkkyrka, där församlingsgränsen går i stadens dike, hamnar också de i fängelse samman med alla andra och alla är med i församlingen. Detta upprörde missionsförbundaren Waldenström. Hur och utifrån vilken kyrkosyn väljer ärkebiskopen sällskap?

Hur vet ärkebiskopen förresten att folket bakom Dispatch International inte är döpta medlemmar i Svenska kyrkan? Om de är - kan han då verkligen välja sällskap? Är det i så fall inte så att han tillsammans med dem är just i samma sällskap? Själva tanken på att välja sällskap - är den inte politisk egentligen och Kyrkans poäng att vi inte har valt sällskap?

Jag ska inte fråga hur ärkebiskopen ser till att andras frågor tas på allvar - också om de är dumma. Menn finns det inte en fara att vi sorterar bort allvarliga och viktiga frågor om vi tror att de som frågar är fel folk, dåligt sällskap? Och vad är det som säger att en präst, som får frågan om en aktuell händelse och ombeds kommentera, inte ska göra det därför att de som frågar är - fel?

Anders Wejryd bereder i övrigt vägen för en domkapitelsanmälan mot mig. Den kommer nog Han säger: "Prästen Dag Sandahl svarar inför domkapitel och biskop i Växjö stift. Kyrkostyrelseersättaren svarar inför kyrkomötet (jo, i kyrkostyrelsens frågor, de som faller under Kyrkomötet, DS). Kyrkomötesombudet Dag Sandahl svarar inför sina väljare."

Ärkebiskopen är också i Dagens Seglora nöjd med att marginaliseringen av Sverigedemokraterna i kyrkomötet fortgår. Han glömmer påpeka att SD, som inte fick utskottsplatser, därmed kunde ägna dagarna åt att förbättra sin SD-politik och det på tid väl betald av kyrkomötet och partisekreteraren kunde använda kyrkomötets datorer för att hålla sig a jour med den politiska debatten. Detta var och är ett substabntiellt stöd för SD från Svenska kyrkan. Jag var mot. Jag var den ende som talade mot och pekade på förhållandet.  Vilken grupp i kyrkomötet är det förresten som Anders Wejryd nästa gång vill se margianliserad?

Ärkebiskopen är en fin man som vet att välja sitt sällskap - i det här fallet Mattias Irving och Dagens Seglora. Jag kom att tänka på distriktsläkaren och kommunisten Hans Isaksson i Vislanda (som av och till vikarierade för Morsan). Han är inte riktigt lika fin som ärkebiskopen men är "oppmålter" (målad) av Sven Ljungberg (besök Ljungbergmuseet i Ljungby och se själva!) vilket får mig att minnas en historia om Ljungberg som jag ska återge i en blogg framöver, inshallah.

Isaksson arbetade i sin ungdom på Sälhyltans hönseri utanför Vislanda och lärde sig mycket av hönorna. Jag citerar:

"Ett säkert tecken på att en höna var improduktiv och därför borde avlivas var att dess fjäderskrud var skinande vit och till synes ren.
Närhelst jag i mitt senare liv träffat en trotskiskt har jag slagit av likheten med dessa olyckliga hönsfåglar: en snövit framtoning, en massa kackel - men inget kommer ut av det. Dock har jag låtit mig nöja med att konstatera likheten - aldrig dragit de yttersta konsekvenserna." (24 lögner i sekunden, Manifest Orginalpocket 2000, s 47)

Det tänkvärda citatet anförtror jag ärkebiskopen, Han får gärna kackla och delta i kampanj nästa gång Dagens Seglora vill ha honom att kommentera något, men när han gör det, kunde den bistra tanken slå honom: "Det är nu Dag menar att jag ska värpa."

26 kommentarer:

 1. Du kan ju hoppas att de anmäler dig till domkapitlet och att dessa väljer att kritisera dig. Enligt praxis från domkapitlen och JK är präster i Svk tillförsäkrade yttrandefrihet.

  Med vänliga hälsningar

  Jur.kand. Teol.kand.

  SvaraRadera
 2. Dag, ibland tycker jag att du är tjatig och negativ, men idag har du tveklöst helt rätt i det du skriver!
  Detta är ju inte klokt!
  Men vad är att förvänta sig? Återigen! Här ser vi ju igen detta DDR-stuk som vänstern är befläckad med- för förmodligen hör väl Wejryd dit!? Även om han gärna ränner runt bland kungligheterna.
  Men sådan är han ju! Hela hans karriärväg är ju kantad av lik av människor som han har befriat sig från för att de inte har passat in. (däribland jag själv)
  Man får väl hoppas att du blir anmäld till Domkapitlet! För då blir ju linjerna i hans sätt att agera kristallklara.
  Och är han medveten om att SD faktiskt är ett demokratiskt valt parti- dessutom?
  Ja, mobbning i olika former smakar gott för små själar- för vad ska man annars kalla dem?
  Kan vi inte också få bort de där skönsjungande, känslomosande prästerna och biskoparna från Svenska kyrkan tillsammans med den militanta vänstersörjan?
  Stå på dig! F.ö. anser jag alltså att godtrogenheten mot islam är anmärkningsvärd.

  SvaraRadera
 3. :-D :-D :-D

  Du får inte missa att ge ut de här blogginläggen. Tänk vilken julklapp det kan bli!

  Håll fanan högt!

  /Obelix

  SvaraRadera
 4. Där står de. Översteprästen är tillfrågad. Nu återstår bara att gå till Pilatus. "Korsfäst! vrålar hopen.

  Är du egentligen så missbelåten med sällskapet, Dag?

  Tant Svart

  SvaraRadera
 5. Gå i pension Dag. Finns det inga duvor att mata på Öland? Du har skadat kyrkan nog nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ditt anonyma, personpåhopp, har du just kvalificerat dig för beteckningen skitstövel. Håll till godo!.

   Radera
  2. "Du har skadat kyrkan nog nu". Och du måste gömma dig bakom en signatur för att våga säga det! Modigt värre! Om man ska ta till sådana personhopp kräver anständigheten två saker: 1) att man vet vad man talar om och 2) att man vågar stå för det med namn!!

   Tack , Dag, för att du vågar och orkar vara med och ta all möjlig "skit! Gud välsigne dig och din sanningssträvan!

   Jag i Halland

   Radera
 6. Seglora tankesmedjas bälgar har försökt blåsa upp till en skandal. Allt de har lyckats med är en KT-rubrik som lyder: "Ärkebiskopen manar Dag Sandahl till eftertanke". För inte inte så längesedan var det några kvinnor som skvallrade till den dåvarande växjöbiskopen angående ett språkbruk som är gängse inom HBTQ-kretsar och som yttrades av f Dag. Vad blev resultatet av detta försök till smutskastning? Kanske borde Wejryd mana "Seglora skvallersmedja" till större eftertanke och då kommer smedjan erfara "eftertankens kranka blekhet". Seglora vill gärna vara modiga och progressiva som Prometeus, men de liknar snarare den ängslige Epimeteus när de
  håller fast vid och bara beundrar sina egna tankeprodukter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gärna se att Seglora Smedja behandlades med samma servetter som Dag Sandahl. Då hade dom för länge sedan prickats av biskopen i Stockholms stift för sitt agerande. Nähä, inte det. Det är på stockholmsbiskopens uppdrag dom agerar. Förlåt, Förlåt.

   Radera
 7. Jag blir mycket uppprörd när jag ser att ärkebiskopen har sällat sig till dem (han kanske går i täten?) som mobbar och fryser ut ett demokratiskt valt parti i kyrkomötet i värsta Ohly- stil (han som inte kunde sminkas i samma rum som Jimmie Åkesson). Är detta verkligen möjligt? Detta är ett sätt att skymfa deras väljare vilka kanske ofta består av enkla människor. Det är dessutom inte så man påverkar saker; genom att frysa ut folk. Fast det tycks ju vara vanligt bland det "finare" folket inom Svenska kyrkan att man helt enkelt inte svarar folk. Det ser man ju på olika håll. Botten, absoluta botten! Är detta en folkkyrka? Är det så vi medlemmar vill ha vår kyrka? Ett känslodravlande finfolk som helst ränner runt bland kungligheterna och förkastar dem de inte tycker passar in?

  SvaraRadera
 8. Vem förutom Anders Wejryd bryr sig om vad som står i Seglora Smedja. Det är som att läsa avpixlat fast tvärtom.
  För övrigt om man nu skulle få nåden att hamna i himlen, så vet vi väl att vi hamnar i dålig sällskap. Bara fullt av syndare. Visserligen benådade sådana. Men ändå!
  Sven-Åke Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudet på spiken: Det är som om det är just det som somliga verkar önska att kyrkan "utvecklat" sig ifrån!
   Det som var sant om människan igår och för 2000 år sedan är fortfarande sant - den egna synden är verklig, obehaglig, och något jag inte kan göra upp med på egen hand. Detta ger kyrkan relevans - inte valet av umgänge!

   Radera
 9. Tänk om Ärkebiskopen hade haft modet att markera mot dem som vill förvandla SvK till en åsiktsgemenskap istället för en trosgemenskap. Men det modet hade han inte och jag tolkar det som att han accepterar att en kristen som har fel åsikter enligt Helle Klein, Expo och Seglora Smedja ska ut i kylan. What a wimp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, men din åsikt hade fått en helt annan tyngd om du vågat stå för den med ditt namn.

   Radera
 10. Jag röstar inte på SD (tänk att detta alltid ska behöva sägas). Jag vill inte se okunniga snorvalpar, som klätt ut sig i kostym, leda vårt land (inte heller MP o V, för den delen). MEN - jag är hjärtligt trött på detta förakt mot demokratin som övriga politiker (och här också ÄB) visar upp. Nu är det faktiskt så att en viss del av folket vill ha SD i riksdagen. Fatta, acceptera och förhåll er till detta på ett vettigt sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo med Elisabeth!

   Radera
  2. Varför behövde det sägas att du inte röstar på SD? Vem kräver detta av dig? Valhemligheten ska vi vara rädda om!

   Radera
  3. SD tycks öka i antal sympasitörer trots allt mediadrev. Inte för jag tror det men tänk om dom blir många fler i kyrkomötet efter nästa kyrkoval. Hur många måste dom bli för att ÄB - smilfinken - vänder kappan efter vinden och börjar bocka, smajla och tala väl om partiet.

   Radera
  4. Ja du, Jörgen. Det behöver sägas av den gamla vanliga anledningen: guilt by association.

   Radera
  5. Instämmer till fullo också Elisabeth.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 11. Den lilla interiören från Sälhyltans hönseri satte jag stort värde på :-)

  SvaraRadera
 12. Fader Dag,

  Och tänk att samma ÄB Wejryd kunde haspla ur sig att " Julen kanske tar kål på sig själv".

  Detta är bevis, säger Bull, att ÄB har svårt för Kristusbarnet som ligger i vaggan - Kristusbarnet som skulle senare köpa oss fria från döden, helvetet, och graven.............

  Johannes Kierkegaard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärkebiskop Anders Wejryd ser en risk att julen tar kål på sig själv.
   Jag ser en risk att den allt mer politiskt korrekta svenska kyrkan tar kål på sig själv.

   Radera
 13. I dåligt sällskap är en merit. Jesus själv umgås med oss.....
  Sen är det det här med andra religioner ex. islam. Visst är det intressant, sanningsfrågan är dock något helt annat. Historiskt var 1683 ett mycket viktigt år i Europa. Wien hotades av den turkiska armén - ideologiskt och religiöst stod mycket på spel inför framtiden. En av mina anfäder var med och försvarade Wien. Jag är stolt över hans insats.Vi lever i en demokrati med yttrandefrihet och lika villkor för män och kvinnor. Låt oss slå vakt om detta oavsett varifrån hoten kommer. Islam är en religion men tillsammans med den kommer också ofta en ideologi som går på tvärs mot mycket av det vi betraktar som fundament - att påstå detta är inte ett utslag av islamofobi utan en skyldighet!

  SvaraRadera
 14. Svenska kyrkan är helt klart fariséer som ägnar sig åt att söka varandras ära, som säger: "Tack, Herre, att jag inte är som syndaren där borta", som sitter längst fram i kyrkan och ber i gathörnen, ser sig själva som garanterade Guds rike men stöter ut syndarna ur kyrkan. Vilken obehaglig klubb för inbördes beundran! Vilket vänsterparti! Och kristna är de ju inte heller...

  SvaraRadera