torsdag 6 december 2012

Slägga smedja slår till

Dagens Seglora torgförs som en ny modig nättidning. Modig? Lögnaktig! Ty Dagens Seglora vet meddela att Dag Sandahl liknar Lunds stifts biskop Antje Jackelén vid en nazist. Men det har jag inte gjort, som bekant. Jag har som mest roat mig med att beskriva tyskar som - tyskar. Å andra sidan är det sannolikt brottsligt, ty tyskar är ett finkänsligt, vemodigt folk. Über alle Gipfeln ist Ruh, som ni vet. Fast tyskar kan i sin finkänslighet uppröras. När det tyska folket är empört gäller det att passa sig.

Dagens Seglora - på andra dagen förföll nättidningen till en enkelt genomskådad lögn om vad som faktiskt sagts. När det handlar om Dagens Seglora ska vi kanske hissa flagg - die Fahne hoch, liksom? Pestflagg.

Som väl är har vi Kyrkans Tidning, den sannfärdiga och trofasta nyhetsförmedlaren i Svenska kyrkan! När vi nu ser att Dagens Seglora fabricerar lögnaktiga nyheter kanske frågan inte främst ska ställas om nättidningen är modig utan mer om den är behövlig. Vad tror ni?

18 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte6 december 2012 kl. 17:44

  Men kan Du inte låta oss tyska/tyskfödda vara i fred? Vad har vi gjort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste Thorsten, gör dig inte till ett offer utan skjut tillbaka. Ge broder Dag ordentligt på pälsen. Den dansen har han sannerligen inbjudit till. Sedan kan jag hålla med dig om att "tyskskämteriet" nu passerat bäst före datum och börjar ge en fadd smak i munnen. Men alltså: stå upp för din sak!

   Radera
  2. Thorsten Schütte7 december 2012 kl. 08:40

   Ork' int' bry mig...

   Radera
 2. Även om du förvisso förtjänar kritik för att vända folks etnicitet - varför då inte också utseende? - emot dem, kastar Seglora smedja sten sannerligen i glashus när de upprörs över att skeenden stundom på denna blogg - om än kanske inte i detta fall? - jämförs med nazismen.

  Dylika jämförelser och skuld-genom-association-resonemang har ju inte bara varit ett av Bloggardags utan också ett av nyteologernas egna (inkl. prof. Svartviks) starkaste vapen mot en aldrig så moderat heteronormativitet eller aldrig så försiktig mission bland judar. Ja, t.o.m. den som i all enkelhet hävdar att den som föder sitt barn är barnets mor (aldrig dess far) anklagas ju nu för att - likt de ökända nazisterna - bekämpa allas lika värde och vilja tvångssterilisera folk.

  Alltmedan den obehagligaste likheten med 30-talsidealen (och hednatiden för 1000 år sedan) utvidgas för varje år som går: idén om att endast välväxta barn bör födas och resten avlivas innan vi behöver ta hand om dem. (Knäsättningens återkomst via KUB-tester och ultraljud).

  SvaraRadera
 3. Sticker man ut får man finna sig i hugg. Huggen ges på svagaste punkten, där kanske något mest oavsiktligt blev eller åtminstone kan tolkas lite feligt eller pinigt. Så bedöms raskt helheten efter den misstänkliggjorda delen. Och så vart man raskt av med ännu en misshaglig. Så även i vår inkluderande Svenska Kyrka för alla...

  Tant Svart

  SvaraRadera
 4. På Finlands självständighetsdag påminner jag Dag om att Finland aldrig tidigare haft det så bra som de hundra fredliga åren under den ryska storfurstekronan. Under den tiden han man utveckla förvaltningen och ekonomin, skaffa sig identitet och internationellt anseende. När så kejsarryssland kollapsade, var både folk och en stat redo för självständighete. Knappast förstörda, alltså! :)

  SvaraRadera
 5. Håller med tant Svart om att sticker man ut hakan får man mothugg. Att Dag Sandahl och Seglora smedja drar en lans mot varandra finner jag intressant och bra, det behövs principdiskussioner i Svk , men jag finner det ytterst beklagansvärt att denna åsiktslillnad som är bra att den tydliggörs, sker på basis av en människa, vilket lundabiskopen är. Därför finner jag det beklagansvärt att hennes namn släpas in i debatten. Det är inget gott i att en människa även om denna är offentlig blir ett medel i debatten mellan två olika possitioner i Svk. Det är advent och vi skall alla bereda oss att fira den stundande julen, och då bör vi alla besinna att den här typen av debatter inte bär bud om den ensamhet som efter Betlehem är bebodd. Jag tycker faktiskt att Du Dag skall be lundabiskopen om ursäkt för vad din form av humor ställer till. Hennes jobb är att förlåta, det gör hon säkert. Ursäkta att du drog in hennes namn i detta. Du kunde gott varit lite varligare med orden. Därmed inget ställningstagande till seglora smedjas tolkning av dina ord, du bestrider ju den tolkningen, men också de bör tänka sig för i denna fråga. Guds Heliga Lag säger hur vi brukar vår nästas namn. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 6. Gör sig inte Seglora smedja skyldig till samma generalisering som Dag kritiseras för? Dag drar några tyskskämt om några som makten haver i Lund. Seglora smedja anklagar honom för att beteckna dem som nazister – alltså: tysk = nazist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur var det nu biskopen svarade mig när en annan fråga diskuterades? Vill minnas att det var nått om " kan han så kan jag" som ansågs vara ett dåligt sätt att resonera, då ( fast jag inte gjort det) men nu verkar biskopen använda samma argument fast tvärtom? Nu blir jag förvirrad. Biskopen kanske kan reda ut det./ Magnus Olsson

   Radera
  2. Det här handlar om något annat – frågan om inte Seglora smedja själv gör sig skyldig till det som den kritiserar. Med bibliska ord: om de ser bjälken i sitt eget öga, när de bemödar sig om att ta bort flisan ur nästans. Jag vill åtminstone få ställa frågan.

   Radera
  3. Aha! Biskopen löser saken med " nått annat"' det verkar vara den stående lösningen, så löd ju lösningen sist också, " en egen fråga"', fascinerande. Men extremt praktiskt! Allt är en annan fråga. Tack då vet jag. / Magnus Olsson

   Radera
 7. Kan inte neka mej nöjet att i sammanhanget länka till den kristnade juden Heinrich Heines drift med en annan sida av "tyskeriet" (den som inte har så mycket med "Ordnung" att göra): http://diktarna.blogspot.se/2012/12/ur-tyskland-en-vintersaga.html

  Men observera att han räknade in sej själv under epitetet "vi tyskar" (vilket en viss Adolf sedermera nekade - även de kristnade - judarna att göra).

  F.ö. är Göran Palms stora diktverk "Sverige - en vintersaga" något av det bästa jag läst på svenska (definitivt den bästa blankversen) och rekommenderas varmt till jullovsläsning!

  SvaraRadera
 8. Jag vill lägga ytterligare en synpunkt till diskussionen. Med makthavare kan man bara argumentera till en viss punkt. När de har avvisat framförda invändningar, hur relevanta de än må vara, återstår dock en väg: att förlöjliga dem. Det är ett effektivt sätt att klä av dem deras hög(färdig)het. Det visar historien. Det vet alla med revolutionärt sinne, men är något som idealister och pietister har svårt att fatta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det påminner mig om min chef. När han inte har några argument att bemöta relevanta invändningar med säger han bara: Det är jag som bestämmer!

   Radera
  2. Det var ett intressant biskopsord i Advent. I psalmen sjunger vi om honom som ej kommer med härar och som strider med Andens svärd. Mycket klargörande hur biskopen ser på andra kristna med påstådd makt. Att förlöjliga var knappast den melodi som sjöngs av St Paulus. Vad Herrens bud säger om saken är väl onödigt att citera. Skulle gärna vilja veta vart i Guds Ord det hämtas stöd för denna metod? Vart står det skrivet? Vart inom den kristna gemenskapen ger Jesus stöd för detta? Eller är det bara pietism att ställa de frågorna? / Magnus Olsson

   Radera
  3. När man varnade Jesus för Herodes, och han svarade: "Hälsa den räven …", så rörde han sig väl i detta fält.

   Radera
  4. Imponerande! Då blir räven raskar över risen en psalm antar jag. Ser en viss förändring i biskopens bibelsnvändning, intressant! Skall lägga det på minnet. / Magnus Olsson

   Radera
 9. Som svar på den avslutande frågan säger jag ja, den är behövlig. Den behövs för att ge dess upphovskvinnor den uppmärksamhet och de pengar som de är ute efter. Den tidigare hemsidan för SS tjänade inte det syftet tillräckligt bra.

  SvaraRadera