söndag 16 december 2012

Verksamhetsplan(er)

Kyrkostyrelsen fick en sammanställning av planerad verksamhet 2013. Det brukar levereras en - och det är mycket på G.  275 punkter.
Jag fastnade för punkterna 41 och 42 under avdelningen Internationell mission ochn diakoni.

"41. Närvaro vid politiska partiers komgresser eller andra möten, för att kunna påverka idéutvecklingen i partierna."
Tänk om jag varit medlem i ett politiskt parti och plötsligt sett några lobbyister vara där för att påverka partiets idéutveckling. Hade jag svimmat eller hade jag svimmat? Nu kan man tänka sig att påverkan (välvillig, kristlig tolkning) betyder att sätta upp ett litet bord bland andra utställare. Får jag då påminna om vad Jesus gjorde när man satt upp bord? Han sparkade omkull borden och gisslade dem som satt vid dem. Kristen idépåverkan ska i partier komma genom de medlemmar´, som tar dopet på allvar och är med i allvarligt politiskt arbete just för den sakens skull.

"42. Aktiv närvaro vid MR-dagarna, Almedalen, Bok & bibliotek för att fördjupa samtal med makthavare och forskare." Inte samtal med vanligt folk, inte med med dem där nere. Nä, fint ska det va. Om jag fick bestämma, skulle vi låsa in samtliga tjänstemän i Kyrkans Hus under Almedalsveckan och under Bok & bibliotek. MR-dagarna räcker det kanske att berätta hur de internationella ser på sin verksamhet. Dagarna om mänskliga rättigheter är ju just ett initiativ nerifrån, om jag minns rätt. Då vet man hur det ska gå till och vet att identifiera intränglingar uppifrån. Tror jag. Annars låser vi in tjänstemännen då med. Men ni fattar väl - själva synen på folk och folk och självsynen?

Jag lugnar mina franska nerver med ett besök i Vikmanshyttan, där Olle Burell börjat mobilisera S inför kyrkovalet. "Det är viktigt för Socialdemokraterna att få en valframgång på nationell nivå, inte minst för Stefan Löfven." Taktiken för att nå denna framgång?

 "Bokbord och affischer är ingen bra taktik för det kan gynna även andra partier som påminns om att det är kyrkoval. I stället satsar vi på en valrörelse 'under radarn', genom att uppmana S-sympatisörer att lyfta på arslet och gå och rösta. Det handlar inte om att försöka omvända C-, M-, eller KD-sympatisörer för det går helt enkelt inte."
Kyrkovalet är första ronden i matchen som ska göra Stefan Löfven till statsminister 2014. Andra ronden är EU-valet och så slutligast riksdagsvalet.
http://dt.se/hedemora/1.5379466-s-mobiliserar-infor-kyrkovalet

Är det verkligen roligt att vara kyrklig sosse nu? Ett valmanifest som är kommunalt till sin struktur och ingenting om Svenska kyrkans ärende - Jesus och så. En valrörelse "under radarn". Verkar det inte som om frimodigheten brister?

Så bra att det finns ett alternativ också för rejäla kyrkliga sossar. Frimodig kyrka. Det är nomineringsgruppen där man inte lyfter på arslet för att rösta utan snarst tar ner ena handen under lovsången för att lägga sin röstsedel. Alternativt lyfter man knäna från bönpallen ...

16 kommentarer:

 1. Kyrkostyrelsen planerar att springa in i betongväggen nästa år också!

  SvaraRadera
 2. Undrar om "radarn" är ett förskönande ord för "partipiskan". I varje fall kan vi konstatera att verksamhetsplanen nära nog betraktar ideologiproduktion och heresi som en dygd. Nåja det måste ju finnas olika "heresier" bland oss, så att det visar sig vilka man kan lita på (1 Kor 11:19). Vi har ju sett hur mycket vi kan lita på de brutna löftenas och svekets krympande kyrkogemenskap.

  SvaraRadera
 3. Varför inte leverera en grundligt information om vår kristna tro? Tala om vad den RELIGIÖSA,TEOLOGISKA uppfattningen står för. Målet är::::::

  Upplysningen om riktningen borde ge röster från
  alla troende. I dagsläget förefaller det trots allt vara "vi tror på det sekulära partiet.

  Föregående val träffade jag en "politiskt förankrad" man som röstade på en församlingsbo
  med orden "onom känner jag"
  Han var helt medveten om att den han kände hade en annan politisk uppfattning men det var ju inte vad de handlade om? Eller???

  SvaraRadera
 4. Organisationen SvK (Vilka organiseras egentligen i den?) närvarar och påverkar. Vad står organisationen för?

  Gammal, god, trygg, hederlig, äktbiblisk fariséism, kan man förmoda?

  Kanske borde man i sina stånd och bokbord erbjuda breda böneschalar, tillverkade under kontrollerade förhållanden i Palestine Authority och rättvisemärkt limfärg att vitmena gravar? Eller varför inte lite gulliga, oförargliga bokmärken med texter som:
  "Att vara kristen är att stödja det goda."
  "Svenska kyrkan går före."
  "Världen och det mänskliga."
  "Kön är förtryck."
  "Med Palestinas folk för rättvisa."

  Jag fruktar, att inte ens då skulle de kyrkoavgiftsbetalande dra öronen åt sig och tvinga ut ockupationsmaktens främmande gudar ur HERRENS tempel.

  Tant Svart


  SvaraRadera
 5. Det S nu vill använda Svenska kyrkan till, dvs. som ett redskap för rent partiegoistiska intressen, var just det S för inte så länge sedan anklagade SD för. Enligt S var då SD bara ute efter att använda platserna i kyrkomötet som en plattform för sin egen partipolitiska agenda. Då var det fel, men nu är det tydligen rätt.

  SvaraRadera
 6. Det står en odör av makthunger över det Dag har citerat!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 7. Ja, det fanns goda skäl att lämna det stora Partiet!(efter 28 år) Och har man sedan vistats i det sekulära fp i åtta och hört alla hurtiga, unga kvinnor (även kvinnliga präster på EU-nivå) vurma för kvinnans rätt att ta bort foster som vore detta en svulst i kroppen, så är det rätt så skönt där jag befinner mig nu. Där finns åtminstone olika åsikter i abortfrågan. Vi är flera som debatterar och det får man göra där!
  Detta borde vara den stora frågan; Har vi människor rätt att ta någon annans liv för att den ännu inte är född och när på vägen i så fall? Här på bloggen borde det skrikas om aborterna, inte om dem som i kärlek har velat förena sig inför Gud även om de hör till samma kön. För vilken är synden? Att älska någon eller att förhindra någons liv?

  SvaraRadera
 8. Jag förstår inte riktigt skillnaden i det här:
  Förr satte man ut oönskade barn i skogen. Men det behövs inte idag för de föds aldrig...
  I Hitlers Tyskland rensade man bort dem som inte hade tillräckligt högt IQ. Vad händer med ett foster med Downs syndrom?
  För att vara riktigt obehaglig vill jag spetsa till det:
  Av er som nu är 60-70 år gamla, finns det någon som tror att du hade varit ett aborterat foster om den lag som nu gäller hade gällt då din mor blev gravid med dig?
  De höga gränserna (18:e veckan fri abort och 22:a efter prövning) för abort i Sverige är en skandal! Jag upprepar. Det borde vara Svenska kyrkans främsta uppgift att få bort denna!
  Som en intressant parantes kan jag nämna att då frågan diskuterades (en del av oss är envisa) på en biskopsblogg för någon tid sedan visade det sig att biskopen trodde att gränsen för fri abort var 12:e veckan! Kyrkans högsta ledning har alltså inte ens grepp om gällande abortlag! Men de har kanske nog med att känslosvamla och ränna runt kungligheter och annat som är FINT! Hur var det där med att Se människan! Även den ofullbordade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra rutet, nya tant lila!

   Abortlagstiftningen är en skam för ett samhälle som anser sig civiliserat.

   Radera
  2. En kultur eller folkgrupp som inte vill reproducera sig är dömd til undergång. Abortfrågan är självreglerande så att säga. Tant Lila kommer med 100 % sannolikhet att få rätt...

   Sen kan man verkligen fråga:

   "Det finns preventivmedel och dagen-efterpiller. Hur i --- kan vi då behöva abortera vart fjärde foster som oönskat?? Dessutom abortera så sent, att fostret medicinskt sett i vissa fall kunnat räddas."

   Kan någon förklara?

   Tant Svart

   Radera
  3. Håller(för ovanlighetens skull)helt med nya tant lila. Det ljumma försvaret för det ofödda barnet inom SvK är väldigt illa och ger helt fel signaler vad gäller försvaret av livets okränkbarhet.
   Sedan, nog klarar man att hålla flera frågor levande - t ex detta med könsneutrala äktenskap. Det är symbolfråga, och återigen ser vi hur en ljumt och tveksam inställning i en fråga snabbt lämnar fältet fritt.

   Radera
  4. Aborträttens okränkbarhet och den fria sexualiteten oavsett kön har båda samma rot - nämligen tanken och praktiken med en sexualitet utan förpliktelser i form av äktenskap och barn som en konsekvens av densamma. När sexualiteten frikopplas från sitt syfte att leda till barnafödande, är det inte konstigt att aborter "behövs" bland heterosexuella. Inga preventivmedel är ju hundraprocentiga! Även många av de barn som faktiskt inte aborteras har kommit till under användning av preventivmedel. Därför vore det enda hederliga att principiellt ställa sig bakom påvens linje i samlevnadsfrågor om man vill gå till botten med problemet. Sexualakter där öppenhet för barn inte finns är första steget mot att göra abort, oavsett om preventivmedel används eller ej!

   Radera
 9. Dag Sandahl säger att han inte ångrar att han skrivt för Dispatch International och att han är medveten om vad tidningen står för.
  – De driver tryckfrihetsfrågor och det har de sin fulla rätt att göra. De är också emot muslimer och det har de sin fulla rätta att vara. Det är det som demokratin går ut på.
  Då skall man väl också få vara emot kristna!
  Tag religionen för vad det är sagor och skrönor !
  Jag förstår varför kyrkan tappar besökare
  Den är 1 småsint inskränkt desperat och gammaldags kvarleva
  Från 1 tid då vi helst skulle leva med konstant skuld och skam inför Gud
  Kristendom är inte kärlek. Religion går alltid hand i hand med fanatism - en övertygelse om att andra bör övertalas till att följa den rätta vägen.
  Jag drömmer om en värld HELT utan religioner. Så mycket elände vi hade sluppit och skulle förskonas från i framtiden.
  Ja bibeln världens ondska samlad där. Den kommer faktist före pandoras ask faktist i ondskans skapelse.
  BMR = Bort Med Religionen i samhället !!!!
  Ateist = javisst !!!
  Humanist = Javisst !!!!
  Breaking up with God
  The Ark

  SvaraRadera
  Svar
  1. De e ju faktist bra, att du kan skriva så bra. Fortsätt med det! En dag kanske du rentav kan tänka lite. Det är inte hopplöst och kört för någon. Kom alltid ihåg det!

   Tant Svart

   Radera
  2. Till den som kommit med detta upphetsade inlägg skulle nog t.ex. Franciskus, Edith Stein och Martin Luther King gärna ha skickat hälsningar.

   Radera
 10. Svenska kyrkan ska alltså begå antiabort-lobbyism på s-kongressen? Eller är det pastor Klein som tänkt använda Svenska kyrkan som lobby-verktyg för att få bort den förhatlige Urban Ahlin som utrikespolitisk talesprtdon för s? När pastorn var politisk chefredaktör för Aftonbladet skrev hon ju på ledarbloggen att Urban Ahlin håller på att sätta världen i brand genom sitt stöd till kampen mot terrorismen. Aftonbladet hade då just avslöjat, med Wikileaks som källa, att Ahlin hade besökt USA-ambassaden i sällskap med dåvarande partiledaren Mona Sahlin. Hu så hemskt!

  Kommer ni ihåg slagorden från slutet av 1960-talet: "Erlander och Geijer - Lyndons lakejer"? (Erlander var fortfarande partiledare för s och statsminister. Gejer var ordförande för LO, och Lyndon Johnson var president i USA). Detta verkar Klein ha fått på hjärnan. Allt samröre med USA är förräderi.

  Ändå har jag väldigt svårt att uppfatta Klein som något slags vänsterextremist. Hon är snarare en typisk övre medelklass-reaktionär som draperar sig i unden revolutionsromantik.

  Kristna ska givetvis leva i fred med alla fredliga muslimer, och det är ju praktiskt taget alla muslimer. Och inte kapitulera för terrorister, som försöker kidnappa islam för sina extremt reaktionära politiska syften. Det är inte vänsterpolitik. Det är högerextremism!

  Jag kandiderade två gånger under 1970-talet till kommunfullmäktige för s. Andra gången stod jag överst på listan bland dem som inte kom in, visade valresultatet. Då hade vi ett kommunalråd, som sa att vi inte skulle driva valrörelse inför kyrkovalet, för att "inte skrämma upp prästänkorna så att de går och röster på Moderaterna". Det är vad som menas med "under radarn". Inte föra något synligt.

  Men det går faktiskt att driva valrörelse utan åthävor. I min näst senaste församling vann s en "jordkredsseger" i sista kyrkovalet, som hölls medan jag bodde där. Valstrategin var genial. De ledande kommunpolitikerna, som aldrig gick i kyrkan hade avstått från att kandidera. S-listan toppades i stället av de båda kyrkvärdarna, som brukade niga så vackert för pästen. Dittills hade ingen ens vetat att de var sossar.

  Partifolk och partifolk!

  SvaraRadera