tisdag 15 oktober 2013

En bild säger mer än tusen ord

Antje glad

16 kommentarer:

 1. Dagen kallar henne Sveriges nya ärkebiskop. Undrar vem som egentligen är Svenska Kyrkans ärkebiskop?

  SvaraRadera
 2. Nej, det gör den ju inte. Och tur är väl det för både mej och f. Dag, som jag i tidningarna sett i så många dumdryga poser att jag skulle betrakta honom som värsta högfärdsblåsan om jag inte sett hans ödmjukhet på bloggen ;o)

  SvaraRadera
 3. Bra kommentarer i di.se

  SvaraRadera
 4. En av mina bästa vänner går ur Svenska kyrkan på grund av valet. Det blir nog fler utträden av personer som är kristna bekännare nu.

  SvaraRadera
 5. Kan någon här ge något exempel på att jag har "förtalat" Antje Jackelén? Han jag inte tvärtom skrivit apropå hennes påstådda Stasi-anknytningar att misstankar är inta bevis, samt även framfört motargument?

  Men vad som förvånar mig är att en person, som tycker att det är så oerhört viktigt, att gräva upp vad som finns i maktlösa privatpersoners bagage, tydligen är motståndare till en granskning av vad som finns i en blivande ärkebiskops bagage. Om där inte finns något anmärkningsvärt, så är väl det bra?

  Eller är det förtal av Jackelén att påstå att Grenholm har bättre akademiska meriter? Inte för att akademiska meriter spelar så stor roll för mig, men den som föraktfullt kallar Anders Wejryd för "teologie kandidateten" borde nog vara mer saklig.

  Har Jackelén studerat vid Uppsala Universitet, eller inte? Vilka kurser har hon läs?. Vilket var det egentliga ämnesinnehållet i den påstådda professuren i Chicago? Den teologiska inriktningen torde vara av större intresse än den formella titeln.

  Jackelén är den tredje (som jag känner till) biskopen, som förnekar jungfrufödseln. Den nuvarande Skara-biskopens närmaste företrädare, Erik Aurelius, gjorde det också. Det var ett himla rabalder i Skövde Nyheter. Om någon undrar varför jag på Skarabiskopens blogg frågar om man får ta med sig mopeden till Himlen, så beror det på att det var mitt fortskaffningsmedel när jag kom till Skövde och fick kännedom om avfallet.

  Frågan om vad man får ta med sig till Himlen är relevant efter hearingen med ärkebiskopskandidaterna, som lovade vitt och brett, som om de aspirerade på kyrkans absolut högsta ämbete.

  Biskopen ifråga, som var av svensk prästsläkt, hade varit professor vid ett universitet i Tyskland. Vilket sammanträffande! Jo, jag tror att jag förstår Sandahls distinktion mellan "luthersk" och "protestantisk".

  Kommer "svenskkyrklig" nu att få en annan innebörd än ordet har haft?

  Barnatro - till Himmelen du var en gyllene bro. Det övergivna barnet står på stranden och finner varken bro eller ro.

  SvaraRadera
 6. Jag menar förstås att Svenska kyrkan är i full färd med att riva alla broar. Den gamla sosse-kyrkan finns inte mer. Med "sosse-kyrkan" menar jag inte att kyrkan var mer styrd av Socialdemokraterna än av andra partier. Uttrycket syftar på att det fanns två företeelser i det svenska samhället, som var så fast rotade, så att de ansågs okpåverekbara av tidens tand, nämligen Svenska kyrkan och Socialdemokratiska partiet.

  Som alla vet har båda fallit.

  SvaraRadera
 7. Dumdryg pose av Dag har jag aldrig sett.

  SvaraRadera
 8. Hon har märk väl inte tillträtt ännu. Maranata!

  SvaraRadera
 9. Åjo, sedd med lite lagom illvilja så ser Sandahl glatt dumdryg ut på rätt många bilder. Det är väl förstås egentligen DN och Dagen som älskar att sätta foton på en glatt flinande Sandahl i allvarliga sammanhang, vilket lätt ger ett, ja, lite dumdrygt intryck. (Jfr Jackelén-bilden ovan i detta sammanhang).

  Känner man Sandahl väl - och har sett hans ödmjukt seriösa sidor och t.ex. bilden överst t.v. på denna blogg - tycker man förstås inte att man någonsin sett honom i en dumdryg pose. Men det gäller stämmer förmodligen även på hur Antje Jackeléns vänner ser på Antje Jackelén.

  SvaraRadera
 10. Finnes här någon som minnes Ragnar Värmons dikt "Rundkragarnas uttåg"? Tyvärr har jag den inte kvar, men om jag hade skulle jag återge den här./Jansenisten

  SvaraRadera
 11. C.O. Rosenius lär ha fått frågan om hur han kunde vara kvar i SvK som var så Andelös. Svaret blev: det kan jag för att Jesus är här. Det tvivlar jag på sa den andre. C.O svarade Jesus är här det VET jag. Han bor i mig, och jag är kvar.
  Så... Jag stannar kvar så länge jag får och kommer att stå upp i tid o otid och predika Jesus och det utan "anpassning till denna tidsålders väsende"
  Arne Selander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt, Arne. Men det är jobbigt ibland.

   Radera
 12. Borde inte alla dom som antyder att våran nya Ärkebiskop är Nazist eller kopplingar till Stasi lämna Svenska kyrkan? Bra för dom och bra för Svenska kyrkan.
  Mats

  SvaraRadera
 13. Ingen som noterat varifrån bilden kommer? :)
  /Per H

  SvaraRadera
 14. Heja Arne! Men hänvisade inte Rosenius även till Ordet och Sakramentsförvaltningen? Utan dem låter ditt citat, med förlov sagt, en smula svärmiskt. Även om det intressant nog påminner om Cyprianus´(?) ord: "Där jag är, där är kyrkan." (Ett bra komplement till kyrkofaderns mer bestyrkta uttalande "Utanför kyrkan ingen frälsning").

  SvaraRadera