torsdag 31 oktober 2013

Fattigdomsidealet

347 flyttlådor i dag - och ni undrar varför det inte kommer någon bloggpost!  En del möbler därtill och mer som kommer efterhand. Nå, prosten Edwall var värre när det gällde bord. 60 bord kom han fram till att det var. Ingen misstrodde uppgiften även om de notoriskt exakta påpekade att en del bord av av modell mindre. Varför misstroddes inte uppgiften? Därför att Maj och Pehr Edwall var ett generöst värdpar i Domprostgården, Kalmar.
Nu ska jag låtsas vara effektiv i bärandet igen.
Eller umgås med de trevliga flyttkillarna och mest vara i vägen.
Jag vet inte så noga.
Kanske ska jag meditera över pilgrimslivet, där man bär allt med sig?
I det här fallet tarvades fyra flyttbilar - men bokhyllor finns på plats och livet leker på så vis.

26 kommentarer:

 1. Fria Tider skriver ledare om "Biskop Antjes flumkyrka":

  http://www.friatider.se/biskop-antjes-irrelevanta-kyrka

  SvaraRadera
  Svar
  1. kyrkan är illa ute, många prästers tro på Gud och hans ord är illa ute, resultat: Människors tro är hotad och illa ute.
   vill verkligen rekomendera att ni som tror läser era biblar och ber. Då kan Gud genom den helige Ande påminna er/oss om allt.

   själv har jag lämnat kyrkan då degraderingen av Gud och hans ord i stort sett bytts ut mot andra religioner eller kastats bort på skräphögen

   Jag tror att Jesus kommer tillbaka snart, som han lovat, så håll hårt i din tro. Låt inte prästfolk som går åt ett annat håll lura av dig den

   mvh Agnes http://regentags.wordpress.com/

   Radera
 2. Vi undrar inte. Vi vet. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Passa på och kasta sådant som är umbärligt. Det finns inget bättre tillfälle till det än när man flyttar!/Gustaf Björck

  SvaraRadera
 4. Innan vi gjorde motsv flytt rensade vi bort VÄLDIGT mycket. Vi lämnade stora mängder böcker till familjemedlemmar, vänner, fromma och ofromma loppisar - och till återvinningsstationen. Mycket möbler och övrigt fördelades på samma sätt. Ett gott beslut och en effektiv handling som gav bra resultat, tycker vi fortfarande. Vi saknar inget av det vi lämnat bort.
  Lycka till bland dina kartonger!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 5. 347 flyttlådor - för Dag statistik över antalet? Siffran är lika hög som den är - faktiskt - osannolik. Å andra sidan brukar den blivande Mohedabon gärna förstora och dramatisera händelser - särskilt de som han själv är huvudperson i eller vill bli.
  Men igen: 347 lådor. Ett svårslaget rekord. Arma Dag, som skall packa upp innehållet i dem. Kanske är ett antal av lådorna fyllda med hans egna och ännu osålda böcker.
  Bara den i subtraktion excellerande prästen vet . . .

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD

   Och vad ville du uppnå med din kommentar förutom att uppvisa ditt jantelagsperspektiv och din småaktighet?

   Radera
  2. Anders Stenström1 november 2013 kl. 00:24

   Om det blev fyra flyttbilslass så är siffran 347. alltå cirka 87 lådor per lass, helt rimlig.

   Radera
  3. Snart ser vi rubrikerna på Dagens Seglora: "Dag ljög om flyttkartongerna"

   Radera
  4. Flyttfirmor brukar ha koll på hur många kartonger man använt (för att få tillbaka ung rätt antal, gissar jag) så kolla med den aktuella om du nu inte litar på Dags egna uppgifter!
   Antagandet om de osålda böckerna ser jag enbart som ...ja, ett tarvligt försök att misskreditera.

   Jag i Halland

   Radera
  5. Nej anonym,

   småaktighet är mig fjärran, realism och fakta står mig däremot nära.
   Ställ 347 flyttlådor - siffran uppgraderad med tio till 357 - intill varandra och Du kan summera till (minst) lika många meter. Fyll sedan varje kartong med böcker, kanske 30, 40 eller möjligen 50 - och gör därefter den enkla räkneövningen (någon sekund för en miniräknare) 357 gånger 40, eller 50 och Du får ett högt tusental antal böcker, vilka alla skall få plats i ägarens hus. Hur många meter bokhylla som då krävs, vet varken anonym eller undertecknad. Men ett stort antal är det.

   Det gäller därför alltid, bäste signatur, att med kritiska ögon granska uppgifter, oavsett om de emanerar från Dag eller någon annan, Vad som är önskvärt är därtill, som jag tidig are betonat på denna plats, om någon närmare vill granska Dags uppgifter om vår kommande ärkebiskops akademiska meritering? Döljs månne den också i x antal flyttlådors litteratur?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  6. Dikes resonemang tycks förutsätta att det var böcker i alla de 357 kartongerna, men Dag måste väl rimligen ha haft åtskilligt annat bohag än möbler och böcker med sig vid flytten, och en stor del av kartongerna har väl behövts för detta?

   Radera
  7. Anonyms slutsats kan förstås förefalla rimlig - visst har Dag annat bohag än böcker - men bortser ändock ifrån den totalt sett häpnadsväckande totalsiffran. Om vi antar att 57 kartonger var just detta "annat bohag" återstår 300 flyttkartonger. Även med denna subtraktion i minne blir siffran så hög, att det borde föranleda Anomyn till kritisk eftertanke och flyttkarlar till förtvivlan.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  8. Komministerm "därhemma" hade mer än 2500 böcker i sitt bibliotek. Prästgårdens största rum var "tapetserad" med höga bokhyllor. OM DS HAR SÅ MÄNGA BÖCKER SOM BOD PÅSTÅR, ÄR DET INGET UNIKT.

   KJ

   Radera
 6. Att flytta, särskilt från en prästgård, är en försmak av helvetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske det är så att medan man inte får ta något med sig till himlen så är det tvärtom i helvetet. Det är kanske därför de som gjort mammon till sin Gud löper stor risk att hamna där?

   Radera
 7. Kan inte nog rekommendera KOMMENTARSFÄLTET till ovannämnda ledare i Fria Tider. Här talar FOLKET?

  http://www.friatider.se/biskop-antjes-irrelevanta-kyrka

  Komplettera gärna med Helena Edlunds senaste om den bristande kunskapen om kristen tro:

  http://helenaedlund.blogspot.se/2013/10/125-men-jag-har-sett-filmen.html

  Bäva månde prelaterna! Och nu har dessutum Sandahl slutat. Kan det svenskkyrkliga i en sådan situation gå annat än åt...


  Tant Svart

  SvaraRadera
 8. Lyckosam flytt, du gode man, och lycka till med att slipa upp ditt bibliotek i Moheda till övlig skärpa! Du behövs länge än!

  SvaraRadera
 9. Bara för att Elisabeth i en tidigare blogg önskade inlägg av nig och för att en annan person framförde det i mail skall en lista lämnas på min sista flytt, för att visa på det som några mycket mångordiga här kritiserat mig för: ockupation.
  1 ett matbord med fyra stolar.
  2 en byrå.
  3 en fåtölj
  4 två mattor
  5 sju tavlor
  6 en kartong kökssaker
  7 två kartonger kläder
  8 några lampor.
  9 15 bokhyllor
  10 böcker i kassar.


  Vän av ordning saknar säng, det gör inte jag, äger ingen. Källarförrådet där det tre ggr gjorts inbrott rymmer förutom böcker som ej får plats i lgh, ett par gummistövlar och 12 ärvda kaftaner.

  / Magnus Olsson som nog inte får plats med à-ordet om jag skall citera Skriften " människosonen har ingenstans att vila sitt huvud"

  SvaraRadera
 10. 347! Och jag som tycker att våra 80 - 90 är tillräckliga. Visserligen kastade vi mycket före flytt (bl.a. en massa konstig icke-kristen litteratur som maken "ärvt" av en annan präst) men ändå.

  Detta får mig att dra mig till minnes historien om prästen som, när han tillträdde i en församling, fick höra flyttkarlarna beklaga sig över de många böckerna. Han sporde om inte företrädaren haft så många böcker. Svaret blev "nej, han var fullärder när han kom". :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan variant är " Nej, han hade lärdomen i höve (huvudet)./Sven-Åke Nilsson. Som snart står i samma situation.

   Radera
  2. Nyss hördes grannens gosse beklaga sig över ålderdomligt upplägg på sin teknisk fysikerutbildning. Man hade minsann både böcker och kompendier. Mossigt värre! Den text som inte gives på läsplatta och skärm ansågs bli bökig, skrymmande och svårtillgänglig.

   Beläsenhet - kanske! - alltmer blir virtuell och lättflyttad?


   Tant Svart

   Radera
  3. Kan det vara samma kyrkoherde som vid ett stormigt möte med sitt kyrkoråd pekade på en möbel i rummet och sade: Att det ska vara så svårt att komma överens med er. I min förra församling gick det mycket bättre. När jag flyttade där ifrån fick jag den där fina skänken. Rådets ordförande replikerar: Det tror jag mig nog kunna lova att om kyrkoherden skulle kunna tänka sig att avflytta, då skulle vi för vår del kunna komma upp med ett helt matsalsmöblemang. Det hela ska ha inträffat i den halva av riket som ligger söder om landsvägen och det var givetvis i en tid när kyrkopolitiker inte hade makten att med ett pennstreck kunna sätta misshagliga präster på gatan. Det går knappt längre att föreställa sig att det fanns en sådan tid!

   Radera
  4. Tôrra...
   Det finns en annan historia också om en präst som flyttade. I en kartong låg alla hans predikningar, men någon trodde det bara var skräp så den eldade någon upp. När prästen påtalade fadäsen kom svaret: "Di måste la ha brunnet bra så tôrra sum di va, å dä va la den enda värmen di har gett." Stackars präst, men tänk om det var sant!

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  5. Jo, det börjar bli dags att sortera bland pärmarna och lådorna och se vad värme pappersbuntarna kan ge. Kanske bättre så än att det slutar så fatalt som för en avliden kollega vars efterlämnade papper med änkans hjälpande hand fick ge material till en postumt utgiven postilla. Företaget fick en ände med förskräckelse när det visade sig att predikanten lånat mer än lovligt mycket från en annan sedan länge utgiven predikosamling. "Nur original ist legal" som man säger en bit söder ut.

   Radera
 11. Då ska jag sätta som mål att behöva högst 35 flyttkartonger den dag jag flyttar ur mitt lilla radhus. 10%.

  SvaraRadera