torsdag 3 oktober 2013

Vemod I

Efter veckomässan njöt jag av promenaden HEM till prästgården, väl medveten att detta var min nästa sista veckomässa och att hemmet snart blir ett annat annorstädes. Det blir bra, det också. Men lite vemod smyger sig dagligdags in.

Råbiff från Rosas handel ("du hinner nog köpa råbiff här en gång till innan du flyttar") och tillbehör, var en god ingång till begluttandet av den första intervjun med ärkebiskopskandidater. Efter att ha sett eländet, hällde jag upp en stadig whisky. Journalistiskt - vart styrde det? Och den intervjuade - som inte mött några motgångar i livet mer än detta att hon fått en tjänst i Chicago!!!  Sedan kom hon tillbaka som biskop i Lunds stift. Jag skriver så eftersom jag just läst Timur Vermes sanslöst roliga Hitlerbok Han är tillbaka. Leopard förlag. I klass med hundraåringen, säger jag bara.

Somligt var knepigt. Tillber muslimer och kristna samma Gud och hur är det med helvetet - enkla frågor för en kristlig gymnasistförening upphöjdes nu till nivå för att vi skulle få hjälp att välja ärkebiskop. Pinsamt. Och denna i Tyskland födda biskop Antje - kallad Bintje av de illasinnade - förpassade uppenbarligen Adolf Hitler till himlen. Jaja. Jag har läst Timur Vermes, skrev jag det?
Jungfrufödelsen var det vanliga blurrandet - vad betyder "alma" och vad är möjligt i den dåtida kulturen? Får jag hänvisa till min enfaldiga bok Jesus - motspänstig medmänniska? Jungfrufödelsen är ett biologiskt under med teologisk mening, ska det vara så hiskligt svårt att tänka?

På någon punkt fick jag tänka efter när Antje svarade. Hon var emot att församlingsborna skulle hanteras som konsumenter. När vi andra sa det, var det 1970-tal! Och när vi sa det - eller skrev det - fick vi skäll! Frågan om vilket köksredskap hon skulle vara borde jag gå förbi i barmhärtig tystnad - eftersom detta visar den verkliga nivån för reflektioner när Svenska kyrkan väljer ärkebiskop! Hon sa "vitlökspress". Det är ett sådant redskap där man pressar ut det man vill ha och slänger resten...

Välan, vilka frågor borde Antje Jackelén fått?
Kanske dessa:
Vilken plats i din kyrka i det mångkulturella har kvinnoprästmotståndare och homofober samt rasister - och varför?
Vilka erfarenheter av Svenska kyrkan har du egentligen?
Hur kom det sig att du fick en prästkallelse i denna kyrka och inte i den kyrka du hörde till i Tyskland?
Hur känns det att vara vald till biskop i Lunds stift på befordringsgrunden "kön"?
Hur var det i församlingstjänsten? Ni var två tjänsteinnehavare för att sköta församlingarna som inte längre finns; Gårdstånga, Holmby, Östra Strö, Skarhult och Borlunda-Steglinge. Det var enligt 1994 års matrikel 2582 kyrkotillhöriga som två präster skötte.
Hur lyckades ni?
Blev det någon väckelse?
Vad gjorde ni för nytt och progressivt - eller vegeterade ni bara och ägnade er åt annat än att bygga församling?
Och hur var det att då  inte bo i sin landsbygdsförsamling? Gick det att bli ett med folket på plats? Hur gjorde ni då?

Som ett påhak kunde journalisterna frågat om hennes CV på Lunds stifts hemsida. När uppdaterades ditt CV senast? "Nyligen", hade det rätta svaret varit. Och då i redigerad form, till förmån för ärkebiskopskandidaten, som nu blivit Associate Professor. Fast frågorna om meritering kanske kvarstår. Inte minst som Kyrkans Tidning (vår viktigaste kyrkliga nyhetsförmedlare) nu vet att berätta att hon varit "biträdande professor" i Chicago.

Hade journalisterna verkligen velat veta, hade de också frågat: Vem har krattat manegen för dig?
Stalltips. Antje Jackelén blir ärkebiskop - utan besvärande frågor, utan analys av hennes svar. Men de verkliga frågorna om Svenska kyrkans framtid har inte ställts till henne. Hur hon tänker sig hantera dem, har vi ingen aning om. Här skulle journalister känna sitt ansvar att skaffa väljarna klarhet.

35 kommentarer:

 1. Ytterligare en fråga:
  - Har du prästvigt kandidater som inte vill viga samkönat?
  - Varför?
  Att inte göra det är väl att förakta kyrkomötets beslut att ingen skall tvingas viga sannkönat, eller?
  Kommer du att uppmana biskoparna att prästviga kandidater som inte vill viga samkönat?

  Det är också relevanta frågot inför framtiden, inte minst då de srenaste årens biskopskandidater i de flesta fall vill sortera bort dylika kandidater. Detta är redan regel i somliga stift, t.ex. Stockholm.

  SvaraRadera
 2. Bara för Kyrkans Tidning vår (o)viktigaste nyhetsförmedlare att ta för sig och fråga. Men förmodligen för att inte säga säkert är Dagen och Världen i dag på hugget./Betraktare.

  SvaraRadera
 3. Bloggardags avrättning av Antje sker med skarpslipad yxa. Här bjuds inga Reden und Proklamationen utan bismarckskt Blut und Eisen. Ännu en koppling mellan Antje och det tyska. Är inte det där med att just Hitler förpassas till himlen liite onödigt? Och vad skulle hon kunna säga i den snålblåst som råder? Nog kryper både politiker och prelater samt allmänt jobbsökande bakom det oförargliga och mindre utmanande i skarpt läge? Sådant kallas i allmänhet social begåvning. Visst är Dagbloggaren orädd och ibland provokativ. Men nog skulle även en Dag Sandahl i grillen lägga sina ord ganska väl?

  Helt klart är det en förlust för samhället, att Svenska Kyrkan som profetiskt tecken inte haft guts att släppa fram honom till biskopsstolen i Växjö!

  Tant Svart

  SvaraRadera
 4. Befordringsgrundet "kön"...Oooo sååå pikant...Bintje blir (äb) pga "varannan damernas"...

  Kunde utgången av (äb) valet blivit något annat? Knappast, eftersom "Hammars kyrka" har kollapsat...

  Och de kvarvarande präster som motstår och dom som motstår inte rådande situationen i SvK legitimerar dess fortlevande, trots att det är en vegeterande varelse som hålls levande med konstgjord andning...

  Kom ihåg att: The fish rots from the head down...

  Johanna Stiernhöök

  SvaraRadera
 5. Man undrar vad det är för en liten sketen gud som den har som har problem med jungfrufödseln. Det ligger liksom i sakens natur att Gud kan göra vad som helst, annars är Han inte Gud. Man gör sig själv större än Gud och tror sig behöva förklara allt Han gör och gjort utifrån sitt eget skrala förstånd. Paradoxalt nog brukar samma människor försvara all möjlig synd med orden ”Gud är större än så”.

  Men detta tjafsande om jungfrufödseln är ju en tydlig markör när man ska pröva vem man ska gå i ok med eller inte.

  "Gån icke i ok tillsammans med dem som icke tro; det bleve omaka par. Vad har väl rättfärdighet att skaffa med orättfärdighet, eller vilken gemenskap har ljus med mörker?", som Paulus skriver till församlingen i Korint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, det värsta biskop Antje sa var att hon tror man har mer gemensamt med dem som inte delar ens tro än med dem som gör det. Vilken förfärlig konfrontatorisk inställning till de får hon ska vara en herde för. Herden ger sitt liv för fåren, rusar inte till en flock med getter som tillhör en annan. Jag förspråkar Grenholm eller Persenius efter denna utfrågning. Grenholm leder för en del böcker hon skrivit och för grötkastrullen, i mitt hjärta alltså, men sorgligt nog inte i kåren som ska välja ut Ärkebiskop vad det verkar. Jag litar ändå på att Gud kan rusta för tjänsten. Hammar blev ju bättre med åren och avslutade som jag ser det mycket hedervärt. Nu som emeritus är han som bäst.

   Radera
 6. Tycker inte att man behöver ställa fler frågor. I en riktig kyrka hade hon inte kunnat var biskop alls med de svaren på grundläggande frågor. Den enda som har något som liknar svar som en biskop bör ha är Persenius.

  SvaraRadera
 7. Dessutom kommer den apostoliska biskopliga successionen att gå förlorad i o m att Antje som ä-biskop kommer att viga ett icke oansenligt antal biskopar i framtiden. Vi fick den apostoliska successionen på 1500-talet men förlorade den 500 år senare./RSK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, så enkelt är det (dessbättre?) inte. Enl. ordningen från kyrkomötet i Nicea skall en biskop (helst) erkännas/vigas av minst tre biskopar. Den succession, som vi hävdar att vi har i Svenska kyrkan, grundar sig på att en av de biskopar som biträdde vid vigningen av Laurentius Petri Gothus till ärkebiskop 1575 var regelmässigt vigd, biskopen av Åbo Paul Juusten. De övriga var förmodligen inte vigda, eftersom Gustav Vasa på senare delen av 1550-talet inte längre utnämnde biskopar, utan 'ordinarier', vilka inte vigdes (Paul Juusten var vigd 1554).

   Så vad gäller vigningssuccession får man väl anse att den kan 'räddas' genom de biskopar som biträder. Men nu består ju apostolisk succession också av lärosuccession, och apostolisk lära är det väl tveksamt om någon av de nuvarande biskoparna har för avsikt att överlämna.

   Radera
  2. Nu blev det väl lite fel. Inte fick vi successionen på 1500-talet. Givetvis fanns den långt innan, redan då Kyrkan kom till vårt land. Men vi gläder oss väl åt att den bevarades genom reformationstidens turbulens.

   Radera
  3. Broder, jag har väl med de historiska notiserna inte visat annat än att successionen bevarades.

   Radera
  4. Mitt svar var inte riktat till biskop Göran utan till "Anonym" ovan som påstod att vi fick successionen på 1500-talet. Att biskop Göran råkade få sin kommentar inklämd före min ledde till förvirring. Görans kommentar ansluter jag mig helt till.

   Radera
  5. Var det inte den i Rom vigde Västeråsbiskopen Petrus Magni, som förmedlade apostolisk succ. vid L Petri ärkebiskopsvigning?
   Roland K

   Radera
  6. Apostolidk succesion? Vad talar ni om är inte Antje Jackelén prästvigd. Fick ingen vidröra henne då?

   Har ni inget bättre att komma med än att hon saknar snopp när hon faktiskt sa en hel del saker som jag anser vara diskvalificerande för en kyrkoledare, om det så vore en liten landsortsförsamling i Kalix kommun. Så Hammar kunde se till att successionen funkade, men inte Jackelén som verkar tro ungefär likadant? Är det bara en tant i norrländska glesbygden som bryr sig om läran och inte äggstockar vs. testiklar på denna blogg?

   Radera
  7. Roland! Du har naturligtvis rätt när det gäller biskopsvigningen 1531 av Laurentius Petri (Nericius). Men det jag beskrev var vigningen 1575 av Laurentius Petri Gothus.

   Radera
 8. Snart finns det bara en bön kvar att bedja - Herre, förbarma Dig!

  SvaraRadera
 9. En tänkt ärkebiskop som inte tror på jungfrufödelsen och helvetet, som inte tror på Jesu ord om att han är Sanningen (Dvs inte en av flera sanningar), som menar att kristna och muslimer ber till samme Gud, som kan se mer gemensamt med andra religioner än med andra kristna traditioner, osv......
  Kan jag stå inför Gud en dag och säga att jag numerärt och ekonomiskt har stöttat detta genom att vara medlem? Vad gör man???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har själv svarat på Din fråga. /Bartholomeus.

   Radera
  2. Fast kristna och muslimer, liksom judar, ber till samma Gud. Min tro är dock att Jesus är Gud och inte en profet därför får vår längtan svar genom bön i Jesu namn. Dessutom antyder Matt.25 att fler än vi tror är Jesu vänner. Samma Gud alltså, men absolut inte samma religion, kristendomen är vägen till Gud. Kristi kors det enda hopp vi har.

   Radera
  3. Så här ser jag det: Gud har inet vöergett värdlen ännu, vi ska inte överge kyrkan.

   Radera
 10. Vad gör man?

  Man läser Ordet och ber om ledning. Det är ingen enkel process, i vart fall inte för mig, och den får ta sin tid.

  För egen del har jag nu kommit fram till vad som gäller för mig angående medlemskap i Svenska kyrkan men kan inte säga att detta gäller för alla. Var och en måste pröva saken själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm. Mitt svar var till Anonym kl. 13:52 men hamnade visst fel.

   Radera
 11. Kanske detta perspektiv förmedlat via Michael Coren kunde få platsa i AJ:s dialogprojekt? Men det vore väl allt för fundamentalistiskt, kan man tänka sig.
  http://www.sunnewsnetwork.ca/video/tale-of-two-religions/2688511500001

  SvaraRadera
 12. Oavsett vad vi tycker om AJ så ska inte Svenska kyrkan agera megaton åt ärkereaktionären Rupert Murdoch's Sun News och programledaren Michael Coren, som låter ökända kryptonazister kommat till tals i sitt program. Mediamogulen och mångmijardären Murdoch är ökänd för sina vinklade program, där det bara finns en "sanning".

  Och det är inte den Jesus, som sa "Jag är vägen, sanningen och livet". Kristenheten är väl medveten om den förföljelse mot kristna som pågår runt om i världen. Och det finns ett kristet förhållningssätt till förföljelse. Vi kan förstå den uppgivenhet eller desperation, som präglar de direkt drabbade. Men vi som lever på tryggt avstånd från fasorna, ska inte låta oss hetsas till hämnd på oskyldiga muslimer. Coren slog fast med emfas att det inte är fråga om "religiös extremism" utan om "islamsk terror", som han upprepade gånger kopplade till "rätt" tolkning av islam.

  Kristendom och islam är förvisso olika religioner, och det bör även en ärkebiskopskandidat känna till, men det finns ett kristet förhållningssätt till "de andra". Det handlar varken om att straffa oskyldiga eller att låta skyldiga gå fria. Och definitivt inte om att bunta ihop och slå ihjäl. Det vore ju att svara med samma mynt. Kom då ihåg att den fascism, som maskeras som Koran-trogen (är den verkligen det?) islam, inspirerades av den framväxande fascismen och nazismen i Europa under början av 1900-talet och dess (särskilt nazismens) idéer om etniskt rena länder.

  SvaraRadera
 13. Anders Stenström4 oktober 2013 kl. 09:56

  Jackeléns akademiska position är rätteligen "Adjunct Professor" (se www.lstc.edu/about/faculty/auxiliary.php), det går att hitta på ett par minuter. Exakt vad det innebär är svårare att ta reda på; det tycks anses relativt 'högt' och jämförs med docent, men det är inte egentligen ett steg i en skala utan avser mer att man är en resurs i tillägg till det ordinarie kollegiet.

  SvaraRadera
 14. Någon rå nerv måste jag ha rört vid! Det bästa är väl att själv ta del av videon för att bedöma om LFL ger ett rättvist referat av den. Sedan medger jag gärna att jag inte kände till Murdoch's ägarskap, men ensamt på den grunden kan inte Michael Coren och hans program avfärdas. Den som i någon utsträckning tar del av hans programverksamhet ser med en gång att han rekryterats inte p.g.a. sina åsikter utan sin kompetens och just därför också kan ta sig ett betydande mått av redaktionell frihet. Personligen är Michael Coren av judisk börd, men katolik av eget val. Några sympatier för den nationalsocialistiska ideologin har jag aldrig lagt märke till hos honom. Antydningar i den riktningen är befängda, men talet om "kryptonazister" som fått komma till tals ska väl förstås på samma sätt som när omdömet lämnades om Dispatch International. Till Corens program bjuds för övrigt in även de vars åsikter han djupt ogillar. Det ingår i den tradition av yttrandefrihet han står i. Uppfattningen att endast "rätta" åsikter ska få framföras är för att citera Noam Chomsky inget annat än fascism.

  Att kristenheten skulle vara tillräckligt medveten om förföljelsen mot kristna runt om i världen är en uppfattning som tydligen Sveriges kristna råd inte delar. Man har ju nyligen ansett det nödvändigt att ta bladet från munnen. Nej tvärtom är det så att vi särskilt i det här landet har haft en medietystnad på det här området betingad av en övergripande politisk agenda. Att LFL är talesman för den agendan är ingen nyhet. Corens verkliga brott är att han öppet tar avstånd från den mångkulturella agendan och inte döljer att huvuddelen av den terror som nu riktas mot kristna världen över sker i islams namn med islamister som förövare.

  Den som tar del av videon hör också att Coren inte drar alla muslimer över samma kam. Han säger uttryckligen att många tar avstånd från den jihadistiska terrorn och att det bland dem som med vapen i hand bekämpade terroristerna i Nairobi även fanns muslimer. Men han konstaterar mycket riktigt att islamisterna inte heller är få till antalet och att deras korantolkning inte är gripen ur luften. Tolkningen har med rötter i koranen stöd i normativ islam frän äldsta tid och har under lång varit den ideologiska utgångspunkten för terror riktad mot alla icke-muslimer.

  Det är riktigt att den framväxande islamismen på 1930- och 40-talen fann en bundsförvant i Adolf Hitler och nazismen i sitt hat mot judarna och särskilt deras närvaro i Palestina/Israel, men det betyder inte att den jihadistiska ideologin och dess praxis först uppstod vid den tidpunkten. Fråga gärna kopterna. De var en gång majoritetskulturen i Egypten, en lysande stjärna i det den gången kristna Nordafrika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nu 82-årige Rupert Murdoch, som kallades till förhör inför Englands parlament på grund av engelska The Suns infiltration av den engelska polisen mm, äger även Fox New i USA. Denna TV-kanal har satt i system att ha ett slags samtal, där meningsmotståndare till Murdoch's ärkereaktionära åsikter får komma till tals för att sedan bli nedsablade. Murdochs manipulationer av demokratin och yttrandefriheten kan misstänkas ha förlett två av västs mäktigaste statsmän (Bush i USA och dåvarande Labourledaren Tony Blair i Storbritannien) till en illa planerade invasionen av Irak, som har utvecklats till en katastrof för Mellanösterns kristna.

   Att Coren säger att det finns muslimer, som tar avstånd från de extrema islamisternas terror, gör honom inte till någon trovärdig analytiker. Om han inte hade sagt det, hade han tappat all trovärdighet. Vi har ju alla träffat muslimer som inte är terrorister.

   Å andra sidan har jag inte förnekat att terroristerna säger sig handla i islams namn och med Korancitat - på samma sätt som västerländsk terror, slaveri och apatheid har motiverats i kristendomens namn och med bibelcitat. Att det sistnämnda är falsk religion, vet vi. Men är det förstnämnda sann religion?

   Att al Qaida och deras maskeradgrupper (som framträder under andra namn, t.ex. i Afrika) är fiender till alla människor i hela världen har jag aldrig tvivlat på. Och inte heller har jag tvivlat på att de måste bekämpas med vapenmakt. "Överheten bär inte svärdet förgäves" heter det, och Jesus fördömde aldrig soldaternas val av yrke, utan bara missbruk av detta yrke..

   Men det är likväl inte kyrkans uppgift att föra krig, eller att bedriva eller stödja krigspropaganda - inte ens om densamma prånglas ut av programledare med katolsk samfundstillhörighet. Programmet började ju också med att påven framställdes som omedveten om man vad som sker i världen, som en helt orealistisk idealist.

   "Som troende kristen och vigd präst i Svenska kyrkan är Bibeln det fundament min tro vilar på, men framförallt Jesu ord: 'Älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner'."

   Det är förvisso inte jag som har skrivit detta (för präst är jag ju inte), utan det har en kontroversiell präst i Blekinge gjort i polemik mot SD. Jag tycker att dessa ord tjänar lika bra som ett försvarstal för den kristna religionen mot den hets mot muslimer, som prånglas ut av bl.a. Michael Coren i Murdochs kanadensiska kanal Sun News.

   Svenska mediers (med undantag för den kristna pressen) tigande om förföljelserna mot kristna, är förfärlig och beror verkligen inte på någon agenda av mig. Men det mediala tomrummet ska inte fyllas av en typ av krigspropaganda, som är en spegelbild av förföljelserna mot kristna, men riktad mot världens muslimer, inkl. de i Sverige.

   Jag kommer att tänka på "Hjärtfot på prärien", som var en klart rasistisk indianbok, som jag läste som barn. Hjortfot var en kristen indian, som inte var som andra indianer. Precis som de muslimer, som Coren nämner, när han vill vara politiskt korrekt och inte utmåla exakt alla muslimer som terrorister.

   Radera
  2. Tack för svar LFL. Jag hade fel när jag antog att du hade en agenda för tystnad i fråga om förföljelsen av de kristna. Jag är glad att jag hade fel!

   Men så olika man kan uppfatta ett inslag. Jag tänker på inledningen av videon, där jag uppfattar Corens omnämnande av påven som ärligt och djupt respektfullt.

   Jag har inte heller uppfattat att Coren uttryckt någon entusiasm över Bush d.y. :s krigsäventyr i Irak. För att uttrycka det milt var det inte något större strategiskt snilledrag och drabbade tveklöst de kristna på platsen särskilt hårt. Den bedömningen är jag rätt övertygad om att Coren skulle instämma i. Sedan kan man också fundera lite över saudiernas roll i sammanhanget. Familjen Bush har i högsta grad varit i deras ficka och gått deras ärenden vid mer än ett tillfälle.

   Att det inte är kyrkans sak att bedriva krig är vi helt överens om. Var och en till sitt. Men det är kyrkans sak att andligt och moraliskt stödja de kristna soldater som fullgör sin plikt med vapen i hand och om saken är rättfärdig, också själva insatsen. Det är något annat än krigspropaganda. Till den evangelisk-lutherska tradition som varit Svenska kyrkans åtminstone fram till våra dagar har det som en självklarhet hört att den kristne på överhetens uppdrag med gott samvete får bära vapen och använda dem till försvar av rättsordningen och sina medkristnas liv. Dock har det inte gått förbi mig att den uppfattningen liksom jungfrufödelsen och Jesus ställning som Herre och världens Frälsare nu ska betraktas som obsolet. Nya kvastar sopar rejält, var det ju sagt.

   Så vill jag än en gång påminna om den finske fältpräst som i fortsättningskriget p.g.a. akut personalbrist(rejäla förluster) blev sänd till första linjen med meddelande från staben. När han anlände dit i språng samtidigt som luften var full av metallskrot och soldaterna hukade i skyttegravarna gjorde man givetvis stora ögon. " Men vad gör pastorn här i detta väder och med en kulsprutepistol i handen?" Nåja, det fanns ju ingen annan att sända och vad vapnet beträffar kan man inte överlåta allt till Gud." En sådan pastor duger också till det större är som t.ex. ärkebiskop...

   Radera
  3. Glädjande nog är Jörgen U Bengtsson och jag överens om kyrkans uppgift i krigssituationer. Men sedan gäller det att applicera detta på konkreta krigssituationer.

   Att al Qaida, och alla namn som denna djävulens organisation uppträder under (Boko Haram, etc), har förklarat krig mot kristenheten råder det inga tvivel om. Men al Qaida bedriver också krig (dock utan krigsförklaring) mot världens muslimer i syfte att ta makten över dem. Detta gör inte den stora majoriteten av muslimer till kristenhetens fiender, så att blott en minoritet av världens muslimer kan kallas fredliga. Och vi kristna har ingen anledning att tillerkänna al Qaida något monopol på "rätt" korantolkning. I en handbok för värvning av proselyter till al Qaida, som den engelska polisen hittat, uppmanas värvarna att undvika (teologiskt) välutbildade muslimer. Sådana försök leder enligt handboken till ändlösa teologiska diskussioner, och till att värvaren själv blir osäker på om han har tolkat islam rätt.

   Som kristna ska vi naturligtvis verka för att Sverige förblir ett kristet land, samt värna religionsfriheten (= friheten att ha en religion) tillsammans med muslimer, judar och alla andra.. Men hotet kommer knappast från någon muslimsk aktivitet i landet, utan från den kristna kyrkan själv.

   De som regelbundet läser biskop Bonniers blogg, torde veta att knappast någon har (på den bloggen) kritiserat tendenserna till synkretism lika ihärdigt som jag. Vi kristna kan försvara våra muslimska bröders och systrars religionsfrihet (och uppmana dem att försvara vår) utan att blanda in islam i kristendomen.

   Av artighet ska vi avhålla oss från att säga att Muhammed var en falsk profet, men bör dock göra klart att vi förbehåller oss rätten att inte tro på hans budskap i vidare mån än att vi tillerkänner även andra stora tänkare (t.ex. Marx) att de kan ha rätt på en och annan punkt.

   Vi måste naturligtvis beklaga att svenska muslimer inte gör mer för att skydda de kristna minoriteterna i muslimska länder. Men måste dock förstå att om de gör detta öppet, så utsätter de sina kvarboende släktingar för stora risker.

   Aktiva kristna, som läser kristna tidningar och bloggar, är nog väl medvetna om de förföljelser som drabbar kristna runtom i världen. Därför måste vi fråga oss, vilket syftet är med att försöka utnyttja kyrkan för att sprida budskapet att det finns ett "muslimhot", när det snarare handlar om - sett till det stora antalet muslimer i världen - en ytterst liten klick terrorister, vars personliga religiositet faktiskt kan ifrågasättas. Om vi talar om de, som skickar ut sina proselyter till självmordsuppdrag.

   Vi har ett stort antal muslimska invandrare i vårt land. Vad ska vi göra åt det, om de verkligen utgör ett "hot"? Det är följdfrågorna (som högerextremisterna själva inte ställer) till den antimuslimska propagandan, när man utpekar den muslimska folkgruppen som ett "hot", som är obehagliga och kan förleda bort från det kristna förhållningssättet.

   Som kyrka kan vi inte stödja en politiskt strategi, som går ut på att göra det så obekvämt för muslimer (och även judar - se aktuell diskussion på Bonniers blogg), så att de ger sig av "frivilligt". Det är så de mer blodiga varianterna av förföljelse brukar börja.

   Radera
  4. LFL, ett slutord. Det är uppenbart att många muslimer särskilt i västvärlden tar avstånd från terrorhandlingar i islams namn med vidhängande korantolkningar. Det är också obestridligt att den muslim som öppet fördömer terrorismen och dess ideologi därmed gör sig till måltavla för samma terrorister. Man är då en förrädare som går de otrognas ärenden!

   Trots detta är den övervägande tystnaden på muslimskt håll ett problem. Den lämnar oss alla i oklarhet över hur starkt stödet är för den islamistiska jihadismen inom den större gemenskapen och tystnaden lämnar ett utrymme för terroristerna att värva nya anhängare på bakgårdarna. Jag begär inte av muslimer i Sverige att de ska förhindra terrorhandlingar i Nairobi eller Pakistan, men däremot att de tydligt markerar sitt avståndstagande och ingriper med kraft mot rekrytering och varje form av understöd till terroristorganisationer. Det är både möjligt och rimligt att begära.

   I väntan på detta står det kvar att antalet organiserade islamister i Sverige förmodligen är litet till antalet men att de är desto fler ute i världen och än fler är deras sympatisörer. Då tänker jag på alla dessa som tar avstånd från beklagliga överdrifter samtidigt som de urskuldar förövarna med det strukturella och historiska förtryck som de otrogna eller Västvärlden inkarnerad i USA och Israel bedrivit och bedriver mot muslimer världen över. Den förståelsen med vidhängande understöd är det vatten fisken behöver för att kunna fortsätta att simma. Innan det träsket dränerats blir det inget slut på terrorn, trots en och annan drönare.

   Man kan givetvis tolka islam på annat sätt än det islamisterna gör, men i väntan på att den muslimska gemenskapen tar i tu med den saken på allvar förblir det orimligt att säga att bombningen av t.ex. kyrkan i Pakistan inget har att göra med islam. Förövarna anser det i högsta grad och deras uppfattning måste ifrågasättas, fördömas och kritiseras sönder och samman av muslimska rättslärda, inifrån den större muslimska gemenskapen. När det t.ex. sägs av en viss stiftsledning eller Cameron i England att den islamistiska terrorismen alls inget har att göra med islam blir det bara dumt och/eller lögnaktigt. Det är alltså i klartext inget annat än fullkomligt intelligensbefriat och en förolämpning mot varje tänkande människa eller genompiskat lögnaktigt.

   Sedan har jag inte ord för vad jag känner inför de "medkristna" som urskuldar bombattentatet nyligen mot kyrkobesökarna i Pakistan med hänvisning till USA:s drönaraktiviteter. Man använder sig alltså av terroristernas egen förklaring för att på något sätt rättfärdiga deras vidriga handling. Därmed har man våra bröders och systrars blod på sina händer. Om marken öppnade sig under dessa urskuldares fötter och uppslukade dem, hade det väl varit på sin plats. (4 Mos 16) För vad i all sin dag har bedjande kristna i Pakistan att göra med den politik USA:s regering bedriver? Att al-Qaida vill ta alla åtkomliga kristna som gisslan, det kan jag förstå, men att någon som vill kalla sig kristen kan andas någon förståelse för den saken går över mitt förstånd.

   Saken kan bara förklaras av att man så till den grad bundit upp sig vid sitt förljugna dialogprojekt, sin kulturella och religiösa relativism, att man är beredd att kasta både kristen heder och sanning överbord. Även om jag på ett teologiskt plan är ohjälpligt oense med islam i den väsentliga kontroverspunkten, betraktar jag muslimer i allmänhet som långt hederligare än kristna av ovan beskrivet slag.

   Punkt!

   Radera
 15. "Kontroversiell präst i Blekinge"? Jag känner inte till några kontroversiella präster i Blekinge. Däremot finns det några som gapar alldeles förfärligt, men kontroversiella är de inte. För övrigt, om det nu är en präst som har försökt att vara politisk, så är det ju ovanligt korkat gjort i ett län så fullt av SD-anhängare som här!

  SvaraRadera
 16. Tillägg och Sd förföljer mig veterligt inga präster. Vem är det som är den låtsade fienden? Trams!

  SvaraRadera
 17. Hej Dag!
  Kan jag köpa dina böcker i bokhandeln.
  Skulle vilja ge som gåva.

  SvaraRadera