lördag 12 oktober 2013

Oberst Busse

Det regnade på Alexanderplats i torsdags så Dietrich Busse kom iförd regnkappa men när han tagit av sig den inne i Paulaner-tältet kunde majoren Barkevall se att han haft rätt. Busse hade blivit överste. Kyrkvaktmästare Sörman, med förflutet i flottan, var imponerad. Dietrich var glad att se oss alla igen och letar nu eget sommarhus på norra Öland. Vi ska se om vi kan hjälpa honom.

Efter att ha börjat på en måttligt stor öl drog översten fram komplikationerna. Han gjorde klart att något om Antje Jackelén kunde han bidra med. Hon är född Zöllner, kommer från Herdecke, föddes den 4 juni 1955. Föräldrar var Marianne och Werner.

Antje Zöllner kommer till Sverige den 7 april 1978 och gifter sig den 26 juni 1979 med Hubert Heinz Dieter Jackelen, född den 2 mars 1945 (under kriget, alltså). Han kommer från Herborn och flyttar till Sverige den 23 september 1964.

Oberst Busse såg bekymrad ut efter denna genomgång. "Es gibt einige Fragen", sa han. Vad gjorde Heinz i Sverige under  perioden 1964-1978? Varför börjar han läsa teologi och får sin utbildning på ITH i Stockholm för att prästvigas av Lars Carlzon 1980?

Vad heter familjen? I Tyskland finns ingen familj Jackelén, namnet är ju inte tyskt. Busse såg bekymrad ut när han noterade att Heinz är tysk medborgare. "Så här långt kan jag berätta men en Staatbürger kan jag ju inte riktigt utreda och lämna resultatet till er - det skulle vara spioneri", sa han. "Ganz verstanden", sa vi och jag tror major Barkewall kompletterade med ett "Selbstverständlich".

Nå, uppsättningen frågor var dock av intresse, i varje fall i öltältet på Alex. Präst i Svenska kyrkan men inte svensk medborgare - Aleksander Radler von Weil /född 1944/ blev svensk medborgare 1997 i varje fall. Och namnet  Jackelén - vad är det egentligen? Jag fick för mig att Busse hintade något där.

Ingen skugga över Antje Zöllner, som på ett stipendium kommer från Tübingen för att läsa teologi i Sverige. Men kommer hon verkligen till Uppsala? Eller kommer hon just till ITH i Stockholm? Och varför säger hon då att hon läste teologi i Uppsala? Jag lyssnar till presentationerna, läser publikationslistor och blir bara brydd. Professor är hon alltså inte och vilken akademisk meriteringen hon har enligt svensk standard har vi inte fått besked om. På publikationslistan på Svenska kyrkans hemsida finns sju böcker upptagna. Nr 2, 4, 5 och 6 tycks vara samma bok. Nr 1 är herdabrevet, nr 3 och 7 är mindre arbeten, om jag ser rätt. Som akademisk meritering är detta inte alldeles övertygande. Det är inget att säga något om - om det inte säga att med professor Jackelén får vi en som kan knyta Svenska kyrkan på nytt till akademien.

Jag säger inte att ärkebiskopsvalet borde skjutas upp. Jag säger att det finns fler frågor att ställa - och då har jag inte agit upp det uppenbara om en kristologi som är sanslös.Dr Martin Lembke har avslöjat ett sammelsurium av underlig kristologi i jackenlénsk tappning. Det borde vara förödande. Men någon vidare debatt om detta är det inte. Så vi får en ärkebiskop omgiven av frågetecken kring ämnen där vi famlar efter svar. När det är så, kan det snart visa sig att vi får svar - efter valet, efter intronisationen eller vardagsvis. Och det svenskkyrkliga kvittot på sådana svar är utträde.

Oberst Dietrich Busse försökte, fick jag för mig, meddela mig något som jag kanske missade. Han visste att jag visste att biskop Lars Carlzon prästvigt Jackeléns.

Under min tid i Berlin läste jag inte Dagens Seglora. Inte Kyrkans Tidning heller. Seglorianerna är upprörda över att det ställs frågor om Jackelén - men varför? Den som vann nomineringsvalet ska väl debatteras eller har seglorianerna någon annan tanke och någon annan avsikt?

Överste Busse var dock också under aftonens fortsättning, när han skyndat hem och bytt till civil klädsel "för jag kan inte gå på Oktoberfest i Berlin iförd uniform", aldrig över någon gräns när det handlar om  militär tystnadsplikt. "Es gibt wohl Journalisten in Schweden", undslapp han sig mellan In München gibt's ein Hofbräuhaus och en defileringsmarsch.

Nu är det tid att ägna sig åt uppbrottsfrågor. Zum Wohl, som man säger.


21 kommentarer:

 1. Den blivande Erzbischofin såg jag aldrig till på Dekanhuset, studerade där 1975-86. Har hela tiden utgått från att Antje pluggade i Lund. Men förklaringen torde vara att hon var ITH:are. Inget med det - men tillstå att du pluggade under Wrede, Antje!

  SvaraRadera
 2. Frågan är inte OM biskop Jackalén varit knuten till Stasi, utan tvärtom. Hur kunde en tysk kvinna, född -55, inte ta ställning mot Västvärlden på den tiden?

  SvaraRadera
 3. En av seglorianerna säger att kyrkan burits upp av kvinnor och att detta skulle vara ett skäl för att välja Jackelén. Skulle inte sv ky vara en del av den brud som har en enda man Kristus? Skall det nu bli uppenbart vilka är som de 5 visa jungfrur som hade olja i sina lampor. Dessa fem skulle visa oss vad den sanna fem- inismen innebär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fem-in"-ism. Underbart!!! Jag hoppas att jag är "fem-in"ist.

   Radera
 4. Kanske bör det snarast skrivas en novell betitlad:
  "Antje Jackeléns verlorene Ehre".

  Känner sig BloggarDag (Har han f ö någon anknytning till Springer Verlag?) manad?

  Tante Schwarz

  SvaraRadera
 5. En hastig koll på en webbplats som ancestry.se - där det finns befolkningsregister och allehanda släktträd - ger dock vid handen att flera personer hetat Jackelen i Tyskland under tidigare sekler. Så namnet döljer nog inget mystiskt. Den enda försvenskningen torde vara accenten.

  Frågorna om varför paret hamnade i Sverige och vilken bekännelse AJ egentligen har är emellertid fortsatt intressanta.

  SvaraRadera
 6. Vi erinrar väl oss Refaat-El-Sayed?
  Han lyckades ju nästan lura självaste Per Gyllenhammar!

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kastar man om bokstäverna till R el sayed, vilken faktiskt blev årets svensk något år, blir det yedra felsat. Om vi gör samma operation med jackelén blir det lackejen. Man kan undra till vem?

   Radera
 7. Alltså, jag sökte på Jackelen igår, för att namnet lät konstigt och hittade info om att 77 personer heter så och att ett femtiotal finns i telefonkatalogen. De flesta heter Horst i förnamn stod det och jag fick intrycket att släkten bor i Rheinland. Men jag klickade bort länken efter att jag fått bekräftat att namnet existerar. Det finns ingen anledning att tro det värsta om familjen bara för att biskopen är pk. Om det var hennes pappa, vars dödsruna jag hittade, så var han en stötta i församlingen i Herdecke.

  SvaraRadera
 8. Pratade med en bekant häromdagen som bara verkade bry sig om att blivande ÄB är kvinna, nåt annat var inte intressant. Aningslösheten firar nya triumfer varje dag. Men det kanske är bra med en supersekulariserad ÄB, det kanske får de "halverst bibeltrogna" på fötter. De kanske inte vill vara med i hissen ner i källarhålorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christina Grenholm är också kvinna. Men det är inte därför jag gillar henne bäst utan för det hon sa och för att hon ger pengar till tiggare. Jag tycker äggstockar resp. testiklar är klart överskattade som kompetenskrav i dessa sammanhang.

   Radera
 9. Det måste kännas fint för Antje att veta att hon valdes för att hon var kvinna och att hennes CV var rejält tillrättalagt! Vilken frimodighet hon kan ta med sig in i uppgiften...

  SvaraRadera
 10. Ingen vettig människa åker till Berlin för Oktoberfest, det firar man annorstädes. Den tyska huvudstaden har andra attraktioner: arkiv.

  /Populisten

  SvaraRadera
 11. Det märkliga i den här historien är att det finns två kvinnliga ärkebiskopskandidater, men bara den ena nämns. Om den andra väljs, så är det tydligen kvinnofientligt

  Märkligt är också att den ena hyllas för sina akademiska meriter, trots att den andra otvivelaktigt är mycket mer akademiskt meriterad.

  Egentligen borde de akademiska meriterna, utöver vad som krävs för prästexamen, vara tämligen ovidkommande. Men om man söker företräde genom att åberopa sina akademiska meriter, får man förstås finna sig i att de granskas. Reefat är ett typiskt exempel på det. Om han aldrig hade ljugit om sin doktorstitel, hade han kanske ännu idag hyllats som en framgångsrik affärsman, som låtit de verkliga genierna arbeta för sig.

  Man kan ha kunskaper på akademisk nivå. även om man aldrig har disputerat eller eljest fått dokument på kunskaperna. Å andra sidan kan dokumenterade kunskaper vara både mediokra och ovidkommande. Inte minst i TV är det ju vanligt att personer med fina akademiska titlar uttalar sig om närliggande områden till de, som de behärskar.

  Dag Sandahl är väl ett exempel på att inte ens dokumenterade akademiska kunskaper tillmäts någon betydelse, om de inte passar ihop med något slags ideologisk /politisk agenda. Vad som i vetenskaplig bemärkelse är sant, spelar då ingen roll.

  Svenska kyrkan är infekterad med DDR-tänk. Det är inte lätt att veta längs vilka vägar denna ideologi har förts in i Svenska kyrkan. Men det måste undersökas. Vi måste dock minnas att misstänkt är inte detsamma som skyldig..

  SvaraRadera
 12. På den statliga tiden utsågs biskopar för sin villighet att viga kvinnligt. Deras CV:n var många gånger sådana, att de trots tillrättalägganden stod sig slätt gentemot motkandidaternas. Dessa biskopar saknade knappast frimodighet?

  SvaraRadera
 13. Alltså, vad är nu det här? Både Herborn och Herdecke ligger väl för bövelen i Västtyskland, så varför i hela fridens dagar skulle Heinz och Antje förväntas "ta ställning mot västvärlden" eller misstänkas vara knutna till STASI?

  Det här verkar ju inte klokt, min käre bloggare. Varför smeta ner Antje Jackelén med både nazistanspelningar ("Die Fahne hoch") och kommunistanspelningar för att du anser henne olämplig som ärkebiskop? Eller har du något oredovisat på fötterna i det senare fallet? Det kan väl inte anses skumt i sej att tyska ungdomar studerar och stannar i Sverige?

  Och LG, Antje Jackelén HAR (i motsats till allas vår Refaat) verkligen en doktorshatt. (Vad den nu kan vara värd i en kristen kyrka nuförtiden). Det har inte ens Dag Sandahl bestridit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Andreas! Du är så tuff! Jag fattar inget av dessa "tyskskämt" här i skogarna i norr tycker vi bara att det är bra att ha en personlig tro på Jesus som sin frälsare om man ska företräda en kyrka. Det är därför jag ogillar Jackelén och förordar Grenholm som etta och Persenius som tvåa i detta val. Grenholm har jag dessutom nu förstått, är mamma till Micael Grenholm vilket borgar för god kvalitet!

   Radera
 14. Namnet Jackelen förekommer i Tyskland, men inte Jackelén. Kanske har de försvenskat det tyska namnet Jackelen?

  SvaraRadera
 15. Rena agentfilm-manus detta ! Och denna skall ha tillgång till hyperkänsliga ippgifter och register m.m. Hennes underliga fablesse för underliga promenader i närheten av militära anläggningar ute i Österhaninge var ju minst sagt suspekat. Mången rapport skall finnas om detta på gamla Fst/säk samt hos RPS/Säk både i PGNs och Tores F´s papper ! Allt stinker i denna härva !!

  SvaraRadera