torsdag 17 oktober 2013

Jag ska flytta

Man kan inte förberedea flytt, bedriva församlingsarbete och blogga så det blir ingen riktig ordning på bloggandet. Men Oktoberfest hade vi. Stimmung! Några öl finns kvar - har ni provat Mariestads Nollöl? Det tog slut. Vi sjöng efter fattig förmåga också Schneewalzer. Biskopen var på plats och firade mässa och så gick vi till festen, som slöt med biskopens välsignelse. Det finns tydligen de som retar sig på min tyskvänlighet, har jag förstått.

Det är nästa lite sorgligt att inte få ägna sig åt komiken kring ärkebiskopsvalet och dess resultat. Vi har fått en teologisk hejare som ärkebiskop, ser jag. Och hon har ett signalvärde som kvinna. Det är enligt biskop Stiglund ett signalvärde att den högsta ledaren efter 600 år med män. 600 år? Är det inte närmare 2000? Och gjorde inte Fadern i sin allmakt ett misstag som födde Sonen och inte en dotter, om man ska följa den stiglunds teologin? Stiglund har något att säga om jungfrufödelsen också. "Om Jesus är Guds son eller inte handlar inte bara om jungfrufödsel eller inte. Jag tror att Gud kan göra under på alla möjliga sätt." Det var vackert sagt. Och lustigt. Stiglund förklarar också att HJackelén "vill utmana och problematisera" - tja, är det inte helt enkelt så att hon företräder en usel tysk teologi, då?

I en ledarkommentar signerad GT:s ledarredaktion heter det att vi "givetvis" måste ha respekt för mer konservativa religiösa åsikter "men samtidigt konstaterad att samhällsutvecklingen gått rasande snabbt under de senaste 100-150 åren och att kyrkan måste utvecklas med sin omvärld." Ja, vad allt har inte åstadkommits från tiden från fransk-tyska kriget, via första världskriget och andra världskriget med totaitära regimer av skilda slag fram till nu. Kyrkan ska alltså följa med sin tid - precis som det sas i Hitlertyskland. Håll inte inne med munterheten. Fundera bara ett slag på allt som ledarskribenten inte fattat, det som har med Guds uppenbarelse att göra.

Tuulikki Koivunen Bylund, hon som är intresserad av eventuell förekomst av finnar i min rumpa, ni vet, tar åt sig av att "vi" nu också har fått en kvinnlig ärkebiskop. "Vi har visat att kvinnorna är minst lika bra som männen och också klarar av att få tunga ledaruppdrag i kyrkan och i samhället."
Var det inte roligt sagt?

1958 var beslutet en tragedi. Svenska kyrkan fick inte tid att besluta i ämbetsfrågan, det gjorde riksdagen och Svenska kyrkan fick böja sig. Det som hänt därefter av löftesbrott och utmotande är logiskt men under processens gång utspelar sig något som mer liknar en komedi. Svenska kyrkan förlorar sin identitet och sitt kristenfolk men receptet blir inte en maning till eftertanke utan glad entusiasm att skaffa sig mer av samma. Det är som i Joh 12 - berättelsen om maktens arrogans inför det som Gud gör. Läs och skratta. Vi är med om något lika underhållande nu som då - och jag hade gärna velat vara med som en lärjunge när den blindfödde får sin syn och översåtarna måste förneka det uppenbara. De gör så löjliga figurer då, översåtarna. Johannes ser och ler.

10 kommentarer:

 1. "Stiglund förklarar också att HJackelén "vill utmana och problematisera" - "

  En ärkebiskop ska visa Vägen, inte utmana och problematisera. Vet man inte Vägen ska man inte vara ärkebiskop.

  Och vem ska hon utmana? Gud? Eller bara oss kristna? Just nu verkar det som både och.

  SvaraRadera
 2. Ja, Johannes 9 då rå förstås.se http://www.bibeln.se/las/2k/joh#q=Joh+9 Men visst är det underhållande och visst har Johannes roligt! Se http://www.efsidag.blogspot.se/2013/09/st-johannes-som-dramatiker.htmlDen blindfödde är en härlig personlighet (OBS att han hittade till Siloa själv utan att Jesus behövde hålla honom i handen). "Jag har ju sagt det redan (100 gånger typ) men ni ville inte lyssna. Varför är ni så intresserade? Tänker ni bli hans lärjungar ni också."

  Antje Jackelén är i och för sej också en intressant personlighet och hennes tysklandskontakter kan bli spännande inför reformationsjubileet 2017. Man muss dock Deutsch sprechen können. Ja, tyskt öl är i varje fall bra, därom är både vi och den store Reformatorn överens.

  Lyssnade på Antje i Människor och tro idag - och visst är hon spännande och analytisk: Kyrklig kris? Jag tror att kyrkan måste befinna sej i kris hela tiden, annars utvecklas den inte. Religionssynkretism? Ja det kan ibland vara bra, bosniska muslimer har börjat sätta bilder på gravarna precis som de ortodoxa - och påskliljor som oss kristna. (Det är ungefär som Äktenskap mellan två karlar? Ja, om man definierar äktenskap som en ömsint relation mellan två människor, så... Barnafödande män? Ja, om man definierar män som allmänt karlaktiga personer, så är det klart att vissa som föder barn är karlaktiga. Jungfrufödsel? Ja, om det definieras som en allmänt märklig persons födsel så är det klart att man kan tro även på sånt. Hej och hå

  Men att K-G Hammar skulle ha varit mindre liberal och mer ärkebiskoplig köper jag inte. I det fallet hjälper inte ens det maskulint maskformiga bihanget.

  SvaraRadera
 3. Är det verkligen meningen att AJ skall sträva efter att bli en symbol för den främmande och vilsrkomna kvinnan som inte vet var Herren för sin hjord att beta?

  SvaraRadera
 4. Jag kompletterar med dagens psalm; nr 124:1
  "En jungfru födde ett barn idag, det vi skola prisa och ära.
  I det haver Gud ett gott behag och bjuder oss höra dess lära.
  Och vore ej det barnet fött, förtappat bleve då allt kött,
  nu frälsning bjuds åt alla.
  Pris vare dig, o Jesu Krist! Du är vårt enda hopp förvisst;
  vi för din fot nedfalla."
  Tänk att Gud möter mig, upprättar, räddar och föder på nytt. Det hade aldrig varit möjligt om inte Gud hade blivit människa i Jesus Kristus.

  SvaraRadera
 5. Intressant är irritationen över "tyskvänlighet".

  Idag svänger sig småingenjörer och programmerare och lite vemsom med instoppade (sv)engelska fraser och glosor både här, där och mittemellan. Det sagda framstår kanske - åtminstone i egna öron - som mera relevant ochn kanske rentav som begåvat då? Tyska är inte lika populärt i folkdjupet.
  Åhörde häromnyssens en lindrigt begävad, men storfräsande ung svensk på dålig engelska förklara för internationell publik, att svenska inte alls var besläktad med tyska.
  De europeiska bildningsspråken är engelska, tyska och franska. Kanske är det betecknande att svensk "elit" inte längre behärskar mer än basal engelska? Och att det tyska 'Bildung' knappast har någon motsvarighet på svenska? Och att där tyskarna har 'Bildungspolitik' har vi svenskar 'skolpolitik'. Skillnaden är avgrundsdjup. Utan tvivel hör Bloggardag till vännerna av 'Bildung'.

  Om detta räcker för att få etiketten "tyskvänlig" påklistrad, är dock inte så säkert.

  Fråga bara vår tyskfödda electa!


  Tante Schwarz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackars salig Tegnér visste inte att i frasen "Ärans och hjältarnas språk" är det bara "och" som är svenska från början, eller i varje fall så långt vi kan överblicka.

   LG

   Radera
  2. Biskop Esaias visste mycket väl att "blott barbariet var en gång fosterländskt".

   Radera
 6. Glömde det viktigaste i sammanhanget Resten av orden är inlånad tyska.

  LG

  SvaraRadera
 7. måste få försvara vår nordligaste biskop Stiglund. Jag tror varken på manliga eller kvinnliga präster men han har ett herdehjärta, det kan jag inte skymta ens hur välvilligt jag än läser gamle Dags blogg. Däremot är Dag snabb till att skymfa andra Herrens tjänare vilket inte länder honom till heder. Stiglund är en hederlig herde med hjärta för sin hjord. Sluta smutskasta honom!

  SvaraRadera