tisdag 10 juni 2014

Märkligt med nya boken

Förlaget översköljs tydligen med beställningar men det mest märkvärdiga är nog att två speditörer ringt idag för att försäkra mig om att 1. boken finns och 2. likt kungafamiljen transporteras på två olika sätt. Dels med flyg, dels med bil. Det är för att boken säkert ska finnas på plats.

Därtill har jag uppmanats att skriva om bokens tillkomsthistoria. "I påskas" heter det att jag fick repliken av Yngve Kalin att jag borde skriva en uppföljare till Vida hon famlar, från 1973. Det tände mig inte riktigt. Men tanken grodde och jag tänkte att det kanske trots allt skulle skrivas en bok inför sommaren. Men skulle det gå? Vad sa förlaget, vad formgivare, vad korrekturläsarna och vad sa boktryckeriet och speditörerna - och så var det hela igång. Den 6 maj satte jag för att börja skriva. Då hade jag dessförinnan varit på små resor med barnbarn och slarvat bort skrivardagar i Rom och Köpenhamn. Sedan var det Kyrkostyrelse den 12 maj, konferens i Riga den 19 maj och slutskrivdatum för boken måste bli 23 maj. Det blev 168 sidor trots allt. Men då är det också nio gamla bloggar, som Yngve Kalin och Björn Fyrlund valde. Med den hastigheten är det inte konstigt att det finns några tryckfel, ett "inte" saknas någonstans och jag vet inte om korrigeringen av latinet, som jag ville ha, kunde komma med. Men texten uppfattas ha ett ärende och några intressanta upptäckter tror jag mig redovisa.

Jag fattar att själva tilltaget att förgylla ärkebiskopens avträde och skiftet med en bok om Svenska kyrkans läge inte kommer att applåderas av alla. Somliga drar väl sin gamla tirad om högkyrkligheten - den är som vanligt samtidigt löjlig och livsfarlig. Andra kommer att se om jag använder fula ord eller skriver något opassande, vilket jag i deras mening ALLTID gör. Stor veklagan under himmelen - eller massivt förtigande.

Få kommer att säga: "Si, här är en erfaren svenskkyrklig församlingspräst som reflekterat pastoralteologiskt, som har sina djupa rötter i den svenskkyrkliga myllan, som byggt församling, som uthärdat en del, som skrivit både vetenskap och kyrkopolitik och någon slags teologi, som suttit med i alla salongerna: distriktsråd, kyrkoråd, kontraktsråd, stiftsstyrelse, kyrkomöte, kyrkostyrelse och en uppsättning råd, kommittéer och arbetsgrupper samt tränats i arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse och Svenska kyrkans fria synod och håller sig med en del internationella kontakter. Han har dessutom en del akademiska meriter och utnämndes av Kyrkans Tidning till "Årets bloggare" 2013."

Varför säger de inte så? Därför att det självfallet är helt olämpligt. Men det är en sådan präst som resonerar kring Svenska kyrkans läge. Vad jag nu skrivit är egentligen bara till för att locka några av de mindre fördomsfulla att läsa boken och tänka själva. Och jag är väl fortfarande utan reservationer faktiskt årets bloggare eftersom domen mot mig i domkapitlet är undanröjd - eller vad säger Svante Fregert?

Vad gör klokt folk nu. Läser boken - men det är bara början. Börjar samtala. Oavsett om jag har rätt eller fel, hjälper inte försiktig tystnad längre. Tydligen ger förlaget Gaudete rabatt på boken i sommar. Hundra spänn är kanske överkomligt. Jag fick ge 34 spänn för några ynkans plantor jag behövde för att fylla upp i mina odlingar.

Hade jag inte varit så hårt hållen, hade jag nu satt mig i skuggan i trädgården och tärt en GT med mycket is. Men jag ska tydligen vara insatsberedd för postala ärenden och så måste en del införskaffas. Ärkebiskopen ska avtackas och man ska, sägs det, ta med sig något hemifrån. Det är precis som när fröken på kommando skulle avtackas och föräldraföreningen samlade in bidragen. Jag hade hursomhelst gett Anders något lämpligt. Inte för att han läser min blogg, det försäkrar han återkommande att han slutat med och låter, medger han, väldigt mycket som en rökare som slutar ofta, men han ska inte i förväg få veta vad han får. Han kommer att uppskatta det. Och jag kan berätta i efterhand vad det blev.

Detta sagt: mot boksläppet i tidig morgonväkt. Går inte tågen, är i varje fall boken framme. Jag litar på speditörerna. Tänka sig att de ringde! Märkligt.

3 kommentarer:

 1. Spar du din GT till i morgon. Då kan du ha släppefest (som jag hört skåningar säga istället för releaseparty). Onekligen får man vissa associationer men det kan vi lämna därhän.

  SvaraRadera
 2. Titeln ger resonans till vad jag såg i Uppsala SveKs annonsering,där man erbjuder mässor med glutenfria oblater och alkoholfritt vin: "Utan allt!" tänkte jag, men ber att Herren i sin nåd ändå förbarmar sig över de arma kommunikanterna. "Sakramenten efter Kristi instiftelse förvaltas" Ähum!
  fm

  SvaraRadera
 3. Har beställt - men skulle inte levereras förrän efter den 17:e tyckte jag det stod.

  Observator

  SvaraRadera