söndag 22 juni 2014

Pocenten, Hermansson

Gotlands Allehanda gav besked om både det ena och det andra. Alldeles ointressant var det ,inte att få besked om att kyrkostatistiken inte skickats in från ett antal församlingar i Visby stift. Fast jag medger att statistiken som kommit in och nu återgavs fick mig att fundera. Visby domkyrkoförsamling har sedan 2008 tappat 21.5%. Det är var femte gudstjänstbesökare. Domprosten Hermansson måste ha lätt att hålla sig för skratt. Han kanske mest av allt dock är glad att han inte är kyrkoherde i Alva, Hemse och Rone där tappet är minus 51%. Barlingbo 47.8%, Hejdeby 44.2% och Havdhem 36.4%.

Biskop Fast tycker att det är för tidigt att analysera siffrorna. Undras hur länge han ska vänta. Ingen vind är lämplig för den som inte kan bestämma sig för vart han ska segla, vet vi och detta borde vara ett ord lämpligt för den som är biskop på Gotland. Annars kunde biskopen läsa på hos biskop Tor Andrae som år 1933 använde en del av sin sommarledighet för att fundera över de mentala effekterna på de som fortfarande fanns kvar i kyrkoförsamlingen när andra slutat komma. Det är inte lätt att vara få när man har varit många eller i vart fall varit fler.

Det förargliga i sammanhanget är nog Stenkumla där Jakob Tronêt är kyrkoherde. Om jag gör den där bedömningen av åtbörder och tal som ingick i befälsutbildningen när vi skulle lär oss bedöma om någon var full och för över den till det pastorala fältet tror jag mig se att kyrkoherden är högkyrklig. I Stenkumla ökade gudstjänststatistiken med 56.4%.Jag förstod saken så att kyrkoherden är lämplig som präst eftersom han kan förtära obegränsade mängder smörgåstårta och dricka ett betydande mått (dvs omåttligt med) kaffe. Han torde vara precis en sån där präst som biskop och domprost efter regelverket ska avvisa. Och han drar folk. Hur gör han? Han firar gudstjänster. Hans kyrkoglädje är gudstjänstglädje. Det märker folk och fattar.

Det borde inte vara så svårt att analysera, men analysen skulle bli rätt omskakande om resultatet skulle spridas. Det skulle visa sig att högkyrkliga präster kan pastoralteologi och gör det andra funderar över hur man skulle kunna göra. Domprosten kanske skulle skaffa sig en fungerande pastoralteologi? Fast kanske inte, för det skulle nog förutsätta en annan domprost.

Fattar inte gotlänningarna ett och annat när de läser rapporten, stort uppslagen tydligen, om kyrkolivet? Jag vet inte. Ideologisk formering under årtionden har effekt och en viktig effekt är att det otänkbara inte är tänkbart. Det får inte vara så som vi bestämt att det inte får vara. Ingen kristligt sinnad vill väl heller säga till gutarna att ni är grundlurade och konsekvensen av detta lurendrejeri ser vi på gudstjänstsiffrorna. Men det är för tidigt att analysera dem, förstås.

Svenska kyrkan ter sig som ett lockade fält för förintelseförnekare.
Och slutordet i boken Änglar & Drakar är kanske sant. Gotland blir ett andligt Skansen. Bortsett från Stenkumla, förstås. Vi har sådana som tronar på minnen från fornstora dar och så har vi Tronêt.

40 kommentarer:

 1. Det är söndag i dag, för att bättra på statistiken ska jag göra ett försök. /Anna utan bibel

  SvaraRadera
 2. Det är inte utan att det i detta blogginlägg passar sig med ett citat från Jesaja: Den dagen skall Israels rest, Jakobs skonade skara, inte längre förlita sig på honom som slog dem utan fast (jfr. Biskop Fast) förlita sig på Herren, Israels Helige. En rest skall vända om, Jakobs rest, till Gud ,Hjälten. Om än ditt folk, Israel, vore som havets sand, skall bara en rest vända om. Förintelse är beslutad, en rättvisans stormflod. Herren Gud Sebaot fullbordar den beslutade förödelsen över hela jorden. (Jes 10:20ff). Förintelseförnekarna kommer att bli besvikna i dubbel bemärkelse eftersom de också förnekar Kristus. Läser vi denna jesajaprofetia i Skriften som helhet finner vi den hos aposteln Paulus (Rom 9:28) och då måste vi anstränga oss att läsa den på grekiska och latin och då finner vi att den handlar om Kristus som är det "fullbordade och förkortade Ordet" som med sitt Ord gjorde köttet till sitt bröd och vinet till sitt blod. Med tanke på Gudstjänsten torde f Jacob visa att Noterias Missale är väl fungerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt min poäng - jag hjälpte alla fall till med besöksstatistiken. Du saknar rock´n roll- som kan finnas i etisk form. Vem vill du överbevisa? Gå du ut till folket istället och gör lite nytta. Snart är det försent. Mycket kan vara försent. Ett citat du kan finna i almanackor, du lever livet framlänges, men förstår det baklänges /anna anonym

   Radera
  2. Ja, jag låter bara profetorden lysa för oss som en lampa i ett mörkt rum tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp i våra hjärtan (2 Petr 1:19). Detta kan vi inte tyda utan den helige Andes hjälp och det är samma Ande genom vilken den heliga Skrift blivit till.

   Radera
  3. det var då f*n--- Allt gott!

   Radera
  4. Ska kolla upp detta, men kom igen, mera drag under galoscherna kan du...

   Radera
  5. Spänst i dialogen skadar inte. Vill dock inte vinna ngt... /Anna @tomas A

   Radera
 3. Knökafullt på helgens gudstjänster. Inte alla har fått sittplats. Min förtjänst? Kanske inte ändå. Men det är tydligt att folk söker den förkunnelse som är något personlig men ändå Jesuscentrerad.

  SvaraRadera
 4. Jag hade förmånen att ha Stenlund som lärare i kristendom året jag gick på Sundsvalls Högre allmänna läroverk. Stenlund hade varit präst och nu var en överfördjävligt kunnig kristendomslärare. Vid ett tillfälle frågade jag honom varför slutat som präst. Han förklarade att han inte klarade av, det för prästen nödvändiga, kaffedrickandet och ätande av småkakor. Det viktiga i svaret var att han inte tog avstånd från kaffedrickandet, utan enligt honom var det ett berättigat krav på en präst.
  Vem tror, att antalet gudstjänstfirare kommer att öka lavinartat i Luleå efter kondomutdelningen, räck upp en hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen, väntade på lite Rock´n roll - Anna utan bibel.

   Radera
  2. Tror du att kondomutdelningen var tänkt att ge resta HÄNDER?

   Radera
 5. Visby Domkyrka kommer enligt Dagen att inhysa upp till 25 000 bin. Med denna "bisyssla" blir det bättre siffror. Det torde vara angeläget med tanke på den svåra situation som råder för bin idag. Det är inte bara klimatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt, lite humor har du/Anna

   Radera
 6. Får jag vänligen i all blygsamhet be Bloggardag lägga fram gudstjänststatistiken från församlingar med kända högkyrkliga präster; jag utgår ifrån att han känner dem alla. Vi kan börja med Göteborgs stift och Halland. Och hur ser statistiken ut i exempelvis Yngve Kalins församling eller där den förvissa begåvade Fredrik Sidenvall var präst utanför Kungsbacka.

  Detta för att få tesen om korrelationen mellan högkyrkliga prästers församlingar och gudstjänststatistiken bekräftad - eller dementerad. Docenten Dag vill ju alltid att saker och ting - dvs uppgifter - skall vara vetenskapligt underbyggda.

  Vi väntar med spänning. För att undvika eventuellt förutfattade meningar om undertecknad, meddelas ärligt att jag nu är helt ovetande om siffrorna.
  Men om vi inte får dem här, måste jag förstås inhämta dem. Ett tips är dock att siffrorna kommer snabbt, om sambandet (som exemplet på Gotland antyder) också bekräftas från andra håll i landet. Om det ej är det, kommer kanske siffrorna inte alls.
  Den som lever får se.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inte helt missförstått dig alltså. Dock är detta sagoland värre än Harry Potter.... /Anna

   Radera
  2. Bengt Olof Dike: under den tiden Sidenvall var kyrkoherde i Frillesås ökad gudstjänstbesökandet. Men grannförsamlingarna skylde sina usla siffror på dennes klassiska tro.

   Det är inte svårare att förklara detta samband mellan kyrkobesökare och gedigen lära än med att de kristna vill gå till rätte lärare. Kyrkan kan inte fira gudstjänst för andra än dem.

   Radera
  3. I Göteborg går det som sagts tidigare fler i Katolska Kyrkans mässor än i Svkys gudstjänster (och vad jag vet så finns det ingen högkyrklig församling där längre) - så nog finns det ett tydligt samband mellan gudstjänstfirande och trosliv - sekularisering och nygnosticism leder till en kyrklig "sotdöd"!
   /Antony

   Radera
  4. Love, peace och inte all understanding - räddade medmänniska från piketresan - kyrkor är märkliga. Till ochmed de som bara rent teoretisk borde ha tillgång till maximat 5 mobiltelefoner - katolska kyrkan passar nämligen bättre mellan dagens alla mässor - ngt händer. Mässorna kan undvaras. Nu i allt som händer besökte också piketpolisen dem, bara för att ngn ville prata lite mera öppen hjärtligt med G*d.Det hade kunnat vara jag, men en scout sviker aldrig, så situationen räddades /Anna utan bibeln.
   Ps undrar vad alla andra pysslade med, förutom mobiltelefonerande och intolerans? Nej inte Maria Magdalena, men get real! Finns ngt bibelcitat för detta?


   Radera
  5. Anthony, stressed - stavas delikatess baklänges.... Olika biblar...

   Radera
  6. Lär dig stava först.....
   /Antony

   Radera
 7. analysen är kanske litet väl snabb. som sommarboende i Havdhem kan jag konstatera att antalet gudstjänster minskar. För några år sedan var det 3-4 gudstjänster varje helg. Nu bara en. Inte konstigt att gudstjänstdeltagandet minskar: det finns ju inga gudstjänster att gå till.

  Per Hansson, Uppsala

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med Per Hansson, för snabb analys. Eftersom ledig tid nu ägnats åt bloggarens nya bok, som lästs med behållning, både vad gäller träffsäker analys, som dess motsats, konstateras att det ofta åberopade gamla goda vinet blandas stundom rejält med vatten, på samma sätt som när principen att inte styra på person åsidosätts då det gagnar den egna saken. Denna av oss människor vanliga oförmågan att efterleva de principiella ställningstagandena och falla för frestelsen att för snabbt och impulsivt dra slutsatser, är ingalunda bloggaren ensam om, tvärtom. I dag när Sackarias reflekterar Gud själv och inte blott konsulterar varken sig själv eller sina vänner så kastar det ett ljus över vad som brister hos oss alla. Vad gäller boken hade den en mycket stor förtjänst, bloggaren och författaren, ställer i löpande text frågor också om det han inte förstår, det är bra! / Magnus Olsson

   Radera
 8. Varför inte göra ngt vettigt, fakta, evedensbaserat som:http://www.youtube.com/watch?v=rkzBARDacp0

  Eller gaffla vidare om sådant viktigt som sidensvansar och pica pica...
  -Men jag lär mig, långsamt. Undrar ändå, vad är problemet? Nu ska jag istället börja lyssna, tyst. Vilken fritid alla måtte ha inom denna arbetsgivare.... /Ja det är Anna igen...

  SvaraRadera
 9. Flera faktorer samverkar. Under 12 år med tre visitationsvändor i stiftet följde jag gudstjänstmöntret noga. Sociologiska faktorer är en orsak, där frikyrkligheten gick hårt fram en annan. Men utan tvekan är ett rikt gudstjänstutbud viktigt. Dock inte vilka gudstjänster som helst. Där de är mättade och märgfulla motverkar det fallet i statistiken och kan även vända i positiv riktning. Uttunnat gudstjänstutbud, uttunnade ordningar och tunna predikningar resulterar i det vi nu ser. Det spännande är att vi vet vad som hjälper. Inte simsalabim förstås. Laestadius lär har predikat för tom kyrka ett år innan det vände och blev väckelse.

  SvaraRadera
 10. Per Hansson,
  Du har naturligtvis rätt i ditt påpekande men samtidigt får man kanske inte glömma att anledningen till att man lägger ner gudstjänster , åtminstone förutsätter jag det, förutsätter att SVeK inte är totalt utan sans och vett.,är att prästen fått predika för tomma kyrkor.
  Ja, det sista re SVeK var kanske rent önsketänkande. Onekligen undrar jag ibland.

  BOD, Nog är Du rätte mannen att fråga om statistik och korrelation. Ämnen som Du visat Dig inte begripa något av. Föreslår Du lär Dig lite om sådant innan Du yttrar Dig om korrelation.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gudstjänster firar vi ju till Guds ära. Det blir inte lätt att komma igen. Vi befinner oss i ett massivt sekulariseringsbälte från Tjeckien över gamla DDR och upp till Skandinavien och England. Men förutsägbart är inte uttunning och förenkling, människoord i stället för bibelmättade i liturgin och liknande vägen framåt.Det finns nog ingen anan väg än att envist samla trons folk till glödhögar som värmer och drar till sig.

   Radera
  2. Vi är alltid minst 20 st men drabbas ändå av uteblivna (sammanlysta) gudstjänster, t ex på sommaren, p g a att det ãr dyrt m sommarvikarier.

   Radera
 11. Detta verkar intressant! Att studera statistiken i "högkyrkliga" och i
  andra församlingar. Jag har länge förundrat mig över att man inte
  har vågat detta. Har sports ifrån Döderhult att kyrkan varit mycket
  bättre välfylld vid gudstjänsterna, men detta har aldrig redovisats i
  t.ex. Kyrkans Tidning. Varför? Var dom för högkyrkliga där? Det
  påstås att man hade mera än 10 körer i Döderhult, flera aktiva vid
  varje högmässa, fick ofta duplicera gudstjänsterna, eftersom kyrkan
  inte rymde alla besökare på en gång. Det låter väl som en skröna i
  vår tid - vet någon sanningen? Var dom högkyrkliga där? Hur är det
  där i våra dagar? Hörde om en blomstrande församling i norra Skåne.
  Var prästerna högkyrkliga eller lågkyrkliga? Allt är inte dött i vår Sv.
  Kyrka, men vi borde våga visa på de lyckade församlingarna! Ingen
  tävling i andlighet men kanske i kristligt arbete. Goda exempel måste
  vi väl alla välkomna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minst 14 körer i Döderhult. Alltid minst en av dem medverkade i söndagens högmässa. Men Döderhult är inte poppis i SvK-media, även om det kommer mycket folk till gudstjänsterna. Ingen kvinna har såvitt jag vet celebrerat där ännu.

   Radera
  2. Håll ut i Döderhult, och håll de kvinnliga "prästerna" borta!
   /Antony

   Radera
 12. HH.

  Känslomässiga, av aversion präglade, utbrott kan möjligen för tillfället glädja avsändaren, när han inte har något att komma med i sakfrågan. Men de är förstås helt bortkastade i det aktuella ämnet och den statistik, som jag efterlyste för att se om Dags tes stämde eller föll på hälleberget,

  Bäst är därför att Du avstår från vidare inlägg i denna specifika men intressanta kyrkofråga.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger "poskaren" som försvarar partipolitik i kyrkan...

   Radera
  2. BOD

   Tomma tunnor skramlar mest.

   SveK är det kyrkskepp som verkar mest grundstött o folktomt.

   Hade jag varit i SvK hade jag lyssnat på de som kan, vill o vågar gå emot den sekteristiska, politiskt korrekta rödvinsvänstern vid rodret i detta sjunkande skepp.

   Istället skjuter du bazookas mot de små myggstora kvarlåterna av urkyrkligt katolsktlika resterna av kyrklighet i kgl salighetsverket.

   Vad var det Han sa; sila mygg o svälja elefanter.

   Allt Gott
   Anders Gunnarsson
   Fd Svek

   Radera
 13. Gud känner nog inte sig hemma i svenska kyrkan. Frikyrkorna är nog det enda alternativet för kristna idag. Det upprepas gång på gång. Makten tar över härligheten och vill bestämma över vad som tjänar den egna nyttan och vad som är den egna makten till gagn, inte över vad som är rättfärdigt.

  SvaraRadera
 14. Du har förstås rätt, Dag. Är dock lite bekymrad för Jakob församling när du skriver det rätt ut. Risken är att han får det hett om öronen om det blir för uppenbart att de är på rätt spår.

  SvaraRadera
 15. Till Anonym ovan!

  Nej, jag har aldrig försvarat partipolitik i kyrkan men väl förtroendevaldas självklara plats där.
  Vet igtne Anonym att vi har en folkkyrka?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vi verkligen en Folkkyrka?
   Var är då folket?
   Förutom då i matrikeln alltså, men att vara kyrka är väl inte att föra matrikel? Det kan väl knappast vara lagens mening om att "fira gudstjänst i hela landet" som definierar SvK som folkkyrka?

   Jag skulle vilja påstå att de församlingar som är folkkyrkor är de där kyrkan står mitt i byn och har en icke obetydlig andel av invånarna som besökare. Gärna även benämnd "kyrkan" av folket i samhället.
   Med den definitionen blir det tydligt att inte alla "folkkyrkor" i detta land tillhör SvK.

   Radera
  2. SvK har - som "folkkyrka" - två problem; hon saknar folk o vill inte vara kyrka.

   Allt gott
   Anders Gunnarsson

   Radera
 16. Bengt O. Dike !
  Har nog råkat köra ned uti i diket !
  Förtroendevalda som inte ens är medlemmar uti den kyrka som de vill bestämma över. Det är som en intern på ett fängelse uttryckte sig klarsynt: "Vilket vansinne, det är som om jag skulle sätta mig och bestämma över filatelistklubben och säga nu säljer vi frimärkena och köper en ny HD (stor motorcykel) istället. F-n hur har detta gått till, är ni i kyrkan inte riktigt kloka i huvet" slut citat från ett klass 1 fängelse från en MC-gäng kille som bara ruskade åt huvudet åt kyrkans förfall. Tja vad skall man säga. Även Christer Sturmark har skällt ut biskopar och förtroendevalda över att man inte ens har döpta och medlemmar som styr över kyrkan, med orden; "vad har dom där att göra i en förening dom inte ens är medlemmar i ??. Ja då t.o.m. kyrkans belackare anser att det gått för långt och tar strid FÖR den kristna kyrkan...ja då har det verkligen gått för långt. Så Herr dikeskörare upp ur guttjan och skölj ögonen, samt öronen ty sanningen utropas av de som ser klart ! Själv förundras jag bara över vissa inte kan hålla sig uppe på den smala vägen. / Saulus

  SvaraRadera