söndag 21 december 2014

Årets blogg

Jag läste Kyrkans Tidning för att se om inte någon blogg fått utmärkelsen "Årets blogg". Så här långt inte och nr 51-52 var årets sista. Kyrkliga Ting eller Stillsam kunde man tänka sig som kandidater. Den förra därför att Almedals-historien uppmärksammades, ni vet det där sammanhållna mellan Kyrkans Hus och en PR-byrå. Men Stillsam går inte heller av för hackor. Där levereras många allvarliga insikter. Anders Brogrens insatser ska kanske inte kallas just blogg, men han gör en beundransvärd insats genom att fortlöpande förse oss med material. Och på sistone har Kyrklig dokumentation kommit till så att vi får tillgång till aktuella handlingar.

Hur eller hur så får vi se om Kyrkans Tidning kan samla sig.
Fast när det handlar om bloggar tror jag en sticker ut. Det är den som år 2013 blev årets blogg för att 2014 fällas inte bara av Domkapitlet i Växjö utan också av Överklagandenämnden. En olämplig blogg slår väl allt - och vad ska en blogg vara om inte just olämplig?

Visserligen blir det hela lite uppseendeväckande. Den grundlagsfästa yttrandefriheten begränsas för präster som för en kyrkopolitisk debatt, klargör Överklagandenämnden. Domkapitlet för ett resonemang om något som kunde komma att uppfattas som något och öppnar därmed vidunderliga perspektiv, där läsaren själv avgör vad som en text faktiskt innehåller. Intellektuellt utmanande blir förfaringssättet inte direkt. Men just denna effekt av bloggeriet borde göra just denna blogg till årets. Här avslöjas sådant som annars skulle ligga dolt i mörker - eller skymning. Nu kan vi tack vare bloggen veta hur översåtarna tänker och förstå något om takhöjden.

Takhöjden, ja.
Decennierna går fort och det som erövrades för 50 år sedan är inte sådant som utan vidare bevaras. Tryckfrihetens och yttrandefrihetens fiender finns överallt. Det var sant då och sant nu. De översåtliga vill inte att "vadsomhelst" ska få sägas - och "vadsomhelst" brukar betyda det de inte tycker om. Oftast har de goda skäl för att inte tycka om det också! Ifrågasättande hör inte till de anrättningar översåtare vill sätta i sig.

Takhöjden är lägre nu. Och mekanismerna för att sänka tak tycks undgå de flesta. Det sänks lite i taget och sänkningen kan ske med gillande från medierna, där en uppsättning journalister inte tycks förstå att att allvarlig och meningsfull journalistik är beroende av att människor vågar föra en debatt och offentligen vågar riskera att ha fel. Fast det är skillnad på journalister och journalister. Somliga har en drivkraft till tjänst. Andra skriver för att de tycker det är så roligt att skriva och synas. Jag ogillar ett samhälle där de verkliga sanningarna utsägs i slutna rum medan de samtida slagorden, tidsandans, utsäges eller utslungas i det offentliga som vore de ingivna av Den Helige Ande. Därför ser jag journalistens uppgift vara ett kall.

Detta om detta.
Ska vi inte helt enkelt nu ena oss om att Bloggardag blir årets blogg 2014 också? Eller ligger den saken Bloggardag i fatet, att inget enda inlägg detta år anmälts till Domkapitlet?

Och vad med Kyrkans Tidning?
Kanske farmors konstaterande i Jacobsens bok Mordet på änkeprostinnan är tillämpligt. Efter mordet bestämde sig fadern i familjen för en annan metod än pistolskott för att samla familjen, då en gäst ringde på och skulle hälsas av alla. Inte vapen längre efter det olycksaliga med änkeprostinnan. Farmor konstaterade: "Han har blivit feg, stackarn."

13 kommentarer:

 1. Bloggardag kunde gott få bli årets blogg. Det är nog få andra bloggar som engagerar lika mycket. Dagens Seglora är väl inte en blogg, men möjligheten att kommentera finns. Dock är engagemanget nästan löjeväckande lågt i jämförelse med Bloggardag.

  För övrigt tror jag att genomsnittliga takhöjden har varit konstant, men man har sänkt vissa rum och höjt andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens Seglora är en blogg men de kallar den en tidning.
   /Jeppson

   Radera
 2. Journalister har väl inte så lite av terapeutisk funktion i samhället:

  Bekräfta det som är. Stödja det för tillfället moraliska och goda. Peka ut och ställa avvikare vid skampålen. Berätta om eländen och olyckor, så att vi inser att det kunde varit värre. Berätta om gulligheter och förebildligheter, så att vi trots allt orkar tro oss leva i ett anständigt och meningsfullt sammanhang.

  Alltså den roll som fordomdags prästerskapet anvisades visavi allmogen. Prästerskapet når idag inte så många. Alltså behöver vi ett nytt sådant. Journalistens kall blir det moderna prästerskapets, brödskrivare till trots.

  GG

  SvaraRadera
 3. Intressant vore att jämföra lite hårddata!

  Hur många unika besökare har Svenska Kyrkans approberade bloggar per år? Dagens Seglora?

  Och så Bloggardag?


  Argus

  SvaraRadera
 4. Jodå, BloggarDag, journalistens uppgift är något av ett kall - om vederbörande tar sitt jobb på allvar. Och att slå fast att yttrande- och tryckfrihetens fiender finns överallt, är också riktigt.

  Men betyder detta att domkapitlet och överklagandenämnden är deras fiender, som underförstås i bloggkommentaren?
  Nej, hävdar jag och påstår att de aktuella texterna, som ej fann nåd inför dessa kyrkans rättsinstanser, också skulle ha fällts i Pressens opinionsnämnd, om de hade stått i en tidning. Jag påstår det med egen erfarenhet från denna nämnd. Det finns nämligen alltid en gräns, vilken ej får överskridas och som kortfattat innebär att man inte får kränka och smutskasta någon i medierna, skriva äreröriga texter.

  Visst kan man förstå att bloggaren är upprörd, anser att han inte har gjort något fel och därför fortsätter att kvälja dom. Men ovannämnda instanser är faktiskt inte - jag upprepar det igen - fiender till yttrande- och tryckfriheten. De - precis som opinionsnämnden - leds ju av mycket erfarna domare, som knappast vill sätta sin heder i pant genom att inkräkta på våra grundlagsskyddade rättigheter.

  Varje enskild person har faktiskt att både styra sin tunga och sin dator. Allt är inte tillåtet att säga eller skriva i just yttrande- och tryckfrihetens namn, vad än BloggarDag och hans trogna doakör påstår. Så enkelt är det faktiskt.

  I övrigt önskar jag såväl bloggaren som kören en lugn och fridfull Jul, med julens egentliga innebörd i centrum, vilken som bekant INTE är varken provocerande eller icke provocerande bloggtexter eller kommentarer till dessa.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det egentligen någon domstol som inte haft hedervärda domare, som aldrig satt sin heder i pant?

   Radera
  2. Det är god ordning att inte kvälja dom. Dock tycker jag att detta inte gäller den dömde. Han eller hon har naturligtvis att acceptera påföljden, men har rätt att fortsatt klaga, menar jag.

   Radera
  3. Men BOD, kan man tänka sig något mer provocerande än att en Frälsare måste komma? Komma till människor som vill frälsa sig själva och så Annandagen med Martyriet?
   Stig

   Radera
  4. Domstolar? Talking to me?.... I övrigt avstås kommentarer, men pantsatta är de.

   Radera
 5. Nja, i år 2014 vinner nog Rosenii, av Gunnar Rosendahl approberade, blogg, nu även försedd med uppdaterade sångverser. Se http://corosenius.blogspot.se/2014/12/detta-ar-mitt-testamente-med-dem-da-jag.html God helg!

  SvaraRadera
 6. BOD. Dina resonemang omkring journalist- och yttrandefrihetsfrågor verkar
  ju nästan seriösa - men inte alls så övertygande som du själv tycks tro. Då
  det gäller kyrkan, församlingen och kristen tro resonerar du inte seriöst.

  SvaraRadera
 7. Varför inte bodela färdigt från sv k istället för att kverulera? Eller går inte det? Eller är det gjort i teorin, men vad finns då i praktik? / Novis

  SvaraRadera
 8. Anonym ovan,

  -Vad är inte seriöst eller övertygande? Vad alltså konkret?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera