lördag 27 december 2014

På knä inför julens viktiga

Jag såg honom. En man mitt i livet. Han föll på knä så påfallande att jag noterade det. Med iver, liksom. Det var på Citygross. Han var anställd där, och höll på att plocka med varor på hyllan längst ner, ni vet. Så kan det gå. Sekulariseringen är verklig och svensken, inhämtar jag i Svenska Dagbladet, är ett flockdjur. Detta flockdjur matas i det kyrkliga med sång och musik samt märkliga gudstjänster.

Först därigenom att Annandag Jul i praktiken är avskaffad som gudstjänstdag. Min vän docenten i Uppsala meddelade att dagen i universitetsbyråkratin uppfattats som "klämdag" och därför var personalen ledig. Docenten upprördes, greppade efter almanacka och psalmbok samt upprorisk i sinne samlade familjen till nogsam genomgång av just Annandagens ärende, om jag förstod den dramatiska situationen rätt. Själv satt jag - "som en gammal kärring", som det sas, med kyrkotidningarna i lokalpressen och kollade. En vanlig högmässa Annandag Jul var verkligen ovanlig. Sammanlyst i östan och västan eller ersatt med att vi skulle "runda av" julen med att sjunga julens sånger och psalmer. Vad indikerar denna förändring? Att vi lagt ner församlingsliv, det där att människor församlas och gestaltar Kyrkan i det lokala, och ersatt med verksamhetskyrka, där tillströmning avgör. Fåtal och hög medelålder betyder stängning/sammanlysning. Någon präst kunde förklara att Annandagen inte var en "egentlig" juldag. Inte Tredjedag Jul heller då? Inte Fjärdedag? Julen har fått sin festcykel med tanke att det som inte är fullt så festligt - det som från krubba drar mot kors och lärjungaskapets konsekvenser - verkligen ryms där.

Tsunamin skulle uppmärksammas i går. Ingen har någonsin vågat ställa kritiska frågor och nu är vi inne i myternas värld. En journalist hördes i radio säga att alla mindes var de var när nyheten om tsunamin hördes. Jag var i sängen och noterade rätt förstrött en nyhet om jordbävning och flodvåg i Asien. Det dröjde nästan hela dagen innan jag fick mer information - men jag tror att jag passade på att be för människor jag uppfattade som drabbade, fattigt folk kring Indiska Oceanen. Sedan drog det hela igång. Ingen vågade då säga att Sverige knappast har något ansvar när folk farit till andra sidan jordklotet. Nu var de drabbade så många, att de gemensamma resurserna skulle sättas in. Så hade vi inte gjort om ett par personer drunknat. Så var går gränsen för det nationella ansvaret för medborgare? Vad får akutinsatser och psykosociala insatser kosta? Det vågar ingen fråga. Och det finns alltid folk som i sina hjälpinsatser finner bekräftelse.

Det var gudstjänst i Uppsala domkyrka tio år senare. Varför? Till hjälp för vem? Jag genomfors av en fundering att vi möjligtvis bevittnar ett stycke civilreligion och att vi varit med om ett faktiskt religionsskifte. Svenska kyrkan behåller sin samlande roll och sin samhällsfunktion - eller statsfunktion, jag vet inte, men innehållet är nu underordnat något terapeutiskt. Men borde inte sorgen få vara den egna tio år senare? Måste vi se sorgen och människors erfarenheter förvandlas till journalistisk sorgporr - till för alla? Jag vet inte. Jag vet bara att i det moderna Sverige av idag finns väldigt mycket av det som förr var personligt och privat nu tillgängligt för allmänheten, en allmänhet av främlingar. Jag är alls inte övertygad om att detta är bra för medmänniskor. De förvandlas till underhållning.

Så långt i tanken kommen var Annandagens behållning en äldre herre och en äldre dam som fick spö i På spåret. De hette Gudrun och KG. Tänka sig att här fick vi se förre ärkebiskopen. Den svåra frågan inställer sig dock omedelbart. Varför? Var det ett KG:s behov eller ett svenska folkets som nu skulle tillfredsställas? Eller något annat? Blir det  Let's dance nästa gång?

39 kommentarer:

 1. Jag firade tre gudstjänster igår, en traditionell högmässa på förmiddagen och två med julens sånger och psalmer under eftermiddagen och kvällen. Vid samtliga lästes alla tre texterna i evangelieboken och predikades över dessa. Så det ena utesluter inte det andra.

  SvaraRadera
 2. Nomenklaturan i Svky har sedan lång tid tillbaka medvetet ersatt den frälsande Jesus Kristus med en terapeutisk "Hen" varför det är helt logiskt att man intar en huvudroll i Tsunamihysterin!

  KG Hammar har väl alltid varit en narcissistisk pajas, nästan i klass med genustalibanen Schyman, så han fortsätter nog att dyka upp i etern (och göra bort sig)?!
  /Antony

  SvaraRadera
 3. Kanske dags för transformering av Svenska Kyrkan till ren cyberkyrka i opinions- och terapibranscherna?

  Liksom vi går över från fysiska sammanträden till Skypemöten, från papperstidningar till digital information, från fysiska samtal till debatt över nät och textande, från fysisk sex till digital, ofarlig dylik, från tunga böcker till läsplattor, från fysiskt, socialt liv till existens via sociala media, bör Svenska Kyrkan gå in i den Nya, Sköna, Digitala Världen?

  Är Dagens Seglora och BloggarDag Svenska Kyrkans framtid? Och vad gör vi då med överblivna, fysiska kyrkor och cyberfrämmande anställda?

  Du är ju vad som syns på Nätet. Inget annat!


  GG

  SvaraRadera
 4. Ja, den kollektiva sorgen är märklig. Det är som om där och endast i denna är det legitimt att sörja.Jag undrar ofta hur mycket inkapslad egen sorg som får uttryck i det kollektiva sörjandet, och om kanske detta fenomen gör att denna blir så stor och våldsam på ett oförklarligt sätt många gånger.
  Men en sak förstår jag inte idag, och jag förstod det inte heller för tio år sedan. De kistor som kom från Thailand var svepta i svenska flaggan. Kan någon förklara varför för mig? Jag trodde att sådant var förbehållet personer som exempelvis varit i krig och gett sitt liv för landet. Det kan man väl knappast påstå att man gör om man semestrar i Thailand!
  Sedan har naturligtvis privat och personligt blivit mera tillgängligt! Men detta ser jag som positivt, för jag hyllar insikten att det allra mest personliga är det allra mest allmängiltiga. För nog är det en tröst att man inte är unik i sina tillkortakommande exempelvis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina brittiska släktingar samt vänner från övriga Nordiska länder hävdar unisont att Sverige är "fredsskadat" och därför har utvecklat en särpräglad, lätt schizofren, nationalkaraktär. Jag brukar alltid hålla med om den slutsatsen!
   /Antony

   Radera
 5. Jag säger igen det jag sagt förr: du måste flytta till Luleå. I tre av Luleå Domkyrkoförsamlings fem kyrkor firades högmässa på Annandagen.
  PS. Det kommer en kort artikel till med biskopskommentarer.

  SvaraRadera
 6. -Men snälla nån då, är det så märkligt att K-G och Gudrun ställde upp i "På spåret"? j
  Jag kan inte alls tänka mig att detta betydde - vad gäller K-G i varje fall -att "något behov skulle tillfredsställas."

  Jag ser gäerna exempelvis BloggarDag och Tiina Rosenberg, genusforskaren, som nästa par i "På spåret". Det skulle vara trevligt och underhållande. Båda är ju mycket allmänbildade och paret skulle garanterat bli uppmärksammat i medierna.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 7. Det finns nog ett och annat flämtande ljus i mörkret. I Ösmo firade vi högmässa kl 11 på Annandag jul och jag kände mig glad mitt i det allvarliga martyrtemat. Detta eftersom nästan 30 personer dök upp och det blev en väldig trängsel vid altarrunden med bl a fyra små barn som skulle välsignas. En av dessa unga människor sov gott på pappas axel. Fann mig dessutom tvungen att i predikan ta upp en sak jag sett på fb under juldagen: En kollega som ville se julbönen från Leksand på SvT Play möttes av en varningstext: "Detta program kan vara olämpligt för barn. Vill du fortsätta?" !!!!!! En av gudstjänstbesökarna blev så upprörd att hon kollade när hon kom hem, och se då var varningstexten borttagen. Detta blir för mig sinnebilden för det kristofoba gäng som har sina fingrar med i spelet på alltfler håll - ett slags grå martyrium om vi så vill. Här finns mycket att göra för den som orkar. Jag tackar Gud för att ha blivit kallad till en församling som fortfarande försöker vara Kristi kyrka i en dundersekulariserad omgivning. Just därför far jag väldigt illa av en del kommentarer på denna blogg och vill minnas något som bloggaren själv sa för många år sedan (med reservation för den exakta ordalydelsen): Om ens gamla mor är svårt sjuk vill man knappast överge henne!

  SvaraRadera
 8. -Är det verkligen sådana kommentarer och slutsatser likt Antonys ovan (kl 8.35) som skall prägla en kyrklig blogg, där den akademiska bildningen icke sällan betonas? När blev det konstruerade ordet "hen" den påstådda nomenklaturans i Svenska kyrkan? Jag kan inte erinra mig att jag i någon predikan har hört ordet.

  Grova tillmälen som dem om KG Hammar och vilka inte roar någon annan än dess avsändare, som för övrigt brukar excellera i plumpheter mot Svenska kyrkan.

  Det finns också några (få) andra signaturer som inte tycks ha något annat att komma med än semantiska avloppsutsläpp om vår kyrka, vars främsta företrädare dras i smutsen nästan dagligen.

  Nu ställer jag frågorna till dem och till andra kommentatorer:
  -Är detta bildad och konstruktiv diskussion? Är sådan kritik av Svenska kyrkan läsvärd, givande och föredömlig? Vad vinner man på att utan hämningar utmåla den ärkebiskop i Svenska kyrkan som under de senaste decennierna kanske har haft det största genomslaget i medierna (men vars alla åsikter jag långt ifrån delar) som en pajas? Och är slikt att visa respekt för meningsmotståndare och en anständig ton i debatten?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade väl att välja på epiteten "pajas" eller "ärkeheretiker" (narcissist hade kvarstått) - vad väljer du BOD?!
   /Antony

   Radera
  2. Bengt Olof Dike
   Gnosticism är en villolära hur snyggt den än framställdes i början av 2000. Jag som aldrig läst något på akademisk nivå eller ens på gymnasienivå har farit mycket illa av dessa olika tolkningsmodeller. Som kvinna skall jag en dag stå inför Gud och ta emot hans dom över att jag är med och förkunnar vad som står i bibeln. Ingen man behöver dömas i mitt ställe. KG Hammar kommer att få stå till svars för sin förkunnelse.

   Radera
  3. Antony: Äter du kräkmedel morgon, middag och kväll året om, även till jul?

   Radera
  4. Jag har uppgifter, från en mycket säker källa, som berättar om hur KG Hammar slängde sig på golvet och stortjöt (om beslut gick honom emot) då han var "högsta hönset"! Om det inte är pajasfasoner så undrar jag vad man ska kalla det?!
   /Antony

   Radera
  5. Den säkra källan tycks mig inte så säker. KG grät när han inte var arg i sådana lägen, det är säkert. Men att han skulle slänga sig på golvet och stortjuta - nej, det är en skröna. Jag ska inte säga att jag gärna vill bli överbevisad - stund, ställe, styrka, slag, sysselsättning och sagesperson - men jag ville gärna veta mer för att förstå själva mytbildningens natur.

   Radera
  6. Jasså, det måste jag då "dubbelkolla" men källan måste skyddas då vederbörande fortfarande arbetar (ganska centralt) i den postkristna organisationen och är av förklarliga sjöl rädd för den nya religionens nomenklatura!
   /

   Radera
 9. Här var det också gudstjänst på Annandag jul! Kan det vara så att just Växjö stift, som tidigare var det mest kyrkliga, nu har blivit det mest okyrkliga? Kan det vara så att bloggare och doakör fått som de vill i sin iver att framställa Svenska kyrkan som förfallen, korrumperad och bortom all räddning - många tror på deras påståenden och lämnar både kyrkan och den kristna tron? Är det inte just det som är meningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken församling avses?
   Onsdag 26 december, Annandag jul
   16.00 Musikgudstjänst i Mörrums kyrka,Sara Järlemyr, Marco Bonacci.
   Medverkande; Noora Karhuluoma, sopran, Ute Goedecke och
   Per Mattsson, violin.

   Radera
  2. Inte Växjö stift men trakten runt Växjö, som Dag funderat över tidigare. Andra generationens ointresse eller reservation? Är "Roxberg" ett tecken?

   Radera
  3. Själv tror jag inte att någon stannar kvar för att man pratar upp något i grunden dåligt.
   Visst. Om man saknar egen kontakt med kyrkan och sen får höra hur okristen, pekå, genusdekonstruerad och vänstervriden hen är, kanske utträdet påskyndas, knappast något mer. Man behöver en ursäkt. Är det inte BloggarDag och hans gelikars svartrockade framfart, är det vänsterutspel eller någon skandal som ger legitimation för önskan att spara några tusenlappar. Man finner vad man söker.
   Men om man söker, och finner föga av värde, är det värre. Där är vi idag. Förmodligen blir bästa strategin för att rädda vad nu eventuellt räddas kan, att tala klartext. Likt Sanningskommissionen i Sydafrika efter Apartheid. Likt avstaliniseringen efter Chrustjev.

   Svenska Kyrkan behöver klarspråk om framtid, förflutet, dumhet och lättja. Inte försäljar- eller politikerlist.

   P

   Radera
 10. I Växjö kunde man annandagen fira gudstjänst i Kyrkliga Förbundets regi. Ett fullgott alternativ åtminstone för dem som önskar god förkunnelse.

  SvaraRadera
 11. BOD,
  Re Pajaskonster-nja, att en figur som KG överhuvudtaget kunnat väljas till ärkebiskop liksom senare Wejryd fast i hans fall var han väl enbart ämnad som utfyllnad tills tiden var mogen för den riktigt utmanande mot all vad apostolisk tro och lära heter-den uttalade heretikern Antje.

  Det säger en hel del om våra politiker -de som de facto tagit makten över såväl ämbete som lära-här gäller verkligen inte någon tvåregemtsprincip. En hel del om vad för kyrka(?) de eftersträvar och vilken bild de vill skapa av sig .En kyrka- med humanistiska ideal förklädda i något kristen dräkt men en dräkt som mer och mer solkas och snart lär klädbyte ske.

  Tsunamin var en tragedi , det var också en tragedi där involverade många, vill minnas att rent pekuniärt så fick pengar styras till andra behövande...
  SVeK deltog i detta med berömvärda insatser- det skall ingen ta ifrån dem men vi får heller inte glömma att även de rent sekulära organisationerna deltog- stora som små företag arrangerade insamlingar bland sina anställlda och bidrog själva med egna pengar. Där jag jobbade utfäste företaget t ex att lägga till lika mycket som vi anställda bidrog med. Vet också att många andra företag gjorde motsvarande och tom mera.

  Nu handlar ju inte allt om vem som var generösast. SVeK var i vart fall inte att klandra utan rosas för sina insatser. Vad jag däremot är tveksam till är vadan denna "påminnelse" nu tio år efter. Kan inte befria mig från känslan att Kyrkan ,(politikerna däri) , vill få en chans att komma i rampljuset och lapa beröm allt medan de agerar likt gamla tiders proffsgråterskor för betalning.
  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant initiativ, HH, av företaget, där du var anställd. Var det stort eller litet? Jag menar det är ju stor skillnad om det är 2000 anställda eller två!

   Radera
 12. SORGPORR.
  Årets ord!

  GAF

  SvaraRadera
 13. Antony, HH och BloggarDag i nämnd ordning:

  -Du ,Antony, hade anständighetens val och oförskämdhetens att välja bland. Du valde oförskämdhetens!

  HH kan inte visa sin "förmåga" en enda gång på denna blogg utan att spy galla över biskopar och förtroendevalda. Så också denna gång. Seriöst? Det tycker han nog själv men inte vi andra.

  Till BloggarDag följande upplysning:

  Jag tillbringade julhelgen i Stockholm och Häggvik och har alltså inte bevistat nämnd gudstjänst i Mörrums kyrka men väl en fin julotta i Edsbergskyrkan under ledning av Kjell Dellert och med en förnämlig kör samt en god frukost därefter, ordnad av de ideella krafter i Svenska kyrkan som gör en fantastisk insats i det tysta och som sällan uppmärksammas i medier och på bloggar för den. Som jag brukar sammanfatta: dessa krafter och de förtroendevalda är folkkyrkans ryggrad!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbara sanningar, som Hammars heretiska "förkunnelse" och omvittnade pajasartade uppträdanden är nog omöjliga att erkänna om man är en indoktrinerad politruk?!
   /Antony

   Radera
  2. Nu gällde frågan Annandag Jul som allvarlig festdag i julkretsen. Hur ser det ut med dagens tema om martyrerna landet runt? Gott med frukost på juldagen, som alltså några frivilliga ordnat med. De anställda och förtroendevalda, då?

   Radera
 14. BloggarDag,

  -Nu har jag svårt att förstå kritiken: Min församlings kyrka hade en musikgudstjänst och var alltså öppen, om man kallar det så, i motsats till många andra kyrkor, som inte hade någon gudstjänst på denna dag.

  Vad gäller juldagens fina otta i Edsbergskyrkan var frukosten dels en kär tradition, dels ett tillfälle till gemenskap, kontakter och samhörighet. Något fel i detta? Naturligtvis inte, och då svarar jag för en förkrossande majoritet av Kyrksverige.

  Och lugn Dag, i Edsbergskyrkan fanns säkerligen, fast jag inte kände dem, såväl förtroendevalda som anställda på plats. Precis som det skall vara. Glöm sedan inte att många förtroendevalda i Svenska kyrkan också är kyrkvärdar eller gudstjänstvärdar.

  Det vet förstås bloggpappan men bör påpekas för dem, som ständigt ondgör sig över "politiker" vilka påstås vara icke-troende.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 15. Har BOD valts till bloggens ordningsman, eftersom han ständigt tar andra i
  örat likt strängaste och mest självgoda magister? Hur uppblåst kan man bli?

  SvaraRadera
 16. Antony och Anonym!

  Ni upplyses härmed om rätten (och nödvändigheten) att reagera mot just oförskämdheter som Antonys ovan om KG Hammar och en rad andra tillmälen om biskopar och förtroendevalda. Ni menar alltså att slikt, som satts i system, är värdigt en seriös kyrkoblogg.

  Då tar ni grundligt miste, mina herrar. Det är bara ägnat att dra ned nivån. Men den som alltså reagerar mot smutskastningen blir av Anonym kallar "uppblåst"

  Det är avslöjande. Jag upprepar vad jag satt på pränt tidigare:
  -Att ni inte skäms över era tillmälen, ert tonfall och er självutnämnda besserwissermentalitet!

  -Tala om uppblåsthet!

  Jag hoppas, och utgår faktiskt ifrån att också andra kommentatorer på denna blogg,-jämte naturligtvis BloggarDag själv -som också är mina åsikters kritiker, träder fram och visar sin avsky mot återkommande stämplingar av, och tillmälen mot, kyrkliga företrädare och medmänniskor. Smutskastning har aldrig fört någon debatt framåt.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klart ska det inte vara någon smutskastning.
   Men det stämmer till eftertanke att den förre äb offentligt sagt att det som sägs om Jesus uppfattar han som ett slags poesi.
   Och att nuvarande äb lika offentligt sagt att hon har svårt att veta vem som ger den bästa bilden av Gud, Jesus eller Muhammed.

   De får tycka vad de vill. Men ska inte låta sig utses till Ärkebiskop.

   LG

   Radera
 17. BOD,

  Logik och konsekvent tänkande är inte precis din starka sida. Inte heller att erkänna egna fel och tillkortagivande. Däremot agerar Du som den självgode politikern-som en pösmunk ,eller som en Chrounskougs like.

  Alltnog, du skriver så vackert, jag citerar och påminner om att Du brukar använda samma argument varenda gång när Du försvarar politrukväldet inom SVeK.

  Citat:...ordnad av de ideella krafter i Svenska kyrkan som gör en fantastisk insats i det tysta och som sällan uppmärksammas i medier och på bloggar för den. Som jag brukar sammanfatta: dessa krafter och de förtroendevalda är folkkyrkans ryggrad!" Slut citat.

  Ja, det finns förvisso många goda och ideella krafter inom SVeK, jag känner många och de jag känner lider alla av utvecklingen inom SVeK och önskar alla att utvecklingen vrids tillbaka. Tillbaka till en Kristi Kyrka och inte en gnostisk PK-anpassad flumkyrka till gagn för ingen och vad mera är direkt förledande några. ( Här kan man minna sig vad bibeln säger om de som förleder och likaså vad bibeln har att säga om att lägga till respektive dra ifrån.).

  Alla dessa Du låtsas ömma för , vad har de med vår ,(min), kritik att göra? Har jag eller någon av kritikerna här av utvecklingen inom SVeK sagt ett enda ont ord om alla dessa frivilliga,ideella krafter som utan en tanke på ersättning ställer upp för SVeK?
  Sedan hoppar Du raskt över till de "förtroendevalda" och sätter ett imaginärt likhetstecken däremellan trots att det där är en milsvid skillnad, visst kan man sitta i t ex kyrkoråd utan någon som helst ersättning och anse sig vara förtroendevald men det är då sannerligen inte mycket till val men oavsett det är inte heller dem vi har så mycket att klaga över. De har ingen makt, de ändrar inga läror och utser inga biskopar de har stort sett bara att effektuera dekret utfärdade av- ja just det halv-och heltidspolitiker som sannerligen inte jobbar ideellt. (Det kan diskuterar om arvodena, ersättningarna hit och dit är höga, låga eller kanske precis lagom. En diskussion jag inte tar upp här och nu. De "jobbar" i alla fall inte ideellt och de är inte maktlösa utan brukar makten för syften som i varje fall inte gagnar Kristi Kyrka. Det är sådana som jag och tydligen flera med mig risar. Makt utövad av personer utan att förstå vad det är de sysslar med , ja om inte sådana skall kritiseras så vilka skall då kritiseras? Är det bara i historiens ljus vi skall kunna få kritisera?
  Nåja, man kanske kan hävda att än mera kritik förtjänar den som utövar makt, väl vetande att det han eller hon gör inte gagnar en Kristi Kyrka. Sådan makt som t ex utövas av biskopar när de jagar andra präster för att de står upp för sanningar de vet att de borde stå upp för men inte vågar av rädsla för karriären.

  Sedan är det ett väldigt missbruk av ordet "förtroendevald" man skall tydligen få intrycket att en stor mängd människor uttalat ett ektivt stöd för en viss person när sanningen är att få ens funderar i de banorna. De stöder parti eller nomineringsgrupp .En grupp som i sin tur utser en person.
  Du själv är exempel på detta. Utsparkad ur moderaterna men maktens sötma" och säkert de pekuniära ersättningarna ville du inte gå miste om. Posk, som du alltså tidigare inte precis sympatiserat med valde av någon anledning att ge dig en plats- vems förtroende talar vi nu om? Vems ärende går Du?

  Slutligen. Håll Dig till sak. När jag och de som i någon mån tycker som jag är det inte folket på gräsrotsnivå vi kritiserar. Det vet Du mycket väl eller menar Du att KG,Antje,Wejryd m.fl biskopar är gräsrötter eller att de politiker som sitter i kyrkomöte och aktivt medverkar till att förändra kyrkans, den apostoliska läran att de är gräsrötter.

  Nej, återigen. Du var / är visst redaktör men innantilläsning eller bara läsförståelse tycks vara egenskaper Du helt saknar vilket är förvånande men det är mycket som förvånar inom SVeK och även i ditt agerande.

  // HH

  SvaraRadera
 18. HH,

  -Försök inte med långa utläggningar komma förbi Dina återkommande utfall mot biskopar och förtroendevalda genom utfall mot min person, "pösmunk", etc! Det är lätt, alltför lätt, att dra fram alla Dina tillmälen mot Svenska kyrkans ledning och annat, vilket ej alls hör en seriös debatt om kyrkan till. Denna produktion utmynnar alltid i att kyrkan är - för att använda ett av Dina mildaste ord - "flumkyrka" medan Du står för den rätta kyrkans lära. Kyrkans förtroendevalda är bara maktsugna politiker, som inte har något genuint intresse av kyrkans som sådan och av Kristi evangelium, osv, osv.

  Dina ord, tirader och i system satta utfall mot Svenska kyrkans ledande företrädare finns alltså dokumenterade och som Du inte har en chans att dölja genom nya utfall mot mig.

  Detta tillhör andra fora och andra scener än kyrkodebattens. Vi som länge har följt Dig, Antony och några till, har till leda tagit del av dessa oförskämda utbrott mot vår kyrka och företrädare, där Du efter Dina egna tillyxade noter har dömt ut kyrkans biskopar, förtroendevalda och kyrkans lära.

  Mot all denna smutskastning reagerar jag - och många andra. Tänk om Dag skulle i KM-debatterna vräka ur sig bara hälften av Dina tillmälen mot ärkebiskopen och andra i mötet! Då blev han inte gammal där, försäkrar jag Dig.

  Sedan handlar det ju ytterst om stil, hyfs och respekt för andra(s) åsikter; jag kan inte se att Du visat något av detta.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD, du är också tjatig... Men är det inte lite märkligt att en person som denne HH, som säger sig har varit anställd i "ett företag" som gav pengar till välgörenhet, är så fanatiskt intresserad av Svenska kyrkans utveckling? Och inte vågar han stå med eget namn utan öser ut sin skit anonymt! Märkliga förhållanden, eller hur?

   Radera
 19. //HH:Kort och koncist skrivande är inte precis din starka sida. Och att erkänna egna fel och tillkortakommanden - är det något du alls har funderat på för egen del?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte på tiden att BOD och HH skaffar var sin boxboll att ta ut sina aggressioner på? Nog är de väl tjatiga!?

   Radera

 20. Apropå Annandag jul:
  Lantzkampen i P1 med Annika Lantz var ett belysande exempel.
  Ena laget skulle heta "martyrerna". Ingen tävlande hade en aning om varför.
  Programledaren hänvisade till SvK:s evangeliebok och uttalade protomar-
  tyrens namn Stefano´s. Programledningen verkade inte heller ha någon aning om Staffan stalledräng och staffansvisor m m .
  Det handlar om vuxna svenskar 2014.
  /Ellen

  SvaraRadera
 21. Anonymus 29 december 2014 11:58

  Jag medger att kort och koncist skrivande inte är min starka sida. Jag gör "tappra" försök till bättring men misslyckas ömkligen-tyvärr.

  Vad gäller att erkänna egna fel och tillkortakommanden har jag säkerligen lika svårt som de flesta att erkänna dessa.

  Nu till saken i övrigt. Det jag diskuterat och diskuterar är dock knappast saker som man i någon rimlig mening kan tala om tillkortakommande eller egna fel. Jag väljer inga biskopar och ijust nga politiker, jag kritiserar beslut som fattats och ohederligt agerande av de som har makten, tagit makten.
  Att sedan politruker som ett mantra tror att så fort man drivit egenom ett beslut så är det något som skall efterföljas -framförallt riktigt- det erkänner inte jag. Demokrati är kanske det bästa styrelsesättet bland oss människor men det är inte felfritt och det är framförallt helt förfelat i frågor som handlar om rätt eller fel.

  Erkänner man inte det så är en enkel slutsats att hela reformationen var fel, att valet av Hitler var korrekt liksom åtminstone de förföljelser judarna till en början utsattes för var korrekta. De hade ju beslutats i laga ordning!

  Vad sedan gällde / gäller min kritik mot BOD, hans argumenterande så visar han återigen sin oförmåga att svara på direkta frågor .

  Varför argumentera med alla dessa frivilliga, ideellt arbetande kyrkfolk på gräsrotsnivå när jag aldrig med en stavelse uttalat någon kritik av dessa?

  Som skrivet, jag diskuterar maktfullkomlighet, rena övergrepp i några fall som t ex behandlingen av Olle Fogelquist, ändringar av lära , lögnaktiga påståenden som att SVeK fortfarande känner sig bundna till bekännelsen. En lbekännelse som om den verkligen följdes skulle innebära en annan kyrka än det SVeK vi har. En kyrka som i mildaste ordalag till stora delar enbart är en flumkyrka med gnostiska drag och där den apostoliska läran de påstår sig följa -lögnaktigt- är satt på undantag för att inte säga direkt motarbetas.
  Ett SVeK som alltså inte sanningsenligt kan påstå sig ens ha ambitionen att vara vad Kristi Kyrka är nämligen "En helig, allmännelig och apostolisk kyrka"

  Det är det jag kritiserar. Det och de som gjort en sådan utveckling av SVK till SVeK möjlig. Där ligger skulden huvudsakligen men alls inte enbart på politikerna varav BOD är en av dem om än inte den värste i eget agerande .

  //HH

  SvaraRadera
 22. Nua Tant Lila,
  jag såg först nu att Du ställt en fråga till mig. Ja, företaget får nog anses stort ett världsvitt företag där bara den avdelningen jag jobbade under handlade om ca 20000 personer . Totalt mångdubbelt flera. Jag ger inte fler detaljer för jag är mån om min anonymitet och f.ö är den tiden nu historia och jag själv borta från företaget sedan länge.

  //HH

  //HH

  SvaraRadera
 23. "Du själv är exempel på detta. Utsparkad ur moderaterna men maktens sötma och säkert de pekuniära ersättningarna ville du inte gå miste om. Posk, som du alltså tidigare inte precis sympatiserat med valde av någon anledning att ge dig en plats- vems förtroende talar vi nu om? Vems ärende går Du? "

  Ovanstående skriver du, HH, i skydd av din anonymitet, om en person som är ärlig nog att skriva ut sitt eget namn! Man tar risker när man skriver i eget namn! Jag har själv visserligen en signatur, men den är lätt att gå bakom om man går till min blogg, där det finns en utförlig presentation.
  Jag har till en del (inte helt det orkar jag inte) följt dessa haranger mellan dig och BOD, där ni upprepar er så att man skulle kunna tro att det var två senila gubbar som var i farten.
  Dina personliga påhopp, som du ger anonymt, är ytterst osmakliga.
  Jag förstår dock till fullo att du nogsamt försöker dölja din identitet! Det måste du nog!!!
  Slutligen ska jag berätta en hemlighet. Det är varken du, HH, eller BOD som äger sanningen om vad som är rätt eller fel. Det är endast Gud som gör det! Det är han och bara han, som ska döma! En liten aning ödmjukhet kan te sig ganska klädsamt ibland!
  Lisbeth Beselin

  SvaraRadera