onsdag 24 december 2014

God jul 2014

Min vän Lappen kan man lita på. Han försåg mig med NSD:s artiklar om det hemska
kvinnoprästmotståndet i Luleå stift. Det befrämjar julstämningen att tänka lite över detta hemska, själva det just nu kompakta mörkret i Luleå stift, för trots allt - eller just därför - föddes ju Frälsaren in i mörkret.
Vad fick vi veta, vi som läste NSD?

12 december var det en nyhet att det fanns ett motstånd som lever kvar. Komminister Monika Metsävainio är för åsiktsfrihet med någon liten inskränkning: "Inom kyrkans organisation måste vi däremot hålla oss till ordningen och samverka både kvinnor och män, även om det går lite si och så med det."

Metsävainio går aldrig i "klinch med de som tänker annorlunda" - NSD stavar och skriver svenska så. "Det berör mig inte" - men hon vet att många kvinnor i kyrkan tar illa vid sig: "Man måste ha skinn på nästan (sic! DS), så är det." Är det renskinn man måste ha på nästan? Norrland förbryllar. "Men det är ju så att det finns galningar överallt, det går inte att låta sig påverkas av dem."

Nu kunde ju uttalandet om galningar komma att uppfattas som att det finns en koppling mellan att stå för Kyrkans klassiska ämbetsuppfattning och galenskap. Sjukdomsdiagnos på motståndare påminner om den politiska psykiatrin i dåtidens Sovjetunionen. Fast egentligen kommer det mera:
"Jag tror att människor som är emot kvinnliga präster har fastnat någonstans, de har inte än upptäckt trons hemlighet." Eller så är det just detta de har gjort. Galenskap och bristande förmåga att fatta trons hemlighet. Jag säger då det.

Metsävainios mentalitet gör sig i NSD och kan vinna folklig uppskattning.
Det gör också Åsa Alanentalos mening. Hon har visserligen lämnat Svenska kyrkan och blivit pingstvän och är därtill kristdemokrat, extra allt liksom, men för henne "är det självklart att både kvinnor och män kan vara präst". Intresseklubben noterar, men undrar samfällt varför hon då ska höra till ett sammanhang där man inte har präster just utan nöjer sig med pastorer och evangelister samt äldstebröder.

Kyrkoherde Roland Hemphälä vill alltid lyssna men tycks trygg:
"Att någon kvinnoprästmotståndare skulle slinka igenom utbildningen nu är omöjligt, den är fem år lång."
Välan, komiken till trots, hur skulle kyrkoherde Hemphälä reagera om en som redan är präst efter omsorgsfulla studier kom på att 1958 års riksdagsbeslut är felaktigt? Man kan ju till äventyrs läsa någon bok fast man är utbildad redan.

Birgitta Pirhonen har dock lämnat Tornedalen. Kvinnoprästmotståndet var för hårt.

Metsävainio, Alanentalo, Hemphälä och Pirhonen har sålunda samlat sig. Och Björn Söder skulle kunna vara alldeles trygg. Så här tänker de riktigt svenska. Svenskt, nationellt, totalitärt. Smålänningar har emellertid lärt sig göra motstånd!

NSD fortsatte sin bevakning.
Den 16 december meddelades att tidningen i fyra dagar sökt biskop Stiglund för en kommentar. Emma Larsson, biskopens pressekreterare fick frågan om detta betyder att biskopen inte vill kommentera. Hon svarade: "Det kan vara så."

Vad undvek biskopen att kommentera? Att komminister Anna knäcktes av "kvinnomotståndet" (sic! DS) och nu fått en tjänst i Vittangi. Hon ser sig av domkapitlets beslut fått bekräftat att "det var inte mitt fel". NSD vet att hon fick "rätt i sak" - och det är väl ett kreativt sätt att läsa det domkapitelsbeslut där ingen fälldes och kritiken som kapitlet levererade inte hade bäring på Anna Fjällborgs klagomål utan att på att kyrkoherden blivit arg och komministern lurats i en fälla under utredningen!
Om biskopen vet NSD berätta, att han förr var kvinnoprästmotståndare men ändrade sig och att han nu själv via domkapitlet dömer "om repressalier mot de som inte följer kyrkans regel om att samarbeta kvinnor och män." Ett rätt till NSD I alla fall.

Vad har allt detta trista i Norrlands kompakta mörker med jul att göra, alltså?
Allt. Det var till sån här skit Gud kom och blev människa. Då anar också ni som inte fattat trons hemlighet.

Nu!
Dressmanns har kampanj för flanellskjortor. Den som vill fira Flanellskjortans dag den 2 januari - inte minst mot bakgrund av NSD:s artiklar - stolpar iväg och köper en flanellskjorta eller dyker in i garderoben och hittar en skjorta samt och så skrudar vi oss därefter mycket medvetet och stolt.

Man kan ge varandra goda önskningar på Flanellskjortans dag.
Ni vet vad man säger:
Stolt Flanellskjortans dag (önskar jag dig) eftersom dagen handlar om att gå emot strömmen.
Men inte förrän den 2 januari.
Vill man friska upp tankarna kring dagen, får man gå tillbaka till januari 2014 på Bloggardag. 

Gin&Tonic Monday infaller för övrigt den 16 februari år 2015. Bara så ni vet och kan förbereda er.

Till dess: Ha en God Jul, men gör ingenting under julen som ni inte kan göra i min närvaro! Bloggardag ska meditera över mandomsanammelsens mysterium en dag i alla fall, kanske två. Och inte minst detta att den skallande hemligheten i julnatten . när allt kom i rörelse,var att själva döden skulle upplösas. Det skrev Ignatios till de kristna i Efesos när han händelsevis passerade förbi. /Ignatios brev efesierna 19:3)
I denna glada upplösning lever vi.

21 kommentarer:

 1. Då tillönskas väl alla svenskar en trygg, enfaldig och totalitär jul då?

  Och smålänningar en upprorisk dylik?

  Och skåningar och blekingar en gladelig dansk jul?

  Och BloggarDag en meditativ jul med flanellskjorta och G&T under granen!?

  Apropå alla människors lika värde och utbytbarhet, alltså!


  GG

  SvaraRadera
 2. Jul firar jag hos Maja.

  Tyvärr har hon bjudit in sina feministkompisar å den där Svanslösingen, så jag lugnar väl ner mig med en Whiskas hemma hos Antje i Ärkebiskopsgårdens garage. Undrar om hon ställer ut gröt till tomten, hon också? Jag hade aldrig hjärta att tala om för ÄB-Anders hur hans tomtegröt försvann...

  GOD JUL!

  önskar

  Elaka Katten Måns (å så Bill o Bull, förståss)

  SvaraRadera
 3. Es sind Volksfeinde unter uns versteckt!
  Sei wachsam! Wehrt Euch!

  Frohe Weinachten!

  Argus

  SvaraRadera
 4. Varför skall julhälsningarna på själva julafton innehålla sarkasmer och slutsatser som hos Argus, Katten Måns och GG? Varför skall man önska enfaldiga och totalitära svenskar en God Jul, mot vem skall man vara vaksam och varför skall man skriva ironiskt om hon som bor i ärkebiskopsgården.

  För min del önskar jag alla svenskar från hjärtat en riktigt God Jul och många låna och sköna timmar vid det goda bordet eller med boken i hand.

  Jag gör det utan biavsikter, spydigheter eller baktankar.
  Bloggaren och hans kommentatorer i och utanför doakören innefattas alltså i min hälsning.
  Gud välsigne er alla!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men snälla kompis, nu har du allt fått garnnystanet om båda baktassarna!

   Aldrig att jag skulle vara ironisk mot Antje! Jag gillar henne skarpt. Hon har alltid ett sött leende och en vänlig klapp till övers. Och du borde verkligen följa med till hennes garage! Där vankas det läckerbitar för oss fyrfotingar.

   Välsignad jultid, BOD!


   Elaka Katten Måns (BoB doar med iförda tomteluvor)

   Radera
  2. Jag önskar dig BOD och alla andra detsamma!

   Radera
  3. Här är elakhet själva livsluften! Den som försöker se något positivt i Svenska kyrkan anklagas för att vara negativ. Detsamma gäller om man vill veta hur det borde vara, i stället för att enbart läsa kritik av sådant som är fel.
   Så om jag önskar alla
   En god fortsättning på julen och ett Gott Nytt År
   så vet jag inte hur det kommer att tolkas.
   /K
   Radera
  4. BOD!
   Man skall givetvis i likhet med alla rättänkande akta sig för de räliga kvinnopräst-motståndar-galningarna! Man riskerar att hitta dessa överallt. I kyrkan . Under granen. I risgrynsgröten. Lite varstans alltså.
   Det tyska språkets användning är i sådana sammanhang naturligt. Man har i tysk 1900-talshistoria gedigen erfarenhet under olika system av att gå i klinch med folkfiender och rensa upp bland farliga galningar som fastnat någonstans.

   GOD jul, BOD!

   Argus

   Radera
 5. f. Dag,

  Jag önskar dig och dina närmaste en God Jul i trons, nådens, och kärlekens tecken och att Gud skänker er och alla på denna käcka och pigga blogg ett gott nytt år 2015!

  Христос Воскрес!

  Johannes

  SvaraRadera
 6. Här i södra delarna av stiftets norra del lever vi i fred och ro tillsammans kan jag meddela. Hur det är i gruvkraschens Pajala kan jag däremot inte uttala mig om, och om det som sker i sydvästra malmfälten håller jag tyst./ Fjällrenen

  SvaraRadera
 7. Och Lule stift som en gång var så vettigt! Visserligen inte mycket av högkyrklighet av bloggarens typ, men generell vettighet. Ack ja, eländet sprider sig, månne från Uppsala och mälardalen?

  SvaraRadera
 8. Счастливого Рождества!

  Самые теплые пожелания из Киева!

  SvaraRadera
 9. Kristus är kommen!
  Allt annat är oväsentligt.
  God fortsättning på julhelgen önskar

  G.A. Flanell

  SvaraRadera
 10. Något senkommet önskar jag Dag och alla läsare av denna blogg en riktigt god jul!

  SvaraRadera
 11. BOD. God Jul och inget annat. Inte vill jag vara stöddig, inte påstridig och
  inte låtsas vara en tillrättavisande magister, inte ens såsom en gedigen
  folkvald partipolitiker. Ingen kan väl hjälpa att man råkar vara en av de
  mest kunniga och dugliga försvararna av KS (Kungliga Salighetsverket).

  SvaraRadera
 12. BOD. Detta skrevs utan biavsikter, fördomar eller baktankar./Bagerirför.

  SvaraRadera
 13. I morse var det först Filosofiska rummet i P1 och sen Karen Armstrong i SvD. Jag tycker det är dags för moteld.
  God fortsättning på julen, och starka, kloka och skojiga bloggar till folket.

  SvaraRadera
 14. Glädjande att man kunde bidra till julstämningen. Nu ska flanellskjorta inköpas.
  / Lappen

  SvaraRadera
 15. Min pappa var tapetserare (och nej, det är inte detsamma som målare) och hade alltid rutiga flanellskjortor på sig när han arbetade. Alltid. De var så mjuka och lena. :-)

  SvaraRadera
 16. God Jul internetvännen Elisabeth och alla här, katter såväl som katters trogna undersåte, människan. A-K Roth

  SvaraRadera
 17. "Den som försöker se något positivt i Svenska kyrkan anklagas för att vara negativ" Så sant. Jämför med Musse Piggs positiva utrop: "Pluto, titta, vi har ekorrar i vår gran!" Samt följdkommentaren på hans skällande: "Men det är ju iallafall Jul!" Varpå Piff och Puff tillpåköpet klistrar för hans mun utan att Musse protesterar. Pluto, helt missförstådd, han som oklanderligt skött jobbet att vakta huset och hålla smågnagare borta blir gjord till dagens intoleranta skurk som förstört allt, trots att han gjorde det för sin Herres skull och trots att smågnagarna verkligen gjorde allt för att retas, stal nötter etc när ingen såg. I ett sådant läge, med blindheten för allt det som hände när Musse inte såg, blir att se det positiva negativt för Pluto. Det vore annorlunda om Musse såg ALLT men valde att vara positiv, såsom Bloggaren gör ibland. Det är idel glädje eftersom det är en iakttagelse som inte bygger på partiell blindhet !

  God Jul

  SvaraRadera